Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z obrazem - tnie
board.issonline.pl > Pro Evolution Soccer: Forum Dyskusyjne > Archiwum > Pro Evolution Soccer 2010
Zdzitt
Hej, taki problem jest: Mam Pesa oryginała ale problem występuje jak w demie. Kursor miga trzęsie się nad głową gracza gdy biegnę dołem boiska. Oto parametry kompa Windows Xp sp3, procek dualcore 2x2.8 gb INTEL, 3 gb ram ddr2, Nvidia Geforce 9800 GT. Zainstalowane mam najnowsze sterowniki do karty graficznej ale problem dalej występuje.
r.a.j.a.n
Wow, a co to za procesor "dualcore 2x2.8 gb INTEL", 2.8GB pamięci podręcznej ? laugh.gif
A tak na poważnie może to (http://board.issonline.pl/index.php?showtopic=16371) rozwiąże Twój problem.
ftomekk
Odsyłam do moich ostatnich postów.
Dużo osób ma taki problem jak Ty.
Mam:
Athlon x2 6000+
9800 GT
4gb ram
XP sp3

i identyczny problem jak Ty.

Pomaga ustawienie detali na medium./tylko dlaczego to robic?/
Zdzitt
Wiem, mi też pomaga ale na Windowsie 7 gra śmigała na high...

Hehe, ty też z Gorzowa

A ten plik settings co go podmieniam to nic nie zmienia.
ftomekk
Pozdrawiam Gorzów smile.gif

Na kilku zagranicznych forach,na kilku naszych/PClab ,pesleague ,fifa.pes.com/ gracze opisują identyczny problem.
Na dniach instaluje W7 ,zobaczymy czy bedzie tak samo.
Zdzitt
Ja miałem na 7 ok ale ponoć niektórzy także mają ten problem na siódemce Również pozdrawiam!
malomowny18
pisałem w poprzednim temacie, jeśli macie karty ATI Radeon, to ściągnijcie najnowszy sterownik, bodajże 9.10. Mi od tego czasu wszystko śmiga.
Zdzitt
ftomekk mam rozwiązanie. Nie musisz dawać na medium. Po prostu otwórz ustawienia Nvidia - zarządzanie ustawieniami 3d - wybierz pesa 2010 i znajdź opcje "maksymalna liczba wstępnie renderowanych klatek" i zmień na "2". Zatwierdź to i graj. U mnie pomoglo.
uploadmen
standartowo mam ustawione 3 też i powiadasz zmienić na 2? zobaczymy czy pomoże..smile.gif
ftomekk
Właśnie przed chwilą o tym przeczytałem na forum.evo.
Jestem w pracy więc sprawdze dopiero z parę godzin.
Problem mieliśmy podobny,więc mam nadzije ,ze i u mnie pomoże.
Ktoś inny podpowiada,żeby uzyć programu"D3DOverrider" do wymuszenia v-sync,a wyłączyć v-sync w setting i panelu Nvidia.
kksm
Ja te to mam na Gainward Radeon 4850 512MB DDRIII 256bit i znalazłem rozwiązanie. Wystarczy wejść w CCC (Catalyst Control Center) i All Setting i w Wait for vertical refresh dać na maxa w prawo (always on). Mi pomogło, a jeżeli po rozpoczęciu meczu to macie to kliknijcie znaczek windy na klawiaturze i odpalcie CCC i zmieńcie na to co mówiłem i zmaksymalizujcie gre .
uploadmen
CYTAT(Zdzitt @ Oct 23 2009, 16:25) *
ftomekk mam rozwiązanie. Nie musisz dawać na medium. Po prostu otwórz ustawienia Nvidia - zarządzanie ustawieniami 3d - wybierz pesa 2010 i znajdź opcje "maksymalna liczba wstępnie renderowanych klatek" i zmień na "2". Zatwierdź to i graj. U mnie pomoglo.
niestety nie pomogło,ale się pobawię tym.smile.gif zobaczymya nóż się uda.
ftomekk
CYTAT(Zdzitt @ Oct 23 2009, 16:25) *

Strzał w dziesiątkę !!!

W końcu superpłynna gra na jedynych słusznych ustawieniach tzn"high " biggrin.gif

Pozdrawiam
kml
CYTAT(kksm @ Oct 23 2009, 18:14) *
Ja te to mam na Gainward Radeon 4850 512MB DDRIII 256bit i znalazłem rozwiązanie. Wystarczy wejść w CCC (Catalyst Control Center) i All Setting i w Wait for vertical refresh dać na maxa w prawo (always on). Mi pomogło, a jeżeli po rozpoczęciu meczu to macie to kliknijcie znaczek windy na klawiaturze i odpalcie CCC i zmieńcie na to co mówiłem i zmaksymalizujcie gre .

zrobilem tak na moim acer spire 6530 i sytuacja sie troche poprawia niemniej jednak gra nie chodzi zbyt plynnie, pokazuje 30-40 klatek a np pilka wysoko wybita wyraznie sie przycina, poza tym przycina sie intro. pes09 chodzil idealnie mellow.gif
ftomekk
CYTAT(kml @ Oct 24 2009, 09:11) *
zrobilem tak na moim acer spire 6530 i sytuacja sie troche poprawia niemniej jednak gra nie chodzi zbyt plynnie, pokazuje 30-40 klatek a np pilka wysoko wybita wyraznie sie przycina, poza tym przycina sie intro. pes09 chodzil idealnie mellow.gif

Może to właśnie przez te 30-40 ?

U mnie jest stałe 60 a płynnie nie było.
uploadmen
No to ? panowie i panie macie jeszcze jakieś rozwiązania kolejne bo mnie już szlak trafia...:/
Karlik89
Panowie z innej beczki smile.gif dlaczego w PESIE 10 nie potrafie zmienic ustawień z LOW na np Medium ?? w innych pesach dało rade ??
FanPES
CYTAT(Zdzitt @ Oct 23 2009, 15:25) *

Witam Wszystkich. Zdzitt czy możesz mi napisać jak to zrobiłeś, bo nie mogę tego ustawić. Gra powinna mi chodzić na high detalach, mam Windowsa Viste. Za pomoc dziękuje.
JeLeN
mam windows 7 .Nie do tematu, ale mam pytanie mam ten procek i pisze mi ze bad
AMD Athlon™ 64 X2 Dual Core Processor 3600+ x 2 (1.91Ghz)
nie da sie czegos zrobic zeby nie cielo wink.gif ...
olivier
Mi również gra powinna chodzić na high detalach. Nawet jak przestawie na Low to dalej tnie. O co chodzi ?
sasiadgro
Witam.
Ja też mam problemy z obrazem. Wszystko się tnie. Zauważyłem nawet że po zmniejszeniu detali nie widać zbytnio różnicy. Wypróbowałem wszystkie możliwe sposoby i to samo. Jak ktoś znajdzie jakieś rozwiązanie niech napisze. Nie da się grać w huh.gif
Mój sprzęt :
Procek AMD Athlon 64 x 2 Dual Core 6000+ 3Ghz
Ramu 4GB
Grafika ati radeon sapphire hd 2900 pro
Windows Vista

Chyba na takich gratach powinno dobrze śmigać. Wszystkie gry jak na razie chodziły mi na Maksymalnych detalach

HELP !!!!! ohmy.gif
JeLeN
jak ktos sie zna to niech pomoze...
Karlik89
Panowie Ci co mają Radeony. Mnie pomogło - na poczatku meczu jak jest intro sie tnie ale w czasie meczu juz nie. Poprostu zainstalujcie Ati Catalyst Control Center i w opcjach 3D pozmieniajcie wszystko na fool m. in Antyaliasing , filtorowanie itp. NAPISZCIE czy pomoglo ?? czekam
JeLeN
a jak mam

AMD Athlon™ 64 X2 Dual Core Processor 3600+ x 2 (1.91Ghz)
i wndows 7

cos pod athlony wiecie co zrobic zeby szlo:??
Karlik89
Jelen ale jaka karta graficzna??
sasiadgro
CYTAT(Karlik89 @ Nov 1 2009, 11:47) *
Panowie Ci co mają Radeony. Mnie pomogło - na poczatku meczu jak jest intro sie tnie ale w czasie meczu juz nie. Poprostu zainstalujcie Ati Catalyst Control Center i w opcjach 3D pozmieniajcie wszystko na fool m. in Antyaliasing , filtorowanie itp. NAPISZCIE czy pomoglo ?? czekam

A u mnie odwrotnie. Na początku wszelkie animacje przed meczem idą extra płynnie, gorzej podczas obrazu w trakcie meczu
golex
DLA TYCH CO MAJĄ DOBRE KOMPY, A TNIE:

Ustawić odświeżanie monitora na 60 Hz i w opcjach włączyć v-sync.
Juniorzwl
CYTAT(uploadmen @ Oct 27 2009, 17:01) *
No to ? panowie i panie macie jeszcze jakieś rozwiązania kolejne bo mnie już szlak trafia...:/

W ustawieniach panelu sterowania NVIDIA sprobuj ustawić tak
KOD
http://i36.tinypic.com/8zgpkw.jpg

czyli zaznaczony na screenie suwak ustawić po środku na "zrownoważone" , u mnie to pomogło.
Omar33
Sprzęt: Athlon x2 5600+, GeForce gt 9800 1024MB, 2x1024MB ram, monitor LCD 4:3 1280x1024, Windows XP SP3

Zarówno w demo jak i w PES10 przy ustawieniu quality high pojawiają się drgajania obrazu w środkowej części boiska, w wersji pełnej jest lekka poprawa w stosunku do dema, ale nie jest idealnie.
Próbowałem wszystkich proponowanych ustawień grafiki, próbowałem różnych sterowników a drgania wciąż są widoczne.
Ostatnio w settings zmieniłem proporcje ekranu 4:3 na 16:9 i o dziwo gra zaczęła chodzić perfekcyjnie. Ceną takiego rozwiązania w moim przypadku są dwa dwa czarne poziome pasy, każdy o szerokości ok. 1/6 ekranu co nie do końca mnie zadowala.
Karlik89
spróbuj zmniejszyć rozdzielczość no chyba że już próbowałeś ?? Albo odświeżanie u mnie przy 70Hz lepiej chodzi Pes niz przy 60Hz. ?? juz wiecej pomysłow nie ma wszystkie tu sa opisane
Omar33
Akurat w przypadku monitora LCD 19" 4:3 zmiana rozdzielczości na inną niż natywna czyli 1280x1024 mija się z celem, bo przy innych rozdzielczościach jakość wyświetlanego obrazu znacząco spada. To już wolę grać na quality medium...
Natomiast odświeżanie inne niż 60Hz skutkuje niemożnością włączenia vsync, a jego brak powoduje załamania obrazu. Tak więc dzięki za dobre chęci, ale nie wierzę, że jakiekolwiek zmiany ustawień w czymś pomogą. Liczę raczej na jakiś patch od konami, który spowoduje że gra zacznie chodzić płynnie na sprzęcie, który spełnia z nawiązką stawiane wymagania.
golex
CYTAT(Karlik89 @ Nov 1 2009, 23:45) *
spróbuj zmniejszyć rozdzielczość no chyba że już próbowałeś ?? Albo odświeżanie u mnie przy 70Hz lepiej chodzi Pes niz przy 60Hz. ?? juz wiecej pomysłow nie ma wszystkie tu sa opisane

Żeby "wydobyć" z PES'a jak najwięcej trzeba mieć ustawione odświeżanie na 60 Hz, bo przy tym tylko działa v-sync.

Co do tych pasów... to logiczne, że jak macie monitor LCD to nie pogracie przy 4:3 tylko, przy 16:9 ( jeżeli ktoś i przy tym ma ścięty ekran to zaznacza sobie LB).
Knl
wiem że to troche mija się z celem, zapewne zabije to troche sens graficznej doskonałości gry, ale żeby pes nie przycinał ustawcie najniższa możliwą rozdzielczość (ewentualnie 800x600). gra bedzie chodzila płynnie, oczywiście ceną tego bedzie troche rozmazana grafika itp. więc jak kto uważa, dla mnie osobiście najważniejsza jest sama rozgrywka wink.gif
purplefan
u mnie pomogło, nie całkiem, ale znacząco zainstalowanie sterowników archiwalnych nvidia.
dla win7: 181.70 (chyba beta)
dla winxp: 182.50 (Stable)
sasiadgro
Ja chyba poczekam. Może jakiś Patch wyda KONAMI. Nic nie skutkuje gra chodzi mi słabo :-/
Miecho
jesli ktos ma jeszcze jakis trik na te ciecia, to chetnie wyslucham, bo jak dotad nic nie pomoglo
Omar33
W moim przypadku stał się cud... Po ustawieniu obrazu w formacie 16:9 i rozegraniu kilku meczy powróciłem do formatu 4:3 i gra z przyczyn kompletnie dla mnie niezrozumiałych zaczęła chodzić płynnie tj. bez żadnych zauważalnych drgań. Nie wiem czy to wynik kombinowania z formatem, czy jakieś inne moje działania, czy po prostu przypadek ale jest nagle wszystko jest ok.
Miecho
Sempron 3000+, 2,5Gb ramu, gf6600 128mb, na low, na medium, tnie, zwalnia. Ale nie zawsze, kursor nad zawodnikiem skacze... Wyglada to tak jakby gra mogla normalnie chodzic, ale cos jej nie pozwalalo...
sasiadgro
CYTAT(Miecho @ Nov 6 2009, 11:48) *
Sempron 3000+, 2,5Gb ramu, gf6600 128mb, na low, na medium, tnie, zwalnia. Ale nie zawsze, kursor nad zawodnikiem skacze... Wyglada to tak jakby gra mogla normalnie chodzic, ale cos jej nie pozwalalo...

No właśnie kolego mam ten sam problem i nie znalazłem żadnego rozwiązania na to jak na razie.
Tomaszzz
CYTAT(Miecho @ Nov 6 2009, 11:48) *
gf6600 128mb

Nie za słaba ta karta?
JeLeN
Karlik89

mam grafike NVIDIA GeForce 9600 GT (PS3.0/VS3.0) 512 RAM
konrad15-91
JEŚLI KTOŚ MA DALEJ PROBLEM TO POLECAM TO PRZECZYTAĆ:

ja miałem wszystkie problemy co powyżej: wstrząsy kursora itd itd
nic nie pomagało w panelu nvidii.
sam wpadłem na pomysł żeby odłączyć internet a dokładnie modem odłączyć od prądu- po prostu
pomogło w 100% pozdrawiam!
Karlik89
Jelen karte graficzna masz dobrą. Widze za masz nawet VS 3.0 czyli masz detale na high?? jeżeli tnie dalej to juz sam nie mam pomysłów o co w tej grze chodzi. Ja mam w ATI Control Center ustawione odswiezanie na 75 hz , ustawienia 3D jako Zrównoważone , w settingach rozdzielczosc 800*600 i detale na Low bo mi karta na wiecej nie pozwala i gra chodzi czysto . W Pesa juz nie gram bo mnie wkurzają te nie odgwizdywane faule . Moja przygoda z Pesem trwa dalej ale z Pesem 6 i 2009 !!
sasiadgro
A u mnie nadal beznadziejnie gra chodzi. już próbowałem wszystkiego i cały czas grzebię w Catalyst Control Center - umie ktoś to skonfigurować

Przypominam mój sprzęt :
Procek AMD 64+ Core Duo 6000+ 3Ghz
Ramu 4GB
System Vista 32-bit
GRAFIKA: ATI Radeon Sapphire HD 2900 PRO 512MB DDR3 256-bit
Monitor SAMSUNG T240HD 24'
połączony kablem HDMI

Na takim kompie powinno chodzić bardzo dobrze a jest wręcz przeciwnie
bart66
Mam taki problem gram w trybie menadzerskim i jak przechodze do następnego meczu to się zacina, muzyka gra ale nie wgrywa się nic mam patcha 0.6, nie wiem co jest grane bo przez cały ten sezon było ok, a ostatni mecz nie chce mi wejść i nie wiem co zrobić wyłanczałem gre, włanczałem robiłem jakieś czyszczenia dysku i nic ciągle ten sam problem.

mam grafike Geforca 8800
procek E 8200

aa i jeszcze jedno podczas meczów wszystko pięknie chodzi nic się nie tnie tylko w momencie kiedy chce do następnego meczu, jest puste tło po prostu
uploadmen
CYTAT(konrad15-91 @ Nov 9 2009, 22:02) *
JEŚLI KTOŚ MA DALEJ PROBLEM TO POLECAM TO PRZECZYTAĆ:

ja miałem wszystkie problemy co powyżej: wstrząsy kursora itd itd
nic nie pomagało w panelu nvidii.
sam wpadłem na pomysł żeby odłączyć internet a dokładnie modem odłączyć od prądu- po prostu
pomogło w 100% pozdrawiam!
nie sądze,żeby to pomogło.. przyczyna nadal tkwi w czymś innym...lecz nadal niewiem w czym:(
lewy203
CYTAT(uploadmen @ Nov 22 2009, 20:56) *
nie sądze,żeby to pomogło.. przyczyna nadal tkwi w czymś innym...lecz nadal niewiem w czym:(

A mi jednak pomogło smile.gif Nie wiem co ma wspólnego internet z grą, ale jednak ma. Nic nie pomagało, gdy grałem gra strasznie się cięła i co chwile stawała na kilka-kilkanaście sekund, a po odłączeniu neta gra chodzi jak należy smile.gif Teraz zastanawiam się co zrobić żeby przy włączonym necie Pes chodził jak trzeba.
konrad15-91
ja również nie wiem o co tu chodzi... ale odkryłem to przez przypadek i na szczęście ciesze się płynna grą wink.gif
krzysiekFCB
Mam Geforce G102M 512MB i na najwyzszych detalach gra mi lekko przycinala. Po zmienieniu w ustawieniach nvidia tego paska na "zrownowazone" w trakcie gry wszystko juz smiga bezblednie, tylko przy powtorkach i animacjach troche tnie... takze dzieki za rade.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.