Hmm dla mnie istotą w tej grze jest jeden aspekt: kariera. W nią bym mógł młócić z 10 lat, gdyby nie monotonnia :/ Co by uatrakcyjniło grę w karierze:
- zarobki to jest pierwszy aspekt, który trochę wypatrzą realizm. Nie piszę tu o zarobkach piłkarzy, ale o kasie którą dostajemy za zwycięstwa (jest zbyt wysoka). Można to rozwiązać w dwojaki sposób, albo zmniejszyć kasę za zwycięstwo (co utrudni nam kupno najlepszych), albo zwiększenie płac piłkarzy (np o 1000) co również utrudni ich pozyskanie. Niestety po zwycięskim sezonie Wisłą Kraków (zdobyte 3 korony) pozyskanie np. Davida Ville nie stanowiło większego problemu.
- głupota komputera odnośnie transferów - np. jak widzę Barcelonę która po 5 sezonach kupiła za przeproszeniem jakiś drewniaków, a sprzedała swoich zdolnych młodzików (Muniesa, Bojan, Jeffren, Busqets) to aż serce się kraje, a np. po drugiej stronie jest Fiorentina, która jest napakowana noname'mi z notami po 89~98, albo Macabi Haifa, które walczy ze mną finale LM. Nie wiem czy jest jakaś sposobność, ale to giganci z top 10 (Barca, Real, Chelsea, Man Utd, Bayern, Milan, Inter, Man City, Liverpool czy Juventus, powinni "wypakowywać" się zdolnymi zawodnikami, których noty wahają się od 89 wzwyż. Wiem, ze to wina Konami, ale może znacie jakieś triki, które mogą poprawić ten aspekt, bo trzymanie na siłę w pierwszym składzie 38 letniego Xaviego czy Henryego i wysprzedawanie młodzików ociera się o farsę.
- większa baza młodych zawodników - po 5 sezonach gra już jest mało atrakcyjna kiedy to starzy piłkarze wchodzą jako 17 letni gracze. Najlepszym rozwiązaniem, byłaby możliwość rozpoczęcia Kariery od roku np. 2000 , przez to mamy przewagę wiedzy:
a) jakie transfery były wykonywane przez te 10 lat

znamy zdolnych i nie zdolnych młodych talentów
c) jak rozwijali się piłkarze przez ostatnią dekadę
Niestety powyższe rozwiązanie jest zbyt pracochłonne i przekracza możliwości jednej osoby, dlatego proponuję inne rozwiązanie:
*poszerzenie zawodników typu noname, jakiś wymyślonych z nazwiska, jedni już jako 17 letni zawodnicy będą mieli predyspozycje do bycia gwiazdą, inni będą wymagali treningów
- ostatni aspekt, to rozwijanie się piłkarzy, według mnie nadal za mocno się rozwijają i nie piszę tu o piłkarzach z czołówki, ale np. taki Kaka, który z góry na dół ma noty (po 3 sezonach) same 93~98, albo zakupiony przeze mnie Fleck, (95~99), co wypatrza miano geniuszy, bo przy takich notach Flecka lub Kaki, Messi czy CR są przeciętnymi piłkarzami