Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wywiady
board.issonline.pl > PES6 Online: Rozgrywka Sieciowa > Master League Online > Liga > Celtic FC
Jason Bourne
Konferencja prasowa z nowym trenerem Celticu- Jasonem Bournem.

Cel: niezdobyta twierdza na Celtic Park

Ian Bankier (prezes Celticu): Witamy wszystkich zgromadzonych na briefing. Zebraliśmy się tutaj, aby zaprezentować nowego trenera naszego zespołu- Jasona Bourn'ea. Nowemu coachowi towarzyszyć będzie kapitan Celticu Scott Brown. Zapraszam do zadawania pytań.

The Times Witamy ponownie na ławce trenerskiej. Za pewne tęsknił Pan za tą adrenaliną, stresem i innymi emocjami towarzyszącymi w trakcie spotkania.
Jason Dobry wieczór. Będąc trenerem piłkarskim nieustannie towarzyszą nam wspomniane przez Pana redaktora emocję. Po kilku latach wracam na ławkę trenerską. Wiele zmeiniło sie w moim zyciu prywatnym, pojawiły się nowe cele, stałem sie jeszcze bardziej ambitnym trenerem. Wracam z jeszcze większą determinacja niż na początku mojej przygody z tą profesją.
The Sun: Wybór padł na wyspy, a dokładniej na Celtic. Przypadek?
Jason: Absolutnie nie. Marzyłem, aby podjąć pracę w najsilniejszej lidze na świecie, czyli Premier League. Niestety zabrakło konkretnych ofert stricte z Anglii, jednak kiedy zdawało się, że będę musiał pogodzić się z tym, iż nie poprowadzę drużyny z tej części Europy, do mojego agenta zgłosili się działacze Celticu z propozycją objęcia wakatu po Neilu Lennonie. Długo się niezastanawiałem. Ta część Glasgow mi odpowiada. Liczę na szybką aklimatyzację i rozpoczęcie sezonu!
The Times: Jakie cele na najbliższy sezon? Trudno będzie po tak długim rozbracie z piłką wejść od samego początku na właściwe tory.
Jason: Podczas rozmów i przy samym podpisywaniu kontraktu dostałem duze pole manewru, jednak jeśli wyniki i styl będzie poniżej pewnego poziomu, wtedy nalezy wyciągnąć właściwe wnioski. Nie mam wyznaczonego konkretnego celu. Najawżniejsze by znów zaszczepić w katolickiej części Glasgow ludzi do tego, aby przychodzili na stadion. Celtic Park ma stać się potęgą, z której trudno będzie wywieźć choćby punkt. Mam nadzieję, iż ta sztuka udda mi się, a każdy przeciwnik przyjeżdzający na teren The Bhoys będzie drżał o końcowy wynik. W tym celu sprowadziliśmy w letnim okienku kilkunastu graczy. Z nimi ten cel będzie łątwiejszy do zrealizowania.
The Wall Street Journal Pomówmy jeszcze o transferach. Sprowadziliście 10 zawodników, z czego większość to gracze ofensywni.
Jason: Priorytetem było sprowadzenie Zarate, Odemwingie - czyli 2 skrzydłowych oraz napastnika. W kręgu zainteresowań była jeszcze jedna wielka gwiazda futbolu, jednak zdecydowaliśmy postawić na El Siete. Kilka lat temu grał w moim zespole i prezentował się bardzo dobrze. Na środek pomocy sprowadziliśmy M. Fernandeza oraz Tchoyiego. Do tego zwinny Sergio Garcia oraz wiecznie młody Ze Roberto. Próćz tego postawilismy na lewego obrońce i dwójkę stoperów. Liczę na to, że z tym składem uda się rozegrać dobrą rundę. A satysfakcjonującym wynikiem będzie górna część tabeli o co będzie bardzo trudno. Po tak długiej przerwie z futbolem, wszystko wydaje sie bardzo trudne. To jak uczenie się chodzić na nowo. Potrzeba czasu i cierpliwości.
The Sun Nie wszystkich udało siesprowadzić w tym okienku...
Jason: Naturalnie. Limit wynosił 10 transferów do klubu, także mieliśmy ograniczone pole manewru. Musieliśmy pożegnać się z 4 graczami, a w kręgu naszych zainteresowań. Mowa o bramkarzu prawym defensorze, srodkowym obrońcu światowego formatu i napastniku. Co prawda mamy Pukkiego, Samarasa, Forresta i Stokesa, do tegoSergio Garcię oraz Raula, jednak w/w napastnik byłby wielkim wzmocnieniem. Będziemy śledzili poczynania tych graczy i spróbujemy pozyskać ich zimą.
The Wall Street Journal Kto jest faworytem do wygrania ligi?
Jason: Moim zdaniem jest kilku graczy, którzy mogą namieszać, jednak tytuł majstra rozegra się pomiędzy WKSem a Nalepem. Do walki o podium włączy się Goofy. Wielu jest nowych trenerów i trudno mi określić ich potencjał.

Jason Bourne

Konferencja prasowa na kanale Celtic TV z trenerem Bournem

POZIOM LIGI NISKI JAK NIGDY W HISTORII ISSO

Jako pierwszy głos zabrał prezes Celticu- Ian Bankie:
" Witam państwa na oficjalnej konferencji prasowej, któem celem jest podsumowanie pierwszej rundy tego sezonu przez trenerea Bourna. Zapraszam do zadawania pytań"

Dziennikarz: Trenerze na początek witam bardzo serdecznie. Na razie nie ma czego gratulować, miejsce Celticu w środku stawki to ani sukces, ani rozczarowanie. Jakie są nastroje w szatni pańskiej drużyny po 10 spotkaniach?
Bourne: Witam. Nastroje w szatni są poprawne. Chłopaki wiedzą, że pomimo pozycji, którą zajmują, styl jaki prezntowal iw tej rundzie był tragiczny. Zdają sobie sprawę z tego, ze rozłąka z piłką wpłynęła w głównej mierze na zaistniałą sytuację. Moim zdaniem ta runda pod względem sportowym była poprawna, styl mojej ekipy oceniłbym negatywnie. Właściwie o jakim my stylu mówimy, skoro zespół grał, a raczej błąkał się w większości spotkań po boisku. Nie było meczu, w którym od 1 do 90 minuty kontrolowalismy spotkanie i narzuciliśmy swoje tempo oraz sposób gry.
Dziennikarz: To bardzo krytyczne podejście. Jednak trudno z nim się nie zgodzić. To moze z drugiej strony. Poszukajmy jakiś pozytywów.
Bourne: Trudno o nie, ze względu na fakt, ze graliśmy po prostu słabo. Dwie porażki 5 remisów i 3 zwycięstwa. Ostatni mecz z Zibim zoobrazował nam wszystkim całą rundę mojej drużyny.
Dziennikarz: Najlepszy mecz rundy?
Bourne: Chyba ten z przemoskiem. Byliśmy lepsi, a nie wygraliśmy. Kontrolowaliśmy spotkanie do wyniku 2:0 dla Celticu. Później ekipa z Turcji zaczęła grać bardziej wyrafinowaną piłkę i wykorzystali szybkich napastników. Z tego słynie trener Besiktasu. W tym meczu zasłużyliśmy na 3 pkt. Reszta to dzieło przypadku. Dobrą piłkę pokazalismy w meczu z Goofym. Tam zasłużyliśmy na punkt i go zdobyliśmy.
Dziennikarz: Najgorsze spotkanie?
Bourne: Pod względem wyniku z Zibim. Trzeba dodać, że mieliśmy sprawnego tylko jednego stopera i 2 napastników i to tych rezerwowych. Trudno wygrać mecz, jeśli w obronie występuje Pomocnik, a na szpicy skrzydłowi. Pod względem stylu było ich kilka. Słabo zagraliśmy z Chelsonikiem, Zuangiem i aniatosem. W tych meczach powinniśmy zdobyć 9 pkt. Fartowne zwycięstwo z Chelsonikiem, pechowy remis z aniatosem i mecz z Zuangim, w którym każdy mógł wygrać.
Dziennikarz: W zimowym okienku transferowym Celtic będzie aktywnym uczestnikiem, czy też pasywnym graczem?
Bourne: Jeśli fundusze na to pozwolę to wzmocnimy klub. Na razie fundusze pozwalają na kupno 2-3 piłkarzy. Dlatego kilku podstawowych bedzie musiałą odejść.
Dziennikarz: Zawodnicy dowiedzieli si już o tym, który z nich odjdzi z klubu?
Bourne: Oczywiście. Wczoraj spotkałem się z każdym z nich i przedstawiłem im koncepcję na następną rundę. Z zespołem pożegna się Raul. Cena za niego wynosi 3 mln. Kolejnym graczem jest Puki- jego cena do 1- 1.5 mln oraz Odemwingie- 3 mln. Cena za Stokes'a to zaś 1.5 mln. Zresztą każdą ofertę przejrzymy.
Dziennikarz: Kto wygra ligę?
Bourne: Hmmmmm trudno wskazać konkretną osobę. Niewątpliwie poziom tej dycji jest bardzo niski. Nalep, WKS, Wolrid- czyli gracze, którzy do niedawna przodowali, dziś są na samym dnie. Tak jak w moim przypadku, o ich dyspozycji decyduję długa przerwa i zmiana 6 na PESA czy FIFĘ 13-14. To, zę są nisko, nie oznacza, że poziom się podniósł. Niestety jest bardzo niski. Tak niskiego tutaj nigdy nie było. W porównaniu z sezonami 8,9 czy 10 ten jest tragiczny. Gdyby wtedy Ci gracze z czołówki obecnej grali tak samo wtedy jak dziś, to skończyliby rozgrywki w środku tabeli.
Dziennikarz: Na koniec, cele na drugą rundę?
Bourne: W końcu wypracować, a raczej wrócić do tego, co grałem kilka sezonów temu. Nie udało nam się obronić twierdzy Celtic PARK. Zdobył ją obecny lider.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.