Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wszyscy Do Wojska?
board.issonline.pl > Inne > W przerwie meczu ;-)
lucio
Pomysł MON: wszyscy w wieku poborowym w kamasze

Ministerstwo Obrony Narodowej szykuje prawdziwą bombę - dowiedział się "Dziennik". To nowelizacja ustawy o powszechnym obowiązku obrony. Zakłada, że każdego roku do armii trafią wszyscy, którzy ukończyli 19. rok życia i są zdrowi.

Koniec odroczeń w zasadniczej służbie wojskowej. Na obowiązkowe szkolenie będą kierowani zarówno studenci, jak i jedyni żywiciele rodzin, którzy osiągnęli wiek poborowy. W sumie 200 tys. mężczyzn rocznie - dowiedziała się gazeta.

W jednostkach spędzą jednak nie jak dotychczas dziewięć miesięcy, ale cztery. Pomysłodawca projektu, wiceminister obrony narodowej Aleksander Szczygło tłumaczy: Przygotowujemy nowelę Ustawy o powszechnym obowiązku obrony. Chcemy, aby znalazł się w niej zapis, że na obowiązkowe intensywne szkolenie wojskowe będą kierowani wszyscy mężczyźni w wieku poborowym, bez żadnych wyjątków - mówi.

Poborowi nie mogą więc liczyć na to, że unikną wojska, idąc na studia. Armia nie będzie już odraczać służby tym, którzy chcą się uczyć albo muszą utrzymać rodzinę.

Kilka miesięcy w wojsku nie zrujnuje nikomu życia czy kariery, za to przyczyni się do tego, że będziemy mieli społeczeństwo przeszkolone na wypadek wojny, zamachów terrorystycznych czy kataklizmów. To bardzo istotne, aby te intensywne szkolenia zaliczyli wszyscy młodzi Polacy, zanim przejdziemy wyłącznie na armię zawodową - mówi gazecie wiceszef MON gen. Stanisław Koziej.

Rozmówca "Dziennika" dodaje: To leży w interesie nas wszystkich. (PAP)

Nigdy nie mogłem zrozumieć czemu oni tam nie mogą pojąć że WIARA NIE CHCE IŚĆ DO WOJA !
Mam nadzieję że pomysł nie przejdzie...
Crawler
Pomysł już chyba przeszedł... to bez sensu... ale cóź to nie moja sprawa... ja nie moge iść do woja ze względu że nie jestem zdrowy biggrin.gif
lucio
QUOTE(Lookkas_fan @ Jul 6 2006, 09:30:21) [snapback]76408[/snapback]

Pomysł już chyba przeszedł... to bez sensu... ale cóź to nie moja sprawa... ja nie moge iść do woja ze względu że nie jestem zdrowy biggrin.gif

Nie mógł bo przecież dzisiaj o nim piszą. Podobno nie ma kasy na powoływanie tyle wiary
snake
Nierealne, poza tym teraz tyle osób już do woja samych idzie że to jest niemożliwe, zwykła sensacja dziennikarska.

... mam nadzieje wink.gif
Crawler
Tak? Ja o tym słyszałem już w tamtym tygodniu ph34r.gif
justyn
Nie wierze.
Przecież Polskie wojsko juz teraz jest przeludnione...
Fajnie być żołnierzem zawodowym 15 lat i emeryturka jak sie patrzy. tongue.gif
lucio
Wdzisiejszym dzienniku piszą że experci MON proponują bazując na innych doswiadczeniach jak najszybsze zmodernizowanie armii ze 150tyś do 86tyś bo to oznacza duuuże oszczędności. Bedziemy mogli sobie wtedy zakupić pełno sprzetu itd itd. Sa tak wiec 2 propozycje co robić z armią expertyza która była robiona przez 19 miechów i jeszcze 2 możliwosc czyi masowy pobór któremu większosc młodej wiary sie sprzeciwia. Decyzja zapadnie w przyszłym tygodniu.

Edit:

Expose oglądałem Kaczora:

Zapowiedział że dopóki nie ma siana( pieniędzy tongue.gif ) to nie ma mowy o modernizacji Armii
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.