Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Szybszy Pes5
board.issonline.pl > Pro Evolution Soccer: Forum Dyskusyjne > Archiwum > Pro Evolution Soccer 5
misiek1899
Witam.Mam problem.Zainstalowałem PES5 i wszystko jest Ok.Ale mam problem z chodzeniem gry.
Według wymagań gry powinan mi chodzic ale nie chodzi płynnie tzn wszystko chodzi wolno (menu,gra).
Zawodnicy biegają wolno i to mnie denerwuje.Jednym słowem gra spowalnia.Prosze o pomoc.Czy są jakieś sposoby aby ją przyśpieszyc?? Z góry dzięki.

Mój komp to : Celeron 1,2 Ghz,256 RAM,GeForce 2 MX400 64 MB.
whan
...
Hmmm.... komp laugh.gif ?? sory ale to złom więc sie nie dziw sad.gif Na tym czymś w pesa nie pograsz, nawet pesa 3, niestety.Ale WE 2002 jak najbardziej....
Maesky
Na początek wejdz do options i zmien detale na LOW(to jest najważniejsze) no i z rozdziałeczką też bym nie przesadzał.
Bo0os
Nic nieporadzisz, masz słabego kompa.Ja rówież mam 1.2 GHz i 256 ddram ale nie gf2 tylko gf-fx 5600.GF 2 to złom który dziś nieuciągnie takich gier typu PES 5.Polecam kup se GF 5200 albo jak chcesz coś nowszego z directx 9.0.

Pozdro
snake
Mój kumpel ma podobnego kompa.
Mianowicie:
Athlon 1Ghz 256 Ram 133mhz tongue.gif No i ten sam Geforce 2 MX 32mb i w PES5 gra w najlepsze. Bez żadnego 3danalyzera itp.
misiek1899
No czyli da sie na tym grac.Moze to zalezy od sterów ? A 3D Anazyler nie pomoze?? Jak tak podajcie mi parametry co mam w nim ustawic.
bobello
Opcja jest taka przedewszystkim zainstaluj "DirectX 9.0c" bardzo pomaga
Sterowniki omega dla gf mx 2 ( o ile takie są ) (omega drives)
jak nie pomorze zrób format i zostaw dużo miejsca (ok 5 gb ) na dysku z grą i na dysku systemowym(jak masz windows i gre na jednej partycji to też ok 5 gb
jeżeli idzie o 3d analyzer odradzam go używać na gf 2 mx bo po prostu stracisz karte (poprawi się szybkość ale może to też spowodować skakanie pixeli na ekranie (małe kwadraciki migotające na różowo) wtedy po karcie więc decyzja należy do ciebie.
Teraz gra: w trakcie meczu daj esc. i wybierz z menu game speed->double
jak wystarczy i gra chodzi normalnie to spoko( menu nadal będzie zwalniać ale mecz juz nie)
jak gra chodzi za szybko wróć do trybu szybkości-> normal
i na końcu w screen settings ustaw sobie "medium" bądź "low" na rozdzielczości 800X600
Windows: Start-> Uruchom(wpisz: "dxdiag") pojawi się okno obsługi direct x daj zakładkę dzwięk i mniejsz przyspieszenie sprzętowe na małe bądź żadne i wyjdź z okna.
zamknij zbędne programy typu antyvirus , emule , gg, tlen .itp(przynajmniej na czas grania)
Jak to nie pomorze to skołuj sobie 300, 400 zł i kup jakiegos radeona i ramu a to zadziała!!
Powodzenia !! wink.gif
misiek1899
Zmieniłem dzwięk i mam DirectX 9.0c i dalej to samo.Jak dam Double Speed to biegaja za szybko.
Już nie wiem co by mogło pomóc.
atomic
Nie oszukujac masz troche za slabego kompa na pesa5 ..
Zalezy jaka wartosc fps jest dla ciebie niska .. czy dzialajaca gra jest dla twojego oka zamulajaca ?
Proponuje wlacz frapsa i wejdz w jakis mecz, zobacz u gory ile pokazuje klatek w roznych miejsach na boisku , przy roznych w srodkowej czesci boiska itp(zakladajac ze na twoj komp masz ustawione te 'low' detale i rozdzialke conajmniej 640x480).
Od siebie powiem ci ze w granicach 41-50fps da sie grac, widac co prawda zamulke ale idzie pograc.
50-60 (60fps max) jest dobrze gra sie przyjemnie.
natomiast ponizej 40 klatek jest juz nie fajnie biggrin.gif 35-40 fps jeszcze sie da grac ale slide show widac golym okiem.
Napisz ile masz tych fps w czasie meczu, a teraz oprocz 3danalyzera i w/w wskazowek mozesz jeszcze sciagnac loadmixera i tam pozanizac detale..ale ostrzegam ze wtedy gra wyglada fatalnie (niczym fifa97).
EDIT:
Zapomnialem dodac ze rozmawiamy na temat plynnosci twojego pesa zakladajac ze w opcjach karty vsync,antyalising i inne gowna masz na off ...bo to tez ssa duzo fps w grach.
misiek1899
No ja mam ok 15-25 FPS dry.gif Jak moge wyłaczyc na mojej karcie Antyalising i vsync? Jak mam ustawic 3D Analyzera ?
snake
QUOTE(misiek1899 @ Apr 20 2006, 18:03:27) [snapback]63335[/snapback]

No czyli da sie na tym grac.Moze to zalezy od sterów ? A 3D Anazyler nie pomoze?? Jak tak podajcie mi parametry co mam w nim ustawic.

Ale pamiętaj że komputer komputerowi nierówny.
Np. u kumpla PES3 na kompie Athlon 1Ghz 256MB 133mhz Geforce 2 MX 32MB PES chodził normalnie bez żadnych double speedów, a u mnie na kompie: Celeron 1,7Ghz 256MB 266Mhz GeForce 2 MX 64MB chodził jedynie dobrze na Double speedzie więc to troche dziwne blink.gif
misiek1899
Skutki sa minimalnie widoczne.Po kilku meczach gra chodzi tak jak wczesniej.A nie ma do PES5 jakiegoś patcha który poprawia prędkosc gry ?? Wiem że do PES4 był taki patch.
A jak mam ustawic 3D Anayzer ?? Dużo osób go uzywa przy graniu w PES.
whan
QUOTE(misiek1899 @ Apr 21 2006, 19:58:16) [snapback]63548[/snapback]
Skutki sa minimalnie widoczne.Po kilku meczach gra chodzi tak jak wczesniej.A nie ma do PES5 jakiegoś patcha który poprawia prędkosc gry ?? Wiem że do PES4 był taki patch.
A jak mam ustawic 3D Anayzer ?? Dużo osób go uzywa przy graniu w PES.

I dużo osób pytało już o jego ustawienia, szukaj!!!!! wszystko już jest napisane na forum, ale 3D analyzer nie przyspieszy ci gry, kiedyś miałem Gf i grałem w pesa tylko dlatego że używałem double speed i mój komp był mocno "przekręcony w górę" tzn podkręcony. Udawało mi sie tak zrobic że na 1024/768 w double speed gra chodziła normalnie, nie za szybko nie za wolno, to były czasy..... smile.gif Jednak najlepszy, niestety nie dla wszystkich sposób do zrealizowania, to wymiana karty graf na lepszą.
atomic
ustaw 3danalyzera w nastepujacy sposob:

Sekcja Performace (w dziale Direct, nie OpenGL):

force zbuffer
disable lighting

Sekcja Hardware Limits (cap bits):

sekcja Z-Buffer
force 16 bit zbuffer (WITHOUT stencil) - pulpit musi być ustawiony na 16 bit

Najwazniejsze bys wlaczyl opcje zwiazane z z-bufferem.

No i do tego polecam loadmixera i tam wszystkie 5 wartosci ustawic na medium zeby gierka nei wygladala zbyt paskudnie, a jezeli chcesz speeda to na low :}

QUOTE(snake @ Apr 21 2006, 15:23:31) [snapback]63473[/snapback]

Ale pamiętaj że komputer komputerowi nierówny.
Np. u kumpla PES3 na kompie Athlon 1Ghz 256MB 133mhz Geforce 2 MX 32MB PES chodził normalnie bez żadnych double speedów, a u mnie na kompie: Celeron 1,7Ghz 256MB 266Mhz GeForce 2 MX 64MB chodził jedynie dobrze na Double speedzie więc to troche dziwne blink.gif

W tym wypadku kwestia proca i plyty glownej,przepustowosci itp.Celeron to "odpad" Pentiuma tak samo jak Duron Athlona, dlatego t procesory sa duzooo wolniejsze i slabsze od ich pierwowzorow co ma piekielne znaczenie w grach, ale tak jak mowisz komp kompowi nie rowny.
misiek1899
Jak anrazie temat już nieaktualny.Wczoraj ściagnąłem 3D Anazyler i ustawiłem go według wskazów z jakiegos innego tamatu i gierka smiga normalnie biggrin.gif
atomic
tzn. co konkretnie ustawiles w tym 3danal. ?
misiek1899
Menu chodzi mi super a gra normalnie.Ale jest jedno ale...............nie mam tła w MENU i flagi kibiców na stadionie są szare.Ale to niewazne.Liczy sie to że gra chodzi normalnie.A w 3d Analyzer ustawiłem :

Zaznaczyc opcje:
- force z-buffer
- disable two sided stencil
- shaders i textures (anti-detect mode)
- force 24-bit z-buffer (without stencil)
- emulate hw tnl caps

Ktoś napisał w któryś z postów na forum żeby tak ustawić więc tak zrobiłem.I teraz jest git biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.