Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kontrolowanie zawodnika (skrzydłowi)
board.issonline.pl > Pro Evolution Soccer: Forum Dyskusyjne > Archiwum > Pro Evolution Soccer 2011
gwiazda44
Witam,
grałem we wszystkie części PESa od 3 do 2008 (2009 i 2010 odpuściłem jako beznadziejne) no ale PES 2008 mi się już znudził, zwłaszcza że z jakiegoś powodu przestał mi działać tryb online. Grając w demo 2011 próbuję jakoś się oswoić z tą grą i wszystkie bugi jestem w stanie jakoś znieść ale jeden problem nie daje mi spokoju (delikatnie mówiąc bo takiej irytacji nie powodują we mnie nawet te beznadziejne Fify).
Siłą wszystkich PESów była pełna kontrola nad zachowaniem zawodnika natomiast PES 2011... no właśnie. Wszystko jest w miarę ok dopóki piłka nie trafi do skrzydłowych (Robben, Ribery, Villa, Messi) Teoretycznie najlepsi piłkarze w demie, a ch... mnie strzela jak piłka trafi do nich.

OPIS PROBLEMU

w PESach od 3 do 2008 było tak że przy wciśniętym klawiszu biegu naciśnięcie strzałek np prawo+góra zawodnik z pilka zmieniał "miękko" kąt biegu o ok 25 stopni a bez wciśnięcia klawisza biegu robił ostre skręty na kąt 45 stopni. W PESie 2011 działa to nadal w przypadku zawodników defensywnych albo ze środkowej strefy boiska ale kiedy piłkę dostanie skrzydłowy nawet "w biegu" mogę robić tylko skręty 45stopniowe... w jaki sposób kontrolować tych zawodników żeby miękko (po lekkim łuku) zmieniali kierunek biegu?

proszę o pomoc bo dopóki nie rozgryzę tego nie kupię pełnej wersji i będę musiał czekać znowu rok z PESem 2008, aż Konami zrobi coś z tym koszmarkiem... a znając życie za rok nie będzie można skręcać środkowymi pomocnikami...

PS. proszę o darowanie sobie odpowiedzi typu "kup pada", a takie sugestie pojawiały się na innym forum, gram od 6 czy 7 lat na klawiaturze, mam wyrobione nawyki i nie wyobrażam sobie gry na innym kontrolerze. Poza tym nie wydaje mi się żeby zmiana kontrolera pomogła mi z tym problemem.
Knl
musisz się po prostu nauczyć grać w PESa 2011. trzeba się przestawić.
wszystko zależy od parametrów zawodników, agility, speed, dribble accuracy, player index. musisz wyczuć, jak dany zawodnik w danej sytuacji się zachowuje. pograj, potrenuj, rozpracuj, a na pewno się przyzwyczaisz wink.gif
prezes87
Gra na klawiaturze i się dziwi co za koles biggrin.gif Człowieku na klawiaturze możesz w 8 kierunkach tylko biegać więc się nie dziw że ci zawodnik miekko nie skreca. Na padzie mozna biegac jak sie chce. Klawiatura juz sie od pes2 do dupy gralo. I we wczesniejszych wersjach pesa zawodnik wcale nie biegal miekko pod katem 25 stopni tylko jak nim biegles np. do gory w prawo pod katem 45 stopni i trzymales strzalke w prawo to on zmienil kierunek biegu w prawo po takim lagodnym luku zeby bylo realistyczniej. To jest rowniez obecne w tym pesie wiec nie wiem z czym masz problem. Ale prawda jest taka ze grajac padem gra sie 2x lepiej niz klawa i takich problemow sie nie ma wiec naprawde ci radze sie przerzucic na pada, gwarantuje ze nie pozalujesz.

EDIT: sprawdziłem przed chwilą twoją teorię Robbenem i Riberym i biegają tak jak w starych pesach. Biegniesz pod katem 45 stopni, potem strzałka w prawo to po takim łagodnym łuku biegną. Działa wszystko. Nie wiem z czym masz problem.
Topomir
na klawie to sie w fife 98 world cup grał smile.gif
gwiazda44
Knl
dzięki za odpowiedź, wydaje mi się że podane przez Ciebie statystyki zawodników w przypadku akurat tych konkretnych powinny wręcz dawać większe możliwości kontroli nad nimi a nie utrudniać sprawę.
Podam prosty przykład - bięgnę Gomezem między dwóch obrońców, wciskam W (klawisz sprintu) i prawo góra - Gomez ładnie wypuszcza sobie piłkę i biegnie po łuku dzięki czemu idealnie mieści się między obrońcami natomiast Robben w tej samej sytuacji z tą samą kombinacją przycisków skręca ostro posyłając najpier piłkę a później samego siebie w obrońcę.

prezes87
1) "koleś" i "człowieku" sobie wypraszam, bo nie napisałem ani nie zrobiłem nic co sprawiałoby, że mógłbyś się tak do mnie zwracać. Moje pytanie nie jest raczej z gatunku "jak zmienic stroje" "jak zmienić stadion" które tłumaczyłyby brak cierpliwości z Twojej strony.
2) jeśli można było biegać tylko w ośmiu kierunkach w PESie od 3 do 2008 to nadal grałbym w Sensible World of Soccer. Żeby sprecyzować przejdę z nazwy "kierunek" na "sposób skrętu" (ze "starych" PESów)
a) ostry - najpierw wciśnięty kierunek później "W"
cool.gif miękki - najpier W później kierunek (prawo góra, prawo dół, itp itd)
3)mam Playstation 2 i ostatni raz włączyłem ją jakieś pół roku temu (niedługo po zakupie) bo nie daje mi satysfakcji jeśli chodzi o kontrolę nad tym co się dzieje na ekranie. Poza tym trudno mi uwierzyć że klawiatura świetnie sprawdza się w przypadku 9 piłkarzy a pad sprawi że cała 11 zacznie kumać bazę.
5) doceniam fakt że sprawdziłeś tą kwestię, ale naprawdę gram latami w PESa, w 2008 spokojnie dawałem radę z najlepszymi online dopóki nie zaczeli cwelić i wykorzystywać buga ze swojakami bramkarza po kornerach, mimo to skrzydłowi tylko od wielkiego dzwonu biegną po łuku kiedy tego chcę a nawet Butt na bramce jest w stanie biec po łuku za każdym razem a skrzydłowi nie...

Topomir

miłej gry w World Cup, oby zajeło Ci to wystarczająco dużo czasu żebyś już nie wchodził na ten temat.

Dzięki za odpowiedzi, mam nadzieję że Knl i Prezes zdecydują się poświęcić jeszcze chwilę temu tematowi i jakoś mi pomóc, wtedy chętnie sprawdziłbym się z Wami w jakimś meczu on-line.

PS. Macie panowie jakiś program na PC żebym mógł zrobić film z gry w PESa? Może to unaoczni problem...
Knl
kolego, ale w czym mamy ci pomóc?
gwiazda44
Tak jak mówię... chciałbym żeby najlepsi zawodnicy potrafili to co potrafi nawet bramkarz...

Przyznam się szczerze że "pożyczyłem" pełną wersję PESa żeby sprawidzić czy to tylko problem dema...
Nagrałem film który mam nadzieję da wgląd w opisany przeze mnie problem.

Najpierw Mullerem pokazałem że umiem skręcać w taki sposób o jaki mi chodzi, następnie tego samego zadania podjąłem się Robbenem i wyszło tragicznie. Próba bramkarzem wyszła znowu w oczekiwany sposób, próbowałem jeszcze zaprezentować zachowanie się Riberyego w tej sytuacji ale niestety wersja demonstracyjna GameCamu mi na to nie pozwoliła.

http://www.youtube.com/watch?v=p8wKw3OBh3U

PS. Robbenem w jednym momencie wyszło to czego oczekiwałem, ale nie umiem określić od czego zależy to że najpierw skręca ostro a raz skręcił płynnie, w żadnym momencie nie zmieniłem sposobu wciskania przycisków...
El Polacco
Do robienia fimików lub screenów z PESa polecam program Fraps.
r.a.j.a.n
CYTAT(El Polacco @ Oct 23 2010, 17:20) *
Do robienia fimików lub screenów z PESa polecam program Fraps.

Myślę, że Twój komentarz, nie bardzo był pomocny koledze gwiazda44
2pac
Robben ma lepsze statystyki dotyczące biegania i prowadzenia piłki więc porusza się w inny sposób niż jego koledzy (Muller, bramkarz).
Ja uważam, że sposób prowadzenia piłki, który używa Robben i np. Messi jest lepszy i skuteczniejszy.
Wg mnie twój problem polega w tym, że uważasz (lub odczuwasz), że ten styl Robbena jest gorszy (w moim mniemaniu jest lepszy).

PS. Nie wiem czy to pomoże, ale możesz wejść w EDIT -> Players -> Edit Player -> Drużyna -> Zawodnik -> Motion
Zauważ, że sposób poruszania się (dribbling) jest inny u np. Robbena, Messiego, Mullera.
Ci lepsi zawodnicy (Robben, Messi) mają styl nr 4, a Muller nr 1, więc chyba musiałbyś pozmieniać każdemu lepszemu zawodnikowi styl biegania na odpowiadający tobie styl smile.gif
Jeśli to nie pomoże, to spróbuj pogorszyć umiejętności i sprawdzić czy coś się zmieni. A tak poza tym to nie ma co eksperymentować, przyzwyczaisz się. Nie ma to żadnego związku z całą sprawą, ale polecam przejście na pada. Nie znam jeszcze nikogo, kto żałowałby przejścia z klawiatury na pada.

Mam nadzieję, że pomogłem
Knl
częściowo pomogłeś, bo nieprawdą jest że zmiana stylu dryblingu pomoże, sposób biegania nie ma żadnego wpływu na jakość dryblingu! Po prostu w tej wersji pesa lepsi dryblerzy w ten sposób biegają, ja też uważam że taki styl dryblingu jest lepszy i skuteczniejszy.

są dwie możliwości: albo przyzwyczaić się do tego i grać, albo wejść w edit i pokombinować z pogorszeniem takich statystyk jak "dribble accuracy", "agility" i "dribble speed"
gwiazda44
2pac

Zgadzam się że sposób prowadzenia piłki tych zawodników jest efektowny i momentami efektywny ale po prostu uważam że są sytuacje boiskowe które wymagają użycia biegu po łuku a są takie gdzie przydatne są ostre skręty. Jak w życiu, zależy od ustawienia obrońców. W "realu" Robbenowi i Messiemu też się zdarza kiwać bardziej miękko smile.gif

Twój pomysł z grzebaniem w statystykach zawodnika jest ostatecznością, ale zauważ że czasami nawet Robbenowi wyjdzie ten skręt po łuku, a do tego Prezes87 twierdzi że za każdym razem udaje mu się skręcić łukiem. Stąd nadal siedzę i próbuję jakoś to rozgryść w gameplayu ale za cholerę nie jestem bliżej rozwiązania niż byłem wcześniej:/

Zawsze ceniłem PESa za to że daje graczowi pełną kontrolę nad tym co się dzieje z pilką... to różniło tą grę od Fify... to sprawiało że PES był genialny... bardzo żałuję że Konami odchodzi od tego... można powiedzieć że sFifili PESa.

Knl
no ale przecież co ty masz zamiar, siedzieć i kombinować jak to zrobić grając? prezes87 napisał że mu wychodzi bo nie wiedział o co tobie chodzi.
napisałem ci, sposób w jaki dryblerzy skręcają wiąże się tylko i wyłącznie z ich statystykami. nie zmianiając statystyk nic nie zrobisz. no bo za bardzo nie rozumiem, mowisz że kombinujesz w gameplayu - ale za bardzo co chcesz zrobić? tyle razy próbować że zmienisz animacje w grze?
qwerte
Tu chodzi o statsy poszczególnych zawodników. Więc nic na to nie poradzisz.
r.a.j.a.n
Twój problem z "miękkimi skrętami" związany jest także z tym, że grasz jednak na klawiaturze. I taki robben który jest b. dobrym dryblerem, skręca ostro gdy Ty na klawiaturze wciśniesz np. góra+prawo. A taki muller, zanim osiągnie ostry skręt musi najpierw skręcić miekko... mam nadzieję, że mnie rozumiesz co chcę Ci przekazać smile.gif
Może tak: Robben skręca w jednym kroku, a Muller w dwóch wink.gif

Ponadto, skręcać miękko każdy zawodnik potrafi, gdy grasz na padzie. Gdy zawodnikiem sterujesz przy pomocy gałki, wystarczy wtedy lekko, podkreślam lekko wychylić gałkę po skosie w dół lub górę i osiągniesz upragniony miękki skręt smile.gif

CYTAT(gwiazda44 @ Oct 23 2010, 18:38) *
Zawsze ceniłem PESa za to że daje graczowi pełną kontrolę nad tym co się dzieje z pilką... to różniło tą grę od Fify... to sprawiało że PES był genialny... bardzo żałuję że Konami odchodzi od tego... można powiedzieć że sFifili PESa.

Ja też zawsze cenię PESa właśnie za to (grałem w każdą część od ISS PRO), ale uważam że sFIFiowaną częścią była co najwyżej PES2010, a obecna trochę się oddaliła od plastikowej FIFY - takie jest me zdanie wink.gif
prezes87
Aaa! smile.gif gwiazda44 już kumam. Wiesz od czego to zależy, te inne skrety? Jak np. edytujesz zawodnika to w zakladce drybling masz do wyboru 4 opcje. Pobiegaj sobie np. na treningu Messim i zobacz jak krotko pilke przy nodze prowadzi i nim sie tez nie da takich skretow robic jak chcesz. To nie jest bug gry, poszczegolni zawodnicy po prostu inaczej pilke prowadza. Bez kitu gwiazda wczesniej nie kumałem o co ci chodzi i też uważam że np. Robben który skręca gorzej ma po prostu lepsze zdolnosci. Wyobraz sobie ze stoisz przy choragiewce i chcesz dryblowac w kierunku pola karnego. Robbenem ktory ma gwaltowniejsze skrety bedzie latwiej dryblowac na malej przestrzeni niz Mullerem ktory potrzebuje kawalka 10x10 zeby cos zrobic. Natomiast Mullerem lepiej pociagniesz skrzydlem do przodu, a wiadomo po meczach na MŚ ze on takie rzeczy potrafi dobrze robić smile.gif Dlatego ten pes jest taki fajny, teraz ustalasz taktyka pod zawodnikow, nie na odwrot biggrin.gif I nie grasz caly czas tego samego tylko musisz pamietac ktory zawodnik jakie zadania spelnia.
Knl
poraz kolejny mówię, że bzdurą jest że za gwałtowne skręcanie odpowiada jeden z czterech rodzajów dryblingu, które przypiszesz zawodnikowi! nie ma to ŻADNEGO wpływu na to jak dryblują, prócz tego że są bardziej lub mniej zgarbieni

gwiazda44, posiedziałem trochę nad tym co cię dręczy i znalazłem rozwiązanie twojego problemu. tak jak wczesniej wspominałem, gwałtowne skręty zależą od statystyk zawodnika - rozwiązaniem twojego problemu jest PLAYER INDEX, a ściślej rzecz biorąc karta pod tytułem SPEED MERCHANT > Messi, Robben itp mają właśnie tę kartę włączoną. dezaktywuj ją u tych zawodników a będą dryblować tak jak chcesz ;]
prezes87
Ej a tak offtopic co to w ogóle za przyjemnosc z gry jak musisz siedzieć, dłubać i zawodnikom atuty wyłącząc? biggrin.gif
gwiazda44
Ok, Panowie cieszę się że w końcu wyjaśniłem o co mi chodzi.
Niestety chyba będę musiał pościągać jakieś uaktualnienia do PESa 2008 i pozostać przy nim.

Tak jak mówicie ostre skręty są przydatne i efektowne, jednak cenię sobie swobodę wyboru - wydaje mi się że Konami mogło rozwiązać to w ten sposób - najpierw sprint potem strzałki - miękkie skręty, strzałki i sprint ostre - w przypadku Messiego Robbena i innych bardziej dynamiczne, no ale niestety nie zasiadam w zarządzie japońskiego giganta smile.gif Właśnie z tego powodu nie dzierżę Fify że tam drybling praktycznie nie istnieje, żałuję że tutaj jakaś część tego mi zostala zabrana. Po prostu na Top Playerze już nie uchodzi na sucho wpadanie na przeciwnika a niestety tak się to często kończy.

Przepraszam, że parę razy nieco się uniosłem ale PES jest dla mnie równie ważny jak dla Was i ten problem spędzał mi sen z powiek...

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, mam nadzieję że następnym razem podejmiemy temat budzący mniejsze emocje.

Pozdrawiam
gwiazda44
Knl nie zdążyłem przeczytać Twojego postu kiedy pisałem swoją odpowiedź smile.gif zaraz przetestuję Twoje rozwiązanie.
Prezes87 racja ale jestem gotów pogrzebać trochę byleby już odpocząć od 2008 w którego mogę grać jedną ręką ze związanymi 3 palcami na najwyższym poziomie smile.gif
gwiazda44
Knl jestem Twoim dłużnikiem, jest dokładnie tak jak powiedziałeś. Nie wiem jak to odkryłeś, nigdy bym nie wpadł na grzebanie w Player Index smile.gif Szacun.
Moja Lechia dziś poległa więc poprawiłeś mi trochę humor smile.gif

PS. trochę mi będzie brakowało tych szybkich skrętów no ale cóż wink.gif mam nadzieję że kiedyś zrobią tak żeby można było między rodzajami skrętów wybierać w trakcie gry a nie przez edytor zawodników.

Jeszcze raz pozdrawiam wszystkich i dzięki za chęć pomocy.
prezes87
Jak sie przyzwyczaisz do nowego pesa to nawet nie bedziesz pamietal o tych skretach. Potraktuj to jako mozliwosc odkrycia nowego sposobu gry na skrzydlach i tym samym poprawienie swoich zdolnosci do gry online biggrin.gif
gwiazda44
No dam sobie pare dni na to żeby sprawdzić oba rozwiązania. Nawet nie wiem czy wszyscy skrzydłowi w tej grze tak grają. Jak nie to dopiero będzie ciężko bo jak grałem online to zawsze różnymi zespołami tak żeby były mniej więcej podobnie silne jak ten który grał rywal. I takie ciągłe przestawianie się nie będzie pewne łatwe. Po paru dniach testów i kombinacji zdecyduję - kupno 2011 albo powrót do 2008.

Pad daje pewnie więcej możliwości ale to dla mnie tak jakbym mial teraz zacząć pisać lewą ręką. Trochę trudno się przestawić.
Knl
możesz być pewien, że niewielu graczy ma w tej grze kartę SPEED MERCHANT, więc dużo kombinowania w EDIT MODE w twoim przypadku nie będzie.
kartę na pewno posiadają Messi, Robben, C. Ronaldo, Robinho - czyli najlepsi dryblerzy. nie wiem jak ze Zlatanem i Ronaldinho, sprawdziłbym też angielskich pędziwiatrów (Lennon, Wright-Phillips, Johnson, Walcot). może Ben Arfa, Nasri, Archavin ? pobaw się trochę
gwiazda44
Jasne znajde sobie ich spokojnie to nie problem. Zlatan nie ma tego, zauważyłem już w demie. Te rozważania bardziej dotyczyły tego czy w grze online obowiązują zmiany dokonane w edytorze bo wydaje mi się że w poprzednich wersjach te zmiany działały tylko w trybie singlowym.

Na razie gram na zmiane z włączoną i wyłączoną kartą, próbuję jakoś się przystosować. Zobaczymy w jakim kierunku to pójdzie. Bez tego Speeda skrzydłowi są makabrycznie powolni, z kolei ze Speedem ciężko się nimi wyprowadza akcję z głębi pola kiedy nie chce się biec prosto jak po sznurku.

tak offtopic bez konkretów, ciekawe jaki był klucz doboru tego Speed Merchant, bo wydaje mi się że np Iniesta go nie ma a nie powiedziałbym że jest gorszy od Riberyego czy Messiego jeśli chodzi o drybling na małej przestrzeni smile.gif chyba nigdy tego nie zaakceptuję jakoś smile.gif
LOUEK
odkopie ten temat co by juz nikt nie zadawal debilnych pytac...360 : 8 = 45. Tak wiec majac 4 stzralki na klawie czy krzyzaku na padzie mozemy robic minimalny kat 45stopni. to czy zawodnik zrobi 3 czy 4 kroki po skrecie zanim wroci na prosta zalezy od jego statystyk. Majac pada i uzywajac analogu... mamy do dyspozycji pelne kolo a co za tym idzie 360stopni. I tuta cala magia...wychylajac galke o 4 stopnie robien skreci o 4 stopnie wychylajac o 10 skreci o 10.. odczujesz pelna swobode nad zawodnikiem. To samo tyzy sie gier samochodowych. dajac gaz na klawie dajemy go odrazu do podlogi a na padzie mamy mozliwosc delikatnego wychylenia galki i kontrolowania predkosci smile.gif przydatne chocby w mafi 2 gdzie policja zwraca uwage na predkosc . o cala filozofia..przyciski cyfrowe i analogowe.
gwiazda44
Odkopię temat żeby nikt już nie udzielał debilnych odpowiedzi.

Naprawdę nie kumasz o co chodzi? Weź sobie jakiegoś sensownego PESa odpal (4, 6, 2008) i raz przebiegnij się z piłką wciskając najpierw przycisk biegu (u mnie "W") a później strzałki (prawo+góra), a drugim razem najpierw strzałki, później bieg - naprawdę nie widzisz różnicy w sposobie prowadzenia piłki?

Pełną kontrolę nad zawodnikiem czułem w starych PESach kiedy zawodnik prowadził piłkę tak jak chciałem a nie jak mu jakaś pseudoumiejętność każe...

Nie kumam jak tak można nie dostrzegać że z każdym PESem jest gorzej - zawodników prowadzi się sztywno, reagują z dużym opóźnieniem, nie prezentują jakiejkolwiek inteligencji odnośnie wydarzeń boiskowych... rozumiem że pad wszystkie te wady niweluje...

debil... no po prostu debil...
LOUEK
wolniej reaguja bo czlowiek na boisku tez ma cechy motoryczne ktore niekoniecznie pozwalaja mu robic obroty w nadludzkim tempie.. Gra ma predkosc jaka powinna miec. Zawodnicy ruszaja sie wolniej co jest bardziej realistyczne. a teraz "debilu" zobacz ze masz tylko 4 zaje.bane strzalki ktoreymi mozesz zrobic max 8 zaje.banych kierunkow. Tak wiec pad zalatwia wszytkie sprawy jezeli chodzi o sterowanie. ty nawet w gry na ps move bedzie klawiatura gral i zadawal bezsensowne pytania "czemu niedziala". Pocwicz.
gwiazda44
idiota... szkoda czasu...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.