Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Obrona 1 vs 1
board.issonline.pl > Pro Evolution Soccer: Forum Dyskusyjne > Archiwum > Pro Evolution Soccer 2010
alienick
Co robicie w sytuacji 1 obrońca vs. 1 napastnik? Może pytanie wydaje się głupie, ale gdy napastnik idzie na mojego obrońce sam na sam i wciskam X, czyli odebranie piłki, obrońca zamiast... hmm... zrobić cokolwiek... czeka aż napsatnik go minie i rusza za nim. Ewentualnie podbiega do niego, obiega i wtedy za nim - otwierając mu droge do bramki.

W ogóle sytuacje jakie zdarzają się obrońcą (dość często) są komiczne. Potrafią tak wybić piłkę głową, że ta po odbiciu od mojego innego obrońcy kończy w siatce. Przed chwilą miałem też tak, że poszła długa wrzutka w moje pole karne, gdzie był tylko mój obrońca, który chciał główkować, no ale cóż... nie udało się, piłka poszła nad nim, bramka.
Częste też jest, że gdy np jestem tuż za napastnikiem z piłką, inny mój obrońca przecina mu drogę, ale nie zabiera mu piłki i biegnie dalej. Wygląda to idiotycznie, ale SI pewnie ma zaprogramowane "nie przeszkadzanie innemu obrońcy".
Dzisiaj w meczy zdarzyło mi się też,że kazałem wyjść bramkarzowi do piłki, a ten... minął ją i stanął. Oczywiście bramka.

No - to się wypłakałem wink.gif
Rywin
Co tu dużo mówić - Pro Evolution Soccer 2010 ;x
basi90
Ja nie "atakuje" napastnika, tylko cofam się obrońcą w kierunku mojej bramki... Zazwyczaj napastnik zwalnia i moi pozostali obrońcy zdążą się wrócić i posprzątane, że się tak wyrażę...
prezes87
dokładnie, ja też nie atakuję "na raz" tylko czekam i przewiduję co zrobi komp, nie podbiegam do niego ze wślizgiem czy wejściem bodiczkiem tylko spokojnie czekam, zwalniam go i wypycham gdzieś na bok.
Jeśli mnie minie, to nie biegnę za nim tylko włączam "super cancel" i staram się przewidzieć co zrobi. Jeśli uciekł na skrzydło i jest sam to zapewne będzie do środka ścinał więc tam też biegnę. Wystarczy umiejętnie przewidywać.
courteneycox
Dokladnie jak wyzej pisza. Musicie grac jak w realnym futbolu, chocby jak boczni obroncy. Widzicie, ze jak nie maja asekuracji to sie cofaja do wlasnej bramki, nie tylem, tylko tak jakby bokiem i sa gotowi na to, ze rywal rozpocznie bieg i oni beda mieli dobry start. Dokladnie tak samo trzeba zrobic w grze i jak juz zrownamy sie z rywalem biegnac w tym samym kierunku to sie przepychacie lub podkladacie mu noge (nie wslizg!) za pomoca odpowiedniego przycisku "odbior pilki" (kazdy ma go pewnie inaczej ustawionego), dodatkowo jak to jest ktos pokroju Messiego trzymacie ten przycisk, aby podbiegl wspomoc was 2nd defender.

Tak samo trzeba grac on-line na szybkobiegaczy, aczkolwiek rzadko gram 1v1, ale mysle, ze to metoda sprawdzona (preferuje 2v2, bo to wiekszy fun, a tego oczekuje od gry:) tam tez zdarzaja sie goscie co nie podaja, tylko kiwaja sie, wiec taki sposob odbioru pilki jest bardzo dobry, nie doprowadza do sytuacji sam na sam).
NLP
Ja "ciągne" presingiem (A), a jak minie obrońce wychodzę bramkarzem (Y).
kacper_
Ja robie taki jak Basi90 i niżej. Najlepszym osobem jest zwalnianie i kierowanie się do tyłu. Gdy się gra online to wtedy przeciwnik już zupełnie nie wie co zrobić ;]
pietja
mozna tez trzymac R2 zeby sie ustawic dobrze tym obronca, a na koncu po prostu docisnac X. Obronca wystawi tylko noge i zabierze pilke. smile.gif (oczywiscie trzeba byc dobrze ustawionym i wcisnac ten X w dobrym momencie)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.