Z każdą kolejną edycją PES'a i jego wieloma dodatkami, wciąż na próżno poszukujemy naszych miejscowych drużyn. Mieszkańcom Warszawy, łodzi czy Krakowa nie są one "straszne", bo drużyny takie jak ŁKS, Widzew, Wisła,Polonia czy Legia zawsze będą w patchu Ekstraklasy. Realna pozycja swojej lokalnej drużyny w rozgrywkach ligowych nie oznacza jeszcze, że nie może ona znaleść się w naszym PES'ie. Tak też było z drużyna GKS Tychy, która obecnie gra w drugiej lidze. Posiedziałem troche przy Edytorze, Photoshopie i paru jeszcze innych programach i wyedytowałem drużynę tyskiego GKS'u, obsadzając ją w rozgrywkach PES 2010.
Jeśli mieszkasz w Tychach, lub chciałbyś tą drużynę w swojej wersji PES'a przeczytaj tego posta

1. Jak wprowadzić własną drużynę do rozgrywek PES 2010.
Przyjmuje, że macie zainstalowaną na własnym komputerze grę PES 2010 i na nią patcha Ekstraklasy (wraz z kitserwerem)
nie jestem programistą gry, więc zrobiłem to najbardziej lalikowym sposobem. Najpierw musicie znaleść taką drużynę, która z jednej strony ma swój katalog z plikami w GDB Kitserwera (własne strone home/away) a z drugiej ma możliwość edycji Składu, nazwy itd. (Można to sprawdzić wchodząc w edycję drużyny w grze) Dla mnie najlepszą do tego drużyną był Stabak (C:Program FilesKONAMIPro Evolution Soccer 2010kitserverGDBuniOthersStabak). W grze zmieniłem nazwę na GKS Tychy, dodałem 3'literowy skrót GKS i edytowałem nazwiska/pozycje/wyglądy piłkarzy. Tyle da się zrobić w samej konsoli gry. Czas na resztę.
2. Własne stroje

Można zrobić sobie stroje w panelu włączonej gry, ale poza liniami na kosuzlkach i kolorami za dużo tam nie zmienicie (dlatego wybieraliśmy drużynę z własnym plikiem w KitSerwerze) Zmontowałem stroje Home (białe) i Away (czarne) i podmieniłem pliki graficzne w katalogu Kitserwera druzyny Stabaku. mamy już drużynę w grze, mamy własne stroje, czas na dopieszczenie szczegułów. Jeśli wyedytowaliście zawodników to wiecie jakie mają nazwiska, na jakich pozycjach grają itd. Jeśli tyle wam wystarczy - możecie zaczynać przygode z tyskim GKS'em, natomiast jeśli drażni Was fakt, że Odrobiński będzie reprezentantem Kamerunu albo Bizacji rodowitym Niemcem - musicie zmienić ich narodowość. Tego w grze nie zmienicie, zatem potrzeba zaglądnąć do Edytora PES v.2.0 ( Pobierzecie go tutaj: Link )
Otwierając edytor szukacie na liście Waszego zawodnika (np.Wesecki, Suchański, Kojdecki itd) i zmieniacie mu narodowość. Można tam przypisać danej drużynie wiele innych funkcji, ale to pozostawiam waszej wyobraźni.
Mając już drużynę w panelu PES'a, stroje i rodowych polaków w drużynie GKS'u Tychy możecie zacząć swoją przygodę w rozgrywkach. Jak ?
a) Wchodzicie do gry -> Kariera -> Nowa
c) Wybieracie Ligę w której chcecie grać --> Ekstraklasa

Jest z tym troche paprania się, ale dla wytrwałych czeka później całkiem niezła rozrywka, w postaci kierowania drużyną GKS'u Tychy. Tak można postąpić z każdą drużyną, która nie została uwzględniona w patchach i dodatkach PES'a 2010, granicami możliwości będzie tylko wasza własna wyobraźnia. Może to być zarówno drużyna "Naprzód Zielonka" jak i "F.C.Kotlety Schabowe". Proces edycji własnej drużyny, nazwisk i parametrów poszczególnych zawodników jest dość długi, dlatego dla nieierpliwych mam gotową wersję.
-----------------------------
Wersja Gotowa:
1. Ściagacie plik EKP2010_EDIT --> tutaj: Download . Rozpakowujecie go i wklejacie do Moje dokumenty\KONAMI\Ekstraklasa Patch 2010\save
2. Gdyby coś tam było nie halo w konsoli (np.zniknęło Wam logo GKS'u) możecie ręcznie je wprowadzić w Edytorze drużyny, posługując się tym --> Download To przygotowane w odpowiednich rozmiarach do plików PES'a logo GKS Tychy, w formacie .png)
Kilka wskazówek i informacji dotyczących tej drużyny:
1. Edytowałem dane personalne, podstawowe parametry 23 zawodników tyskiego GKS'u. mają realny Wzrost, Wage, Nazwisko i Imię.
2. Z wiekiem jest różnie, kilku realnych zawodników ma sporo powyżej 30 lat, zatem aby wydłużyć Wam ich pobyt w Waszym PES'ie zmieniłem ich wiek na 27 lat (np.Bizacki)
3. Wstawienie kazdemu z zawodników twarzy ich realnych odpowiedników zajęło by mi kilkadziesiąt godzin, zatem wyedytowałem ich wygląd tylko bardzo podstawowo, aby łysy nie był murzynem w dredach, a rudy nie okazał się pierzastym blondynem.
4. Drużyna GKS'u posiada własne stroje z logiem drużyny, sponsorów (min.Tauron, Mateco, Kredyty Chwilówki) - niestety nie chciało mi się robić bramkarzy, co poprawie za niedługo jakimś Update'm, dlatego bramkarze nadal grają w Stabakowych strojach.
Wyedytowana przeze mnie druzyna GKS Tychy przedstawia się następująco:
Bramkarze:
Kojdecki, Suchański
Obrońcy:
Dębowski, Kopczyk, Masternak, Mańka, Kruk, Kozłowski
Pomocnicy:
Furczyk, Odrobiński, Wania, Kruczek, Sitko, Czupryna, Feruga, Skrobacz, Babiarz
Napastnicy:
Bizacki, Wesecki, Kasprzyk, Szachnitowski, Nowak, Sieniawski

Drużyna standardowo ustawiona jest na formacje: 4:4:2 z wysuniętym napastnikiem, ale oczywiście zmiany wedle uznania.
Jeśli ktoś ma ciekawe pomysły na dopieszczenie obecnych piłkarzy GKS'u Tychy, lub jakies propozycje współpracyprzy stworzeniu wizualnego odzwierciedlenia tyskich piłkarzy - jestem otwarty na propozycje.
W razie pytań i propozycji piszcie na adres: [email protected]

Udanej zabawy.
Pozdrawiam