Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PES 2012 - dyskusje
board.issonline.pl > Pro Evolution Soccer: Forum Dyskusyjne > Archiwum > Pro Evolution Soccer 2012
Orange_91
W tym temacie możecie się podzielić opiniami na temat najnowszej odsłony kopanki od KONAMI.
.:CR7:.
siema
grałem już w Fife12 i PES12. Nie sądziłem, że to powiem ale w nowe Pro Evo grało mi się lepiej niż w Fife. Gra jest świetna wg mnie i w końcu odstawie poczciwą 6 na bok ;P. Graficznie bije konkurenta na głowę, choć ta szarawość mi trochę nie pasuje, ale sądze, że to kwestia kilku patchy. W kwestii audio to zaś FIFA wygląda świetnie smile.gif
Obie gry są dobre, jednakże PES sprawia mi więcej frajdy. Bardzo dobre animacje, twarze(!!!), w końcu, że tak powiem "czuje strzały" ;P
Na początku nie ogarniałem sterowania lol, ale jak doszedłem do tego jak stosować pressing zacząłem strzelać bramki tongue.gif. Gra jest dość trudna i na początku dostawałem baty do 0 biggrin.gif Wróciła satysfakcja ze strzelonych bramek smile.gif
Podsumowując: grając w PESa wrócił mi banan na mordzie smile.gif
tak pokrótce ode mnie ;P
pozdro
mogwil
no ja grałem w pes 2012 na kompa i popieram przedmówcę lepiej niż fifa 12, brakuje licencji ale tydzień i będzie jakiś patch, a ma ktoś info na temat wersji pes-a na ps2 ?
adivxv
pograłem trochę w pesa 2012 z kolegą i jesteśmy jak na razie zachwyceni bardziej aniżeli wersje 11,10 czy nawet 9 . Konami w końcu wydało część, którą jest bez wątpienia bardziej ciekawsza aniżeli komercyjna fifa
tooom19
Wreszcie konkretny PES jest spora poprawa w stosunku do wersji 11 , co do poziomu trudności to wreszcie jest ciężko i to jest piękne że cały mecz trzeba grać w maksymalnym skupieniu, mowa o top player - w starszych wersjach narzekali ludzie że na najwyższym poziomie jest za łatwo a teraz że jest za ciężko myślę że rzeczywiście dla nich fifa jest odpowiednią grą . Co się tyczy bramkarzy już jest pacz 1.01 który ponoć to naprawia i jest sporo lepiej ( info z niemieckiego forum), bo aktualnie jest rzeczywiście z tym kiepsko. Co do zmian to wreszcie są porządne strzały, możliwość ustawienia asyst na podania, już na 2 stopniu gra to wyzwanie ! także każdy wedle uznania może sobie utrudnić życie - i każdy gol daje tyle radości że fifka sie chowa - nic nie ujmując fifce
smile.gif. Nie żebym był ślepo zapatrzony w tą grę i nie widział wad - jedną z nich jest zbyt częsty "pingpong" piłka odbija sie od zawodników jak od drzew czasem przy strzałach , no i to rozmycie nie wiem kto to wymyślił (ale myślę że na to rada niedługo będzie na pc gorzej z konsolami) . Sam gameplay jest usprawniony gra na szybkości 0 jest szybsza niż w 11 , gra w obronie to teraz spore wyzwanie ciężko się odbiera piłkę , czy trochę nie za ciężko ? myślę że to kwestia wprawy . No nic czekamy na 14 na premierę w PL i jedziemy Onlajn gdzie Pes bije fife na głowę może nie technicznie gdzie fifa spisuje się lepiej mniej lagów, ale chodzi mi o turnieje ! W Pesie tego masa było a w Fifie 11 tylko Mecz Twarzą w twarz i jakieś śmieszne rozgrywki w paru graczy - w 12 ponoć doszła liga i też można turnieje tworzyć ? zobaczymy ..

Pozdro

ps. jest już konkretny pacz http://www.pes-patch.com/category/pes-2012-patch wszystko orginalne smile.gif
ronaldo_9
CYTAT(.:CR7:. @ Sep 27 2011, 00:50) *
siema
grałem już w Fife12 i PES12. Nie sądziłem, że to powiem ale w nowe Pro Evo grało mi się lepiej niż w Fife. Gra jest świetna wg mnie i w końcu odstawie poczciwą 6 na bok ;P. Graficznie bije konkurenta na głowę, choć ta szarawość mi trochę nie pasuje, ale sądze, że to kwestia kilku patchy. W kwestii audio to zaś FIFA wygląda świetnie smile.gif
Obie gry są dobre, jednakże PES sprawia mi więcej frajdy. Bardzo dobre animacje, twarze(!!!), w końcu, że tak powiem "czuje strzały" ;P
Na początku nie ogarniałem sterowania lol, ale jak doszedłem do tego jak stosować pressing zacząłem strzelać bramki tongue.gif. Gra jest dość trudna i na początku dostawałem baty do 0 biggrin.gif Wróciła satysfakcja ze strzelonych bramek smile.gif
Podsumowując: grając w PESa wrócił mi banan na mordzie smile.gif
tak pokrótce ode mnie ;P
pozdro

Ogólnie się zgadzam poza dwoma wyjątkami:
- z tym odstawianiem "szóstki" bym się nie spieszył
- ja jeszcze nie czuje dobrze strzałów ale kilka pięknych bramek już wpadło

Muszę jeszcze popracować nad obroną bo komputer na pro mi łata sporo bramek ale to się zmieni. dry.gif
Orange_91
Nie próbowałem wcześniej dem, ponieważ nie spodziewałem się niczego specjalnego w stosunku do poprzedniego roku. Pierwszym PESem po zmianie silnika, w którego pograłem była 11. Grając w tamtą grę byłem po prostu zaskoczony. Co to jest? Nie dało się w to po prostu grać. Jakiś ping pong itp. Jednak 12 jest jak dla mnie bardzo dobra i nastąpiłem zdecydowana poprawa względem ostatniej edycji. W tą grę naprawdę da się grać! Pograłem ledwie kilka meczy, ale da się zauważyć kilka pozytywnych zmian. Lepsze zachowanie GK, chociaż zdarzają się im jeszcze babole. Nie ma już takiego ping ponga. Menu główne prezentuje się całkiem fajnie, ale ogólnie jeśli chodzi o grafikę nie jest najlepiej i tutaj gra odstaje od konkurencji. Jak dla mnie w tych nowych pesach, nie czuć podczas gry tej atmosfery meczowej. Piłkarze biegają co prawda po boisku, ale brakuje tego czegoś. Wszystko wygląda jakoś dziwnie, i ciężko jest mi to wytłumaczyć. Ogólnie gra jest jak co roku niedopracowana. Dostajemy gameplay a reszta elementów takich jak dźwięk, ligi itp. (w ogóle jak można wypuścić grę z nieaktualnymi składami?), jest bo być musi. To tak jakbyśmy dostawali cukierek zapakowany w szary papier toaletowy. Ogólnie na razie zbyt mało grałem, żeby jakoś dogłębniej oceniać, ale pierwsze wrażenie jest jak najbardziej pozytywne. Czy najbliższy rok spędzę przy PESie zamiast Fify? Nie wiem. Muszę jeszcze trochę pograć i bardziej poznać obie gry. Tuż przed pierwszym uruchomieniem PESa 12, odpowiedź wydawała mi się oczywista. Tylko FIFA, a w PESa zagram bo warto sprawdzić. Jednak już teraz wiem, że odpowiedź nie będzie taka łatwa.
Falcon
Graficznie może się nawet fajnie prezentuje, gameplay niby dobry, ale jakoś brakuje klimatu, ja ciągle zostaje przy 6.
Do minusów z pewnością można zaliczyć ping-pong czyli to o czym wcześniej już było wspominane. Widać to zwłaszcza przy strzałach z dystansu. Zauważyłem również to że zawodnicy nie wychodzą na pozycję( po kilku meczach trochę denerwuje, kiedy biegnę środkowym pomocnikiem a zawodnicy zamiast się rozbiegać, szukać pozycji, biegną ruchem jednostajnym, prędkością identyczną jak zawodnik z piłką). Również składy nieaktualne mimo że gra ma premierę prawie miesiąc po zamknięciu okienka transferowego( Fabregas, Nasri ciągle w Arsenalu, a oglądałem składy tylko kilku drużyn). No i zauważyłem że komputer mając rzut wolny na 25-30 metrze zawsze strzela bramkę. Gram ligę portugalską Sportingiem ,remisuje mecz 2-2 ( 2 bramki z rzutów wolnych), gram następny mecz wygrywam 3-1 ale bramka strzelona przez komputer oczywiście z rzutu wolnego. A może to tylko zbieg okoliczności. Ja jeszcze pogram w 11,może wyjdzie jakaś łatka poprawiająca gameplay, póki co zostaje przy nieśmiertelnym PES 6.
Mani3k
Niestety FIFA12 jest tak samo słaba jak PES12 (na animację piłkarzy po prostu nie da się patrzeć - tragedia), PES6 nadal rządzi jak dla mnie. dry.gif
Już chyba nie będzie tak dobrej piłki kopanej.
Rasialdinho0
Wraz z premiera na zachodzie wyszedl patch 1.01. Podobno zmienia bramkarzy w spidermanow ktorzy wyciagaja wszystkie strzaly wink.gif. Ludzie mowia ze jest trudno strzelic bramke, trzeba poczekac u nas do 14...
ronaldo_9
CYTAT(Rasialdinho0 @ Oct 1 2011, 20:03) *
Wraz z premiera na zachodzie wyszedl patch 1.01. Podobno zmienia bramkarzy w spidermanow ktorzy wyciagaja wszystkie strzaly wink.gif. Ludzie mowia ze jest trudno strzelic bramke, trzeba poczekac u nas do 14...

Jeśli to prawda to będzie kolejny punkt dla PES'a bo obecnie bramkarze nie grzeszą sprawnością.
Orange_91
Co wy wszyscy tak z tym PESem6. ohmy.gif Rozumiem miłość do tej gry, ale nie oszukujmy się, nawet w dniu premiery ta gra nie była hitem tylko odgrzewanym kotletem. Cyborgi, bieganie zawodnikami po skrzydle od jednego końca boiska do drugiego, proste podania itp. Gra miała bardzo sporo wad i nie można jej porównywać z dzisiejszymi tytułami bo to nie na miejscu. Rozumiem sentyment i to, że dzięki onlinowi ta gra urosła do miana legendy, ale nie przesadzajmy...

Wracając do tematu, to czy KONAMI ma zamiar wydać jakąś aktualizację składów? Bo wydawanie gry ze składami z zimy, zresztą już nie pierwszy raz to jakiś skandal.
EbonH4wK
Ojoj dawno mnie tu już nie było.

Cóż widać to już wszędzie, że mania na PESa mija. Może to źle, może dobrze. W każdym bądź razie mnie rozczarowuje coroczny brak poprawy niby małych błędów, acz jeśli się gra 15. sezon w ML urastają one do rangi nie do wytrzymania. Nie będę się tutaj rozwodził na ich temat bo to bez sensu, nikt z Konami nigdy chyba nie posłuchał próśb fanów.

To samo dotyczy całego procesu aktualizacji itd. To że PES ma wierną rzeszę fanów, patchmakerów, facemakerów, kitmakerów etc rozleniwiło panów twórców. Wiadomo że kolejne OFy wyjdą czy oni to poprawią czy też nie. A jeśli nawet to zrobią, to jestem pewien że i tak PES Community będzie musiała to jeszcze raz korygować.
aerofan
CYTAT(Mani3k @ Oct 1 2011, 20:02) *
Niestety FIFA12 jest tak samo słaba jak PES12 (na animację piłkarzy po prostu nie da się patrzeć - tragedia), PES6 nadal rządzi jak dla mnie. dry.gif
Już chyba nie będzie tak dobrej piłki kopanej.

Napisz proszę, jakiej platformy dotyczy Twoja wypowiedź.

Ja od 2 lat nie gram już w kopaną na konsoli (ps3) bo wersje na PC po prostu są lepsze (Fifa od roku przeszła metamorfozę, PES wcześniej już lepiej wylądał na PC).

Grafika i animacje w tych grach zarówno 2011 i 2012 na konsoli to niestety porażka. 720p i konsole nie dają rady. Brak płynności już w samej grze i powtórkach, a zbliżenia i animacje niestety już tragedia.

Wrócę do wersji PC - w ubiegłym roku dodali fajny algorytm (blur) dzięki czemu animacje były jeszcze płynniejsze, ale w tym roku to jeszcze poprawili i zwiększyła się wydajność. Gramy w 60 fps 1080p, pięknie to wygląda.

Ale zaskoczyli mnie zupełnie panowie z EA. O ile w ubiegłym roku naprawdę poprawili Fifę na PC, tak w tym roku .. Fifa oprawą prześcignęła PESa ! Wygląda naprawdę fantastycznie, dodano antyaliasing, animacje są bardzo płynne, postaci nie są już takie kukłowe jak w poprzednich wersjach.

Graficznie są to w tej chwili rewelacyjne gry , a jeśli chodzi o samą grywalność, to już kwestia gustu. Dużo się pozmieniało, PES zrobił się bardzo szybki, zrobił się z niego niemal Sensible Soccer. Jakoś nie do końca mi to pasuje. Za to FIFĘ jeszcze bardziej zagmatwali jeśli chodzi o sterowanie...

Jednakże w tym roku jestem za FIFĄ. Ale jeśli chodzi o wersje konsolowe to mówię NIE. Chyba pora na nowe generacje konsol.
freju
Kilka dni już gram, więc mogę się podzielic spostrzeżeniami.
Kilka rzeczy na plus, jak oczywiście grafika, filmiki, oprawa. W kwestii samego gameplayu to podania zdecydowanie na plus, teammate control jak się ogarnie to tez, strzały też w miarę ok. Teraz to co mnie irytuje: kwestia gry w obronie. Nie chodzi o to że ciężko bo inaczej się odbiera, trudniej itp. tylko o fakt tego że przeciwnik moze 85 minut nie grac nic, po czym zawodnik o nazwisku mało znanym, po prostu ogórek bierze piłke, zaczyna rajd na 60 metrze i nie ma opcji żeby go zatrzymac, po czym pokonuje Twojego bramkarza jak amatora. Z kolei ja przez 85 minut mam zdecydowaną przewagę, wiele sytuacji sam na sam które każdy bramkarz wyjmuje bez trudu. No i jeszcze jedno. Niby Messi ma note 98, Ronaldo 97 czy ile tam, ale chyba żeby uciec obrońcy to by trzeba na amatora włączyc.. Kilka rzeczy irytuje do bólu, ale jak co roku będę grał w produkcje KONAMI oczywiście, aczkolwiek FIFA na PC wygląda fajnie.
Pozdrawiam
Orange_91
Panowie co jest? Czemu tak mało opinii na temat gry? sad.gif Z roku na rok temat o najnowszej odsłonie cieszy się coraz mniejszą popularnością. O ile w zeszłych latach było to uzasadnione to moim zdaniem w tym roku gra jest naprawdę niezła i można by wymienić się opiniami na forum.

PS. Na szczęście w przyszłym tygodniu wyjdzie DLC od KONAMI i będzie można pograć normalnymi składami. Tylko czemu dopiero po premierze?
FoReST3
ja na razie gram zostań legendą i patrzę jak gra komputer biggrin.gif czasami wkurzające jest to, że jak chcę odebrać piłkę to 80% kończy się faulem... Albo komputer wbiega w pole karne mojej drużyny jak w masło, kiedy ja muszę się męczyć i zrobić z 15-20 podań, żeby gdzieś utworzyła się luka w obronie przeciwnika tongue.gif fajnie to wygląda a'la Barcelona, ale komputer robi z moją obroną co tylko zapragnie tongue.gif strzały hmm... mam po 70 skille odnośnie strzału i jedynie co wpada to babole tongue.gif kończę już pierwszy sezon i na 15 strzelonych bramek tak ze dwie były takie godne uwagi z 20-23 metra. Drybling... W środku pola potrafię nawet 3 gości minąć (ball control 85 biggrin.gif ), ale na skrzydle to nie wiem co trzeba zrobić, żeby minąć obrońce i w spokoju dośrodkować tongue.gif i mam pytanie w tej kwestii: jak wysunąć sobie dalej piłkę podczas biegu? Kiedyś to się R2 klikało (pad od playstation), a teraz jak tak robię to niby wysuwa tą piłkę, ale to jeszcze nie to. No i chyba najwyższy czas nauczyć się dryblingów analogami... Nigdy się tym nie bawiłem, bo analogi mi się czasem zacinają (echh te czasy, kiedy się całe dnie i noce grało w gran turismo biggrin.gif ). No, ale cóż... Command list i jazda smile.gif
W master ligę będę grać dopiero, jak wydadzą patch gdzie jest Lech Poznań biggrin.gif w tym miejscu pragnę napisać, że warto śledzić stronkę pesedit.com - tam już trzy paczki wyszły z poprawą składów, strojów itd.
Mam nadzieję, że przyda się to co napisałem biggrin.gif

Pozdrawiam, FoReST
Rasialdinho0
CYTAT(Orange_91 @ Oct 9 2011, 19:00) *
Panowie co jest? Czemu tak mało opinii na temat gry? sad.gif Z roku na rok temat o najnowszej odsłonie cieszy się coraz mniejszą popularnością. O ile w zeszłych latach było to uzasadnione to moim zdaniem w tym roku gra jest naprawdę niezła i można by wymienić się opiniami na forum.

Moze dlatego ze w Polsce oficjalnie gra jeszcze nie wyszla ? wink.gif Ja czekam na oryginal zebym mogl w MLO grac.
r.a.j.a.n
CYTAT(Rasialdinho0 @ Oct 9 2011, 22:45) *
Moze dlatego ze w Polsce oficjalnie gra jeszcze nie wyszla ? wink.gif Ja czekam na oryginal zebym mogl w MLO grac.

Raczej byłbym skłonny stwierdzeniu, że issonline to nie jedyny serwis o PESie... niestety taka prawda sad.gif
michael4321
Nie chciałbym tu nikogo obrażać ani pisać coś żeby rozpocząć kłótnie ale:
Od paru dni, po kilku latach gry w PESa - PES6 i ostatnio dużo PES2012, zakończyłem moją przygodę z tą serią:
Powodem jest to że po kilku latach lekceważenia FIFY (próbowałem ale smiać mi sie z niej chciało) spróbowałem FIFE12 i od tego dnia zmieniam kompletnie moje zdanie o niej!!
Ta gra a pes to jest niewiarygodna przepaść o czym nie miałem pojęcia. Nie sądziłem że to FIFA zabije PESA ale tak się stało i nie moge sie oderwać od tej gry (NIE MA LEPSZEJ SYMULACJI PIŁKI W TEJ CHWILI).
Życze wszystkim pesowiczom udanych meczy, ale ja już wiem że nie zagram w serie od Konami przez ... na pewno najbliższy rok patrząc na pes2012.
Jaram się FIFĄ 12 i pozdrawiam!
naczelnik5
do pesa 2012 podchodzilem zupelnie na swiezo gdyz oprocz pesa 6, wiecej czasu poswiecilem tylko pesowi 08 , wersje pozniejsze to tylko kilka meczykow z kumplami , dlatego nie mialem w zasadzie konkretnych oczekiwan. Po pierwszych meczach gra zrobila na mnie nawet niezle wrazenie , gralo sie calkiem przyjemnie . Po kolejnym meczach entuzjam jednak powoli mijal i czlowiek zaczal zauwazac niedorobki , ktore z meczu na mecz coraz bardziej odpychaly . Pierwsza rzecz to bramkarze ktorzy puszczaja co 2 pilka lecaca w swiatlo bramki, druga sprawa to to ze wpada zbyt duzo goli i nie zawsze z winy bramkarza , 3 sprawa zbyt duzo efektownych bramek, generalnie zbyt latwo te gole wpadaja co sprawia ze strzelony gol czy wygrany mecz praktycznie nie sprawia frajdy , efekt ? kilka meczow po kolei wyniki w granicach 3:3, 4:3 6:3 itp >Kolejna rzecz kiepska animacja zawodnikow , biegaja jakos tak dziwnie , przy czym pilke maja przyklejona do nogi i obracaja sie z nia bez ryzyka ze odskoczy itp . kolejna sprawa , juz po kilku meczach mozna klepac jak barca wciskajac w zasadzie caly czas podanie i dobierajac odpowiednie kierunki, pilka chodzi jak po sznurku, z jednej strony niby dobrze , efektownie ale jak to sie ma do normalnego meczu ? Sedziowie takze sa jacys drobiazgowi , wiekszosc walki o pilke konczy sie faulem . O sprawach poza gemeplayem powiem tyle ze niezrozumialym dla mnie jest wypuszczac gre bez aktualnych skladow , natomiast zachwycony jestem systemem powtorek ktore sa tak genialnie zrobione ze bramki w powtorkach wygladaja jakbysmy ogladali powtorki z meczu w tv. Ciezko na koniec nie porownac pesa i fify , jak dla mnie zdecydowanie wiecej przyjemnsci daje gra w fife ,trzeba naprawde sie napocic i nakombinowac zeby wygac mecz , pes jest chyab zbyt przesadzony jesli chodzi o efektownosc rozgrywki i ma sie wrazenie ze gra sie w gre dokonczona tak w 80% , ale to tylko moje zdanie , wiadomo kazdy ma inny gust smile.gif
michael4321
Popieram opinie i napisalbym w 100% to samo.
Falcon
Pograłem już trochę więcej w PES-a i jakoś ciągle mnie on nie przekonuje. Zacznę od ostatniej aktualizacji składów. Rozpocząłem rozgrywki Copa Libertadores, drużyną Corinthians, patrze na skład, a tam co? Piłki z lewej strony dogrywa Roberto Carlos, a w ataku rządzą Ronaldo i Dentinho. Co to za aktualizacja? Wiem że mogę sobie sam ich przerzucić, ale to samo mogłem zrobić już przed aktualizacją. Tryb Master League powoli przypomina FM, gdzie rozegranie meczu jest ostatnią rzeczą jaką mamy do wykonania. Jakieś rozmowy z piłkarzami, tak naprawdę na co to komu. Poza tym za dużo w tym PES-ie takiej nie wiem jak to nazwać efektowności podczas meczów. Za co lubię PES 6. Za to że strzał z przewrotki czy nożyc to rzadka sprawa, a w nowej odsłonie standard. Zagrałem w sumie może z 50 meczy, a strzałów z przewrotek, nożyc itp miałem kilkanaście. Co do gry w obronie, to wystarczyło że zagrałem BAL i stworzyłem środkowego obrońce, kilka meczy i można elegancko połapać, o co chodzi w grze defensywnej. CHociaż z faulami to jest faktycznie lekkie przegięcie. 5-8 fauli to w moim przypadku standard( gram na 10 min). W grze ofensywnej zaś dziwi mnie że gram skromnym Getafe, z Barceloną, Realem czy Atletico, a na 30 metrach mają 8-9 piłkarzy, normalnie obrona Częstochowy. Nie wiem czy to celowy zabieg Konami, żeby utrudnić grę ofensywną, czy też moją nieudolność. Niby w tym Pesie miało nie być gry jednym zawodnikiem, ale wystarczy zagrać z Bayernem czy Tottenhamem i boczni pomocnicy odjeżdżają naszym obrońcom niczym Ferrari maluchowi.
Podsumowując nowy PES przypomina mi trochę stare Fify( gdzie strzał przewrotkami czy nożycami, to była norma), z FM( rozmowy motywacyjne).
Ja zostaję prze PES 6.
logan
witam,gram od poczatku w pro evo ale tak debilnej czesci to chyba nie bylo,duzo rzeczy poprawionych,np wrzutki,ale obrona to juz jest jakas padaka!jak to jest mozliwe zeby moj srodkowy obronca COFAL sie do bramki przy kontrze TYLEM??!!komputer robi co chce,mija kazdego mojege zawodnika ,mimo ze staram sie grac z R2 i w odpowiednim momencie wciskac X.moje ataki sa rozbijane 20-30 mtrow przed bramka komputera,a jak sie uda oddac strzal to zwykle jest zablokowany.robie wszytsko ,zmieniam taktyki,ustawiam indywidualne krycie,ale to niczego nie zmienia,jak strzele bramke,lub wyrownam to zaraz jest kontra i trace bramke a komputer juz cisnie do konca meczu,jego zawodnicy w ogole sie nie mecza,biegaja caly czas,kazdy to jest mistrz dryblingu-niewazne jaka to druzyna,a bramka z rzutu wolnego przed linia pola karnego pada na 99'9 %!!najwiecej bramek wlasnie stracilem w taki sposob,nawet jak mam obronce przy slupku!!gram na pozoime Top Player i nie radze sobie kompletnie.poprostu ta gra jest zajebi.... sztucznie utrudniona,komputer jest perfekcyjny,nigdy nie widzialem zeby jakas druzyna skonczyla mecz bez zadnego faulu,a w pro evo wygralem w tym przypadku 10:0!!ma ktos jakis pomysl na te idiotyzmy,nie chce zmieniac poziomu bo od zawsze na tym gram,ale porpostu wymiotowac mi sie chce jak grajac juve-parma i cesena wbijaja mi po 5 bramek
Jason Bourne
haha a tak jest w grze naprawdę czy fake? Co ma MJ z Messim wspólnego? Prędzej Prince Boateng. Ja właśnie zastanawiam się czy zakupić Fife 12 czy Pesa najnowszego
logan
i jeszcze jedno ,grajac kazdy nowy mecz mam wrazenie ze caly czas gram przeciwko jednej i tej samej druzynie.taktyka to caly czas do przodu,szybka gra z klepy i pila do srodka przez dwoch obroncow,milion zwodow jednym zadonikiem i przejscie calej lini defensywy,lub pila na skrzydlo i wrzutka lub wejcie w pole karne roznolegle do lini kocnowej za brakma.caly czas to samo i to samo i to samo a ja nie moge tego zatrzymac,nie wiem jak sobie dajecie z tym rade.powinno byc trudno ale nie az tak sztucznie
Orange_91
CYTAT(semanya19 @ Oct 19 2011, 00:35) *
haha a tak jest w grze naprawdę czy fake? Co ma MJ z Messim wspólnego? Prędzej Prince Boateng. Ja właśnie zastanawiam się czy zakupić Fife 12 czy Pesa najnowszego

No naprawdę. Moim zdaniem jeśli masz wydawać pieniądze na jedną z tych gier, to tylko FIFA.
logan
rozegralem dzisiaj kolo 15 meczy,1 zwyciestwo reszta same porazki,a w bramkach 3 do ponad 30 mad.gif poziom top plaeyr to kompletny debilizm.mam gre od 9 dni i niestety coraz bardziej odechciewa mi sie w nia grac,nie mam jak narazie w ogole przyjemnosci grajac sad.gif
Orange_91
CYTAT(logan @ Oct 19 2011, 22:05) *
rozegralem dzisiaj kolo 15 meczy,1 zwyciestwo reszta same porazki,a w bramkach 3 do ponad 30 mad.gif poziom top plaeyr to kompletny debilizm.mam gre od 9 dni i niestety coraz bardziej odechciewa mi sie w nia grac,nie mam jak narazie w ogole przyjemnosci grajac sad.gif

To zmniejsz poziom trudności i po sprawie. Chyba dobrze, że gra jest trudna na najwyższym poziomie? Co to za przyjemność po miesiącu od premiery gry, klepać komputer na top playerze po 6-0?
Dawidi
Niesamowite. Już tyle po premierze a tu tylko 50 (już 51) odpowiedzi w całym dziale. Po wydaniu FIFY 11 na PC można było się spodziewać "pełnoprawnej 12 na PC i wiadomo było, że PES jest zagrożony, mimo to KONAMI nie zrobiło nic w tym kierunku. Wiadomo było, że PES trochę upadnie, ale nie że na samo dno. Szkoda, bo zawsze wolałem produkt Japończyków. W Tym roku FIFA jest świetna. Co więcej zaciągnęli trochę klimatu z poprzednich edycji PESa i wygrali. Jeżeli KONAMI nie zacznie już teraz pracować nad 2014 albo i nawet 2015 od nowa na nowym silniku, to nie ma po co pojawiać się na rynku. Trochę smutno widzieć tak upadek. Brak konkurencji też nie jest niczym dobrym dla graczy. Fajnie by było gdyby 2kSports wzięło się za kopankę, ale raczej się na to nie zapowiada...
Orange_91
Tak to rzeczywiście przerażające, ale ta tendencja utrzymuje się od kilku lat. Wystarczy spojrzeć w archiwum: http://board.issonline.pl/index.php?showforum=75

Pro Evolution Soccer 2008 : 1335 tematów
Pro Evolution Soccer 2009 : 1184 tematów
Pro Evolution Soccer 2010 : 548 tematów
Pro Evolution Soccer 2011 : 245 tematów

Tamtych 3, 4 i 5 nie należy liczyć bo nie są to pełne archiwa, nie ma np. działów edit mode jak w nextgenowych pesach.
logan
CYTAT(Orange_91 @ Oct 19 2011, 22:22) *
To zmniejsz poziom trudności i po sprawie. Chyba dobrze, że gra jest trudna na najwyższym poziomie? Co to za przyjemność po miesiącu od premiery gry, klepać komputer na top playerze po 6-0?

poziom zmniejszylem na Professional i chociaz nie jest tez latwo to mozna w koncu NORMALNIE pograc...a jak bedziesz ogrywac komputer 6:0 na top player to daj znac...
fan0891
Przerażające? Tak, bo wszyscy rzucili się na fife jak muchy na g...o. Sory za jezyk ale taka prawda odnosnie fify.
A to co przezywam w tym roku z wojna fifa pes nawet samego mnie zadziwia.
Po 1 to ostatnio zbluzgalem pesa12 bo rzucilem sie na fife12 tak samo jak powyzej. I rzeczywiscie gra wyglada na 1 rzut oka jakby miala zdeptac w tym roku pesa, ale...
no wlasnie i tu sie zaczyna: gram w ta fife 3 tygodnie 90% meczow pprzegrywajac ( od razu poziom profesional bo na nizszych obroncy CPU zachowuja sie jak debile, stad taki poziom od razu). Po rozegraniu 50, 60, moze nawet 80 meczow gram barca przyjezdza do mnie jakas Osasuna i wygrywa tak jak na poczatku mojej przygody z fifa12 3-0. Dodatkowo co rzuca sie w oczy od razu: sedzia gwizdze faule dla CPU nawet jak biegne obok przeciwnika, a za kose na mnie w polu karnym nie odgwizduje karnego. Co za idiotyzm sobie mysle. Kolejna rzecz: zawodnocy sterowani przez CPU ogrywaja mnie jak chca nawet jak gram juz bardzo dobrze (60 meczow) - chore!! Kolejna rzecz: nigdy nie widzialem strzalu z dystansu, CPU wchodzi w pole karne non stop (60 meczow). Podsumowujac: ta gra to jest pomylka.

No i odpalam PESA12: gram i gram i w koncu sobie mysle: tak to jest gra zeby miec przyjemnosc z gry, wrocic z roboty/szkoly i delektowac sie ladnymi akcjami i strzalami.
Nie sadzilem ze wroce do PESA12 a jednak. Uwielbiam ta gre i nie obchodzi mnie ze ktos mi powie ze tak strasznie zmienuilem zdanie, bo moge co chce.
Aha, jeszcze jedno, poniewaz mam slabego kompa zawsze gralem w pesa na detalach low, i zastanawialo mnie dlaczego nie mam koloru kibicow takiego jak koszulki druzyny gospodarza - i oto wybralem detale high i ... (moze niektorzy tez nie wiedza) kibice maja kolory druzyny gospodarza, sa inne dodatkowe ulepszenia graficzne - np. na wejscie caly stadion macha szalikami, nieziemsko to wyglada.

Wracam zatem do pesa12 i gram z ogromna przyjemnoscia (mimo ze fifa faktycznie ma dobry gameplay jednak wiele idiotycznych niedociagniec) i nie obchodzi mnie ze fifa ma 25-krotna sprzedaz w porownaniu do pesa, po prostu pes jest moim zdaniem gameplayem bardziej przypominajacym prwdziwy mecz. Bo mowi sie: oh ile kleju w tym pesie12, ale zagrajcie w fife - jak gramy np. barca to mamy max 10 podan i strzal albo strata, w pesie to wyglada jak na prawde: 30 podan i piekna akcja, to jest dla mnie prawdziwi futbol. Dodatkowo w pesie jak grasz i jestes coraz lepszy zaczynasz wygrywac, w fifie trzeba zidiocieć zeby byc dobrym, miec chyba 3 rękę.

Dziwi mnie natomiast ... i moze ktos mi pomoze ... w pesie12 nie da rady zagrac dowolnego turnieju klubami (zebym sam mogl wybrac teamy, format turnieju, itd) - mozna to robic ale tylko druzynami narodowymi. Nie mozna tez zagrac samego pucharu kraju i ligi europejskiej (samej) mimo ze konami ma licencje (trzeba grac caly sezon klubem). Dodatkowo nie podoba mi sie tez dzwiek - fifa ma zdecydowanie lepszy, ale i tak jest dobry, nie uwazam tego za duzy minus pesa.

Pozdrawiam i polecam pesa12 mimo ze ludzie uznaja go za zdeptanego przez fife.

Aha, i na zakonczenie: polecam ten krotki filmik podsumowujacy dlaczego pes 12 jest lepszy od fify 12 (cala prawda):
http://www.youtube.com/watch?v=WC_H4nrebiI
bobex77
CYTAT
Dziwi mnie natomiast ... i moze ktos mi pomoze ... w pesie12 nie da rady zagrac dowolnego turnieju klubami (zebym sam mogl wybrac teamy, format turnieju, itd) - mozna to robic ale tylko druzynami narodowymi. Nie mozna tez zagrac samego pucharu kraju i ligi europejskiej (samej) mimo ze konami ma licencje (trzeba grac caly sezon klubem). Dodatkowo nie podoba mi sie tez dzwiek - fifa ma zdecydowanie lepszy, ale i tak jest dobry, nie uwazam tego za duzy minus pesa.

Odsyłam do trybu Community

Co do reszty jesli mialbym sie wypowiedziec na temat sporu obu kopanek, najzwyczajniej uzylbym Ctr+V odnoszac sie do Twojego postu. smile.gif 100% poparcia.
czamian
cały czas nie mogę zrozumieć jak się można zachwycać Fifa, przecież ta gra to zwykła zręcznościówka. Na konsole nawet fajnie to wygląda, ale co z tego jak grając jako laik wygrywam mecze strzelając po kilka bramek. Dla mnie ta gra jest za prosta i tyle. Co do nowego Pes-a, niestety muszę przyznać ze najnowsza odsłona zaczyna upodabniać sie do Fify. Cala gra sprowadza sie teraz do rozklepania obrony cos ala Barcelona i jak juz jest miejsce na strzał to za każdym razem pada niestety gol. Trochę to irytujące i psujące zabawę. Na top player grając z kumplami pada po 5-10 goli, a chyba nie o to chodzi. Tak wiec pierwszy raz od ISS 2 nie chce mi sie grac w nowa wersje. A i dlaczego zrezygnowali z tego fajnego systemu podań ? teraz piłka chodzi od nogi do nogi sad.gif
fan0891
czamian:
Fakt te podania sa zbyt dokladne wciskasz X i pilka u nogi 2 zawodnika, w ustawieniach mozna to wylaczyc - system jak w pes11, ale dlaczego nie jest to domyslne, przeciez pes11 mial reklame ,,engineerined for freedom'' byl to krok do przodu (podania nie szly do zawodnika tylko tam gdzie sie celowalo) - dlaczego zatem z tego zrezygnowali (krok w tyl).
Cos Konami chcialo chyba wrocic do systemu z pes6, ale dlaczego? Przeciez kazdy pes powinien wnosic cos rewolucyjnego a nie odgrzewac stare kotlety.

bobex77:
Z tego co kojarze do Community trzeba miec dostep Online (nie wszyscy go maja jak np. ja - wiadomo dlaczego, nie bede tu pisal). Chodzi mi o tworzenie turnieju klubami i gre z kompem. Jak mozna bylo z tego zrezygnowac (Konami).

Dodatkowo jak mozna bylo zrezygnowac z elementu ,,wymyslonego'' przez Konami i bedacego w kazdej edycji pesa (do 2009 chyba) - flagi wsrod kibicow. No jak to teraz wyglada wszyscy siedza ladnie i nie ma flag (nie mowiac juz o racach). Tragedia pod tym wzgledem.

A zauwazyliscie tez 1 rzecz?: przy sterowaniu czasem przy podaniach leci pilka i obronca CPU moglby ja w porsty sposob przechwycic ale on puszcza jakby naszego zawodnika zeby doszedl do pilki (nawet na top player) bo po prostu wcisnelismy podanie (CPU wie ze podawalismy ipomaga pilce dojsc do zawodnika). Nie cierpie tego.

Dlaczego zatem wszystkie najlepsze elementy ktore pojawialy sie w calej historii pesa zostaly ominiete (system podan z 11, flagi, race, dzwiek ktory w poprzednich wersjach byl duzo lepszy, ta zagadkowosc - kiedy (np. w pes6) nigdy nie bylo wiadomo co sie stanie, kazda akcja bylo inna, tu w 12 czesto sie powtarzaja).

Aha, jeszcze jedno ... pes12 zostal zrobiony pod Barce? (klej i duzo pokladnych podan). Tu chyba nie ma sie co zastanawiac - widzieliscie mecz barcy z sevilla w sobote? (reklama pes12 i konami na calym stadionie co 30 sekund). To jest produkt PES12 BARCA. Dla mnie to dobrze ale co powiedza osoby ktore nie lubia gry w stylu barca. No wlasnie i tu sie zaczyna...

No dobra czas grac dalej ...
dzis zaczynam gre z asystami podan ustawionymi na zero (chyba jak wiekszosc tu osob zapominam ze prawdziwa gra zaczyna sie dopiero wtedy, czyli zero kleju). No zobaczymy... podejrzewam ze gra bedzie dla mnie dopiero wciagajaca.
FoReST3
CYTAT(fan0891 @ Oct 25 2011, 08:02) *
Aha, jeszcze jedno ... pes12 zostal zrobiony pod Barce? (klej i duzo pokladnych podan). Tu chyba nie ma sie co zastanawiac - widzieliscie mecz barcy z sevilla w sobote? (reklama pes12 i konami na calym stadionie co 30 sekund). To jest produkt PES12 BARCA. Dla mnie to dobrze ale co powiedza osoby ktore nie lubia gry w stylu barca. No wlasnie i tu sie zaczyna...

PES12 wykupiło bandy reklamowe w całej lidze hiszpańskiej i myślę, że to nie ma z tym nic wspólnego co napisałeś. Chyba, że mi powiesz, że FIFA12 została stworzona pod ligę angielską np wink.gif to tylko reklama. Fakt dużo łatwiej zagrać podaniami jak barca, ale kto Ci zabronił przeprowadzać szybkie kontry, grać skrzydłami itd itd. Fakt faktem jest, że w pes12 jest mniej taktyk, co w pes11 po kilku miesiącach gry miałem opanowane do perfekcji, ale też raczej da się wszystko ustawić.

Zostań legendą już mi się trochę znudziło, wciąż czekam na patch z pesedit gdzie w końcu ktoś mądry wymyśli, żeby dodać Lecha Poznań biggrin.gif
fan0891
CYTAT(FoReST3 @ Oct 25 2011, 10:30) *
PES12 wykupiło bandy reklamowe w całej lidze hiszpańskiej i myślę, że to nie ma z tym nic wspólnego co napisałeś. Chyba, że mi powiesz, że FIFA12 została stworzona pod ligę angielską np wink.gif to tylko reklama. Fakt dużo łatwiej zagrać podaniami jak barca, ale kto Ci zabronił przeprowadzać szybkie kontry, grać skrzydłami itd itd. Fakt faktem jest, że w pes12 jest mniej taktyk, co w pes11 po kilku miesiącach gry miałem opanowane do perfekcji, ale też raczej da się wszystko ustawić.

Zostań legendą już mi się trochę znudziło, wciąż czekam na patch z pesedit gdzie w końcu ktoś mądry wymyśli, żeby dodać Lecha Poznań biggrin.gif

Jakos nie widzialem band na innym stadionie a ogladam lige bbva 3-4 mecze na weekend. Sa tylko na Camp Nou. Moim zdaniem pes zostal stworzony pod barce, fifa pod lige anglieska. I nie obchodzi mnie nikogo zdanie, tak uwazam.

Masz racje generalnie - mozna grac roznymi sposobami.
Grasz z podaniami assisted? Czy ustawiasz to na zero? Moim zdaniem realny gameplay mozna miec tylko wtedy (podania bez asysty kompa).
Ciagle mi chodzi po glowie jak grac turnieje klubami (z CPU) z wlasnymi ustawieniami (nie ma tego?????!!!!). Jak mogli nie pomyslec o czyms takim? :/

Tak przy okazji ... jako ze jestes z tego co widze ostrym fanem PESa - jakie jest Twoje zdanie o FIFie, czy faktycznie tylko kilka osob odnosi wrazenie ze jest dobry gameplay ale niektore babole z nim zwiazane powoduja ze ta gra mozna sie zrzygac.
FoReST3
No oczywiście, że mam ustawione na zero. Za sztucznie to wyglądało, kiedy ileś meczy z rzędu miałem celność podań na poziomie 90%+ (oczywiście w zostań legendą).
No niestety turnieje klubowe zostały wycofane, a szkoda, bo np ja z kumplem losowaliśmy zarówne reprezentacje jak i kluby, i można było robić co tylko się podoba. Została tylko liga mistrzów i copa libertadores.
fan0891
Są niedoskonałości, braki ale jakoś ciągnie do tej gry.
Mnie najbardziej irytuja te rzeczy:
- brak wlasnie tworzenia pucharow klubami;
- dzwiek (dlaczego w lidze bbva po strzeleniu gola jest ,,yyyeeeeeeeessssss''! jak w lidze ang. - czemu w koncu jakis matol z konami nie wpadnie na to zeby zrobic rozne dla roznych lig albo chociaz czesci europy - juz bylaby jedna rzecz ktora wbijalaby fife w ziemie) a przy minimalnym pudle jakos cicho zamiast ,,uggggghhhhhh!!!!'', jakas malo konkretna ta atmosfera (co w fife jest niestety znacznie lepsze bo nawet jak zle podasz pod polem karnym to jest uuuuugggghhhhhh!!!);
- brak flag, rac, tej calej ,,huliganskiej'' czesci stadionowej (na camp nou nie ma nawet flag powieszonych przez kibicow gospodarzy nie mowiac juz o tych ktorymi machaja - za to te wieszane sa na mniejszych stadionach i to mi sie cholernie podoba);
- czasem jak wygrywasz CPU nagle staje sie realem madryt (nawet jak jest jakas gowniana druzyna) i odrabia straty jak chce nie mozesz wygrac 5-0 bo prowadzisz 3-0 i nagle robi sie 3-3. Dlaczego nie mozna kogos zjechac jak barca 8-0 albo man city 6-1 z man u (ostatnio ;] );
- bramkarze potrafia wpuscic szmaty - niby przypadkowosc powinna byc no ale ... please Konami ... nie ze bramkarz zachowuje sie jak uposledzony.

Mimo to gra wkreca w fotel i moglbym wymienic duzo plusow smile.gif - tak po krotce - Liga mistrzow (caly tryb), grafika, twarze (moze oprocz Messiego ;P ), jasnosc na stadionach (piekne murawy), dobry (mimo paru bledow) mimo wszystko gameplay, niezbyt rozbudowane menu i opcje gry (co uwazam za plus bo po kija w fifie jest milion opcji i jakies suwaki do zmiany wszystkich atrybutow player/CPU - idiotyzm!!) - podoba mi sie ta prostota w menu (wlaczam, wchodze tu i tam i gram a nie mysle co by zmienic).
Orange_91
Jaki jest aktualnie najlepszy patch do PES 12? Bo ja troszkę poza tematem.
JuveR
Ja też mam pytanie. Czy w nowym PESie zaplanowano taką opcję jak odbiór piłki CPU?
Bo do tej pory wyczaiłem tylko taki sposób jak strata bramki i zaczynanie od koła, ale ten już mi się znudził smile.gif
FoReST3
CYTAT(JuveR @ Oct 30 2011, 23:05) *
Ja też mam pytanie. Czy w nowym PESie zaplanowano taką opcję jak odbiór piłki CPU?
Bo do tej pory wyczaiłem tylko taki sposób jak strata bramki i zaczynanie od koła, ale ten już mi się znudził smile.gif

haha biggrin.gif u mnie jakieś 70% odbiorów piłki kończy się faulem, a jak robię wślizg na przypał, bo mnie wnerwia komputer to raz wyjdzie a raz nie biggrin.gif wnerwia mnie też to, że ok no zdarza się nie trafić w piłkę wślizgiem, ale żeby za każdy taki kartkę dostawać? Przesada
luki431
Kilka dni gram już w pesa 2012 w pełną wersje.I niestety pierwsze wrażenia z gry na minus.Moje odczucie jest takie że w stosunku do dema gra dużo straciła na grywalnośći.Twórcy zrobili głównie to co robią od jakiegoś czasu czyli jedne błędy wyeliminowali zastępując je drugimi.Myśle że to jest bardziej pes 2011 z troche podrasowaną grafiką i pewnymi ulepszeniami aniżeli nowa odsłona,numerek 2012 to tylko pic na wode i nowa okładka.
I tak jak demo było dość przyjemne tak grając w pełną wersje nie czuć radośći z gry,tak jak ktoś napisał jeśli pada gol to poprostu gol i nic pozatym,nie ma tego szału tak jak kiedyś,z roku na rok ta gra staje sie coraz bardziej niepodobna do pesa tego z dawnych lat,ten klimat i magia zanikają.
Najbardziej denerwują mnie faule przy jakimkolwiek kontakcie ciałem,przecież nie da sie normalnie grać jeśli co chwila jest przerywana gra i odgwizdywany faul z kapelusza.Pierwsza minuta meczu,podchodze do zawodnika kompa i staram sie odebrać piłke;oczywiście odrazu faul.Takich fauli są setki na mecz że odechciewa sie grać.Za to nieraz jak w polu karnym komp da mi ewidentną kose wtedy faulu nie ma!
Poziomy trudności zostały znacznie podniesione,na professionalu ciężko wogóle coś ugrać,na top player wogóle nie próbowałem,zagrałem kilka kolejek na regular,grałem lige włoską zespołem Lazio.Po dziesięciu kolejkach ugrałem raptem 1 punkt:) Przykre jest to że zespoły z dołu tabeli tworzą akcje jak barcelona w najlepszej formie,klepka,klepka,migiem przedostają sie przed moje pole karne,jedno drugie podanie,piłka jakimś cudem zawsze odchodzi jak po sznurku i oczywiśćie tak jakby z niczego pada bramka;tylko gdzie tu realizm? Za to ja jak chcem stworzyć jakąś sensowną akcje musze sie nieźle nagłówkować a i tak zazwyczaj gówno z tego wychodzi bo komputer zaskakująco dobrze czyta gre,mam wrażenie jakby w tle działał jakiś skrypt który wie jaki klawisz za chwile nacisne i komp jest zawsze troche przedemną.
Strasznie mało animacji upadku po faulu,animacji cieszynek i animacji jak sędzie pokazuje kartke,praktycznie dwie na krzyż,komentarz ten sam co roku champion i benglin;warto dodać że już nudny troche,stadiony te same + dodane chyba trzy nowe,powiem że te stadiony najbardziej różnią się od siebie kiedy pokazują je na początku meczu bo podczas gry to szczerze mówiąc ma sie wrażenie że z jednego zrobione kilkanaście.
Menusy też te same co w 2011 tylko poddane lekkiej kosmetyce ale to to samo,muzyka w menu wyjątkowo lipna,nie ma na czym ucha zawiesić,mogliby chociaż to zrobić bo to co leci z głośników to wate w uszy najlepiej włożyć.
Bramkarze niby poprawieni ale dalej puszczają piłki przelatujące milimetry od nich lub odbijają wprost pod nogi przeciwnika,z kolei drużyny typu barca real jakoś nienaturalnie podkręcone że gole tacy jak messi czy ronaldo sami strzelają...słabsze drużyny wogóle nie grają a gra ciałem nie istnieje bo jest faul.
Troche przykre jak można tak spierdolić dobrą gre,Konami powinno wymienić silnik bo jeszcze ze dwa lata i ten obecny będą sobie mogli włożyć między bajki,co było dobre w roku 2008 czy 2009 to w 2012 jest już przestarzałe,animacje zawodników bardzo przycinają i to widać już nawet z daleka,animacja biegu i to przebieranie nóżkami to też pozostawia do życzenia.

Moje pierwsze wrażenia zdecydowanie na nie,może za wcześnie na takie wnioski ale podejrzewam że lepiej nie będzie bo gra od początku nie wciąga,nic sie nie dzieje na boisku tylko wszystko według jednego schematu przebiega,krótko mówiąc nuda.Nawet specjalnie kupiłem pada od x'boxa i próbuje nim grać ale nic nie pomaga,czy na padzie czy na klawiaturze jest to samo;padaka.I nie pisze tego jako fan fify bo w nią wogóle od paru lat nie gram.Tego pesa na chwile obecną odbieram jako 2011 z troche mniejszą ilością błędów.

Grałem dzisiaj Lige Mistrzów zespołem Juventus.I tak w pierwszej kolejce grałem u siebie z Barceloną;o dziwo wygrałem 3:2 i co ciekawsze miałem więcej posiadania piłki niż barca:) Z kolei w drugiej kolejce grałem na wyjeździe z Basel (w realu raczej dostarczycielem punktów) i przegrałem 3:0 .Ja wiem że w sporcie wszystko sie może zdarzyć ale panowie bez przesady.Czyli wychodzi na to że szwajcarski Basel jest lepszy niż Juventus i Barcelona razem wzięte! Realizm po japońsku może to i jest dla japońskich dzieci ale mnie takie rzeczy niezbyt bawią,prędzej wkurwiają i tak powoli zaczyna mnie wkurwiać ta gra.Ktoś powie to nie graj jak ci sie nie podoba...ale ja chcem grać tylko że nie mam w co.
Skład Barcelony wydawal sie jakby rezerwowy,brakowało Messiego,Fabregasa i kilku innych a w bramce zamiast Valdesa stał Pinto.Kurde co to jest? Od kiedy Barcelona na Lige Mistrzów wystawia rezerwowy skład??? Powinni nad tym popracować a nie takie śćierwa jakieś.
Mówie że śmierdzi mi to pesem 2011 w nowej oprawie a to była porażka na maxa.Nie czuje przyjemnośći z gry,nie wiem co zrobiono z tą grą ale tak jak kiedyś dawała dużo frajdy tak teraz zero...Gdzieś została tak zabita grywalność że ma sie wrażenie że akcje sie tworzy z jednego szablonu.
Jak gra jest dobra to ciągnie do niej;sie gra i gra i jeszcze mało a tu zagram dwa mecze i mam dość.Można spać na siedząco bo nudy;nudy na pudy.
Zauważyłem też że komp ma dziwną tendencje do strzelania goli w ostatnich minutach i dzieje sie to bez udziału gracza czyli jakkolwiek bym nie grał w obronie to i tak jakoś wtoczy piłke do bramki a są to w większości szmaty.
FoReST3
No niestety tak jest... Gram Wisłą od division 2, żeby "nauczyć się grać", oczywiście na top player. Gram w pesa od 2000 roku (od iss pro evolution na ps1), więc wydawało mi się, że już trochę doświadczenia mam. No i się zdziwiłem biggrin.gif Można wygrać, ale jak komputer sterujący piłkarzami w obronie chce, żebyś przegrał to przegrasz, choćby i 9 do 10 wink.gif To co napisał wyżej kolega, czyli ze słabeuszami gra się nie dość, że ciężko to jeszcze grają jak Barcelona, to z Barceloną wygrałem w pierwszym meczu 3:1 w drugim było 1:1 w pucharze Hiszpanii. Teraz gram w d1 i pojechałem Seville 3:0, a przegrałem 4:0 z jakąś Mallorcą, która zajmowała ostatnie miejsce w tabeli przed meczem ze mną. To jest straszne.
W pesa 2011 mogłem grać z zamkniętymi oczami po 10 browarach i wygrać 5:0, a tutaj to nawet z własnej połówki nie wyjdę biggrin.gif

Bramkarze: rzut wolny, 30-32 metr... Miałem 2 takie bramki śmieszne... Uderzyłem zbyt lekko i piłka wpadła po koźle między nogami bramkarza... A drugi był dzisiaj piłka leciała prosto w bramkarza a ten przysiadł i piłka nad jego rękoma przeleciała w środek bramki... heeeeeh ;]

Obrońcy, pułapka offsidowa: nosz ku*wa mać, albo stoimy w lini albo nie... Klikasz taktyke nagle prawy/ lewy obrońca nie wie o co chodzi i biegną czasem w stronę bramki.. Efekt? Jak dobrze wyjdziesz z bramki bramkarzem to nie ma gola ;d

Pomocnicy, skrzydłowi: o ile środek pomocy wg mnie dobrze funcjonuje to ze skrzydłami mam problem. Jak chcę żeby do mnie skrzydło wyszło to stoi i czeka na prostopadłą piłkę, a jak chcę zagrać prostopadłą to do mnie wychodzi ;d i tak na zmianę.

Napastnicy: jak wyjdą na pozycję to prawie sieją spustoszenie... Prawie, bo trafić obok bramkarza w bramkę to chyba 1 na 50 wychodzi... Ale jak czasem lece środkowym pomocnikiem i chcę żeby napastnik wyszedł albo pod piłkę albo na prostopadłą to stoi z obrońcą na plecach i co ja mam zrobić... W tym momencie przypomnę pes2011 gdzie napastnicy wychodzili idealnie do każdej piłki, rzadko kiedy się zdarzało żeby zrobili coś nie tak jak ja chciałem.

Tyle ode mnie, pozdro.
Patryczek
Cóż można powiedzieć zgadzam się z kolegami powyżej gra jest naprawdę bardzo skopana. Zacznę od, którzy nie myślą i gdy ai idzie 1na1 a ja wychodze bramkarzem ten wybiegnie a później stoi i nic nie robi. AI krok w lewo i już bramkarz okiwany bramka pusta... Obrona to też parodia, nie wiem czy to tak w taktyce każdej drużyny jest czy jak ale wiele razy miałem tak, ze jak się broniłem to Evra (lewy obrońca) latał mi gdzieś po prawej stronie i miałem kompletnie zapchaną prawą stronę obrony a na lewej dziura i czeka sobie tam skrzydłowy przeciwnika, oczywiście wtedy przerzut, a ja musze środkowym obrońcą iść na lewo i brakuje mi obrońców w środku, ai dorzuca piłke do środka ktoś dostawia noge i gol. Co do pułapek ofsajdowych też parodia, cała linia obrony dobrze się ustawi prócz jakiegoś bocznego lub pomocnika który mi na raz z dupy wpierdoli się w linie defensywny. I na replay wychodzi na to, że gdyby nie jakiś dmf który mi wbiegł miedzy obrońców to byłby spalony i nie byłoby mowy o golu.
Zadziwia mnie tez umiejętność bronienia się i atakowania drużyn przeciwnik. Tak jak kolega luki431 napisał cały czas mam wrażenie, że przeciwnik zna mój następny ruch i gdy chcę wykonać wślizg on kilka dziesiątych sekundy przed tym wślizgiem wykonuje zwód i już go nie ma... Wkurzające tez jest to, że przeciwnika nie da się prawie powalić, można trzema graczami pod rzad sprzedawać mu kosy a on i tak lekko się zachwieje i pobiegnie dalej.
Co do tych drużyn i ich sił to mi się o wiele lepiej gra z mocnymi drużynami niż ze słabszymi o czym świadczy to, że w pierwszym sezonie Manchesterem United wygrałem Lige Mistrzów ale zająłem 9miejsce w lidze smile.gif Lepsze zespoły grają bardziej otwartą piłkę a nie stawiają autobus z wszystkimi graczami na 30metrze i czekają na odbiór. Gdy tylko zabiorą piłke na raz mega kontra i na moich 4obrońców wybiega ich 5 czy 6 graczy ofensywnych, niesamowite.
Co do klepek to oczywiście każda drużyna to kompilacja najlepszych w historii klepek Barcelony. Duużo razy miałem taką sytuacje, że gdy wydawało mi się, ze przeciwnik wymienił 3-4 podania w przeciągu 3sekund i napastnik już był sam na sam z bramkarzem. I właściwie tutaj nic nie się da zrobić, nwaet grając 5obrońcami też będzie dziura, o której pisalem wyżej, że lewy obrońca zejdzie na prawą strone środkowy też gdzieś na inną i mamy 3 obrońców strasznie blisko siebie na jednej flance a na drugiej kompletna dziura.
Wkurza mnie tez fakt, w tej grze nie ma asekuracji, to znaczy każdy zawodnik rzuca się na piłke jak dzieci w podstawówce. Puszczanie prostopadłych piłek za plecy albo na aut to tez normalka.
W tej grze chyba nie mozna tej zbyt dużo grać jedną taktyką. W połowie sezonu ManUtd gdy zajmowałem około 10miejsce ustawilem w końcu optymalną stragegie i formacje i założyłem sobie, że będę sie jej trzymał. Przyzwyczailem się do niej po kilku słabszych meczach i w końcu udało mi się 4razy wygrać w lidze i wyeliminować Inter z cl wygrywając na san siro 4:1! Po takiej serii przyszedł mecz z jakimś ligowym średniakiem, west bromich czy tam wigan, i chuj. Kompletnie nic nie szło zrobić, zero akcji, zero niczego, zawodniy grali tak jakby pierwszy raz widzieli się na oczy, myślałem, że może po prostu mi nie szło w tym czasie ale mialem taką lipe przez kilka kolejnych spotkań i znowu musiałem zmieniać taktyke i próbować czegoś innego, żeby nei grać na remis albo dostawać po dupie.
Troche chaotycznie to wzsystko napisałem ale to są takie przemyślanie odnośnie tej gry smile.gif aha nie grajcie nigdy 4-4-2 bo ai zmasakruje środek boiska w 10minut a 2napastników będzie się chujowo ustawiało i nic nie zrobicie.
Ps.2 Jeśli ktos chce poprawić (w małym stopniu) umiejętności gry polecam metodę FoReST3. Wziąc jakąś mocno średnią drużyne i grać, na początku bedziecie dostawać po dupie ale z czasem nauczycie sie grać w obronie i w ataku bo żeby zawodnikami o skillu 70 mieć 0 z tyłu i strzelić coś z przodu trzeba się naprawde napocić.
luki431
Postów rzeczywiście coraz mniej a w tym roku to już zastraszająco mało ale ta gierka jest zwyczajnie z roku na rok coraz słabsza więc szczerze powiedziawszy nie ma o czym pisać.Ja też prawdopodobnie dam sobie z nią spokój (żeby nie stracić resztek zdrowia) bo to pes 2011 z nową ilością błędów i poprawkami ale głównie kosmetycznymi typu ruchoma kamera za bramką,ludzie poruszający sie wokół boiska a nie stojące nieruchomo gify etc.Otoczka dość ładna a w tej otoczce wielkie G....Nie chce mi sie pisać tym bardziej że przed chwilą walnąłem dośc długi "referat":) na pesleague.pl w wątku dyskusyjnym;jeśli ktoś ma ochote przeczytać moje wypociny to można sie przekliknąćsmile.gif Ale pes 2012 naprawde zawiódł na całej linii.Liczyłem na grywalność i emocje dostałem odgrzewanego kotleta w nowej okładce i nową porcje błędów.Błędów praktycznie uniemożliwiających normalną rozgrywke.
Całe szczęście że udało mi sie kupić gre nową bez folii za lekko ponad 60 zł z przesyłką,bo ponad 100 zł to napewno nie jest warte natomiast sugerowana cena detaliczna w momencie premiery czyli 139,99 to już duża przesada.Nie wiem co twórcy gry robią przez cały rok,mając cały okrągły rok na stworzenie dobrej gry wydają to samo śćierwo co rok temu tylko podrasowane...Może oni są jacyś pijani albo czymś innym nawaleni?Nie rozumiem.
jacekz40
CYTAT(luki431 @ Nov 16 2011, 01:31) *
Postów rzeczywiście coraz mniej a w tym roku to już zastraszająco mało ale ta gierka jest zwyczajnie z roku na rok coraz słabsza więc szczerze powiedziawszy nie ma o czym pisać.Ja też prawdopodobnie dam sobie z nią spokój (żeby nie stracić resztek zdrowia) bo to pes 2011 z nową ilością błędów i poprawkami ale głównie kosmetycznymi typu ruchoma kamera za bramką,ludzie poruszający sie wokół boiska a nie stojące nieruchomo gify etc.Otoczka dość ładna a w tej otoczce wielkie G....Nie chce mi sie pisać tym bardziej że przed chwilą walnąłem dośc długi "referat":) na pesleague.pl w wątku dyskusyjnym;jeśli ktoś ma ochote przeczytać moje wypociny to można sie przekliknąćsmile.gif Ale pes 2012 naprawde zawiódł na całej linii.Liczyłem na grywalność i emocje dostałem odgrzewanego kotleta w nowej okładce i nową porcje błędów.Błędów praktycznie uniemożliwiających normalną rozgrywke.
Całe szczęście że udało mi sie kupić gre nową bez folii za lekko ponad 60 zł z przesyłką,bo ponad 100 zł to napewno nie jest warte natomiast sugerowana cena detaliczna w momencie premiery czyli 139,99 to już duża przesada.Nie wiem co twórcy gry robią przez cały rok,mając cały okrągły rok na stworzenie dobrej gry wydają to samo śćierwo co rok temu tylko podrasowane...Może oni są jacyś pijani albo czymś innym nawaleni?Nie rozumiem.

Ilość wpisów na forum w temacie PES2012 świadczy o popularności tej odsłony a raczej o jej totalnej klapie. Sytuacja się utrwala od wydania poprzedniej wersji, jeżeli tak ma wyglądać kierunek rozwoju tej gry to za rok czy dwa nawet pies z kulawą nogą na to nie spojrzy sad.gif Wystarczy spojrzeć w historię forum co się działo jeszcze przed wydaniem kolejnych wersji gry w odsłonach od 2006 do 2010, nie mówiąc już później gdy gra była dostępna - to był czad, wrażenia, superlatywy, patche, nowinki...dziesiątki tematów i dodatków do gry. Teraz to ja najbardziej tylko podziwiam tych zagorzałych obrońców kolejnych odsłon 2011 i 2012. Niestety prawda jest taka, że aktualna wersja gry ( oczywiście w porównaniu do lat ubiegłych) jest tak słaba, że szkoda pisać a tym bardziej szkoda czasu na instalowanie i granie. Może tylko tryb wieloosobowy, jak ktoś chce sobie pograć z kumplem, jedyna opcja do wykorzystania.
Tak jak pisałeś wcześniej mnóstwo błędów a przede wszystkim gemplay zniechecający do jakiejkolwiek zabawy. Ja napisałem krótko już po demie, że będzie kaszana. Grałem już kilka wcześniejszych wersji dem PESa ale w żadnej nie miałem takiej sytuacji, że z wielką łatwością strzelam 3 bramki a potem jak z pistoletu maszynowego tracę 4. Porażka totalna, to bardziej już przypomina grę na fliperach jak coś co można nazwać dobrą piłką. Bezsensowne walenie byle szybko w klawisze czy to na klawiaturze czy na padzie. I im szybciej walisz biggrin.gif tym komputer jest jeszcze szybszy. Ta gra nie ma już nic wspólnego z dawnym PES-em, to "nawalanka" dla małych dzieci a nie gra sportowa gdzie czerpiesz przyjemność.
Wielu ludzi ceniących dobrą piłkę wybrało PES06, 2009 czy 2010. Tamten klimat i urok bardzo dobrej gry sportowej w PESie już nigdy nie wróci. Gra idzie w zupełnie inną stronę.
Pozdrawiam.
luki431
Słaba gra,pograłem do końca listopada a w grudniu to chyba ani razu nie grałem;nie ciągnie do niej poprostu.Jakieś dziwne rzeczy sie dzieją na boisku.Rzut karny jeden na cały sezon jak sie trafi to i tak sukces,słabiaki miochają jak chcą;w tym pesie nawet Basel czy Lokomotiv potrafi ograć Barcelone czy Real kilkoma bramkami,faule co chwila;to chyba odrabiają za troche mniej spalonych,sędzia gwiżdże jak chce i co chce z reguły całkowicie bez sensu,komentarz meczowy od kilku lat nietknięty.Gdy sie słyszy po raz setny Johna Championa i kolege Benglina wypada mieć na biurku wate żeby nie zwymiotować na monitor.Skrypty działają i są już bardzo bardzo widoczne,sytuacje pogarszają identyczne gole które padają w określonych odstępach czasu,rzuty wolne komp wali po okienkach jakieś nieziemskie strzały w ostatnich minutach;co więcej są to drużyny pokroju Wisły Kraków czy nawet jeszcze słabsze jeśli takie są...siatki fakt "wyprostowali" tak jak to chcieli gracze i efekt gdy piłka wpada do siatki nie jest już tak przesycony jak na tych opadających ale te nowe siatki są prócz tego że mało widoczne to poprostu brzydkie,jakieś poszarzałe,nie podobają mi sie.O licencjach a w zasadzie ich braku to nawet szkoda wspominać bo jakby odjąć to wszystko co mam w patchu i zostawić czystą wersje to między bogiem a prawdą nie ma w tej gierce kim grać ani czym;dwie ligi na krzyż,kilka stadionów z licencjami.Animacje rwią bardzo mocno i widać to zarówno z daleka jak i z bliska,przenikanie występuje bardzo często,jest nieodłącznym elementem tej gry.Częśc goli które strzela komp to w wyniku właśnie przenikania przez moją obrone,gdyby nie przenikał goli by nie strzelił bynajmniej z tych pozycji i w takim układzie zawodników.Grajki kompa sie nie męczą,nie ma takiego czegoś że w 75 minucie grają słabiej lub wolniej niż w 15 minucie.Słabe zespoły są w kondycji takiej że nagrana Barcelona przy nich wysiada.Animacji zarówno cieszynek jak i upadków,potyczek,jakichś tam dyskusji z sędzią strasznie mało,po dwie na krzyż że w niedługim czasie zna sie je wszystkie na pamięć.Powyjmowane na chama dużo elementów a zastąpiono je nie wiem czym,chyba skryptami bo tych jakby coraz więcej.Słabizna.I też mi sie nie chce wierzyć że za rok dostaniemy porządną piłke,pewnie znów będzie to mieszanka pesa 2011 & 2012 z nowymi błędami.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.