Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PES 10 Pomoc w grze.
board.issonline.pl > Pro Evolution Soccer: Forum Dyskusyjne > Archiwum > Pro Evolution Soccer 2010
Michal142
Witam.

Jestem nowym użytkownikiem forum, ale także nowym graczem PES. Nie grałem w poprzednie wersje (no trochę grałem w 4 i 5). Teraz dostałem PES 2010 i spodobała mi się ta gierka, ale nie za bardzo radzę sobie z grą. Od razu zaznaczam, że gram na klawiaturze, bo pad od PS2 dziwnie się zachowuje.

Może łatwiej będzie komuś mi pomóc jak podam ustawienie klawiszy jakim gram.

W - szybki bieg
A - długie podanie
D - strzał
S - krótkie podanie
E - podanie na dobieg
Q - zmiana zawodnika
F - sterowanie specjalne
Shift - zmiana taktyki

Mam kilka pytań odnośnie gry. Jeśli ktoś chce pomóc to bardzo proszę.

1. Problem sprawia mi odbiór piłki przeciwnikowi. Naciskam S, ale jakoś ciężko mi odebrać piłkę. Czy trzeba nacisnąć coś jeszcze ? Jak skutecznie odebrać piłkę ?

2. Problem ze strzelaniem. Strzelanie nie sprawia mi już takiego problemu jak odbiór piłki. Czy ma znaczenie czy naciskam D raz czy dwa razy ? Mam wrażenie, że jak naciskam dwa razy to strzał jest lepszy, ale może mi się wydaje.

3. Problem z przejściem obrony rywala. Tego manewru też nie potrafię dobrze wykonać. Owszem, czasami po ich rażących błędach wykorzystam szanse i wbiegnę z piłką w pole karne. Zawsze jak sobie biegnę nawet szybszym zawodnikiem to obrońca (np. z drużyny Kalamar) dogania mnie i jeszcze odbiera mi piłkę. To samo dzieje się jak biegnę z piłką i chcę dojść do pola karnego to obrona przeciwnika stoi murem i po prostu odbijam się od niej. Trzeba użyć jakichś zwodów ? Czy da radę to zrobić na klawiaturze ? Proszę o jakąś poradę. Bramki strzelam najczęściej z jakichś 16 -20 metrów lub po dośrodkowaniu w pole karne strzelam z główki napastnikiem.

4. Taktyka. Jest kilka opcji taktycznych. Jest gdzieś na forum opisana każda opcja i jej działanie ? Jeszcze nie rozgryzłem jak to wszystko działa.

5. Problem techniczny. Mam przejściówkę USB z takim wejściem jak do pada od PS 2. Chciałem sobie nim pograć i nawet zacząłem. Skonfigurowałem go w "settings" i zacząłem grę. Nie działał prawy analog, ale pomyślałem, że da się bez tego grać. Gorsze jest to, ze gdy pad jest podłączony to podczas meczu wyskakuje mi menu. Biegnę z akcją, chcę minąć rywala i nagle znienacka wyskakuje mi menu. Da się coś z tym zrobić ?

6. Rzuty wolne. Jest skuteczny sposób na ich wykonywanie ? Na razie moim największym osiągnięciem było trafienie w poprzeczkę i ogólnie w bramkę. Jak próbowałem innych sposobów to trafiałem w murek lub nie trafiałem wcale w bramkę.

Gram na poziomie Professional. Wcześniej grałem na Regular, ale co to za gra jak wygrywam po 4:0 czy 6:1 a rywal nie jest w stanie mi nic zrobić w dodatku ma jakąś nieruchomą obronę. Po przełączeniu na Professional jeszcze nie udało mi się zdobyć bramki z czystej akcji. Zwykle wygrywał 1 lub 2 : 0 a czasami przegrywam lub remisuję. Bramki zdobywam zwykle ze strzałów z dystansu i po dośrodkowaniach. Proszę o pomoc.
Lord Pablo
słuchaj kolo też gram padem od playstation2 i mi wszystko działa - i skoro wyskakuje ci Menu to albo walnięta przelotka albo pad, bo normalnie każdy guzik działa (prawa gałka też)

Do odbioru piłki są dwa guziki jednym odbierasz sam a drugi to przywołanie najblizszego obroncy do pomocy

Co do przejscia obrony to przyznam że jest ciężko przejść, dlatego musisz poćwiczyć i znaleźć sposoby na ich minięcie np. wrzutki z boku

A strzał polega na tym że im dłuzej przytrzymasz tym mocniej leci, nie polecam podwójnego kliknięcia no chyba że robisz wrzutki bo wtedy niżej leci piłka

A taktyki rozpracuj sobie sam lub poszukaj w poradniku
Bodzioszenko
Polecam grać z klepki bardzo to pomaga czyli trzymasz q i podajesz s i oddajesz znowu piłke
Co do wolnych to sproboj z podkrecaniem z bliskiej odleglosi trzymasz strzałke w dol i stzal gdzies na srodek paska jak juz sie zmieni kamera to trzymasz l2 i r2 i kierunek (lewo-prawo)w ktora strone ma podkrecic.Jak wieksza odleglosc to juz bez strzalki w dol (tego jeszcze nie sprawdzilem).
Do odbioru pilki polecam trzymac e i d czyli ty biegasz recznie jednym zawodnikiem a ktorys zawodnik z twojej druzyny automatycznie za tym co ma pilke.
artu
tak więc Ci odpowiem tak jak potrafie

1. Jeśli trzymasz S czyli podanie krótkie to aktywny zawodnik biega za piłką czyli pressing, trzymając dodatkowo szybki bieg on biegnie szybciej i łatwiej jest, gdy zawodnik jest bliski przejęcia piłki ja zazwyczaj naciskam strzał, zawodnik wchodzi tak jakby ciałem, możesz też użyć wślizgu, czyli A, ale to trzeba umieć bo o kartki nie trudno, trzeba po prostu wyczuć

2. Jeśli chodzi o strzał to tak: Ja gram na padzie i jest to łatwiejsze bo np strzelając ze zmianą zawodnika strzał jest lobem, strzelając z przeplatanką u Ciebie chyba F jest to strzał techniczny itd, dużo jest możliwości, jeszcze więcej jest możliwości ze strzałami z wrzutek itd, strzał i prostopadła to strzał z woleja, 2 strzały i prostopadła to chyba nożyce, sprawdź sobie na youtube, dużo tego jest. wpisz tutorial pes 2010

3. Możesz użyć przeplatanek u Ciebie F - taka chyba szybsza, Q wolniejsza, dużo tricków lepszymi zawodnikami można robić strzałkami, też poszukaj na YT

tak jak napisał Bodzioszenko używaj przy podaniach Q, zawodnik podający od razu wychodzi na pozycję

4. Taktykę ja ustalam ręcznie , nie pamiętam już gdzie to jest, ale można ustawić czy zespół ma atakować środkiem czy skrzydłami, czy mają się zmieniać pozycjami, pressing itd

5. Moim zdaniem też wina pada, albo przejściówki, mi też czasem się pojawi menu wybioru kontrolera jak mi się pad rozłączy a u niego to nie długo, swoje już przeszedł smile.gif

6. Wolne gdzieś w którymś temacie nie dawno były opisane, poczytaj sobie

jak coś jeszcze to pisz, możesz na gg 4765473

pozdrawiam
Michal142
Dziękuję Wam za odpowiedzi, takich oczekiwałem. Problem z padem rozwiązałem. Winna była przejściówka, która się rozłączała i w chwili rozłączenia wyskakiwało menu. Trochę wczoraj popróbowałem grac i odbiór idzie mi lepiej. Nadal nie mogę przejść obrony rywala (w stylu angielskim) czyli wbiec w pole karne mijając obrońców. Radzę sobie jakoś tak klepką i wrzutkami. Najgorzej teraz mi wyczuć taktykę, bo z tego co się zdążyłem zorientować to w PES'ie ma ona na prawdę jakieś znaczenie.
Michal142
Mam nowy problem. Poprzedni ze strzałami rozwiązałem - okazało się, że wciskałem W po strzale i dlatego zawodnik lobował. Zadam jeszcze kilka pytań.

1. Jak szybko biegać ? Na szybki bieg mam ustawione "W" należy to trzymać czy szybko przyciskać ? Ja trzymam, ale nawet tak szybkim zawodnikiem jak Ribery czy Robben nieraz mam problem z wyminięciem słabszego rywala, a On dodatkowo biegnie za mną i robi taki jakby pressing. Jak coś takiego zrobić ?

2. Odbiór piłki. Również nie wiem czy skuteczniej jest trzymać czy przyciskać ? Przy odbiorze używać szybkiego biegu czy nie ? Dodatkowo trzeba strzałkami coś robić ?

3. Problem mam też z przeciwnikiem. Gram z głęboko cofniętą linią obrony (jakieś 15-20) przed meczem ustawiam obrońcom kogo mają kryć. Wygrywam sobie 1:0, aż tu nagle leci kontra, pomocnik przeciwnika schodzi do boku i leci dośrodkowanie prosto na główkę napastnika i mojego obrońcy i co robi mój obrońca ? Nic... Pada gol dla rywala. Jak załatwić ten problem ?

4. Głównie problemy mam w defensywie. Ustawiam moich obrońców tak jak wyżej napisałem i dodatkowo kartach zawodników zmieniam im wszystkim na "Obrona" bo chcę żeby nie zapędzali się do ataku tylko pilnowali bramki. Ustawiam również krycie, ale rywal i tak jakimś cudem znajdzie lukę w obronie, która się tworzy pomimo mojej taktyki i wychodzi sobie sam na sam z bramkarzem. Co an to poradzić ?

5. Może podpowiecie coś o taktykach ? Jak w praktyce mają się te opcje ? W teorii już wiem co mają dawać, ale czy tak tez jest w praktyce ?
novastar
@up

1. Musisz trzymać R1. Żeby tak biec za przeciwnikiem to trzymasz R1+X
2. Nie polecam ciągłego trzymania X. Bardziej efyktywne jest kierowanie samemu przeciwnikiem. Chodzi mi o "wbieganie" w przeciwniki. Wtedy można z X jak i bez niego.
3. Jedyne rozwiązanie to chyba nie dopuścić do dośrodkowania. Niestety w tej części PESa pada zbyt dużo bramek z wrzutek.
4. No grę obronną trzeba wyczuć. Bardzo ładnie do było ukazane w Pro Evolution Soccer 2009 Guide. Sam musisz poszukać go na google. Był to godzinny taki "instruktaż" gry. Dla totalnie zarówno zielonych graczy jak i dla tych bardziej zaawansowanych. Do PES 2010 chyba jeszcze nie wyszedł taki guide.
5. Każdy czuje się lepiej w innej taktyce. Ja np. preferuję 5-2-3 bez znaczenia jakim gram zespołem. Musisz sam spróbować to ogarnąć metodą prób i błędów.
Michal142
Dzięki za odpowiedź. Mógłbyś mi tylko objaśnić jak to byłoby na moim sterowaniu ?

W - szybki bieg
A - długie podanie
D - strzał
S - krótkie podanie
E - podanie na dobieg
Q - zmiana zawodnika
F - sterowanie specjalne
Shift - zmiana taktyki
novastar
Po lewej sterowanie Twoje a po prawej a la play station
W - R1
A - O
D - square.gif
S - X
E - triangle.gif
Q - L1
F - R2
Shift - L2
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.