Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Formacja i taktyka
board.issonline.pl > Pro Evolution Soccer: Forum Dyskusyjne > Archiwum > Pro Evolution Soccer 2010
r.a.j.a.n
Jaką preferujecie formację i taktykę w nowym PESie?
courteneycox
Ja gram 4-3-3, ale zmodyfikowana, czyli te formacje co maja po trzech gosci to sa roznie ulozeni, bardziej takie 4-1-2-2-1 hehe No i oczywiscie ustawienia graczy (DMF, ACM, SS, CF itd.) to juz ustawiam w zaleznosci kim w danym momencie gral, kto ma wyzsza forme, ale reasumujac ustawiam pilkarzy pod taktyke, a nie taktyke pod dostepnych futbolistow.

A strategia? Jakos za bardzo nie modyfikowalem, presing troche wiecej niz polowa, zamiana pozycji tez, na razie bardziej skupilem sie na wykorzystywaniu tych 4 strategii co w locie mozna zmieniac, czyli mocny presing ON/OFF, counter-attack itp. (tutaj tez jest sporo mozliwosci, bo jest chyba z 10 stylow do wyboru).
jurinho
Mmmmm.... Formacje.....

Mysle ze PES to gra w ktorej atak daje najwiecej przyjemnosci tak wiec jak najbardziej ofensywnie!

Ja stosuje zazwyczaj 3-1-3-1-2

Wysoki srodkowy obronca + 2 w miare szybkich i sprawnych bocznych.
Dalej , jeden z najwazniejszych graczy na boisku srodkowy defensywny pomocnik, silny i w miare mozliwosci wszechstronnie utalentowany, odpowiedzialny za rozbijanie akcji przeciwnika i rozpoczynanie ataku.
Jesli chodzi o pomoc to oczywiscie skrzydlowi tez powinni byc zwawi zeby nie zamulac naszych atakow , srodkowy pomocnik tez w miare wszechstronny jednak z ukierunkowaniem na atak.
ATAK smile.gif o tak to najlepsza czesc.
Ofensywny pomocnik, to kolejny filar naszej druzyny.
Szybki, dobrze dryblujacy, umiejacy strzelic z dystansu, no i silny.
Dwoch atakujacych: Stawiam tu raczej na rownowage: jeden wyzszy nastawiony na gre glowa i wykanczanie akcji drugi szybki i zwrotny.

To by bylo na tyle jesli chodzi o moja podstawowa formacje.
jurinho
Obecnie jestem w trakcie konczenia pierwszego sezonu w D2 tak wiec ostatnie 5 kolejek poswiecilem na eksperymenty ze skladem i formacjami (awans juz zapewniony:))

Nad 4-4-2 nie ma sie chyba sensu rozwodzic, jako ze wiekszosc osob ja stosuje i jest juz zapewnie dostatecznie przeswietlona.

Probuje teraz grac 3-4-3 jednak gra mi sie dosc chaotycznie a wspolpraca miedzy atakiem a pomoca nie uklada sie tak jakbym chcial.

4-5-1 tez jest nie najgorsze ale w D2 nie ma druzyny z ktora musialbym sie ostro bronic:), tak wiec poczekam na nowy sezon.
Tari
4-3-3 (dokładnie to 4-1-2-2-1) Wisłą w Master League i nic innego wink.gif

grałem 4-4-2 i nie wyglądało to dobrze, teraz 4-3-3 i pierwsze miejsce po połowie sezonu już w najwyższej lidze (2 sezon).

Środkowi obrońcy przede wszystkim dobrze trzymający się na nogach, ale i szybcy, bo gram bardzo ofensywnie i jestem narażony na dużą ilość kontr.
Boczni obrońcy - koniecznie szybcy, żeby mogli ładnie podłączać się do ataków
Defensywny pomocnik, tak samo jak u kolegi wyżej, bardzo ważny element układanki. Przede wszystkim musi być wszechstronny, rozbić atak przeciwnika, ale powinien umieć celnie podać, popędzić do przodu i dograć napastnikom piłkę.
Prawo i lewoskrzydłowy - dziwne pozycje w mojej taktyce - grający bardziej w środku niż na skrzydłach, mniej więcej w takiej samej odległości od DMF-a jak DMF od obrońców. Nie dopracowałem jeszcze ich ustawienia idealnie, ale docelowo mają przeprowadzać rajdy przy jednoczesnym niezapominaniu o obronie. U mnie RMF-a i LMF-a grają odpowiednio Łobodziński i Ivanschitz - zawodnicy dysponujący niezłą wydolnością, świetnie podający.
Prawo i lewoskrzydłowi napastnicy (WF), na ekranie taktycznym ustawieni tuż przed polem karnym, dość blisko linii bocznych (tak, by w rajdach nie przeszkadzali sobie ze skrzydłowymi pomocnikami). Zdecydowanie najważniejszy element mojej układanki. Wymagane cechy? 1. Prędkość i przyspieszenie: minimum poziom 83-84; 2. Dobry strzał (na poziomie 78-79 minimum); 3. Bardzo dobra gra głową (często dośrodkowanie jednego z nich ląduje na głowie drugiego) i solidny balans, żeby mogli wdać się w walkę bark w bark z rywalem; To na nich (u mnie Gakpe i Ashley Young) opiera się gra ofensywna drużyny, bardzo często w posiadaniu piłki, rajdy skrzydłami, zejścia do środka, dośrodkowania, indywidualne akcje, wpadanie w pole karne rywala i strzały.
Napastnik - klasyczny CF. Lis pola karnego, powinien być szybki i dysponować najlepszym uderzeniem z całej drużyny. Dobija piłki, często w ostatnim momencie oddaje piłkę WF-om (obrońcy skupieni na nim, więc taka akcja = czysta pozycja i w 99% gol).

Taka formacja odpowiada mi, bo mogę grać to, co najbardziej lubię w PES'ie, czyli ofensywną, szybką i ładną dla mojego oka piłkę.

Jeśli chodzi o taktykę, to każdy gra tak jak lubi, ale ważną rzeczą u mnie jest ustawienie linii obrony na 55-60. Daje to efekt 'ataku totalnego' ;D W połączeniu z odpowiednim pressingiem i szybkim doskakiwaniem do rywala z piłką, zdarza się, że taki rywal jak Juventus oddał mi 1 celny strzał na bramkę w całym meczu, bo nie potrafili przedrzeć się przez zaporę na 35-40 metrze od mojej bramki wink.gif

edit: Jurinho, nie nabijaj postów tylko je edytuj wink.gif
krzychu92
Ja gram ustawieniem 4-2-3-1, a dokładnie to edytowanym 4-5-1.

Obrona: 3 zawodników o overalu 80+ (z koniecznosci bo niebawem bedzie 4). Na prawym skrzydle szybki Dani Alves, który gra znakomicie w ataku jak i obronie.
Defensywni pomocnicy: 2 zawodników zazwyczaj jest to Felipe Melo i Poulsen. Na zmiane zawsze jest Sissoko.
Skrzydłowi pomocnicy: 2 koniecznie szybkich zawodników potrafiących dobrze podać, dośrodkować, ale także uderzyć. U mnie są to Camoranesi i Giovinco.
Ofensywny pomocnik: Nie koniecznie ktoś szybki. Musi jednak dobrze podawać, rozegrac akcje no i dobrze uderzyc z dystansu. U mnie to oczywiście Diego.
Napastnik: Koniecznie ktoś wysoki, szybki, dobrze podający, dobrze strzelajacy także z dystansu i dobrze trzymający się na nogach. U mnie to Amauri, Iaquinta lub Dzeko.

Ta formacja satysfakcjonuje mnie w 100% jak do tej pory. W lidze tylko 3 bramki stracone po 20 kolejkach. W LM stracone 5 bramek w grupie, ale strzelone aż 15 i awans z 1 miejsca z dorobkiem 16 pkt. Skrzydła działają znakomicie. Jeśli atakuje wcale nie odczuwam, że gram 1 napastnikiem, bo jeśli Diego ma piłkę to przed nim jest Amauri, a na skrzydłach biegną Camor i Gio.
Szczepan09
Ja gram 1-4-3-3 stuningowana Barcelona z tym ze Alves gra na pozycji RWB,Puyol i Marquez CB, Abidal LB, Ribery na RWF, Messi SS no i na CF Zlatan, pomoc to Toure DMF, Xavi CMF i Iniesta AMF. Z glownych opcji jakich korzystam to CB OVERLAP - (wlaczanie sie do akcji srodkowego obroncy) i jest nim Marquez, no i z OFFSIDE TRAP (pulapka). Gram na Top Player i naprawde polecam ta strategie duzo strzelam i malo trace bramek.

1 Boruc
5 Puyol
4 Marquez
2 Alves
22 Abidal
24 Toure
6 Xavi
8 Iniesta
7 Ribery
10 Messi
9 Zlatan
jurinho
Nie chce byc zarozumialy ale majac armie kozakow , kazda taktyka jest dobra.

U mnie wiekszosc (90%)graczy ma noty 65-75, czesto zdazaja sie bledy i kiksy ale gra taka druzyna daje naprawde duzo przyjemnosci zwlaszcza jak sie wygrywa z duzo mocniejszymi.
Ale coz kazdy szuka w PES-ie czego innego i to jest najlepsze smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.