Let's Get this Party Started !
Po porażce z Rumunią i nieco lepszym meczu z Kanadą Polska reprezentacja zakończyła rok 2009. W Styczniu 2010, kadra zagrała składem złożonym z samych ligowców w Pucharze Króla w Tajlandii. Turniej zakończyła bilansem 3 zwycięstw i 1 remisu. w Maju czekają nas dwa następne mecze towarzyskie. Pierwszy z Australią - mecz powinien stać na wysokim poziomie gdyż dla Australijczyków jest to przedostatni sprawdzian przed MŚ. Drugi mecz Polska rozegra z Walią. Oto kadra powołana na dwa mecze:
Bramkarze:
Łukasz Załuska,Sebastian Przyrowski
Obrońcy:
Paweł Golański,Piotr Brożek,Tomasz Jodłowiec,Damien Perquis,Jakub Rzeźniczak,Seweryn Gancarczyk,Michał Żewłakow,Bartosz Bosacki
Pomocnicy:
Kamil Kosowski,Sławomir Peszko,Rafał Murawski,Ludovic Obraniak,Maciej Rybus,Łukasz Piszczek,Radosław Majewski,Rafał Boguski,Jakub Błaszczykowski
Napastnicy
Artur Wichniarek,Andrzej Niedzielan,Ireneusz Jeleń,Dawid Janczyk
Po wielu rozmowach z Prezesem Latą i Prezydentem Kaczyńskim, Franz załatwił przyspieszone obywatelstwo dla Damien'a Perquis'a. Co ciekawe Sebastian Boenish nadal nie jest pewien czy chce występować w polskiej kadrze.
Franciszek Smuda jak zwykle nie ukrywa wyjściowej jedenastki, wybrał skład teorertycznie silny - lecz eksperymentalny.

Australia 1 : 3 Polska
Takiego wyniku nie spodziewał się chyba nikt. Po meczu prasa Australijska nie pozostawia suchej nitki na nikim. Polacy już w pierwszych minutach grali agresywnie i naciskali Australijczyków, którzy byli zaskoczeni, kompletnie nie spodziewali się takiego nastawienia Polaków już od pierwszych minut. Polska zdeklasowała rywala, mimo iż ten strzelił gola pocieszenia.
0' Polacy już od pierwszych minut grają agresywnie.
5' Obraniak odbiera piłkę Wilkshire'owi i biegnie samotnie na bramkę rywala,
mija 2 obrońców i strzela. Broni Schwarzer.
11'Wilkshire po dośrodkowaniu z rzutu rożnego strzela, jednak piłka mija lewy słupek.
14'Obraniak - dobra sytuacja z rzutu wolnego, jednak piłka uderza w mur.
23'Obraniak przedziera się z lewej strony boiska, dogrywa piłkę po ziemi w pole karne
23'Niedzielan wykańcza akcję celnym strzałem, Polska prowadzi 0:1.
27'Australijczycy nie mogą otrząsnąć się po stracie bramki, Andrzej Niedzielan podwyższa na 2:0
34'Viduka silny strzał na bramkę, końcami palców Załuska wybija na rożny.
45+Kewell sam na sam, jednak strzela prosto w bramkarza.
53'Bresciano brutalnie fauluje Jelenia, na szczęście nic poważnego się nie stało.
53'Obraniak kolejny strzał - tym razem nad poprzeczką.
69'Chipperfield groźny strzał, ledwo broni Załuska. Dobitka posłana w niebo.
75'Andrzej niedzielan odwdzięcza się Ludovic'owi, który jest dzisiaj wszędzie, asystą.
90+Chwila nieuwagi Polaków i Kewell strzela bramkę pocieszenia na 1:3.

Reporter:To był niezwykle udany debiut dla Damien'a Perquis'a a także powrót do reprezentacji Andrzeja Niedzielana, który właśnie stoi obok mnie.
Andrzej niedzielan:Dobry wieczór państwu.
R: Andrzej - to był wspaniały mecz w twoim wykonaniu, 2 gole i asysta, czyżby powrócił "rasowy" snajper, którego od dawna nam brakowało ?
AN: Myślę że Snajperów nam nie brak, wszystko to kwestia gry w klubach. Dzisiaj jestem tym samym zawodnikiem co kiedyś, ale regularnie grywam w klubie i to procentuje.
R: Euro 2012 ? Będziesz walczył ?
AN: Napewno, marzeniem każdego piłkarza jest zakończyć karierę udanym Wielkim Turniejem, w dodatku we własnym kraju. Jestem jednak realistą, do Euro jest jeszcze ponad 2 lata i żaden piłkarz nie wie jak potoczy się jego kariera.
R: Dziękuję za wywiad.
AN: Ja również.
Następne relacje będą krótsze. Jeśli będzie zainteresowanie, mecz z Walią soon.