Rafalinsky
Jan 5 2006, 12:52
hmm,u mnie w miescie dzieja sie ostatnio dziwne rzeczy,mianowicie do kilku znajomych mi osob wpadla policja z nakazem rewizji kompa!! otoz telewizja kablowa prawdopodobnie udostepnila dane osob ktore nalogowo sciagaja stuff z netu.zeby tego bylo malo,podobno maja liste 500 osob w tym sa tez uzytkownicy neo.takze panowie czyscic dyski!!

moze u was niedlugo cos takiego bedzie mialo miejsce...
taka akcja jest stosowana juz od ponad roku
ale zeby mieli nakaz to pierwsze slysze
u mnie było o tym głośno w zeszłym roku

panika wybuchła

a później okazało sie że to plota
Rafalinsky
Jan 5 2006, 13:33
u mnie to nie plota,sam bylem swiadkiem takiego "najscia",tylko patrzec jak niedlugo ktos mi zapuka do drzwi i bedzie wciskal oryginalnego łindołsa
_kamil_
Jan 5 2006, 13:53
za przekazanie danych mozna ta kablowke podac do sadu
corduroy
Jan 5 2006, 14:35
a skad beda mieli nakaz?
bez nakazu moga pocalowac klamke...
chazzzz
Jan 5 2006, 18:12
jasne, jasne, nie wiem czy wiecie, ale nawet sami policjanci mówili, że akcja jest wymierzona w osoby, które nie tylko sciągają, ale także udostępniają/sprzedają innym. Mi osobiście to ojciec mojego dobrego kolegi powiedział

który jest policjantem. A co do nakazu to śmieszne to, bo nakaz musi wydać prokurator, a to nie jest tak, ze tylko piecząteczka i następny:]
Rivaldinho
Jan 5 2006, 18:24
lipa......
też śmigam na necie z kabówki,ale policji do siebie to ja nie zapraszam
a tak poza tym to ilu może być policjantów którzy znają sie elegancko na komputerach?
Mogą przyjśc z informatykiem (hackerem

)
Pozatym jak kablówka "wie" że ściągasz np. filmy, gry itp. ?

przecież by musieli np. z DC++ albo emule udostępnić coś żeby wiedzieli kto ściąga, a to że ściągasz dużo stuffu to nie znaczy że zaras piraty
skoro sami udostępniają transfery do ok np. 1 GB na miesiąc to cza korzystać nie ?

kablówka może sledzić tylko łącze (przesyłanie, odbieranie) ale nie sprawdzi co ściągasz bo nie mają do tego prawa

poniewaz w internecie powinieneś byc anonimowy
chazzzz
Jan 5 2006, 18:46
QUOTE(xsas7 @ Jan 5 2006, 19:44:31)
Nie w dobie Kaczyńskiego i PIS'u:P
Rafalinsky
Jan 5 2006, 23:34
podobno jest lub byl jakis zasadzkowy hub na dc++ i od kazdego kto na nim sie znajdowal pobierano file liste,pewnie stad nakazy,u mnie skonfiskowano juz ok 30 kompow i ok 100 dyskow takze smierdzaca sprawa.
Rafalinsky
Jan 5 2006, 23:53
obejrzyjcie kronike z 05.01 tam wszystko mowia o tym,zalozycieli huba wsadzili...
http://ww6.tvp.pl/4499%2c20060103286467.stronaw archiwach jest film
co do sprawdzania przez kablowki co sciagamy - robia to :] dostalem juz pare maili do nich z nakazem zaprzestania kradziezy intelektualnej. a pani z kablowki nawet dokladnie mi wyjasnila kiedy sciagalem, co sciagalem i jakim programem wiec potrafia kontrolowac ;p a przez ostatnie 3 miesiace moj komputer wzbogacil sie o oryginalne win xp pro, office, i jeszcze pare programow od m$

- warto byc studentem politechniki
Abonament za ściąganie z Sieci
IAR 17:50
Być może już za kilka miesięcy za filmy, muzykę czy zdjęcia ściągane Internetu będziemy musieli zapłacić. Do tej pory internauci kopiujący na swój komputer nielegalne pliki w świetle prawa byli piratami. Teraz ma to się zmienić.
Prezes Stowarzyszenia Artystów Wykonawców Utworów Muzycznych i Słowno-Muzycznych Jacek Skubikowski proponuje, by każdy użytkownik Internetu płacił co miesiąc dobrowolną opłatę rekompensacyjną w wysokości czterech, pięciu złotych. Za tę kwotę użytkownik mógłby ściągać na swój komputer dowolną ilość plików mając świadomość, że nie popełnia przestępstwa.
Na razie nie wiadomo, w jaki sposob opłata mogłaby być pobierana. Autorzy projektu sugerują, że najlepiej byłoby, gdyby dostawca Internetu doliczył tę kwotę do comiesięcznego rachunku.
Jacek Skubikowski pomysł sieciowego abonamentu zapożyczył z Francji. To właśnie tam po raz pierwszy padł pomysł takiej regulacji. Jednak Francuzi będą płacić 4 euro miesięcznie i to tylko za ściąganie muzyki.
Jacek Skubikowski uważa, że taka zmiana w ustawie pozwoliłaby znacznie zmniejszyć zjawisko piractwa w Polsce.
Do wejścia tych przepisów w życie droga jeszcze daleka. Warto jednak już dziś zastanowić się, czy lepiej nie płacić i ryzykować konfiskatę koputera oraz wysoką grzywnę czy też zapłacić i surfować do woli.
Rafalinsky
Jan 6 2006, 11:29
najgorzej jest chyba z lokalnymi providerami internetu t.j kablowki,radiowki itp...
" Autentyczna historia sprzed kilkunastu dni. Brat mojego szwagra dostał zaiadomienie o wszęciu postępowania przeciwko niemu. Okazało się że jakaś tam organizacja ochrony praw autorskich namierzała ludzi ściągających film Hitch i między innymi namierzyli jego IP. Z tym IP i policją udali się do firmy Petrus w której to firmie ten koleś miał wykupiony dostęp do internetu. Firma Petrus po przyjściu policji zerwała z nim umowę oraz udostępniła wszystkie dane na jego temat. Policja nawet nie zjawiła się u niego w domu gdyż wszystko czego potrzebowali dostali od Petrusa i teraz gościu ma sprawę w sądzie. Historia jest autentyczna i wydarzyła się w Toruniu. "
P.S. natknalem sie na jednym z forum na takie cuś,gdzies juz o tym slyszalem :
"TW - widziałem ostatnio na hubie DC kolesia który w swoim share wsadził katalog o nazwie "READ ME FIRST!" a w nim kilka pustych plików .txt których nazwy układały się w zdanie, w którym koleś stwierdzał że jeżeli przeglądający należy do RIAA lub MPAA to on niewyraża zgody na przegladanie jego zawartości jego HDD"
ponoć amerykańce mają w swoim prawie jakieś tam przepis który uniemożliwia pozwanie kogoś do sądu na podstawie czegoś co widział w miejscu do którego zabrniono mu dostępu.
lookass
Jan 6 2006, 14:13
O rany moim zdaniem to kolejna ściema i ploty... ile razy to już mówiono że robią nagonki itp itd a się później okazywało że złapali kilku piratów którzy sprzedają nielegalne płyty według mnie nie ma się czego bać ale ostrożnym zawsze trza być
halladin
Jan 6 2006, 14:29
slyszalem, że mają nie tylko nakazy ale rownież często uzywaja prawa do rewizji osobistych
lookass
Jan 6 2006, 14:52
slyszalem, że mają nie tylko nakazy ale rownież często uzywaja prawa do rewizji osobistych
Szczerze wątpie i raczej zgadzam się z poniższą wypowiedzią kolegi
jasne, jasne, nie wiem czy wiecie, ale nawet sami policjanci mówili, że akcja jest wymierzona w osoby, które nie tylko sciągają, ale także udostępniają/sprzedają innym. Mi osobiście to ojciec mojego dobrego kolegi powiedziałwink.gif który jest policjantem. A co do nakazu to śmieszne to, bo nakaz musi wydać prokurator, a to nie jest tak, ze tylko piecząteczka i następny:]
Rafalinsky
Jan 6 2006, 14:54
QUOTE(lookass @ Jan 6 2006, 15:17:32)
O rany moim zdaniem to kolejna ściema i ploty... ile razy to już mówiono że robią nagonki itp itd a się później okazywało że złapali kilku piratów którzy sprzedają nielegalne płyty według mnie nie ma się czego bać ale ostrożnym zawsze trza być

[right][snapback]47844[/snapback][/right]
ale tu chodzi o ta konkretna sprawe,mianowicie 3 osoby zalozyly i administrowaly hubem na dc++ przez to naloty i zatrzymania,wyzej masz link do kroniki,sciagnij filmik i zobacz ze to nie plota, kronika z 05.01
Ja mam sąsiada policjanta który przychodzi co pare tygodni i pożycza z 10 najnowszych filmów z neta, wiec jak coś to sam jest piratem
QUOTE(WBman @ Jan 6 2006, 15:50:19)
Ja mam sąsiada policjanta który przychodzi co pare tygodni i pożycza z 10 najnowszych filmów z neta, wiec jak coś to sam jest piratem

[right][snapback]47863[/snapback][/right]
Nic nowego, mojego kumpla stary też jest policjantem i co kupuje oryginały?
verelad
Jan 6 2006, 18:12
QUOTE(Rafalinsky @ Jan 5 2006, 13:56:43)
podobno maja liste 500 osob w tym sa tez uzytkownicy neo.takze panowie czyscic dyski!!
[right][snapback]47701[/snapback][/right]
Podobno to, podobno tamto... a świstak siedzi... jak wpadną do mnie z nakazem to sie tu wpisze i wam powiem co i jak
lookass
Jan 6 2006, 19:50
ale tu chodzi o ta konkretna sprawe,mianowicie 3 osoby zalozyly i administrowaly hubem na dc++ przez to naloty i zatrzymania,wyzej masz link do kroniki,sciagnij filmik i zobacz ze to nie plota, kronika z 05.01
No faktycznie masz racje ale moze to taki straszak dla reszty spoleczenstwa...

Nic nowego, mojego kumpla stary też jest policjantem i co kupuje oryginały? biggrin.gif
Proste 90% policjantow to piraci bo wbrew pozorom to też ludzie... ojciec mojego kumpla też jest policjantem i do pracy nosi różne płytki nawet "pożyczałem" od niego kiedyś CD Keya do XP a jego syn odemnie gry

tak wiec nie jestesmy sami
Rafalinsky
Jan 7 2006, 01:00
teraz pytanie,straty (prawa autorskie) z zalozenia tego huba oszacowano na 20 mln,ciekawe jaki wyrok grozi zalozycielowi i administrujacym.chlopaki chcieli dobrze a tu masz... tak samo jak przejedziesz kogos autem,niby nie jestes bandyta a idziesz za kraty... tylko dlaczego,skoro jest to ogolnie dostepne i wszyscy o tym wiedza,nie ma mozliwosci sciagania ze tak powiem na uzytek wlasny,w tym wypadku chodzilo o rozpowszechnianie,dobre by bylo cos takiego o czym pisal lucio, 5 zeta na miesiac i jedziesz do woli...
lookass
Jan 7 2006, 10:25
No właśnie bo tu chodzi o rozpowszechnianie ... łapią największych piratów którzy sprzedają bądź tylko rozpowszechniają pirackie kopie ... jestem ciekaw jak to jest z seedowanie w torrencie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.