Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Become a Legend
board.issonline.pl > Pro Evolution Soccer: Forum Dyskusyjne > Archiwum > Pro Evolution Soccer 2011
Artek
A wiec co myslicie ? wink.gif
prezes87
Lipa. Nie podoba mi się kompletnie. Twoi team-mates grają jak ostatnie ciamajdy, dobrego podania się nie można doprosić. Myslałem że w tym roku zrobią jakis trening w BaL tak jak np. w New Star Soccer 3 było. Jakis slalom z piłką miedzy pachołkami i jak ci się uda to skill w górę a nie zwykłe zaznaczanie kolumn którą chcesz trenować.
Knl
A według mnie tryb został ulepszony i przyjemność z gry jest ogromna! Nowe menu, wskazówki indywidualne od trenera, zatrudnianie menadżera, i co najważniejsze - gra jest o wiele trudniejsza niż wcześniej! Polecam szczególnie granie na kamerze Vertical Wide, wtedy BAL ma unikalny klimat wink.gif
ricken18
smile.gif Chyba spróbuję, nim się pojawi jakiś "ukończony" patch (może 0.4?) i zacznę Master League. W ubiegłym roku zacząłem od Become a Legend i grałem w to z pół roku, potem "nauczenie się" grać całą drużyną było dosyć trudne, ale i satysfakcjonujące.
Topomir
BAL ma troche błędów a najbardziej irytującymi są zmiany w trakcie meczu np wchodze na boisko z ławki i po 5min trener mnie ściąga (tak samo jest z innymi zawodnikami), drugim irytującym błędem jest system oceny menedzera np strzelilem w meczu 2 bramki dostalem note 7.5 a w rankingu napastników spadłem na 2 miejsce kosztem napastnika który nawet nie wystąpił w tym meczu ... a z rzeczy które mogłyby uleć zmianie to z pewnością skill cards gdyż np jako CF użytecznych skill cards niema dla mnie zbyt wielu do nauki (ponad 50% jest związame z trikami), również system oceniania szansy na gre przy podpisywaniu kontraktu szwankuje np po skonczonym sezonie dostalem oferty z Tottenhamu i Lens, w tym 1-szym szansa na gre wynosiła 29% natomiast w drugim 87%, wiec zrobilem kopie zapisu żeby sprawdzic czy rzeczywiscie jest az tak duza roznica w szansach na wystep i ku mojemu ździwieniu w Tottenhamie po 2 meczach bylem najlepiej notowanym napastnikiem i mialem miejsce w 1 skladzie natomiast w Lens gralem tylko w meczach towarzyskich ... wytyczne od trenera również moglyby ulec poprawie np jako środkowy napastnik kazuje mi grać długimi piłkami ...
Blasi
to aż cała MASA debilizmów.
Tari
Nic dodać, nic ująć Topomir.

Wkurzające, że czasami po rozegraniu naprawdę dobrego spotkania spada nam ocena u trenera, a rośnie po kompletnie spieprzonych występach. A wszystko opiera się na jeszcze bardziej idiotycznych wytycznych przedmeczowych. Granie długą piłką dla napastnika...to jedno, drugie to tak samo dla napastnika zalecenie, żeby stworzył okazje, grał na konkretnego kolegę. Nie byłoby w tym nic dziwnego, że grać mam np. na lewego obrońcę, który nawet na połowę przeciwnika się nie zapuszcza, a co dopiero miałbym z nim jakąś akcję rozegrać. Skutek? Ocena od trenera "real letdown" mimo masy strzałów, naprawdę solidnej gry. Eh, KONAMI czeka jeszcze dużo pracy nad BaL'em.
Barney
Siemanko wink.gif mam pewien problem mam nadzieje, że pomożecie. Wchodzę do become a legend i chcę wgrac zdjęcie do edytora co się udaje, ale nakłada on moją twarz na twarz kolesie i nie potrafię z tym nic zrobic twarz jest za duża.
Gram na PC, ma ktoś jakiś filmik jak swoją twarz wklepac. Ogólnie w Fight Night na Ps3 było tak, że wrzucało się zdjęcie i on sam gerował, a tu nie ogarniam.
Pomóżcie dobrzy ludzie plox.
susu12
Przestaw albo sprawdź w setting.exe jak masz ustawione guziki na prawy analog (jak nie masz pada) bo to on przysuwa i odsuwa zdjęcie smile.gif
paczek1262
A mnie BAL się bardzo podoba. Udało mi się strzelić pierwsze hattrika i spodobało mi się, że podszedł do mnie kapitan i pogartulował mi i powiedział, że mogę być bardzo dobrym zawodnikiem w przyszłości smile.gif Gram w Sochaux i w pierwszym sezonie mam na razie 9 brameczek i z 7 kolejek do końca smile.gif Jest trudniej niż w poprzednich pesach, ale bardzo podoba mi się drybling. Tak fajnie się prowadzi piłkę przy nodze, ale ciężko jest z niskimi atrybutami, bo obrońcy czekają na nasz ruch i zazwyczaj odbierają piłkę.

Przyjemna też jest szatnia przed meczem i trener, który mówi jak mamy grać. No i wcześniej wspomniane rozmowy z kapitanem po dobrym meczu np w drodze do szatni.

Irytuje mnie tylko, że mało jest podań górą, czasem aż się prosi o podanie z plecy obrońców.
prezes87
Ten BaL to jest już po raz kolejny porażka. Czy konami się naprawdę niczego nie uczy z biegiem czasu? Widzieliscie BaL w NBA 2k10, tak się robi tryby kariery. I nie mówię wcale o normalnych meczach tylko treningi odbywają się na pustej hali i trener daje ci fajne zadania i jak je wykonasz to skill idzie w górę. Jest drybling między pachołkami, jest odpychanie kolegów stojących z materacami, jest sprint na czas itd. Dlaczego czegos takiego w pesia nie można było zrobić. Pamiętam że w pesie6 na treningu była taka opcja że trzeba było wrzucić piłkę w odpowiednie miejsce albo strzelić i były takie tarcze różnego koloru, czerwony najwięcej punktów. A tutaj nic, kolejna wersja BaL i nic się nie zmieniło.
Barney
Mam pytanko da się jakieś triki na klawce zrobić w miarę łatwe???
Topomir
CYTAT(Barney @ Oct 11 2010, 14:59) *
Mam pytanko da się jakieś triki na klawce zrobić w miarę łatwe???

ustaw sobie trik ktory chcesz w link feints w opcjach taktyki smile.gif
Barney
Dobra mogę poruszać zdjęciem, ale to nic nie daję. Te zdjęcie nie pasuje bezsensownie to zrobili edytor sam powinien generować zdjęcia.
Jeśli ktoś robił to mam pytanie czy zdjęcie wyszło podobnie, jeśli tak to jakich powinno być rozmiarów. Przydał by się jakiś filmik jak to zrobic.

Jescze jedna rzecz jak w become a legend dac znac partnerom, że mają mi podac.
kaczor237
Witam Panów

Tego po tej grze to sie nie spodziewałem... Z założenia zacząłem grać w BAL w hiszpańskiej lidze żeby dojść do Barcy. Jestem dopiero w drugim sezonie, a na początu zobaczyłęm co sie stało z Barceloną. Brak bramkarza, z poprzedniego składu został tylko Pedro, Villa, Milito, Iniesta coś tu nie gra. Moim zdaniem za dużo ruchów transferowych i niestety brak ustawienia częstotliwości ich. Nie te transfery mnie zdzwiły, co brak bramkarza! Byłem ciekaw jak ta Barca to rozwiązuje, przyszedł mecz z Katalończykami, na bramce Milito, myśle ok, obrońca, moze ma dużo umiejetności Fk, za chwile strzelam, a na bramce stoi inny obrońca, po prostu co rzut wolny, aut, oni się na tej bramce wymieniają. Nie wiem jak to określić, bardzo niski AI managerów klubów ? Trosze to skopane w tym PES'ie smile.gif Aż odechciało się grać tongue.gif

A poza tym, moim zdaniem wszystko na jak najlepszej drodze, zeby zrobic prawdziwe BAL z prawdziwego zdarzenia.

Topomir
to ustaw transfer frequency na low smile.gif
paczek1262
Jak strzelać w sytuacjach sam na sam po ziemi? Biegne na bramkarza, wciskam strzałkę w dół i w prawo, a leci w górę.

I w ogóle czemu nie rośnie mi speed? Ustawiłem sobie 3 kreski w treningu na szybkość, a idzie baaardzo powoli. Spieprzyli
tominho
No i ja mam to samo, speed na 6 by jakos uciekac od tych obroncow a nie rosnie w ogole?! No po prostu sie nie rusza.. idzie sie na prawde zirytowac. Inne staty chociaz nie ustawione rosna same..
Snake_PL
Pytacie dlaczego tak wolno rośnie speed. Odpowiedź jest prosta. Na początku gry otrzymujemy informację, że niektóre atrybuty takie jak np. skoczność, czy szybkość ciężko wytrenować, bo z takimi rzeczami piłkarz się rodzi i to genetyka smile.gif Z kolei niektóre umiejętności można nawet łatwo trenować po 30-ce (nie pamiętam jakie, chodziło chyba o staminę i inne)

Zatem jest bliżej rzeczywistości, ale z drugiej strony jeśli wasz piłkarz od młodego nie jest szybki, to w przyszłości też nie będzie (no chyba, że będziecie cały czas dawać dużo treningu, ale i tak będzie wolno rosło). Mój piłkarz to drybler i skrzydłowy i ma niestety top speed tylko na 73 i na pewno w swojej karierze 80-ki nie osiągnie.

Inne sprawy.
Uważam, że oceny meczowe wreszcie są w miarę normalne. Mój dobry mecz, to dobra ocena, dużo strat to gorsza. Gram na pozycji WF, ale czasami trener ustawia mnie jako boczny obrońca w treningowych meczach swojego zespołu i często biegam po skrzydle, włączam się do akcji, dośrodkowuję, czasem zejdę do środka.
Mam dziwne wrażenie, że moi koledzy z zespołu cały czas asystują moją pozycję nawet gdy jestem tam gdzie trzeba. Dla przykładu, jako lewy obrońca ustawiam się symetrycznie do prawego obrońcy, a i tak dwa metry ode mnie , nie wiem po co, stoją cofnięci defenstywny pomocnik i środkowy pomocnik.

Gdy komputer ma aut na wysokości pola karnego możecie łatwo ustawić się w polu karnym i główką wybić piłkę (komenetator mówi, że to dobre zagranie i to ma dodatni wpływ na ocenę pomeczową). Komputer niestety daje ciała i stoi statycznie, co można wykorzystać.

Niestety w gameplayu jest poważniejszy bug, a mianowicie gdy wysoka piłka spada przed pole karne , defenstywny pomocnik zawsze decyduje się na strzał, nawet nożycami z około 25 metrów (piłka leci oczywiście w trybuny). Dotyczy to zarówno naszej, jak i przeciwnej drużyny.

Z pozytywnych rzeczy : można wreszcie do woli przeglądać statystyki własnej drużyny, rywali, drużyny narodowej, wyniki LM, czy np. rankingi reprezentacji

Sparingi wewnątrz własnej drużyny zastąpiono meczami towarzystkimi z innymi drużynami (coś dużo ich w trakcie sezonu wink.gif ), ale to czasem jedyna okazja, żeby grać. Mój piłkarz nie umie grać na pozycji, na jakiej widzi mnie trener, więc często nie ma mnie nawet na ławce.

Nie wiem czemu w tej odsłonie Become a Legend paski zdobywanego doświadczenia są tak nieczytelne. Nie widać, które punkty dostajemy za udział w meczu, a które za zwykły skip/czy mijąjący week. Po meczu punktów dostajemy więcej, ale są to tak malutkie kreseczki, że czasem ciężko próbować przewidywać, kiedy rozbudujemy jakiś atrybut.
s3ro
Mam pytanie. Koncze drugi sezon, moj overal to 69. Mam 68 wystepow, 59 goli, 11 asyst i 13 wystepow w kadrze Polski. Pierwszy sezon gralem na amatorze, ten sezon gram na poziomie Regular.
Chcialem zapytac czy liczba dostawanych punktow doswiadczenia zalezy od poziomu? Ja roznicy nie zauwazylem ale moze jednak jest?
FoReST3
w pes4 pamiętam, że w master lidze była różnica, tak samo na jaki czas się mecze grało(5, 10 czy 15 była ona widoczna, więcej nie testowałem). Natomiast tutaj ciężko mi mówić, bo od samego początku gram na top player i nic mnie nie obchodzi. biggrin.gif
s3ro
Ale czy to, ze moj zawodnik po drugim sezonie ma overal 70 to malo? Czy to przecietny wynik?
Dzieki za odpowiedz.
wisiolek
Apropo rozwijania umiejętności w najnowszym BALu, z tego co pamietam na forum(podajże PESa2010)była grafika zwiazana z tym jaką dany trening rozwija umiejętność, niestety nie moge jej juz znaleść, jeśli ktoś takową posiada to mógłby ją podpiac do tego tematu bo pewnie specjalnie programiscie w KONAMI nie zmieniali tam za duzo.
r.a.j.a.n
CYTAT(wisiolek @ Jan 6 2011, 14:05) *
Apropo rozwijania umiejętności w najnowszym BALu, z tego co pamietam na forum(podajże PESa2010)była grafika zwiazana z tym jaką dany trening rozwija umiejętność, niestety nie moge jej juz znaleść, jeśli ktoś takową posiada to mógłby ją podpiac do tego tematu bo pewnie specjalnie programiscie w KONAMI nie zmieniali tam za duzo.

Że co?? Jaka grafika? O czym Ty mówisz?
Tari
zdjęcie z graficzną rozpiską na jaką umiejętność,umiejętności wpływa trenowanie tego skilla czy innego. było na 1 stronie tematu o BaL, ale teraz widzę, że zniknęło. szkoda
senQ
CYTAT(s3ro @ Jan 6 2011, 12:44) *
Ale czy to, ze moj zawodnik po drugim sezonie ma overal 70 to malo? Czy to przecietny wynik?
Dzieki za odpowiedz.

Moj zaczynal od 62, po 4 sezonach ma 79.
s3ro
Moj wlasnie tez zaczynal na 62, mam teraz poczatek 3 sezonu i ma 71 wiec chyba wszystko normalnie idzie:)
Dzieki za odpowiedz!
glonglox
Witam widze ze kilka osob o BAL'u dyskutowało.Jak dla mnie BAL w 11 nie jest najgorszy.Oczywiscie pierwsze wrazenie jest świetne, duzo zmian z porownaniem z 10 i całkiem inna oprawa samego menu ale i rowniez rozgrywki w tym trybie.Na plus wskazowki przed meczem i konkretna rola dla nas na boisku.Fajnie ze jest cos takiego jak własny agent, bo jakos mozemy wydac nasze zarobione pieniądze.Do plusow trzeba zaliczyc rowniez mozliwosc stworzenia zawodnika o charakterystyce jaką sobie zyczymy (w razie gdy nam sie nie podoba mozemy zrobic innego).Mozemy byc zawodnikiem dobrym we wszystkich aspektach, mozemy byc rowniez sprinterem, dryblerem, silnym lub dobrze podającym grajkiem.
Sama rozgrywka jest bardzo zmieniona z poprzednią wersja.Jak wiemy silnik meczowy uległ radykalnej zmianie, podajemy gdzie chcemy i sami ustalamy siłe podania czy też strzału.Rozwoj zawodnika jest poprawny, jednak programisci Konami mogliy urozmaicić rozgrywkę jakims napewno dlugooczewikanym przez fanów BAL'a trybem własnego treningu w ktorym sami wykonywalibysmy cwiczenia itp.Nie do konca dopracowane zostały oceny pomeczowe i ranking zawodnika u trenera.Nieraz po dobrym meczu i po dobrych notach nasz ranking u trenera zamiast isc w strone plus spadai tracimy naszą pozycje w pierwszej "11" a po słabszym wystepie umacniamy sie w składzie.Na minus rowniez zmiany w trakcie gry.Czesto przy remisie gdy wchodzimy docelowo napastnikiem na boisku, gdy nasza druzyna po chwili wychodzi na prowadzenie trener potrafi zdjąc nas juz po 3 minutach by wprowadzic bardziej defensywnego zawodnika i jest to dosyc irytujące.
Co do gry naszych partnerow to tutaj pozostawia ona bardzo wiele do życzenia.AI naszych team mates jest niemal beznadziejne.Czesto biegna z piłką na aut, nieraz nawet nie atakowani.Podczas wybicia piłkę "na uwolnienie" np po rz.rożnym obronca nie umie opanowac piłki chociaz ma wokol 40 metrow swobody i przyjmuje ją tak ze wychodzi mu ona na aut.Gra naszych partnerow jest dobra tylko w klubach z elity gdzie dynamika grajkow jest duzo wyzsza i przegląd pola wygląda lepiej, chociaz zdarza sie ze C.Ronaldo czy tez L.Messi bez zadnego presingu sami wybiegają z piłką na aut.

PS. Tak nawiasem w BAL'a gram chętnie juz 3 miesiące i ciagle czerpie z niego radosc.Zaczynając napastnikiem z overalem 62 mam polowe 4 sezonu i ogolny overal 82, gram w Chelsea i regularnie w reprezentacji Portugalii.Poziom Top player.
sebus861
Witam,

Mama pytanko. Jak poprawić body balance ?? Bo już 5 sezon gram na pozycji WF, skille ok prócz body balance. Denerwuje mnie już to że byle kopacz z overallem 60 podbiega i odbija mnie jak piłke od muru.
Dzacol92
Nie wiem dlaczego , ale ja zaczynałem moja gre od rankingu 72, poprostu tak mi wybralo dopiero zaczynam wiec nie wiem jak bedzie za pare sezonow, ogolnie duzo błedow, zawodnicy grają zalosnie, najgorsze jest to ze gdy gralem prawym obronca byla taktyka na lewego pomocnika, przez caly mecz graja TYLKO na niego w meczu mialem z 5 razy pilke , ale dostalem ocene 7.0 nie wiem za co ;D
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.