Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Co powinno być w pes 2011
board.issonline.pl > Pro Evolution Soccer: Forum Dyskusyjne > Pro Evolution Soccer News
lzs1993
Wiem że jeszcze za wcześnie na taką dyskusje ale według mnie fajnie by było gdyby Konami:

1. Zdobyło licencję (chociaż na całą premiership 1 raz!)
2. Poprawiło sędziowanie
3. Więcej zachowań(animacji) piłkarzy na boisku
4. Poprawiło bramkarzy ( chociaż na xboxie super bronią, to tego niech nie poprawiają chyba że na PCety)
5. Więcej trików.
6. Niewiem czy się da ale więcej stadionów.
7. Fajnie by było gdyby np. po strzale przeciwników albo naszym pokazali kamere na managera i jego mine smile.gif i gdyby po połowie lub po meczu manager szedł do swych piłkarzy podziękować im.
8. W Lidze Mistrzów fajnie by było gdyby se jeszcze wite podawali tak jak na prawde.
9. Żeby kamera czasem pokazywała również kibiców.
10. To raczej niemożliwe ale gdyby w Lidze Mistrzów było rzut monetą biggrin.gif
11. Super by było gdyby po każdym sezonie rozegranym w ML można była tworzyć stroje na nowy sezon :-) loga itd zostają a wzory kolory itd zmieniać biggrin.gif

Oto moje propozycje biggrin.gif a wasze?

Dawidi
1. Nowy silnik

Koniec. Bez tego ani rusz.
lzs1993
A o tym zapomniałem właśnie nowy silnik też byłby potrzebny ale te rzeczy co omowilem urozmaiciły by trochę gre tongue.gif
lzs1993
A przy okazji mam taki problem w pes 10: sezon 2011-2012
Nie mogę śćiągnąć wielkich gwiazd do Barcy mimo sprzedaniu kilku zawodników moglem tylko cieniasow jakis kupic ashleya younga i tiago
2pac
Czas na zmianę silnika gry. Będzie to kosztowało ich dużo pracy, ale cierpliwość wielu graczy się kończy i jeśli nie chcą skopać takiej marki to bierzemy się panowie do roboty smile.gif

- W PES 2010 ruchy zawodników są dla mnie zbyt kwadratowe. Ten system 360 stopni tyczy się chyba tylko Messiego i innych zawodników powyżej 90 dribbling skill. Wolni obrońcy biegają jak łamagi. Trzeba zrobić rewolucję i wprawadzić pełny 360 stopni.
- System 360 stopni powinien obejmować nie tylko sam bieg, ale i podania.
- Przydałoby się regulowanie szybkości biegu zawodnika.
- Ustalanie siły podań paskiem.

Niestety te powyższe 4 myślniki da się zrealizować grając na padzie z analogami wraz ze specjalnym triggerem sad.gif Cóż, mowie tu o grze idealnej (może niech podniosą cenę PES2011 do 200zł i sprzedają ją wraz z padem X360 smile.gif)

-Całkowicie nowe animacje biegu, przyjęć piłki, podań, strzałów, parad bramkarzy, faulów. Animacje fauli są te same już od kilku lat. Niektóre animacje strzałów wołają o pomstę do nieba swoim wyglądem.
-Opcje nie powinny składać się tylko z LOW,MED,HIGH, tylko powinna być możliwość dokładnego ustawienia detali kibiców, trawy, koszulek itp (przydało by się dla posiadaczów słabszych kompów)
-Możliwość ustawienia kamery meczowej w dowolnym miejscu. Niestety kamera Wide (wg mnie) obejmuje zbyt małą powierzchnię boiska. Mogłaby być możliwość zoom'owania, ustalenia kąta kamery itp.
-Nowe cut scenki,
-Zmienione odgłosy kopnięcia piłki
-Więcej dodatkowych opcji np. ustawienie zwisu siatki w bramce,
-Granie podczas burzy z piorunami i śniegu (białe boisko, zaspy za bandami reklamowymi)
-W Master League możliwość dokładniejszych negocjacji, sugerowanie ceny za zawodnika. Żeby nie było takich sytuacji że chcę kupić np. Brożka z Wisły za 100MLN Euro, a Krakowianie się nie zgadzają sad.gif
-Trening jak za czasów PES4 smile.gif
-Dużo pustych slotów na nowe drużyny
-Różnorodne stadiony, nie tylko areny 60 tysięczne, ale i kilka stadionów po 5-10tys, stadion na terenach Oceanii z palmami za bramkami
-Wybór scoreboardów
-Więcej slotów na zapis replayów.

Opcje hardcore (nie muszą być):
- burdy na trybunach, kiedy przeciwnik przegrywa, race świetlne
- bójki/przepychanki piłkarzy po brutalnych faulach, kontuzji
oposq3
uwazam że powiny dać takie coś aby dało się ruszać kursorem myszy podczas men

PS Napisałem to w ankiecie do KONAMI
lzs1993
Ale i tak fajnie by było gdyby dodali silnik nowy ale poza tym licencje,licencje i jeszcze raz licencję. Wkońcu na premiership, całą primera division i jakby dodali jakas nową np. niemiecka,grecką lub rosyjską.
lzs1993
A i fajnie jakby zrobili tak jak w fifie ze w karierze zmiany pogody są np w jesien deszcze a w zime opady sniegu itd a w lato slonecznie.
2pac
Te pieniądze z licencji niech odłożą na większą pracę nad silnikiem gry. Zamiast licencji niech utworzą więcej slotów, bo przecież i tak każdy tydzień po premierze pobiera patche i ma aktualne nazwiska, koszulki itp.
Rand
a ja dodam coś bardzo prostego a umiliłoby granie. Polepszenie statystyk!!!! W ML jak się wchodzi w opcję dossier u zawodnika powinny być statystyki i z poprzednich sezonów, ile bramek strzelił, średnia ile grał itp. Po za tym poprawienie szkółki( za dużo opcji tam nie ma po za tym że po prostu jest).

Może nadanie jakiegos znaczenia meczom. Przykładowo w ML historia poprzednich meczy z daną drużyną, co zmotywuje przykładowo, jesli wyjdzie ze ostatnich 2 meczy z nimi nie wygraliśmy, bedziemy starac się bardziej. To mogłoby mieć wpływ na morale drużyny czy nastroje kibiców.

Na pewno grałoby się ciekawiej z takimi prostymi nowinkami....
Juniorzwl
Moim zdaniem mogliby w pesie 2011 zmienic wykonywanie rzutów wolnych na takie jak w fifie na xboxa 360 zeby dalo rade lepsze rogale walic( bardziej podkrecone piłki ) oraz zeby nie było az tak duzego spowolnienie reakcji na nacisniecie klawisza co wystapiło w najnowszej wersji pesa. Mile widziana byłaby masa wielu roznych trickow( i tu rowniez mozna pomyslec na przykładzie fify na xboxa 360 biggrin.gif )
Wiecej do szczescia mi nie potrzeba tongue.gif
NeoNH
moim skromnym zdaniem to jak juz niektorzy pisali silnik do wymiany bo ta gra jest sztywna blink.gif
i sie upominacie o licencje po co licencje jak i kazdy sobie zainstaluje patcha i bedzie dobrze to nie fifa !
a wracajac do silnika to juz wole grac w pesa 6 albo 5 niz w 10 9 czy 8 mad.gif mad.gif
lzs1993
no tylko ci co mają x360 to raczej patcha se nie sciagna bo na xboxlive patchy na licencje i na stroje niema
MATT2012
A ja żeby nie dublować waszych propozycji od siebie dodam tylko , że pragnąłbym aby tryb Europa League był dostępny nie tylko podczas grania Master League ale także od razu w głównym Menu . No i fajnie byłoby gdyby było więcej reprezentacji , niekoniecznie licencjonowanych aby np w PNA było 16 ekip itp:)
radar222
Nowa grafa biegania,biegają jak moja babcia!
NLP
wg mnie:
  • licencje + bundesliga (aby była Wisła K. i np. Lech P.)
  • to aby zawodnicy się uśmiechali lub byli smutni (na twarzy nic nie ma) sad.gif
  • wślizgi i faule jak w PES 2009
  • poprawiony ML i BaL
white-ghost
Ojjj mnóstwo rzeczy... Absolutnie podzielam zdanie odnośnie zmiany silnika gry (!), bo to jest warunek konieczny i zgadzam się w większości z tym o czym pisano wcześniej, ale od siebie dodam mniej lub bardziej realne niuanse, które naprawdę można by było wprowadzić, aby gra zmierzała w kierunku doskonałej:

- i tu się powtórzę, ale... znacznie więcej wolnych slotów na nowe drużyny!!! Jak dla mnie chłopaki z Konami mogą utworzyć niewiele lig i drużyn narodowych, na korzyść polepszenia silnika gry (dynamiki, grywalności, realności itd.etc.), za to zostawić znaczną ilość slotów wolnych na drużyny dla patch-makerów/zwykłych graczy, bo z tym sami fani serii sobie poradzą. Oczywiście, że o wiele fajniej by było jakby samo Konami zainteresowało się nowymi reprezentacjami (w poprzedniej edycji widać było w tej materii progres) czy klubami dodając oprócz oczywistych lig typu premiership; ligi z krajów takich jak: Belgia, Cypr, Czechy, Grecja, Portugalia, Rosja, Rumunia, Szkocja, Szwajcaria, Ukraina, nawet nasza PL Ekstraklasa (już nie wspominając o możliwości dodania niższych szczeblów rozgrywkowych [II lub nawet III ligi] lub dodania jakiś egzotycznych lig [Słowacka, Japońska...] tropem dawnego giganta, czyli Sensible Soccer - to byłoby dopiero coś),
ale jeśli nie jest w stanie się z tym wyrobić to niech przynajmniej zostawią znacznie więcej wolnych slotów, żeby dać graczom szansę wzięcia sprawy we własne ręce smile.gif. W końcu: co im szkodzi??

Poza tym:
- poprawa stopnia trudności gry (żeby prócz hard był very hard, naprawdę...)

- zwiększenie możliwości strzałów i ich rodzajów (bo innych tricków jak na mój gust w pes10 było naprawdę dużo)

- skoro już Messi czy Cristiano Ronaldo wyróżniają się z tłumu, to niech też wyróżniają się Xavi czy Fabregas. Niech będzie zachowana jakaś hierarchia typu: w Liverpoolu: Torres->Kuyt->Babel->Woronin, aniżeli ma być podział na: cyborgi i cała reszta ciemnej masy dzielące się na: łamagi i większe łamagi

- wyczuwalna obecność lidera w każdym z zespołów (przykład Fabregas - z nim Arsenal wygrywa, a bez niego ma problemy) lub chociaż zwiększenie roli opaski kapitana

- przywrócenie stylów gry z czasów starych pesów (oczywiście, które w razie potrzeby grać może modyfikować lub je zmieniać), przynajmniej pewnych ekip np. Nigeria ma zupełnie inny styl niż Portugalia czy Norwegia (szczególnie do gry z kompem)

- poprawa sędziowania i powrót do przywilejów korzyści (w pes6 się dało, a w pes10 już nie? :|), gdzie błache przewinienia są puszczane, natomiast żółte kartki są przyznawane po zakończeniu danej akcji, gdy np: korzystniejszej jest przeprowadzić kontrę niż odgwizdać rzut wolny

- większa ilość kontuzji (w tym kontuzji bramkarza!!!)

- kibice umieszczeni bliżej płyty boiska!

- możliwość dyskusji z sędziami w kontrowersyjnych sytuacjach np: faul w polu karnym, w tym przypadku: anulowanie rzutu karnego lub otrzymanie kartki (za pomocą jakiegoś przycisku)

- więcej turniejów i możliwości ich tworzenia (wspomniany wcześniej PNA), w ogóle możliwość rozgrywania eliminacji i większa baza zawodników, których można by do danej drużyny w odpowiednich sytuacjach powoływać

- wprowadzenie nowinek/informacji o zawodnikach (ilość meczy w przypadku np Raula nie zaczyna się od 1, tylko od określonego pułapu, który w karierze osiągnął) lub drużyn (miejsce w rankingu Historyków Futbolu czy coś w tym stylu / osiągane trofea / data założenia)

A teraz już w ogóle trochę w sfere marzeń przechodząc, jeśli chodzi o Master League to powinien iść on bardziej w kierunku menadżerskim (albo chociaż móc mieć taki wybór). Nie wiem czy zawiązać jakąś współprace z managerem piłkarskim czy stworzyć ulepszony system a'la wspomniany Sensible Soccer. A o czym konkretnie mówię? A no:
* w przypadku tworzenie własnego klubu od podstaw:
a) wybór:
- miejsca powstania klubu (konkretne miasto, a nawet powiem więcej: konkretna jego część, która miałaby wpływ przy okazji rozgrywek derbowych)
- sztabu szkoleniowego (baza trenerów, a nawet fizjoterapetów itd.)
- wyjazdów drużyny na obozy przygotowawcze i branie udziału w turniejach towarzyskich

b ) tworzenia:
- własnych przykładowo: 11 grajków, bez żadnych osiągów czy mega skillów, żeby w ogóle móc rozpocząć gre
- strojów (podpisywanie kontraktu z firmami),
- stadionu (liczba krzesłek, oświetlenia, nawierzchni, grupy kibicowskiej i stosowanego dopingu),
- bazy treningowej i szkółki piłkarskiej (zwiększenie możliwości w stosunku do pes10)

Poza tym:
* zwiększenie znaczenia:
- zmęczenia,
- uzyskiwania punktów doświadczenia w przypadku uzyskania bramki/asysty/karki/najlepszej oceny w zespole w danym meczu
- mediów, a tym bardziej ich presji na zespół/danego zawodnika
- powołania zawodnika do reprezentacji
- osiągów danego zawodnika na potencjalny transfer (czołowy strzelec ligi zwraca uwagę Barcelony/Realu, z kolei zawodnik doświadczony nie łapiący się w klubie jest kuszony przez 'czerwone latarnie' damej ligi

* możliwość przejęcia kadry danego państwa: branie udziału w eliminacjach/turniejach/meczach towarzyskich z daną reprezentacją lub nawet kierowania klubem+reprezentacją, gdzie nie zawsze wyniki będą bronić gracza

Można by było jeszcze znacznie uzupełnić tą liste i pewnie o wielu istotnych rzeczach zapomniałem, ale poniosła mnie nieco fantazja i trochę wyszło z tego sf, no ale gdyby od czasów pes6 twórcy serii nie zaczęli robić tak poważnych kroków w tył, to naprawdę były szanse na zrobienie prawdziwie rewolucyjnych rzeczy i wprowadzenie genialnych pomysłów czy też innowacji. Jak chociaż mała cześć z tego co podałem zostanie wprowadzona to będę ustatysfakcjonowany. Dzięki za uwagę smile.gif
Undertaker43
KONAMI powinno zbalansować grę. Co prawda jest lepiej, aniżeli w PES'ie 2009, ale i tak zawodnicy tacy jak Messi, Robinho, CR9, Kaka itp. mają zbyt wyraźną przewagę nad innymi, wolniejszymi i mniej zwrotnymi. Rozumiem, że to są ponadprzeciętni piłkarze, ale bez przesady... W realu chyba nie przechodzą całego boiska z palcem w... nosie? biggrin.gif

Cieszę się, że Japończycy poprawiają grafikę (koniec z plastikowymi twarzami - nareszcie), ale ważne są też animacje.
Miały być realistyczne, i co? Są po prostu brzydkie, co szczególnie widać na powtórkach.

Przydałyby się jakieś nowe ficzery. Wiem, że siłą PES'a od zawsze była rozgrywka, jednakże dodanie areny na wzór tej z konsolowej FIFY urozmaiciłoby grę z pewnością.

Można by wydać nieco więcej kasy na licencję (są patche, ale co z tego?) choć to akurat dla mnie nie jest tak ważne.

Poprawić grę bramkarzy. Bronią lepiej niż wcześniej, ale nie jest do końca dobrze. Przede wszystkim wyeliminować "wypluwanie" piłki przed siebie po prostych strzałach - lepszej okazji na dobitkę chyba nie ma.

Nowa, lepsza kamera w Become a Legend też by się przydała smile.gif A i w ogóle ten tryb można by jakoś bardziej zbalansować.

No i w końcu popracować jeszcze nad online. Co prawda w obecnego PES'a da się przyjemnie w tym trybie pograć, ale nie jest to jeszcze ideał. Rozłączającym się graczom mówimy stanowcze NIE ( a tym bardziej, że po takiej ucieczce często nie dostaje się punktów za walkowera, a czasami nawet to nam "flaczeje" piłka).

I dużo, dużo więcej. Ogólnie to chyba dobrze by było zmienić engine ( i tu nie chodzi tyle o grafikę, a raczej o mechanikę rozgrywki, która imo w porównaniu do konsolowej FIFY się nieco starzeje).
TheMichal
grałem cały sezon w ML...nie miałem ani jednego karnego, a kosili mnie w polu karnym ostro czasami, także w sytuacjach sam na sam. To można by poprawić...
lzs1993
polecam obraz gry pes 10 z wgranym patchem od bolloxmasty naprawde jest fajny http://torrenty.org/torcache/448535_2.html dodaje m.in całą bundeslige, całą lige angielską, hiszpańska (oczywiście prawdziwe herby,stroje itp.) tatuaże zawodnikom np beckham lub fabregas, nowe piłki, nowe buty, nowy strój sędziego, nowa siatka na bramce, nowe intra przed meczem itp. grałem w tego pesa i jest naprawde super biggrin.gif
lzs1993
sorry że post pod postem ale co do mojego ostatniego postu zapomniał;em dodać że to oczywiście na xboxa360 biggrin.gif
lzs1993
A teraz podsumowanie w postaci kilkunastu punktów co bym chciał ujrzeć w nowej wersji pesa ( a powiedzcie mi jeszcze jedno gdzie moge dac moje pomysły pesa 11 zeby na to ktos popatrzał i to rozpatrzył na forum konami czy co?)
Dobra a teraz te punkty:)

1.Nowy silnik.
2.Licencje + jakaś nowa liga np. Rosyjska lub Portugalska bwin liga biggrin.gif
3. Lepszy gameplay (chociaż w 10 nie jest aż tak zły na wersje konsolową)
4. Tryb Ligi Europejskiej żęby można było grać osobno nie tylko w Master League biggrin.gif
5. Co do transferów: fajnie by bło gdyby można było np zrobić taki transfer jak barca z eto i ibrą zawodnik + kasa biggrin.gif
6. Nowe animacje i zachowania piłkarzy: żeby były przepychanki itd.
7. Kamera niech pokazuje kibiców!! tak jak to bedzie w fifie world cup 2010 biggrin.gif
8. Przed rozpoczęciem Master League niech będzie możliwość stworzenia menadżera imię,nazwisko,wiek,narodowość i jego facjata biggrin.gif
9. Podczas ML możliwość prowadzenia reprezentacji jeżeli prowadzimy dobrze klub xD
10. Po sezonie oferty pracy w innym klubie biggrin.gif
11. Niech nasz trener porusza się koło linii bocznej biggrin.gif i niech krzyczy lub coś takiego biggrin.gif
12. Gdy przegrywamy wysoko np. 5:0 a jest 10 min do konca niech kibice opuszczaja stadion biggrin.gif
13. Niech np. będa zdjęcia z wywyiadu z piłkarzem po 45 minutach np lub po 90
14. Przed meczem niech się piłkarze rozgrzewają biggrin.gif pamiętna FIFA 2000
15. Co do trybu BAL: dostęp do fajnych treningów np. biegamy miedzy pachołkami lub pakujemy na siłowni

To chyba wszystko co przychodzi mi na głowe jak se cos przypomne to dodam.
VIck
Dla mnie Wasze sugestie są ekstra, ale..... NIECH W KOŃCU NAGRAJĄ NOWY KOMENTARZ!!!!!!! Tych dwóch nudnych anglików mogłoby co najwyżej komentować wyścigi nascar, bo tam i tak sie nie dzieje
tomaj
Przede wszystkim więcej wolnych slotów. Konami dobrze wie, że gracze sami tworzą patche, więc zamiast starać się o kolejne licencje, z którymi może być problem, lepiej było by zrobienie więcej slotów na drużyny i zawodników.
Po drugie jeżeli gra ma być realistyczna to można by w niej umieścić coś takiego jak losowanie piłki przed meczem. Coś takiego pamiętam było w jakiejś starej FIFI'e na amige oraz w Actua Soccer 3.
Czasami po różnego rodzaju faulach przydały by się "spięcia".
Można by tez wprowadzić rozgrzewkę gracza przed zmianą. Czyli np. wiemy, że będziemy chcieli dokonać zmiany, więc mogła by być opcja dzięki, której można by kazać zawodnikowi iść na rozgrzewkę. Od tego jak się rozgrzeje mogłaby zależeć jego forma oraz podatność na kontuzję podczas meczu. Coś takiego było w Major League Baseball.
Majron
Nacisk na mutiplayer. Szczerze - to mnie te wszystkie kopanki znudziły. Ileż można bić ułomną SI? I nie będę kupować Xboxa, płacić za Live, tylko po to, by pograć w FIFĘ 10v10.
Niech zrobią zarządzanie drużyną jak klanem/gildią w jakimś MMO i każdy gra swoją rolę na boisku.
Na singlu tryb kariery też jest niespecjalnie fascynujący. Ciągle ten sam, przewidywalny schemat i monotonia.
tomaszek0402
ja jeszcze bym dodal wiecej turniejow online przynajmniej w weekendy powinny byc w ciagu dnia chetnych jest bardzo duzo,nie kazdy ma wakacje zeby grac nockami
patryk6996
Bedzie liga meksykanska
ShockER
Panowie.. FIFA 11 na PC taka sama jak na Xbox360/PS3. Panowie z KONAMI muszą się postarać żeby utrzymać tytuł króla na pc.. ciężko to widze.
who_me
CYTAT(ShockER @ Jul 9 2010, 15:12) *
Panowie.. FIFA 11 na PC taka sama jak na Xbox360/PS3. Panowie z KONAMI muszą się postarać żeby utrzymać tytuł króla na pc.. ciężko to widze.

To plotka , EA kilka dni temu zdementowalo to .

Grafika bedzie polepszona ale bedzie to na poziomie fify09 ,a fizyka , animacje , kolizje i cala reszta engine w wersji na pc bedzie taka jak dawniej na blaszakach.
ShockER
Jak to zdementowało skoro dzisiaj potwierdziło?

Chociażby tutaj http://www.easports.com/blogs/itsinthegame...comes-to-the-pc na głownej stronie EA też jest smile.gif
ScOuT
Na wszystkich forach piszą, że to jest oficjalna wiadomość, więc pes 2011 nie ma szans...
Manik
Witam Według mnie w PES 2010 POWINIEN BYĆ NOWY SILNIK GRAFICZNY I BRUDZENIE STROJÓW(JAK BYŁO W PES 6). To dwie z najważniejszych rzeczy która powinna być. Panowie z KONAMI powinni poprawić zachowanie się sędziów (dosłownie bo zachowywali się jak na Mistrzostwach Świata (dosłownie )), i dać parę pustych slotów do Patcha biggrin.gif
1.Liga Mistrzów - bardziej realistyczny dodajcie tak zwane Eliminacje do Ligi Mistrzów smile.gif
2.Liga Europejska - CHCEMY GRAĆ TURNIEJ BEZ GRANIE W BaL i ML !!! I DODAJCIE STADION FINAŁOWY I TEŻ ELIMINACJE smile.gif
3.NEW Liga Mistrzów (w Ameryce) Wyp*******ać z tym turniejem!!
4.Master League - no cóż więc stworzenie własnej drużyny (jak było w PES 2009 ), stworzenie Trenera lub wybranie tego który już jest trenerem np.Manchester United F.C (Sir Alex Ferguson) , pod koniec sezonu tworzenie własnych strojów (komputer też ma to robić) zmiana sponsora na koszulkach , i tworzenie treningów z drużyną.
5.Become a Legend - stworzenie zawodnika lub granie innym zawodnikiem(jak w FIFIE) , dodanie treningów lecz nie takich jakie są czyli gramy mecz towarzyski tylko np. żonglujemy (MUSZĄ BYĆ NOWE TRIKI I ŻONGLOWANIE !) , Jak gramy mecz i jesteśmy na ławie (rezerwa) i trener ma nasz wpuścić to się rozgrzewamy itp. umawianie się z piłkarzami np.Jesteśmy już popularni zapraszamy C.Ronaldo na trening biggrin.gif
6.dodać kibiców , Trenerów , Stadiony , Piłki , lepszy drybling 360 smile.gif
to wszystko wydaje się dużo a to tylko 10% rzeczy które powinny być reszta to tylko dodatki smile.gif
lukas91
W PES'ie 11 raczej tego nie będzie, aczkolwiek w trybie ML przydałaby się prezentacja nowo zakupionego zawodnika w postaci filmiku.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.