Witam.
Jestem nowym użytkownikiem forum, ale także nowym graczem PES. Nie grałem w poprzednie wersje (no trochę grałem w 4 i 5). Teraz dostałem PES 2010 i spodobała mi się ta gierka, ale nie za bardzo radzę sobie z grą. Od razu zaznaczam, że gram na klawiaturze, bo pad od PS2 dziwnie się zachowuje.
Może łatwiej będzie komuś mi pomóc jak podam ustawienie klawiszy jakim gram.
W - szybki bieg
A - długie podanie
D - strzał
S - krótkie podanie
E - podanie na dobieg
Q - zmiana zawodnika
F - sterowanie specjalne
Shift - zmiana taktyki
Mam kilka pytań odnośnie gry. Jeśli ktoś chce pomóc to bardzo proszę.
1. Problem sprawia mi odbiór piłki przeciwnikowi. Naciskam S, ale jakoś ciężko mi odebrać piłkę. Czy trzeba nacisnąć coś jeszcze ? Jak skutecznie odebrać piłkę ?
2. Problem ze strzelaniem. Strzelanie nie sprawia mi już takiego problemu jak odbiór piłki. Czy ma znaczenie czy naciskam D raz czy dwa razy ? Mam wrażenie, że jak naciskam dwa razy to strzał jest lepszy, ale może mi się wydaje.
3. Problem z przejściem obrony rywala. Tego manewru też nie potrafię dobrze wykonać. Owszem, czasami po ich rażących błędach wykorzystam szanse i wbiegnę z piłką w pole karne. Zawsze jak sobie biegnę nawet szybszym zawodnikiem to obrońca (np. z drużyny Kalamar) dogania mnie i jeszcze odbiera mi piłkę. To samo dzieje się jak biegnę z piłką i chcę dojść do pola karnego to obrona przeciwnika stoi murem i po prostu odbijam się od niej. Trzeba użyć jakichś zwodów ? Czy da radę to zrobić na klawiaturze ? Proszę o jakąś poradę. Bramki strzelam najczęściej z jakichś 16 -20 metrów lub po dośrodkowaniu w pole karne strzelam z główki napastnikiem.
4. Taktyka. Jest kilka opcji taktycznych. Jest gdzieś na forum opisana każda opcja i jej działanie ? Jeszcze nie rozgryzłem jak to wszystko działa.
5. Problem techniczny. Mam przejściówkę USB z takim wejściem jak do pada od PS 2. Chciałem sobie nim pograć i nawet zacząłem. Skonfigurowałem go w "settings" i zacząłem grę. Nie działał prawy analog, ale pomyślałem, że da się bez tego grać. Gorsze jest to, ze gdy pad jest podłączony to podczas meczu wyskakuje mi menu. Biegnę z akcją, chcę minąć rywala i nagle znienacka wyskakuje mi menu. Da się coś z tym zrobić ?
6. Rzuty wolne. Jest skuteczny sposób na ich wykonywanie ? Na razie moim największym osiągnięciem było trafienie w poprzeczkę i ogólnie w bramkę. Jak próbowałem innych sposobów to trafiałem w murek lub nie trafiałem wcale w bramkę.
Gram na poziomie Professional. Wcześniej grałem na Regular, ale co to za gra jak wygrywam po 4:0 czy 6:1 a rywal nie jest w stanie mi nic zrobić w dodatku ma jakąś nieruchomą obronę. Po przełączeniu na Professional jeszcze nie udało mi się zdobyć bramki z czystej akcji. Zwykle wygrywał 1 lub 2 : 0 a czasami przegrywam lub remisuję. Bramki zdobywam zwykle ze strzałów z dystansu i po dośrodkowaniach. Proszę o pomoc.