Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sędziowie - dlaczego w nowym PES spisują się słabo ?
board.issonline.pl > Pro Evolution Soccer: Forum Dyskusyjne > Archiwum > Pro Evolution Soccer 2010
Snake_PL
Niemal każdy kto pograł dłużej w PES2010 jako jedną z wad tej gry, wymienia słabe sędziowanie. Arbitrzy w nowym pesie nie popisują się interwencjami, często nie odgwizdując oczywistych fauli, ale używają gwizdka przy mało znaczących przepychankach na połowie boiska.

Otóż problemem w nowym PES-ie nie są sędziowie, a system detekcji kolizji i animacje. Jak wiemy Konami w związku z nowymi animacjami miało problem już w demie z opóźnionymi reakcjami zawodników (chodziło o to, aby zaczętą animację dokończyć [przyjęcie piłki], a następnie zacząć drugą animację [podanie]). W pełnej wersji nadal mamy dość wolne reakcje zawodników, spowodowane problemem z przedwczesnym kończeniem animacji.

Gdy przeciwnik robi wślizg od tyłu i nasz zawodnik pada, a sędzia nie odgwiżdże faulu, wtedy nigdy zawodnik nie dostanie kontuzji. Gra po prostu nie zalicza tego jako faul, właśnie przez to, że animacja nie została w pełni zakończona, a piłka jest blisko zawodnika. Faule są natomiast gdy wypuścimy sobie piłkę i zostaniemy podcięci, wtedy sędziowie gwiżdżą.

Gdy piłka jest blisko dwóch zawodników, w nowym pesie mamy do czynienia z promowaną także na trailerach z Messim "kopaniną - przepychanką", tzn dwóch zawodników na raz chce kopnąć piłkę i losowo (na podstawie fizyki chyba) piłka się tak odbija, że jeden z zawodników "przekopie" się z piłką przez drugiego zawodnika. Właśnie chyba ciężko było pogodzić ten system z faulami i gra najczęściej kwalifikuje faule, jako efekt przepychania, a nie celowy atak w nogi

Ogólnie, nie ma szans na poprawę tego w patchu, gdyż gra pod względem animacji jest skopana od środka i jedyny sposób naprawienia tego, to przebudowanie gry od podstaw.
-HerrOs-
CYTAT(Snake_PL @ Nov 26 2009, 11:31) *
Ogólnie, nie ma szans na poprawę tego w patchu, gdyż gra pod względem animacji jest skopana od środka i jedyny sposób naprawienia tego, to przebudowanie gry od podstaw.

No i po co ludzi dołujesz?? ;]
prezes87
CYTAT(Snake_PL @ Nov 26 2009, 12:31) *

co ty takie głupoty opowiadasz? Wcale nie trzeba całej gry od podstaw napisać, myślisz że Konami co roku nowego PES od podstaw piszę? Mają swój silnik z PES6 i wprowadzają do niego pewne zmiany. Ja myślę, że jest szansa żeby to poprawić w patchu, który by pewnie ważył jakieś 500mb ale wątpię żeby to zrobili. Przecież już nie raz czy dwa, gracze PES czy nawet FIFY robili swoją własną fizykę gry i potem wlepiali. Ja myślę, że to jest kwestia przepisania kilku linijek kodu trochę inaczej no ale wtedy sędziowie mogliby gwizdać za często dla odmiany.
DżuDżu
Nie oszukujmy się Konami co roku wypuszcza coraz to gorszą gre .
ciacho23
Może nie co roku gorszą, ale jakoś dziwnym trafem jak uda im się coś naprawić to coś innego spartolą. A edycja tegoroczna przeszła pod tym względem samą siebie..
Snake_PL
pes4rulez :

Niestety, ale najtrudniejsze w tworzeniu PESa jest przygotowanie mechaniki gry, animacji, fizyki i płynnego połączenia tego wszystkiego. Jest to szkielet gry.

Mylisz trochę pojęcia, bo silnik gry tj engine, jest zupełnie nowy od edycji 2008. Zapewne chodzi ci o animacje, bo przecież powtarzają się one od dawna, ale to nie takie hop-siup dodać sobie nowe animacje, sprawa jest trudniejsza, trzeba animacje zaimportować, sprawdzić współgranie z innymi, dodać fizykę, możliwość przerywania animacji, ustawić, kiedy się animacje włączają itp

Kolejny taki mit krążący, czyli, że łatka która zmieni animacje i mechanikę, będzie mieć 500MB. Sam szkielet gry, w tym animacje nie zajmuje 500MB, ale znacznie mniej. Najwięcej pamięci zajmują tekstury, wideo i dźwięk, a reszta to tylko megabajty wink.gif

Pokaż mi jakikolwiek patch do PESa (tworzony przez fanów) , który zmienia fizykę w grze. Nie ma takiego. Patche zmieniają tylko tekstury i inne dźwięki, ale w mechanikę gry nie ingerują.
prezes87
ale dół huh.gif chyba wrócę jednak do pesa 2008.
Wszystkie środki dzisiaj na grafikę idą zamiast na grywalność. Konami było inne zawsze od wszystkich ale w tym roku widzę, że się ładnie wkomponowali w towarzystwo. Poprawili grafikę a zapomnieli o gameplay'u sad.gif
Rywin
Snake_PL, teraz naprawdę mnie przygnębiłeś ;o

Myślę że oni po prostu chcieli zrobić za dużo na raz i dlatego jakiś element gry musiał ucierpieć, w tym wypadku są to animacje.
Snake_PL
CYTAT(RyWiN @ Nov 28 2009, 09:21) *
Snake_PL, teraz naprawdę mnie przygnębiłeś ;o

Myślę że oni po prostu chcieli zrobić za dużo na raz i dlatego jakiś element gry musiał ucierpieć, w tym wypadku są to animacje.

Mogę nie mieć racji, w końcu nie pracowałem przy produkcji PESa. Jednak nigdy dotąd Konami nie wypuściło patcha, który zmieniał coś w mechanice gry (jedynie aktualizacje składów i system gry online, czy grafika). Zobaczymy, może znajdą jakąś sztuczkę, aby naprawić te faule, bez zbytniego kombinowania, ale bez solidnej porcji testów oni tego nie wyeliminują.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.