Z oficjalnej strony Legii udało nam się ustalić, że dotychczasowy trener Jan Urban odchodzi z warszawskiego zespołu. Urban dostał ofertę pracy jako skaut w Osasunie Pampeluna, którą przyjął. Zaś Trenerem "Wojskowych" zostanie dotychczasowy Coach Nea Salaminy z Cypryjskiej II Ligi . Andrzej Nowak jak sam stwierdził przyjął tę ofertę bez zastanowienia.Nowak prowadził Salaminę z dość sporymi sukcesami przez sezon 2007-2008 wygrał Puchar Cypru i zajął II miejsce w lidze lecz przegrał baraże i nie awansował do "Cypryjskiej Elity".Legia będzie Jego Drugim Klubem w Karierze Trenerskiej .
www.legiali*e.pl
Trener Andrzej Nowak przedstawil skład Legii oraz jak widzi zawodników w zbliżających meczach.
Konstantin Machajowski – nie przekonuje mnie swoimi umiejętnościami. Co najwyżej 3 bramkarz.
Wojciech Skaba – Wyśmienity zmiennik dla Janka.
Jan Mucha – Obecnie najlepszy bramkarz Legii. Kogoś takiego potrzeba na bramkę.
OBROŃCY:
Prawi:
Inaki Dascarga – będzie walczył o jedenastkę z Rzeźniczakiem,rozegrał wiele spotkań w La Liga i liczę na Jego doświadczenie.
Jakub Rzeźniczak – młody i zdolny, kariera przed nim
Lewi:
Tomasz Kiełbowicz – dobry zmiennik.
Marcin Komorowski – Będzie podstawowym zawodnikiem.
Środkowi:
Wojciech Szala – doświadczony i solidny. Na razie będzie walczył o ławkę z Kumbevem
Inaki Astiz – Obok Choto będzie tworzył parę stoperów
Dickson Choto – według mnie najlepszy obrońca w drużynie
Pance Kumbev – Raczej zmiennik dla Choto lub Astiza
POMOCNICY:
Defensywni:
Tomasz Jarzębowski – na razie najlepszy defensywny pomocnik w drużynie, pewne miejsce w składzie
Martins Ekwueme – zostanie raczej sprzedany
Tito – Co najwyżej zmiennik dla Jarzębowskiego
Ariel Borysiuk – młody z perspektywami. Walczy o jedenastkę
Prawi:
Miroslav Radović – najlepszy prawy pomocnik. Ma pewne miejsce w składzie
Kamil Majkowski – Młody ale nic nie wywalczy póki co.
Lewi:
Maciej Rybus – młody i jeden z lepszych lewych pomocników w Polsce.
Piotr Rocki – doświadczony. Po sezonie odejdzie, bo nie mam zamiaru wydawać takiej kwoty na jego kontakt
Krzyś Ostrowski-Powalczy z Rybusem o miejsce na lewej flance.
Ofensywni:
Roger – najlepszy gracz w zespole.
Maciej Iwański – Po "Perejro" najlepszy grajek w Wojskowych Szeregach
Piotr Giza – zmiennik dla wyżej wymienionych,możliwe że dostanie kopa i won z (L) ; DD
NAPASTNICY:
Sebastian Szałachowski – nie przekonuje mnie, do tego jeszcze te jego kontuzje ...
Takesure Chinyama – numer 1 , na Nim spoczywać będzie strzelanie bramek.
Bartłomiej Grzelak – Kontuzjołapacz ... , ma spore umiejętności i jeśli będzie zdrowy bede na niego stawiać.
Adrian Paluchowski-Póki co zmiennik.
Legia również zgłosiła do ligi kilku juniorów ale ich Trener Nowak nie opisuje ponieważ rzadko będą mogli powąchać Ekstraklasowej Murawy
Pierwszy mecz sparingowy Legia rozegra już za 3 dni na obozie w Hiszpanii z Espanyolem Barcelona.