Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: "Fioletowy rozpie*dol we Francji" [kariera pottera - odcinek 1]
board.issonline.pl > Pro Evolution Soccer: Forum Dyskusyjne > Blogi i kariery
potter
Edytowane 16.03.09

Odcinek 1: "Jak sie nie ma lubi.. poznajcie kadre Tuluzy"

Gra: FM 09
Łatka: 9.3.0
Ligi: Francuskie [4]
Klub: Toulouse Football Club

Dnia 1 lipca 2008 stery w klubie z Municipal przejal 37 letni Polak - Jacek Kinal. Prezes Sadran wyznaczyl niedoswiadczonemu szkoleniowcowi jasny cel - bezpiecznie utrzymać zespol w Ligue 1. Francuscy fachowcy nie rokuja nam za dobrze - max 18 miejsce, zgodnie mowia L'Equipe i France Football. Jeszcze sie zdziwią smile.gif
Do pomocy nowego trenerowi dal stary sztab szkoleniowy oraz budzet transferowy wynoszacy 3,5 mln E. Kinal nie ociagal sie z robota i juz po chwili poznal cala kadre pierwszego zespolu oraz rezerwy i juniorow.
Oto krotka chraterystyka kazdej z formacji "jedynki"
Bramkarze:
O. Blondel - najslabszy z calej trojki. Bedzie grywal glownie w rezerwach badz w przypadku kontuzji obydwu pozostalych. Czyli nigdy biggrin.gif
C. Carrasso - wychowanek Marsylii. To jego pierwszy sezon w Tuluzie. Zawodnik na ktorego bede stawial.
S. Hamel - najstarszy z bramkarzy. Zmienik Carrasso, rowniez przyszedl z OM. Pogra w pucharach: ligi i Francji
Obrońcy:
Prawi:

A. Ebondo - byly reprezentant mlodziezowki Francji. Grajacy ofensywnie. Wzbudza spore zainteresowanie innych klubow.
P. Cesar - Jak zawodnik wyzej rowniez lubiacy gre do przodu. Ostatecznie przegral rywalizacje choc na poczatku stawialem na niego. Dobry zmiennik.
Środkowi:
M. Cetto - kapitan zespolu. Solidny ligowy gracz. Dobrze gra glowa, jest agresywny. Dobrze kryje
M. Fofana - podobnie jak Cetto bardzo porzadny stoper. Umiejetnosci podobne co Argentynczyk, choc w grze glowa jest jeszcze lepszy
D. Congre - dosc przecietny zawodnik. Mysle ze gral bedzie w wypadku kontuzji dwoch wyzej, badz tylko w pucharach. Za rok do odstrzalu.
A. Ouasfane - mlody, zdolny, ale nie doswiadczony. Zostal przesuniety do zespolu rezerw gdzie ma sie ogrywac conajmniej rok.
Lewi:
J. Mathieu - najlepszy zawodnik mojego zespolu. Chcialo go wiele klubow, ale od razu przedluzylem z nim kontrakt. Swietny w ofensywnie, kapitalnie gra glowa.
C. M'Bengue - 20 letni dobrze zapowiadajacy sie gracz. Dostanie szanse w pucharach. Za rok go wypozycze bo z WHU wroci Ilunga
Pomocnicy:
Środkowi, defensywni:

E. Didot - dobrze rozgrywajacy byly gracz Rennes. Ma za soba wystepy w mlodziezowce Francji. Motywator, zastepca kapitana
M. Berson - zawodnik, ktory rowniez ma duza umiejetnosc zagrywania dokladnych podan. Solidny w odbiorze.
E. Capoue - nadzieja na lepsze jutro smile.gif 20 lat a juz rozgrywa na wysokim poziomie, bedzie dobrym zmiennikiem
M. Sissoko - takze mlodzian. Chcialem go wypozyczyc bo na razie jest numerem 5 na srodku pomocy ale nie zgodzil sie ani do Stoke ani do Koln, wiec pogra w rezerwach.
P. Siriex - bardzo przecientny gracz. Jak bede mial wiecej kasy za rok to ktos za niego zostanie sprowadzony. Na razie rezerwowy
Ofensywni, Prawi:
D. Braaten - Norweg, byly Klusak. Umiejetnosciami nie zachwyca, ale zdradze ze to on rozpoczal sezon w 1 skladzie
B. Bergougnoux - takze przecientny, niby moze grac na srodku, gdzie go probowalem ale gral piach. Na boku solidnie ale nic poza to
Ofensywni, Lewi:
F. Mansare - jedna z moich gwiazdek. Gwinejczyk to swietny drybler, dobrze wrzuca, uderza. Nie ukrywam ze na niego mocno licze
A. Bonnet - taki zawodnik bez wyrazu. Zmiennik Mansare, ma male szanse na gre. Po 1 roku do odstrzalu
Napastnicy:
A. P. Gignac - chyba nie trzeba przedstawiac. Supersnajper z Tuluzy. Kiedy prowadzilem Rennes on zostal krolem strzelcow, licze na powtorke
S. Larsen - Dunczyk, naturalny zastepca w przypadku kontuzji [odpukac] Gignaca. Calkiem solidny napastnik, lis pola karnego
X. Pentecotte - mocno przecientny Francuz. Na razie zostanie i dostanie pare szans. Zobaczymy co bedzie dalej
A. Soukouna - mlody wilczek biggrin.gif Od razu odeslany do rezerw, choc zapowiada sie na ciekawego gracza na przyszlosc.

Zamierzam grac ustawieniem polskim tongue.gif 14231 lub jak kto woli 1451 wiec zdecydowalem ze potrzebuje miec 24 graczy w kadrze. 3 bramkarzy, 8 obroncow, 10 pomocnikow i 3 napastnikow.
Po odeslaniu do rezerw Ouasfane'a, Sissoko i Soukouny pozostaly 3 wolne miejsca w kadrze. Najbardziej zalezalo mi na tym zeby kupic jedno badz nawet dwoch rozgrywajacych, ofensywnych, srodkowych pomocnikow.
Moj asystent podpowiedzial mi ze w tej roli idealnie sprawdzi sie pewien Legionista i tak oto:
08.07.2008 - Roger Guerreiro -> Toulouse [2 mln E] - dobry przeglad pola, podanie i technika to glowne atuty naszego reprezentanta. W proponowanym przeze mnie ustawieniu bedzie gral tuz za plecami napastnika.
Do srodka obrony sprowadzilem, nie mlodego juz [29 l.] ale bardzo solidnego, mogacego spokojnie powalczyc o pierwsza 11, Brazylijczyka - Leonardo Silvę. Kosztowal smieszne 350 tys E i zarabia prawie najmniej w zespole. Mysle ze warto bylo
Potem wynikla jeszcze pewna sytuacja, o ktorej w kolejnej czesci, ze zakupilem jeszcze jednego kreatora gry, po wczesniejszej prosbie do zarzadu o zwiekszenia funduszy na transfery [ o dziwo dali ponad 4,5 mln E]. Okazal sie nim:
Per Ciljan Skjelbred, reprezentant Norwegii, mlody, nie ustepujacy duzo Rogerowi, ofensywny pomocnik, za ktorego zaplacilem 1,5 mln E.
Czas wiec przystapic do sparingow, ktorych zaplanowano 6 [ostatecznie zagralem o jeden wiecej]. Ale o nich w kolejnej czesci...
Zapraszam i komentowac.
potter
Odcinek 2: "Gdzieś, z kimś będziemy grać, byle się zgrać...Sparingi"

Jak już wcześniej wspomniałem mój klub , jeszcze przed moim przyjściem, dogadał się na 6 meczy kontrolnych. Nie zamierzałem z nich rezygnować, ani zmieniać rywali więc już 7 lipca rozpoczęliśmy pierwszy sparing. W 18 dni rozegraliśmy wszystkie zaplanowane mecze. Oto ich wynki:

D - 3:0 vs Young Boys Berno [Szwajcaria].
Gole: Mathieu 32 min Larsen 60, 72 min

W - 1:6 vs Marek Dupnica [Bułgaria]
Gole: Bergougnoux 8, 17, 20 min Gignac 35, 70 min Braaten 83 min

W - 0:2 vs Spartak Warna [Bułgaria]
Gole: Bergougnoux 3 min Pentecotte 73 min

W - 0:4 vs Naftex Burgas [Bułgaria]
Gole: Fofana 45 min Cetto 54 min Ebondo 62 min Pentecotte 80 min

W: - 0:4 vs Wichren Sandanski [Bułgaria]
Gole: Gignac 1 min Mathieu 21 min Ebondo 48 min Bonnet 63 min

D: - 1:2 Schalke 04 Gelsenkirchen [Niemcy]
Gol: Mathieu 31 min
Kontuzja: Roger - pauza: 2/3 tyg

Ogólnie z gry zespołu jestem zadowolony. Mieliśmy wiele sytuacji w każdym z tych meczy. Mimo, że rywale niezbyt wymagający to podobała mi się gra moich podopiecznych.
W każdym spotkaniu zagrało 22 piłkarzy. Zmieniały się tylko minuty, w których wchodzili rezerwowi. W pierwszym meczu już po przerwie, z Schalke na ostatni kwadrans.
Najczęściej mecze zaczynała następująca 11:
Carrasso - Ebondo, Cetto, Fofana, Mathieu - Didot, Berson, Bergoungoux, Roger, Mansare - Gignac
Z całej kadry w żadnej z gier kontrolnych nie wystąpił jedynie bramkarz Blodnel, który przegrał rywalizację z byłymi golkiperami OM i szansę występów dostał jedynie w rezerwach.
Kontuzja Rogera okazała się na tyle poważna, że jego występ z Caen, w 1 kolejce, stanął pod znakiem zapytania. Wtedy to na tydzień przed ligą zaplanowałem szybki sparing z rezerwami i podjąłem kroki w celu ściągnięcia wymienionego w I części Norwega. Ostatecznie udało się to zrobić dzień przed ligą, wieć nie było mowy by zagrał on w pierwszym meczu.
W sparingu z "dwójką" cały mecz na pozycji ofensywnego pomocnika zagrał Bergoungoux i niestety wypadł blado. Na prawej pomocy postawiłem na Braatena i zawodnik ten został bohaterem meczu. Gola jednak nie zdobył a uczynili to za niego: Gignac w 21 min, Mathieu w 60 min i Larsen w 73.
Kolejny gol lewego obrońcy, kolejny po rzucie rożnym. Stałe fragmenty wypaliły po raz kolejny.
Nadszedł czas meczu z Caen. Wg mediów byliśmy faworytami, ale obawiałem się tego startu. Niesłusznie, ale o tym następnym razem..

Komentować smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.