4-3-3 (dokładnie to 4-1-2-2-1) Wisłą w Master League i nic innego

grałem 4-4-2 i nie wyglądało to dobrze, teraz 4-3-3 i pierwsze miejsce po połowie sezonu już w najwyższej lidze (2 sezon).
Środkowi obrońcy przede wszystkim dobrze trzymający się na nogach, ale i szybcy, bo gram bardzo ofensywnie i jestem narażony na dużą ilość kontr.
Boczni obrońcy - koniecznie szybcy, żeby mogli ładnie podłączać się do ataków
Defensywny pomocnik, tak samo jak u kolegi wyżej, bardzo ważny element układanki. Przede wszystkim musi być wszechstronny, rozbić atak przeciwnika, ale powinien umieć celnie podać, popędzić do przodu i dograć napastnikom piłkę.
Prawo i lewoskrzydłowy - dziwne pozycje w mojej taktyce - grający bardziej w środku niż na skrzydłach, mniej więcej w takiej samej odległości od DMF-a jak DMF od obrońców. Nie dopracowałem jeszcze ich ustawienia idealnie, ale docelowo mają przeprowadzać rajdy przy jednoczesnym niezapominaniu o obronie. U mnie RMF-a i LMF-a grają odpowiednio Łobodziński i Ivanschitz - zawodnicy dysponujący niezłą wydolnością, świetnie podający.
Prawo i lewoskrzydłowi napastnicy (WF), na ekranie taktycznym ustawieni tuż przed polem karnym, dość blisko linii bocznych (tak, by w rajdach nie przeszkadzali sobie ze skrzydłowymi pomocnikami). Zdecydowanie najważniejszy element mojej układanki. Wymagane cechy? 1. Prędkość i przyspieszenie: minimum poziom 83-84; 2. Dobry strzał (na poziomie 78-79 minimum); 3. Bardzo dobra gra głową (często dośrodkowanie jednego z nich ląduje na głowie drugiego) i solidny balans, żeby mogli wdać się w walkę bark w bark z rywalem; To na nich (u mnie Gakpe i Ashley Young) opiera się gra ofensywna drużyny, bardzo często w posiadaniu piłki, rajdy skrzydłami, zejścia do środka, dośrodkowania, indywidualne akcje, wpadanie w pole karne rywala i strzały.
Napastnik - klasyczny CF. Lis pola karnego, powinien być szybki i dysponować najlepszym uderzeniem z całej drużyny. Dobija piłki, często w ostatnim momencie oddaje piłkę WF-om (obrońcy skupieni na nim, więc taka akcja = czysta pozycja i w 99% gol).
Taka formacja odpowiada mi, bo mogę grać to, co najbardziej lubię w PES'ie, czyli ofensywną, szybką i ładną dla mojego oka piłkę.
Jeśli chodzi o taktykę, to każdy gra tak jak lubi, ale ważną rzeczą u mnie jest ustawienie linii obrony na 55-60. Daje to efekt 'ataku totalnego' ;D W połączeniu z odpowiednim pressingiem i szybkim doskakiwaniem do rywala z piłką, zdarza się, że taki rywal jak Juventus oddał mi 1 celny strzał na bramkę w całym meczu, bo nie potrafili przedrzeć się przez zaporę na 35-40 metrze od mojej bramki

edit: Jurinho, nie nabijaj postów tylko je edytuj