Pytacie dlaczego tak wolno rośnie speed. Odpowiedź jest prosta. Na początku gry otrzymujemy informację, że niektóre atrybuty takie jak np. skoczność, czy szybkość ciężko wytrenować, bo z takimi rzeczami piłkarz się rodzi i to genetyka

Z kolei niektóre umiejętności można nawet łatwo trenować po 30-ce (nie pamiętam jakie, chodziło chyba o staminę i inne)
Zatem jest bliżej rzeczywistości, ale z drugiej strony jeśli wasz piłkarz od młodego nie jest szybki, to w przyszłości też nie będzie (no chyba, że będziecie cały czas dawać dużo treningu, ale i tak będzie wolno rosło). Mój piłkarz to drybler i skrzydłowy i ma niestety top speed tylko na 73 i na pewno w swojej karierze 80-ki nie osiągnie.
Inne sprawy.
Uważam, że oceny meczowe wreszcie są w miarę normalne. Mój dobry mecz, to dobra ocena, dużo strat to gorsza. Gram na pozycji WF, ale czasami trener ustawia mnie jako boczny obrońca w treningowych meczach swojego zespołu i często biegam po skrzydle, włączam się do akcji, dośrodkowuję, czasem zejdę do środka.
Mam dziwne wrażenie, że moi koledzy z zespołu cały czas asystują moją pozycję nawet gdy jestem tam gdzie trzeba. Dla przykładu, jako lewy obrońca ustawiam się symetrycznie do prawego obrońcy, a i tak dwa metry ode mnie , nie wiem po co, stoją cofnięci defenstywny pomocnik i środkowy pomocnik.
Gdy komputer ma aut na wysokości pola karnego możecie łatwo ustawić się w polu karnym i główką wybić piłkę (komenetator mówi, że to dobre zagranie i to ma dodatni wpływ na ocenę pomeczową). Komputer niestety daje ciała i stoi statycznie, co można wykorzystać.
Niestety w gameplayu jest poważniejszy bug, a mianowicie gdy wysoka piłka spada przed pole karne , defenstywny pomocnik zawsze decyduje się na strzał, nawet nożycami z około 25 metrów (piłka leci oczywiście w trybuny). Dotyczy to zarówno naszej, jak i przeciwnej drużyny.
Z pozytywnych rzeczy : można wreszcie do woli przeglądać statystyki własnej drużyny, rywali, drużyny narodowej, wyniki LM, czy np. rankingi reprezentacji
Sparingi wewnątrz własnej drużyny zastąpiono meczami towarzystkimi z innymi drużynami (coś dużo ich w trakcie sezonu

), ale to czasem jedyna okazja, żeby grać. Mój piłkarz nie umie grać na pozycji, na jakiej widzi mnie trener, więc często nie ma mnie nawet na ławce.
Nie wiem czemu w tej odsłonie Become a Legend paski zdobywanego doświadczenia są tak nieczytelne. Nie widać, które punkty dostajemy za udział w meczu, a które za zwykły skip/czy mijąjący week. Po meczu punktów dostajemy więcej, ale są to tak malutkie kreseczki, że czasem ciężko próbować przewidywać, kiedy rozbudujemy jakiś atrybut.