Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Become a legend - w czym tkwi błąd?
board.issonline.pl > Pro Evolution Soccer: Forum Dyskusyjne > Archiwum > Pro Evolution Soccer 2010
T-MAC1
Witam

Jestem raczej niedzielnym fanem 'kopanej' ale nie powiem że PES 2010 wciągnął mnie i to bardzo za sprawą trybu Become a Legend. Wybrałem sobie pozycję ofensywnego pomocnika licząc że i w środku pola sobie poholują i do akcji w polu karnym dołączę. Wszystko byłoby ładnie i pięknie gdyby nie BARDZO dziwny bilans bramkowy, po pierwszym roku (tym wirtualnym;)) gry myślałem że to po prostu wynik przebywania w słabej drużynie (wybrałem holenderską ligę i Waalwijk). Dołączyłem więc do NAC Bredy która była bodaj o 30 miejsc wyżej w rankingu drużyn w PES-ie i co? Zagrałem połowę sezonu 17 meczy grając we wszystkich spotkaniach od 1min do minimum 80 (zwykle pod koniec zmieniany) i nie mogę wyjść z podziwu jak kiepska jest inteligencja graczy!! Bilans bramkowy po 17 meczach to 4 strzelone, 10 straconych, ostatnie miejsce w tabeli a drużyna wyżej ma 17 strzelonych i 26 straconych. WTF? Tzn ja widzę jak to się wszystko odbywa podczas meczu i jest praktycznie podanie na bok, holowanie piłki do linii bocznej i... zakrycie ciałem i czekanie na cud, ewentualnie wrzutka. Zero grania środkiem pola (tylko jak ja się wystawię, dostanę podanie i 'zjadę' z rogu do środka). Nie uważam siebie za mistrza który mógłby brać udział w turnieju PES ale radzę sobie w innych trybach na poziomie professional. Tutaj nie wiem co mam robić, piłkarza mam już wyrobionego do 65 ale co z tego jak komp w ogóle nie zagrywa piłek, a wołanie o podanie niewiele zmienia (jest sytuacja przykładowo komp biegnie środkiem, bo fuksem przejął piłkę w środku pola, goni go powiedzmy dwóch i są blisko w sensie na kontakt, do tego bramkarz już już wychodzi z bramki, a ja lecę jako drugi na dole albo na górze, wystarczy podać piłę po ziemi i strzał na pustą bramkę, NIE, komp NIGDY nie poda tylko strzał i nic).

Mniejsza o podania, ale ten bilans bramkowy! Powiem jeszcze tak, gdy przeszedłem do NAC i nie byłem nawet na ławie tylko grałem treningowe, to mecze te główne były symulowane (byłem poza składem). Wtedy bramki padały normalnie i bilans bramkowy był normalny. Natomiast jak się łapałem do składu i grałem pełne mecze, lub chociaż siedziałem na ławce ale mecz tak czy siak musiałem oglądać (nie był symulowany) to WTEDY się zaczynało, ta gra na wrzutki, jeden napastnik wbiegający w czwórkę obrońców, niemożność wyjścia ze swojej połowy oraz to czego jeszcze nie wymieniłem czyli głupie podania górą na środku pola, gdzie zawsze pod odbiorcę piły wbiega obrońca i przyjmuje na klatę. I wynik 0-0 (bo przeciwnik też nie mógł strzelić tongue.gif dobra defensywa? tongue.gif) ewentualnie 0-1 przegrany, ewentualnie bardzo wymęczone 1-0 po fuksiarskiej bramce z rzutu rożnego.

Chłopaki, na jakich poziomach gracie? Na jakich pozycjach? Możliwe że mogłem się pokusić o napastnika to otrzymywałbym wszystkie piłki? Ogólnie nigdy nie zaprzątam sobie problemami z grą, usuwam, sprzedaję i mówię dziękuję, jednak tutaj ten tryb jest dosyć wciągający i nie chce mi się powtarzać trzech sezonów i nabijać statystyk ponownie. :/ Jak rozgrywacie piłę? Używacie tylko dryblingu, gazem byle pod bramę i strzał, czy coś bardziej finezyjnego? Ja próbuję i tak i tak ale jeśli sam sobie nie wypracuję akcji to gola nie zdobędę. Będę wdzięczny za jakiekolwiek info, poradę albo wskazówkę smile.gif
Cooltys
Ogólnie sprawy biorąc gra w BaL w tej edycji nie jest łatwa. Często irytuje zachowania graczy sterowanych przez komputer, typu wychodzenie na aut czy nieudolność w rozgrywaniu piłki. Sam miałem okres gry gdzie kompletnie się zniechęciłem (jakieś 10 meczów z rzędu wyniki 0:0 1:0 0:1) Z tego względu rozumiem Twoją frustrację.

Ważną rzeczą w tej edycji jest częste posługiwanie się klawiszem R2. Manualne sterowanie zawodnikiem znacznie ułatwia sprawę. Musisz też zrozumieć jak gra AI i próbować dostosować się.

Gram napastnika na Top Player. Sezon nr 5 właśnie rozpoczynam. Przez pierwsze 3 było naprawdę ciężko. Dopiero w Tottenhamie w końcówce 4 sezonu dostałem wiatr w żagle biggrin.gif 18 bramek w lidze 21 ogółem i transfer do Juve smile.gif

Myślę, że do dalszego grania zmotywują Cię jak narazie dwa filmiki mojej produkcji prezentujące ładniejsze bramki i akcje z BaL smile.gif

http://www.youtube.com/watch?v=UtZVPPX3cDg

http://www.youtube.com/watch?v=wajElNPiToo

Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania zapraszam na GG.

Pozdrawiam.
Rand
O co dokładnie chodzi z R2?? W PES 09 można było dzięki R2 trzymać blisko piłke u siebie i robić przeplatankę. W Nowym Pesie z R2 wiele się nie da zrobić, jak możesz to rozwiń to :-)
p3sman
CYTAT(Rand @ Nov 13 2009, 12:18) *
O co dokładnie chodzi z R2?? W PES 09 można było dzięki R2 trzymać blisko piłke u siebie i robić przeplatankę. W Nowym Pesie z R2 wiele się nie da zrobić, jak możesz to rozwiń to :-)

R2 będąc bez piłki czyli wołanie o piłkę smile.gif
Rand
Bez piłki to wiadomo, myśle bardziej o R2 w połączeniu z piłką. Dokłądnie chodzi mi o zdanie:
"Ważną rzeczą w tej edycji jest częste posługiwanie się klawiszem R2. Manualne sterowanie zawodnikiem znacznie ułatwia sprawę."
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.