jacekz40
Oct 16 2010, 18:30
W nowym PESie wygląda to zupełnie inaczej, możecie tu wrzucać jakieś porady jak się w tym poruszać, do czego służą poszczególne zkładki, co jest najważniejsze, czego nie przestawiać itd.
wiecie co, nie rozumiem jednego - mamy nową grę , ludzie zamiast się trochę pobawić, pokombinować, zobaczyc o co chodzi, idą na łatwiznę i od razu pewnie chcą grać. i piszą na forum "co jest do tego, co to znaczy, jak zrobic to itp". wkurwia mnie to, czy naprawdę BOLI WEJŚĆ SAMEMU W ODPOWIEDNIE OPCJE, POKOMBINOWAĆ I SAMEMU ODKRYĆ WSZYSTKO? naprawdę, ta gra nie jest skomplikowana...
ricken18
Oct 17 2010, 09:46
Twoje zapytanie sugeruje, iż grałeś we wcześniejsze odsłony, nazwy się więc znacząco nie zmieniły, natomiast na pierszy rzut polecam oczywiście instrukcję obsługi oraz google.com: "
youtube pes 2011 tactics tutorial". Jak to w opcjach przestawiam wszystko, tylko tak mogę się nauczyć co z tego wyjdzie w praktyce

.
r.a.j.a.n
Oct 17 2010, 12:17
Zgadzam się z przedmówcami. Ale kwestię PORAD zostawiłbym, w sensie, niech forumowicze i gracze pesa wypowiadają się w tym temacie. Dzieląc się tym samym doświadczeniem i wrażeniem gry, po ustawieniu takiej a nie innej taktyki.
ricken18
Oct 17 2010, 13:36

A to przy okazji zapytam, jakie ustawienie preferujcie w tej odsłonie?
Klasyczne 4-4-2?
_________
__N__N__
____P____
_P_____P_
____P____
_0_____0_
___0_0___
_________Ofensywne 3-4-3?
_________
____N____
__N__N__
P_______P
___P_P___
_________
__0_0_0__
_________Czy inne?
PES 2011, choć dosyć łatwy nie jest tak bardzo ofensywny jak "szóstka" albo 2009. Jakie są Wasze odczucia? Zagęszczony środek, czy skrzydła? Piłki długie, czy szybka wymiana podań w środku? Jak często próbujecie strzelać z dystansu, albo tych naprawdę trudnych dla zawdonika sytuacji karkołomnych? Przy nożycach i wolejach te "nowe" animacje na prawdę widać

.
jacekz40
Oct 17 2010, 14:07
Sorki za banalne pytanie a gdzie są zmiany? A drugie - po zainstalowaniu wchodzę w mecz towarzyski a ani sobie sami grają... ja steruję jednym piłkarzem, gdzie się to zmienia... masakra nie mogę się połapać w tym menu. Proszę o pomoc.
gracze rezerwowi to takie kuleczki z boku "boiska" w trybie game plan. przeciągasz ich na boisko i w ten sposob dokonujesz zmiany.
jeżeli komputer gra za ciebie - wejdz w game plan i wyłącz tryb "coach mode" (bodajże ostatnia zakładka")
jeśli grasz jednym zawodnikiem (albo chcesz grać jednym) - cursor settings - "fixed" odpowiada za grę jednym, reszta za grę calym zespołem ("semi - assisted" jest najprostszym rozwiązaniem).
uważam, że ludzie którzy nie potrafią ogarnąć opcji w GRZE KOMPUTEROWEJ są skończonymi idiotami. jedynym usprawiedliwieniem może być ZEROWA znajomość j. angielskiego. WSZYSTKO w PESie jest wyjaśnione, każdy tryb, opcja itp - wystarczy najechać na nią i zaczekać chwilę a pojawia się wyjaśnienie, albo nacisnąć "select".
co do niuansów taktycznych - PES 2011 jest świetny jeśli chodzi o strategie, taktyki i ogólnie zabawę w menedżera. co do wybierania taktyki > najlepiej wybrać ją pod zawodników ;]
jacekz40
Oct 17 2010, 18:03
knl dzięki za wyjaśnienia, szczególne podziękowania należą ci się za:
CYTAT
uważam, że ludzie którzy nie potrafią ogarnąć opcji w GRZE KOMPUTEROWEJ są skończonymi idiotami
poziom kultury - dno totalne, żeby nie powiedzieć mocniej. Jeżeli masz udzielać takich odpowiedzi nie pisz wcale, tu nie ma żadnego obowiązku. Jeżeli nie wiesz czemu służy (powinno służyć) forum, to nie udzielaj się, szczególnie w takim stylu. Obowiązku nie ma, to jest dobrowolne!
prezes87
Oct 17 2010, 18:33
No ale knl ma rację. Pytasz się o rzeczy które wymagają 3 sekund uwagi. I jak bys poswięcił tej grze 15 min to bys wszystko załapał. Niestety niektórzy są za leniwi i jest oczywiscie wygodniej po prostu posta napisać, najlepiej wam videotutorial zrobić jak się zmiany robi.
jacekz40 - ja bym się wstydził na twoim miejscu pisać takie posty - jak się zmiany robi w meczu... xD! tak jak napisał kolega, 15 minut wystarczy żeby WSZYSTKO co dotyczy gameplanu rozumieć. więc jesteś albo leniwy, albo głupi - bo nie wierzę że człowiek, który pisze mi o zasadach funkcjonowania na forum i kulturze nie jest w stanie zrozumieć GRY KOMPUTEROWEJ.
jacekz40
Oct 20 2010, 13:25
Strach się pytać... to kolejne głupie pytanie, gdzie jest możliwość zapisania ustawień drużyny? Gdy chcę grać następny mecz w lidze tą samą drużyną i wchodzę w zakładkę plan gry zawsze otwiera się tak samo mimo zmian i zapisu gry.
prezes87
Oct 20 2010, 17:39
jacekz40 czy jak wchodzisz w formację to widzisz takie ikonki co są pod boiskiem? Proszę poswiec 15 min i sobie przejedź po nich wszystkich i poklikaj na nie. Szybciej bys się w taki sposób nauczył niz pisząc posta na forum i czekając aż ci ktos odpisze. Niestety niektórzy potrafią być nawet tak leniwi. Ustawienie zapisuje się bodajże w Data Management.
kurwa, ludzie - nie zadawajcie takich głupich pytań! nigdy nie graliście w Pro Evolution Soccer? w najnowszej wersji wszystko niemalże robi się tak samo, tak samo ustawia i zmienia opcje jak we wczesniejszych wersjach...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.