Stary mój art, może kogoś to kiedyś ciekawiło, nie dawałem na io jeszcze.
Ukryte statystki, nieedytowalne, nienaruszalne towarzyszą nam od PES'a 3 aż do PES'a 09, możliwa jest także ich wcześniejsza obecność w ISS'ach, której z braku dostępu do starszych części nie mogę udowodnić. Ukryte staty, o których mowa widoczne są tylko w drużynie reprezentantów Japonii, nie można ich edytować w żaden sposób zaczynając od edytorów w grze a kończąc na edytorach baz danych, najwidoczniej Konami nie chciało aby ktokolwiek bawił się w edycje tych statów i sprawiło je totalnie niedytowalnymi. Po części można domyślać się do czego one służą, odpowiadają one za refleks bramkarski, umiejętność wyciągania karnych i tym podobne, tylko czemu pojawiają się one tylko podczas trybu meczowego oraz tylko i wyłącznie w drużynie Japonii.
Zastanawia mnie jedna rzecz czy aby te staty nie mają na celu w jakiś sposób pozwolić dominować graczom drużyny Japonii, gdyż jak można zauważyć Konami od części ISS aż do najnowszych PES'ów "podrasowywała" swoich rodaków. Wniosek można wyciągnąć z tego taki iż te statystki przypisane są tylko graczą Japońskim aby uczynić ich lepszymi. Drugim moim przypuszczeniem jest próba nadania graczom "charakteru" dzięki czemu Cristiano Ronaldo przy nadaniu mu statystyk szybkości oraz dryblingu takich samych jak np: Martins'owi bez problemu będzie ogrywał poczciwego Martinsa, choć w statystkach widnieją te same liczy u obydwu panów. Osobiście optuje za tym właśnie przypuszczeniem w czym dodatkowo utwierdza mnie edytowanie składów oraz plików trybu online, w których Konami nadało, niektórym zawodnikom staty wyższe niż poczciwe 99. Uważam, że obydwie sprawy nakładają się na siebie i obydwa działania mają ten sam cel, o którym już pisałem - nadanie graczom unikalności. Dlatego dla wszystkich OF-Makerów i tym podobnych edytorów PES'a proponuję nie bawić się zbytnio zamianami graczy i przerabianiem np Ibrahimovica na Torresa aby potem stworzyć go w innym miejscu za innego gracza, gdyż może on właśnie stracić to do czego według mnie dążyło Konami. Mam nadzieję, że ktoś przeczyta mój wywód i choć trochę ta sprawa go zainteresuje. Oto staty, o których pisałem
Jakby ktoś z newsmanów chciał możecie dać na newsa.