Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Taktyka
board.issonline.pl > Pro Evolution Soccer: Forum Dyskusyjne > Archiwum > Pro Evolution Soccer 2010
bojson
Witam.. az dziwi mnie, ze nie ma takiego tematu..

wiadomo jest nowy edytor taktyk.. no i wiecej mozna sie w tym pobawic.. jakim stylem grac? pressing, wysokosc obrony itp.. chwalic sie;)

ja osobiscie gram tak jaki mam sklad.. osobiscie stworzylem sobie Pogoń Szczecin.. gdzie nie oplaca sie gra zbyt wysoką obrona:)
cialo7
Ja lubię eksperymenty. Nie grałem póki co zbyt dużo, gdyż mam go zaledwie od 2 dni. Poza tym nie zaczynam żadnych BaLów czy Master League, bo czekam najpierw na jakieś patche. Gram na razie Realem, a taktykę ustawiam raczej pod skład, nie pod siebie. Jeśli mam dużo graczy w formie do środka to gram 4-3-3 z maksymalnym zagęszczeniem środka pola, gdy natomiast mam skrzydłowych dobrych, to gram szeroko, z wysokim pressingiem. Różnie, ciągle gram inaczej, sprawdzam. Jak mówię, gram dosyć krótko 15-20 meczy dopiero, więc jestem laikiem od taktyki, no ale warto eksperymentować, bo trzeba wybadać tę opcję dokładnie tongue.gif Mi się wydaje, ze nie ma jakiejś uniwersalnej dobrej taktyki, bo każdy rywal gra inaczej i my także nie zawsze mamy jednakowych graczy na daną pozycję, także niewielkie zmiany w taktyce są potrzebne, zwłaszcza w przeciętnych i słabych drużynach, gdzie brak gwiazdy (często jedynej) może powodować kryzys w grze całego zespołu. Także eksperymentujcie, bo nie znajdziecie według mnie złotego środka na dłuższy czas. Taktykę układa się pod zawodników jakimi obecnie dysponujemy (nie odwrotnie) jeśli chodzi o PESA imo ;p
r.a.j.a.n
bojson, niestety mylisz się... tongue.gif
Otóż taki temat założyłem wcześniej (i dziwi mnie, że go nie zauważyłeś), ale na razie nie ma chętnych by go rozwijać
http://board.issonline.pl/index.php?showtopic=16413
woocash
A więc.LAZIO.Moim skromnym zdaniem solidny team,daje rade nawet Barcelonie,pojechałem ją już 5 razy z rzedu wink.gif .A tak przedstawia się taktyka:
[/left]Formacja-4.1.2.3 zawsze tak gram,ale teraz to już zupełnie inna bajka,po prostu miód!
Team Style-player support na 90,support range 80,position switch 50,attacking style 15,pressing 80,defensive line 20,compactness 60,defensive strategy 0.
Strategy-pressing+counter attack.[left]
I to tyle.Skład zespołu jest wyrównany,więc nie ma problemu z obsadzeniem każdej z pozycji.Mnie tam się podoba biggrin.gif .
Lord Pablo
Panowie jestem zniesmaczony - w poprzedniej edycji dużo grałem na skrzydłowych którzy atakowali bokami lub robili wrzutki, albo grałem środkiem Seedorfem lub Ronaldinho a ich dobry drybling i mocny strzał sprawiał że zdobywałem sporo goli.

W PES 2010 jest ciężko grać moim stylem!!!!

Piłka odbija się odnogi podczas próby odbioru

Drybling na skrzydłach jest jakiś zamulony

Granie środkiem też kłopoty (słabe minięcie zawodnika, przyjęcie, podanie)

Czas od momentu wciśnięcia guzika a lotem piłki w stronę bramki też jest jakiś opóźniony

Grając czuje się tak jakbym cały czas trzymał Turbo bo ciężko coś rozegrać - może wy macie jakiś pomysł jak grać? bo jak na razie to Lipa panowie.....

Odpiszcie
Tolek
Podania, podania, podania, a jak zabraknie podań, to spróbuj podawać.

Nie można wzorem poprzednich części klepać na siłę podania na dobieg. Krótkie, celne podania, częsta gra z klepki. Uwierz mi, obrona przeciwnika po prostu się rozlatuje jak potrafisz dobrze rozgrywać piłkę.

Aha, no i w rzutach rożnych nakazuję zawodnikowi o najlepszym strzale z dystansu (prawonożnemu przy prawym rzucie, lewonożnemu przy lewym) stać kawałek za krańcem pola karnego. Przeważnie takiego zawodnika nie kryją obrońcy, skupieni na polu karnym, a napastnicy przeciwnika są ustawieni za środkiem pola karnego, więc nasz Gerard czy Krzynówek powinien mieć miejsce do strzału. Lekkie podanie górą i wolej. Często wchodzi, często kończy się kolejnym "rogiem", często dobijają napastnicy... Moja ulubiona metoda.

Schemat uproszczony (obrazek z neta)

ogorek
Tolek ciekawie.Możesz mi tylko powiedzieć jak ustawić tego zawodnika na konkretnej pozycji przy rożnym? Ja narazie gram online, taktyki na "guzik".Jak przeciwnik ogarniety to najlepiej wychodzić z konterką.Większośc jednak gra na pałę skrzydłami, więc wtedy daruje naogół moich pomocników i ustawiam im twarde krycie.Gram wtedy środkiem, klepka i naogół sie gubią.Opróćz tego jak widzę żę sie bawią to ustawiam pressing, po przejęciu można setkę mieć nieraz.I do tego jeszcze mam w tactic bar opcje "all go attack".Przydaje się to przy rogach, cała drużyna w polu karnym przeciwnika, zawsze można coś wbićdo bramki.pzdr
Tolek
Nie dokopałem się do opcji reżyserowania stałych fragmentów gry. W demku Gerrard w Liverpoolu tak wychodzi automatycznie przy prawym rożnym i to najlepsze rozwiązanie jakie do tej pory odkryłem, bo nie mam jeszcze pełnej wersji gry.

Aczkolwiek niektórzy wspominali o możliwości dokładnego rozplanowania ustawienia zawodników przy stałych fragmentach gry. Stąd wywnioskowałem, że coś takiego jak w L-poolu da się ustawić wszędzie smile.gif.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.