Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Klawiatura czy Pad ?
board.issonline.pl > Pro Evolution Soccer: Forum Dyskusyjne > Archiwum > Pro Evolution Soccer 2010
Hang
Witam ...
Mam problem nie wiem na czym grać w PES2010.
Padem czy klawiatura ???

Na klawiaturze jakoś łatwiej mi się gra , a na padzie mam trochę problemów z kierowaniem zawodnikiem (wychylanie drążka - jakoś złe trafiam :/)
Co wybrać??? Co stwarza większe możliwości gry ? Jak będzie lepiej ???

Bardzo proszę o pomoc happy.gif
Z góry dziękuję i pozdrawiam .
soadzik
We wszystkie gry piłkarskie lepiej mi sie grało na klawiaturze. Gram od bardzo dawna więc jakoś się przyzwyczaiłem. Dopiero 2 lata temu zakupiłem pada, żeby móc pograć z kumplem we dwóch. Co prawda narzekałem że na padzie źle się gra i nie mogę się przestawić ale cóż, praktyka czyni mistrza. Przyzwyczaiłem się i za nic nie dam się już wyrzucić na klawiaturę. Osobiście drążków nie używam bo dziko się nimi steruje, więc steruję krzyżakiem. Według mnie o wiele wygodniej i pod tym względem trochę to przypomina sterowanie strzałkami na klawiaturze. Jak dla mnie do PESa tylko pad.
Snake_PL
W grach sportowych i wielu innych gatunkach pad ma zalety:
-można wciskać więcej niż 3 przyciski
-łatwiej wcisnąć kombinację przycisków + drążek analogowy zapewnia dużą kontrolę
-ogólnie większa wygoda z trzymania pada

Grając na pc, dla mnie tylko w FPS jest sens używać myszki i klawiatury (w rpg nie gram), a do reszty jak najbardziej pad.

Jeżeli autorze drążek analogowy sprawia ci problemy, spróbuj grać krzyżakiem, zapewnia mniejszą precyzję, ale szybciej się do niego przyzwyczaić. Ja na ogół też gram krzyżakiem, chyba, że gram w wyścigi, wtedy analog umożliwia delikatne skręty zamiast zero-jedynkowego prawo-lewo

Ogólnie pes stworzony został z myślą o padach smile.gif

I słowo nt samych padów, bowiem granie na padach typu manta i inne jest dość uciążliwe. Lepiej wydać te 100zł , a mieć dobry sprzęt. Ja kupiłem gdzieś 5 lat temu Logitecha Dual Action i do dziś spisuje się świetnie, a charakterystyką przypomina pada od Sony (playstation). Podobno Xboxowy pad jest najlepszy, nie miałem okazji dłużej na nim pograć, ale prawie wszyscy sobie go chwalą, więc też można zakupić go do pc smile.gif
Knl
Od roku 1999 do roku 2007 grałem na klawiaturze, po czym jakoś przerzuciłem się na pada. i Uważam że o niebo lepiej się gra, najnormalniej w świecie wygodniej. Gram na krzyżaku, prawego analoga używam do zwodów. Tylko jeszcze podstawowa kwestia - pad MUSI być porządny > ja mam pada od Playstation 2, specjalną mega-sprytną przedłużką usb podpinam pod swojego peceta.

Tak więc POLECAM PADA biggrin.gif
luki431
W zasadzie to nie ma różnicy czy grasz na padzie czy na klawiaturze,i tak na wiele rzeczy dziejących sie na boisku nie masz wpływu,panuje tam wyjątkowo niezdrowy chaos,przenikanie jednych przez drugich to normalka,zawodnicy zazwyczaj stoją jak wmurowani na swoich pozycjach,nie można ich stamtąd nijak ruszyć ani włączyć da akcji. Całkowicie skopana grywalność. Ja gram na klawiaturze i nie mam zamiaru zmieniać na pada. I tak i tak będzie to samo gdyż zrobiony jest jakis błąd w kodzie gry i zawodnicy zamiast mysleć,szukać pozycji,wystawiać sie,żyć na boisku to wykonują błędne polecenia zapisane odgórnie wcześniej.Z realzimem oprócz grafy nie ma to nic wspólnego.
Danielloo
Zdecydowanie pad... Większy zakres działania, wygodniej i swobodniej. Takie jest moje zdanie. Wiadomo ze niektórzy wolą klawiarurę a inni pada, ale gdy ktoś do mnie przychodzi na pesa i wypada na mnie kolej, że mam grać na klawiaturce to w ogole tego nie ogarniam... strasznie drętwo i tyle smile.gif
Hang
CYTAT(soadzik @ Feb 8 2010, 00:48) *
Osobiście drążków nie używam bo dziko się nimi steruje, więc steruję krzyżakiem. Według mnie o wiele wygodniej i pod tym względem trochę to przypomina sterowanie strzałkami na klawiaturze.

Krzyżakiem wygodnie tak naciskac np. gore i prawo ?

A pada mam taki jak na PS3 .
No i jakoś drążkiem mi się jakość dziwnie steruje :/
Knl
Uważam że o wiele trudniej steruje się analogiem niż krzyżakiem, ale warto dodać że gałka analogowa ma o wiele szerszy zakres ruchu, czyli słynne "360 dribble". Podczas gdy na krzyżaku można się ruszać do przodu i na ukos, analog nie ma takich ograniczeń. Przynajmniej tak mi sie wydaje... ;P
Hang
A jak się gra krzyżakiem to łatwo tak na ukos?
Knl
Nigdy nie miałeś w rękach joypada? Bez problemu na ukos się wciska laugh.gif
HarryBoy
Tylko też trzeba mieć dobrego pada xD
Przez moje ręce przeszło wiele joyów. Do każdego można się przyzwyczaić, ale jeszcze nie miałem takiego który w 100% by mi odpowiadał.
Z krzyżakiem jest o tyle problem ,że w niektórych padach kierunki na siebie nachodzą, np. chcesz biec do góry a on ci biegnie po skosie. Zwłaszcza przy podaniach bardzo to irytuje kiedy chcesz podać do przodu a on podaje w bok, albo co gorsza do przeciwnika.
Dlatego podstawa to dobry pad.

Klawiatura do gier sportowych jakoś tak nie pasuje tongue.gif
No i lepiej przyzwyczajać się do pada, bo jak jakiś ziomek zaprosi na Pro Evo na PS3 no to niestety ale nawet latająca klawiatura nie pomoże wink.gif
novastar
Dual Shock 1,2,3 > reszta padów > klawka
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.