Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Rzuty wolne / Free kicks
board.issonline.pl > Pro Evolution Soccer: Forum Dyskusyjne > Archiwum > Pro Evolution Soccer 2011
k0rdian
Witam..

Mógłby mi ktoś wyjaśnić w jaki sposób wykonywać rzuty wolne?
Odkąd sięgam pamięcią nie umiałem strzelać z wolnych, co najwyżej z wysunięcia. Jak strzelałem "tradycyjnie", to zawsze albo w mur, albo nad bramką, a jak widzę czasem, jak komputer strzela mi bramy, to aż mnie nerwy noszą...
A teraz w PES11 chyba jeszcze inaczej się strzela...
rafalon92
W każdym pesie tak samo się strzela.

A więc:
16-23m przy naciąganiu paska strzału trzymaj strzałkę w dół, a po puszczeniu square.gif naciśnij x2.gif (strzał techniczny)
24-30m normalnie naciągaj, mniej więcej do połowy(zależnie od odległości)
30m i więcej przy naciąganiu paska strzału trzymaj strzałkę w górę, a po puszczeniu square.gif naciśnij triangle.gif (strzał mocny)

Możesz też używać strzału mocnego z bliska, tylko wtedy nie nad murkiem, a obok bramkarza.

Miłego treningu wink.gif
k0rdian
Dzięki wielkie ;D

Wczoraj część z tego skumałem, trenowałem do 4:00 rano, dzisiaj część kolejna ;D
sycyliusz
Dla grających innymi padami niż od Playstation
- kwadracik to strzał ?
- trójkąt to wysunięcie ?
- krzyżyk to podanie ?
qwerte
Tak
pablosss
Nareszcie poprawili te wolne, bo w pesie 2010, jak i każdym poprzednim wchodziły bardziej fuksem niż dzięki umiejętnościom gracza. A w najnowszej wersji przynajmniej można normalnie podciąć i podkręcić piłkę. Ja strzelam tak: trzymam strzałkę w dół, przytrzymuje square.gif na mniej więcej połowę paska strzału (zależy od odległości), potem wciskam x2.gif i strzałka w bok. A z trochę większej odległości po porostu square.gif i strzałka w bok.
r.a.j.a.n
Na youtube znalazłem ciekawy tutorial
http://www.youtube.com/watch?v=JUG9RZZ4WLo

Swoją drogą, czy Wy też macie wrażenie, że komputer na poziomie TOP PLAYER, rzuty wolne (20-30m) wykorzystuje tak często jak karne?
rejcik
nie trzeba wciskać x2.gif , ja strzelam bez niego i wchodzą gole normalnie więc nie utrudniajcie sobie życia, square.gif + strzałka w dół a jeżeli się chcę podkręcić to strzałka w bok po naciągnięciu strzału ( do 25m)
Knl
wiecie co, STRASZNIE utrudniacie sobie życie, nie korzystając z tzw. COMMAND LIST.
dla niekumatych - podczas meczu pauza, i tam jest taka opcja, w której jest CAAAAAAAŁA skomplikowana, obszerna klawiszologia.
śmieszą mnie te wszystkie teorie spiskowe na temat silnych strzałów czy wolnych... w command list jest WSZYSTKO opisane i kropka wink.gif
Marklar
CYTAT(r.a.j.a.n @ Oct 27 2010, 08:22) *
Swoją drogą, czy Wy też macie wrażenie, że komputer na poziomie TOP PLAYER, rzuty wolne (20-30m) wykorzystuje tak często jak karne?

Tak, i szlag mnie trafia jak trace w ten sposob bramki. Ostatnio zaczalem nawet stawac jednym obronca przy slupku i kilka razy udalo mi sie przyjac lecaca pilke na klate. bramkarze sa tragiczni w takich sytuacjach.
szymon1987w
Witam. A którym przyciskiem wykonuje się szybkie rozegranie wolnego ??? Mam jeszcze inny problem, nie wiem jak sterować bramkarzem kiedy on złapie piłkę np po strzale. Mogę tylko ją wykopać, albo jak szybko nacisnę krzyżyk to ją wyrzucę, ale nie wiem jak zrobić zeby on połozył sobie piłkę na ziemi. Bo po 2 sek bramkarz sam wykopie pilkę. Dodam że mam nowego pada i nie wiem moze mam zainstalowac do niego sterowniki ale wszystko inne działa ok.
Knl
szybkie rozegranie wolnego odbywa się w niewielu sytuacjach, dość rzadko - ale jak będzie możliwość to będziesz wiedział, po prostu zawodnik podchodzi do piłki i czeka, możesz podać albo zostawić i wykonywać wolny klasycznie.

co do problemu z bramkarzem: po pierwsze zadbaj o to by twój pad był odpowiednio skalibrowany i ustawiony. w tej wersji pesa bramkarz bardzo szybko sam wykopuje piłkę, faktycznie zaś poruszanie się nim jest jakby ograniczone. jeżeli chcesz wypuścić pod nogi > RB/R1 (dopędzanie)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.