Jestem swiezakiem na tym forum i to moj pierwszy post. Spodziewam sie ze takiego tematu nie bylo wczesniej, ja przynajmniej nie moglem znalezc.
Ogolnie sprawa wyglada nastepujaco. Gram w pileczke od paru lat. Zostalem wprowadzony w swiat pes'a przez moich kolegow, ktorzy w swoim towarzystwie cieli od wczesnych edycji. Ostatnio powstal spor, ktory raczej nie zostanie inaczej rozwiazany jak przy pomocy uzytkownikow tego forum. Mianowicie, moi koledzy w zdecydowanej wiekszosci twierdza ze w pes jest cos takiego jak system wyrownywania szans. Z tego co rozumiem, mialby on faworyzowac jedna druzyne a utrudniac zadanie drugiej poprzez podkladanie jej przyslowiowych klod pod nogi. Nie wiem dokladnie na jakiej zasadzie mialo by sie to opierac, czy np na
czasowej modulacji statystyk, formy, czy po prostu losowo mialaby generowac sytuacje w ktorej wygrywajaca druzyna mialaby bardziej pod gorke, tak aby druzyna przegrywajaca mogla latwiej zdobyc bramke.
O ile mam swiadomosc ze w czasach obecnych zdarza sie coraz czesciej ze poziom trudnosci w grach jest dostosowywany do mozliwosci gracza, i nie mialbym problemu z uwierzeniem w taka teorie gdyby chodzilo o gre z komputerem, to tutaj spor dotyka wylacznie potyczki pomiedzy dwoma graczami w trybie multiplayer. I takze nie mowimy o potyczce online, gdzie lagi wpywaja drastycznie na reakcje zawodnika i potrafia przyprawic o zgage, tylko o zwyklym posiedzeniu przed kompem z kumplem z padami w dloniach. Ja osobiscie uwazam ze taki system to absurd. Po pierwsze bylaby to zupelna niesprawiedliwosc, aby gra ograniczala moje mozliwosci. Taki pojedynek w moim mniemaniu zupelnie mijalby sie z celem, bo badz co badz rywalizacja powinna miec jasno okreslone zasady i pole manewru na ktorym zawodnik moze sie wykazac, a nie decydowac za nas czy mamy mecz wygrac czy przegrac. Poza tym jako zapalony gracz, wydaje mi sie ze dostrzegl bym takie zjawisko dosyc wczesnie. Tak wiec drodzy forumowicze pytajcie jesli cos nie jest jasne, wypowiadajacie sie prosze jak najliczniej i jesli nie mam racji prosze wyjasnijcie mi gdzie leza luki w mojej logice;) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i zachecam do dyskusji!
P.S. Tak przy okazji, jest jakis patch ktory poprawia prace bramkarza w grze, bo zauwazylem ze czesto wychodzi do pilki sam na tyle ze napastnik moze go latwo minac z pilka i gol praktycznie murowany. Wydaje mi sie ze to dosyc prosty sposob na strzelenie bramki i szczerze powiedziawszy wydaje mi sie to naprawde glupim bledem w grze, dodatkowo jednym z najbardziej irytujacych, czy to system wyrownywania szans jest po prostu?