3 sezon MLO już niebawem. Wywiad z trenerem Kubą12-15- Witam- Witam
- Sezon zbliża się wielkimi krokami. Będzie to drugi dla Ajaxu pod pańską wodzą, ale pierwszy w najwyższej klasie rozgrywkowej. Jakie nastroje panują w pańskiej ekipie- Chłopcy są bardzo bojowo nastawieni. Do pierwszej ligi dostaliśmy się lekkim fuksem i każdy z nas chce zostać tu na dłużej.
No właśnie... Wspomniał pan o szczęśliwym awansie. Jak pan zareagował, gdy dowiedział się, że w przyszłym sezonie zagracie w I lidze. - Szczerze powiedziawszy sam nie wiedziałem co o tym myśleć. Z jednej strony jest to wielka szansa, ale tutaj nie ma słabych drużyn i wszyscy typują nasz spadek. Na szczęście medialne spekulacje tylko dały nam siły do walki i mam nadzieję, że pod koniec sezonu wszystkim kapcie pospadają jak zobaczą tabelę.
- Jak wyglądały przygotowania do sezonu?- Myślę, że dobrze wyglądały. Pogoda była bardzo łaskawa dla nas. Mieliśmy dużo jazdy, sparingów, każdy mógł dobrze przetestować sprzęt. A przede wszystkim ja mogłem przetestować kilku graczy i taktykę.
- Jak ocenia pan postawę zawodników w sparingach?- Naprawdę naszą grę w sparingach napawa optymizmem. Przede wszystkim chciałem trochę poeksperymentować, bo to od tego są właśnie sparingi. Ale też trzeba pamiętać, że to są właśnie tylko sparingi i liga wszystko zweryfikuje.
- Z klubu odeszło 6 zawodników. W tym gwiazda zespołu Harry Kewell. Czy luka pozostawiona op nim nie jest zbyt duża, żeby ją załatać.- O tym się jeszcze przekonamy. Narazie wygląda to całkiem fajnie i oby tak pozostało. A co do reszty zawodników to dałem im wolną rękę, bo jak wiadomo każdy chce grać, a oni w tym sezonie takich okazji mieli by bardzo mało.
Do klubu przed sezonem trafiło również kilku ciekawych zawodników m.in: Gameiro, Jakubko czy Diop. Czy nowym graczom trudno było wkomponować się w zespół i zapoznać się z nowymi kolegami ?- Absolutnie nie. Atmosfera w drużynie jest bardzo dobra i nowi gracze bez problemu są przyjmowani przez tych starszych "stażem" kolegów.
- Jakie są pańskie aspiracje na nadchodzący sezon?- Może powiem tak. Nie wychodźmy za daleko. Jest to mocna liga i wszyscy skazują nas na porażkę. Naszym celem jest się przede wszystkim utrzymać w lidze na kolejny sezon, a potem będziemy martwić się co dalej.
- Bardzo dziękuje Panu za poświęcony czas i zyczę powodzenia w lidze.- Nie ma za co i dzięki.