Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Udinese - Serie A
board.issonline.pl > Pro Evolution Soccer: Forum Dyskusyjne > Blogi i kariery
Kubbas
Ustawienia gry: Czempion, 15 minut, zmęczenie z meczu na mecz, i reszta błahostek on

Już dziś rusza 1 Liga Włoska - Serie A

Oto atrakcje czekające nas w 1szej kolejce ligi

Udinese objęte przez nowego trenera Kubbas'a rozegra swój inauguracyjny mecz z US Palermo, które w tamtym sezonie nie grało zbyt dobrze, trener Kubbas jest pozytywnie nastawiony do meczu i jak zwykle wypowiada się na łamach prasy beztrosko, oto słowa wypowiedziane tydzień temu przez niego:

Dziennikarz: Czy obawia się pan swojego pierwszego meczu przeciwko drużynie Palermo?

Kubbas: Palermo? To jakiś beniaminek? Nie obawiam się tego zespołu całkowicie, ja i moi zawodnicy mierzymy w tym sezonie w Mistrzostwo Włoch oraz zdobycie Pucharu Włoch i nikt nam na drodze do tego nie stanie.

Dziennikarz: Zatem jest pan pewny zwycięstwa? Jaki wynik pan przewiduje?

Kubbas: 4-0

A tak przedstawia się skład Udinese na ten sezon:

Kalendarz Udinese jest bardzo ciekawy, oraz trudny, z niecierpliwością wszyscy na pewno oczekujemy meczu 6 kolejki przeciwko Internazionale, zesłorocznemu tryjumfatorowi Serie A.

Oto terminarz Udinese w Serie A oraz Pucharze Italii:

lukasz44
Bardzo fajnie się zapowiada .
P.s. - Na jakim patchu grasz ????????
KKS_LECH_1922
Udinese - Lech... to będzie dopiero mecz smile.gif)
GooFy
Kubuś gra na PES 6.5 patch biggrin.gif
Kubbas
Udinese - Palermo
1 Kolejka Serie A

Obydwie drużyny Udinese jak i Palermo wkroczył na stadion niezwykle zmotywowane, Palermo tym bardziej trener tej drużyny nawet nie przywitał się z trenerem Kubbas'em przed meczem oburzony po słowach wypowiedzianych tydzień temu na jego temat, spytany przez dziennikarzy przed meczem co sądzi o tym co powiedział trener Kubbas zripostował to krótkim "Odpowiemy mu na boisku.". Obydwie drużyny wyszły na boisko w najmocniejszych składach, nie było żadnych kontuzji oraz innych problemów przez które najlepsi gracze mieliby nie wystąpić.

Quagliarella wykonał pierwsze kopnięcie futbolówki po gwizdku sędziego de Santisa i pierwszy mecz tego sezonu dla drużyn Palermo i Udinese rozpoczął się, Udinese odrazu rozpoczęło od natarć na bramkę rywala co zaowocowało szybkim rzutem wolnym w 2 minucie, po którym piłka poszybowała nad bramką rywali. Już 7 minut później Udinese miało rzut rożny, z którego nic nie wynikło. W 14 minucie Di Natale dostał świetną piłkę do boku od Quagiarelli, natychmiast dośrodkował do Sancheza, który strzałem głową pokonał bramkarza.

Udinese po strzelonej bramce nadal nacierało na drużynę Palermo, która pozostawała przez cały czas na swojej połowie sporadycznie wychodząc z kontrami. W 19 minucie Di Natale próbował uderzyć z daleka, ale spudłował. W 37 minucie Tissone został ukarany żółtą kartką.

W 39 minucie na prawej stronie piękną piłkę ze środka pomocy otrzymał Sanchez po czym wykazał się świetną wizją boiska i dokładnie dograł do wyprzedzającego obrońcę Tissone, który wykończył akcję z 14tgo metra mierzonym strzałem.

Świetne dośrodkowanie Lukovica z lewej strony i Sanchez strzela swoją drugą bramkę wyprowadzając Udine na 3 bramkowe prowadzenie ! Chyba nawet sam trener Kubbas nie spodziewał się tak świetnej gry Udine i totalnej dominacji na boisku !

Oto mamy koniec pierwszej połowy, 3-0 dla Udinese, Palermo kompletnie nie wie co się dzieje na boisku, próbują przerywać piękne akcje Udinese faulami, ale to nie potrafi zmienić obrazu gry. Udinese wygląda jak przyszły mistrz Włoch, choć może trochę za wcześnie na takie słowa, ale na pewno można szczerze powiedzieć, że trójkąt ofensywny Quagliarella - Di Natale - Sanchez jest nie do zatrzymania.

2 połowę Palermo rozpoczęło ostrym natarciem na bramkę Udinese, jedna z akcji skończyła się groźną główką Bresciano, ale piłka przeleciała nad poprzeczką. Szybko Udinese ruszyło do odpowiedzi, w 59 minucie Di Natale minął dwóch obrońców słynną ruletką Zidane'a po czym oddał groźny strzał, który sparował bramkarz Palermo, piłka trafiła pod nogi, a właściwie głowę Sancheza, który skończył akcję szczupakiem i wyprowadził Udinese na prowadzenie 4ema bramkami.

To już był pogrom, Palermo się nie podniesie w 64 minucie Quagliarella uciekł obrońcą lewą stroną, po czym minął ostatniego defensora zbiegając do środka i mierzonym strzałem pokonał bramkarza.

Już 3 minuty później Di Natale obsłużył Quagliarelle piękną prostopadłą piłką, którą wykorzystał bez problemu. Gracze Palermo stanęli jak wryci, to była tragedia.

W 72 minucie Quagliarella wyszedł sam na sam z bramkarzem, ale pomylił się o centymetry lobując go.

W 77 minucie doszło do dwóch zmian

W 82 minucie piękną wrzutkę w pole karne zagrał Di Natale, ale niestety Quagliarella pomylił się strzelając w niesamowity sposób - nożycami.

90 minuta, Inler dośrodkowuję, ale Floro Flores, który dopiero co wszedł na boisko pudłuje głową.

Koniec meczu ! Niesamowite zwycięstwo Udinese, 6 - 0 ! Trener Kubbas nie blefował ! Jeżeli Udinese będzie utrzymywać taką formę a ich najlepsi zawodnicy unikną kontuzji, ten zespół może sięgnąć po mistrzostwo.

Graczem meczu został Sanchez, który popisał się Hat-Trickiem ! Rozegrał on niesamowity mecz, ale myślę, że cała drużyna zasłużyła na wyróżnienie, takie mecze nie zdarzają się często, bez wątpliwości jest to świetny początek sezonu !

A oto strzelcy bramek

Po meczu udało nam się porozmawiać chwilę z graczem meczu, Sanchezem

Redaktor: Cóż za mecz ! Wiem, że jesteś bardzo wyczerpany a więc zadam tylko kilka pytań. Co sądzisz o waszym dzisiejszym występie?
Sanchez: To było coś niesamowitego, wszystko nam dzisiaj wychodziło, z zegarmistrzowską precyzją realizowaliśmy założenia taktyczne trenera, piękny mecz.
Redaktor: Strzeliłeś 3 bramki, koledzy świetnie odnajdywali Cię na boisku a ty świetnie odnajdowałeś piłkę
Sanchez: Tak było, koledzy wykonali niesamowitą robotę dogrywając mi piłkę w tych 3ech sytuacjach oraz zabezpieczając tyły, nie pozostaje mi nic tylko jak ich pochwalić.
Redaktor: Gratuluję i życzę kolejnego następnego występu w 2giej kolejce
Sanchez: Wielkie dzięki !

Na innych boiskach w Serie A także rozgrywały się ciekawe spotkania, Juventus oraz Milan łatwo pokonali swoich przeciwników, za to Inter przegrał aż 4 - 0 z Fiorentiną ! Jak widać nie tylko Palermo szuka formy, Fiorentina upokorzyła mistrzów Włoch. Roma zremisowała z Catanią co jest też dużym zaskoczeniem.

Może ktoś przeczyta rolleyes.gif Może się spodoba rolleyes.gif
lukasz44
Bardzo dobrze , ale myślę że 10 minut byłoby lepiej aniżeli 15 bo za dużo goli strzela Udinese, he he,

edit:
Jak chcesz , ale nie zapomnij o wydaniu patcha chociaż tongue.gif ,he he.
i powodzenia w kolejnych meczach od konkurencji.
Kubbas
Jakiś czas temu grywałem sobie Saint - Ettiene, też na 15 minut Ligue 1 i było dobrze, po prostu zagrałem świetny mecz biggrin.gif
MaTi10
Fajne wysokie zwycięstwo ; ] mogło by być tak Lech-Udinese ; D
artysta germanista
nawet niewiedziałem, że masz bloga. Fajne miniaturki screenów
bartek-brt
Kozak to wygląda! Fajny sposób prowadzenia.
GooFy
Nom pogrom w pełnym tego słowa znaczeniu. Pięknie opisane biggrin.gif
Kubbas
Napoli - Udinese
2 Kolejka Serie A

Drużyna Kubbas'a ciągle w niesamowicie dobrym nastroju po ostatnim pogromie Palermo, wkroczyła na boisko w Napoli aby rozegrać swój pierwszy wyjazdowy mecz w tym sezonie. Trener Kubbas dzień przed meczem na konferencji spytany o taktykę na mecz z Napoli odpowiedział "Taktyka? Prosta jak drut. Roznieść ich." Trener Kubbas od początku sezonu jest bardzo pewien siebie, co pokazują jego kontrowersyjne wypowiedzi. Jak na razie nie widać aby jego drużynie w jakiś sposób to przeszkadzało.

Tak wyglądała tabela przed rozpoczęciem 2 kolejki Serie A

Pierwsze minuty meczu przebiegały dość spokojnie obie drużyny wyczekiwały, wyczuwały zespół przeciwny aż nagle w 4 minucie Di Natale minął jednego z obrońców przepuszczając piłkę po jego prawej stronie a biegnąc po lewej i znalazł się w polu karnym, cudownym strzałem umieścił piłkę w siatce ! Znowu Udinese zaczęło z wysokiego C !

Napoli zaczęło rwać grę, chciało jak najszybciej wyrównać, niektórzy gracze zaczęli faulować co w 10 minucie zaowocowało żółtą kartką dla Paolo Cannavaro.

Di Natale podchodzi do piłki w miejscu gdzie został sfaulowany przez Paolo, lewym rogu pola karnego wypatrzył Quagliarelle, który nie sięga piłki głową, piłka zkozłowała bramkarz także jej nie złapał SŁUPEK, ALEŻ NIEFORTUNNIE MOGŁA PAŚĆ BRAMKA DLA UDINESE !

12 minuta Di Natale dośrodkowuje z rzutu rożnego, piłka trafia do Sancheza GOOOOOOL ! 2 - 0 co za futbol gra Udinese !

14 minuta wrzutka z prawego skrzydła, Quagliarella próbuje lobować bramkarza glową, TAK ! Kolejna bramka, Napoli pogrążone, trener Kubbas nie rzuca słów na wiatr !

38 minuta Sanchez odbiera piłkę bocznemu obrońcy Napoli ucieka z nią goni go dwóch defensorów Napoli, nie dogonią go ! Wychodzi sam na sam, sprytnym strzałem "z czuba" pokonuje bramkarza ! 4-0 !

43 minuta Tissone strzela, ale piłka przelatuję ponad poprzeczką, 2 minuty później sędzia odgwizduje koniec pierwszej połowy. Kolejny niesamowity mecz Udinese, trener Kubbas był jak najbardziej dobrym wyborem zarządu, Udinese jest nie do zatrzymania. Niesamowicie dyryguję nimi kapitan Di Natale, reprezentant Włoch ma na swoim koncie już bramkę i asystę. Jak widać to on kieruję on grę zespołu, jak i na boisku tak i poza nim.

Drugą połowę gracze Napoli rozpoczęli od nieustannych ataków, w 49 minucie po piękny podaniu Dalla Bona wyszedł sam na sam z Handanovicem, ale ten obronił pięknie strzał i sparował go na rzut rożny.

W 50 minucie Lukovic otrzymał piękną piłkę od Di Natale, ale pomylił się o centymetry przy strzale.

W 66 minucie Sanchez uderzył ze skrzydła w prawy dolny róg bramki bramkarza Napoli - Gianello, ale ten bez problemu wyjął piłkę i wyprowadził ją do ofensywy długim wyrzutem ręką.

74 minuta Di Natale strzela z 16 metrów - broni Gianello. W 78 minucie po brutalnym faulu na Sanchezie Di Natale strzela z wolnego wprost w bramkarza.
W tym samym momencie z boiska schodzi dwóch graczy. Druga część meczu nie jest na razie tak emocjonująca jak ta pierwsza, Udinese zaczęło grać bardziej defensywnie, a Napoli boi się zaryzykować jeszcze bardziej znając ofensywną siłę Udinese.

W 82 minucie Di Natale był bliski strzelenia bramki po zejściu ze skrzydła tak samo jak Quagliarella, który usiłował dobić jego strzał, ale trafił w słupek.

88 minuta piękne podanie z prawego skrzydła do Pepe, który wszedł na boisko z ławki rezerwowych i bramka ! Co za akcja ! Włodzimierz Szaranowicz krzyczy "Cudowny GOL oto właśnie chodzi w futbolu ! ! ! "

90 + 1 świetne dośrodkowanie Obodo i główka Quagliarella ląduję w rękach bramkarza.

2 minuty później arbiter kończy kolejne świetne spotkanie zespołu Udinese, który wydaję się nie do zatrzymania. Po meczu udało się przeprowadzić wywiad z Di Natale, mózgiem i sercem tego świetnego zespołu.

Redaktor : Witaj, po pierwsze chciałem pogratulować kolejnego świetnego występu i pewnego zwycięstwa !
Di Natale : Witam, bardzo dziękuję mam nadzieję, że będziemy grać tak w każdym meczu
Redaktor : Na pewno nikt by się na to nie skarżył, oprócz przeciwników
Di Natale : haha oni na pewno mieli by nam coś do zarzucenia, jestem pewien, że do śmiechu by im nie było
Redaktor : Teraz na poważnie, co sądzisz o nowym trenerze Kubbasie?
Di Natale : O, to mnie zaskoczyłeś, muszę przyznać, że na początku nie byłem pozytywnie nastawiony do naszego nowego trenera, prowadzi on nas bardzo twardą ręką, ale dopóki daje to efekty wszyscy jesteśmy za tym aby tak trwało.
Redaktor : Następny mecz rozegracie z Reginną Calcio, rywale na pewno będą wypoczęci tak jak i wy, gdyż nie rozgrywają meczy w pucharze Włoch. (przyp. Udinese pauzuję pierwszą rundę, zaczyna w 2giej) Na jaki rezultat liczysz?
Di Natale : Na pewno mam nadzieję, że wygramy ten mecz, mam wyśmienitych kolegów w drużynie i nie zapominajmy, że ten kto robi różnicę w meczach to Di Natale (śmieję się przechodzący obok Sanchez) a z tym oto kolegą porozmawiam w szatni, dziękuje za wywiad
Redaktor : Nawzajem dziękuję, nie zrób mu krzywdy Antonio ktoś musi strzelać bramki z Reginną !

Antonio Di Natale

Oto strzelcy bramek w dzisiejszym spotkaniu

Oto wyniki pozostałych spotkań, Fiorentina po raz drugi urywa punkty Włoskim "gigantom" remisując z Juventusem 2 - 2 co jest wielkim zaskoczeniem, Milan i Inter pokonują swoich przeciwników.

Tabela po pierwszych dwóch kolejkach prezentuję się następująco, Udinese Calcio na 1szym miejscu w tabeli co jest wielkim zaskoczeniem, za nim wielkie firmy kolejno Milan i Juventus.

Tim Cup powszechnie zwanym Copa de Italia rusza jutrzejszego dnia, mimo iż Udinese nie gra jeszcze w tej kolejce przekażemy państwu wyniki z pozostałych spotkań, w których wystąpią między innymi Juventus i Milan.

popeq93
Kubbas za dobry jesteś tongue.gif tongue.gif

świetnie prowadzona karierka smile.gif
szczególnie te zdjęcia do każdej sytuacji, świetnie to wygląda tongue.gif

pzdr tongue.gif
Windziak
Wszystko fajnie, ale powinieneś zmniejszyć czas do 2x 10 minut, bo ta gra jest bez sensu ;P
GooFy
No wywiadzik ekstra biggrin.gif Ten momęt z Sanchezem. Fajny jak w życiu biggrin.gif
Kubbas
Cieszę się, że Wam się to podoba, wkładam w to dużo pracy wink.gif Dzięki za motywację, na jutro przygotowałem wyniki pucharu Włoch i kilka innych niespodzianek, jutro pewnie zrelacjonuje kolejne 2 kolejki.

Windziak myślałem nad tym, ale zazwyczaj jak grałem ligi to na 15 min tak samo ML i wyniki miałem niższe, to wina ofensywnego trio biggrin.gif Przemyślę, zmianę, ale najpierw zobaczę czy tak będzie dalej, może to wina mojej dobrej dyspozycji.
bartek-brt
Wygląda imponująco! Obyś tylko zapalu nie stracił:-)
Kubbas
Tim Cup Strikes Again This Year - Czyli Puchar Włoch Kolejny Rok oraz zapowiedź następnej kolejki Serie A
Dzisiaj zostały rozegrane pierwsze spotkania Tim Cup, czyli Pucharu Włoch oto wyniki meczy

Juventus spokojnie ograł Palermo, ale stracił cenną a może nawet krytyczną bramkę na wyjeździe co stawia przed Palermo szansę awansu. Bramki na wyjeździe są niesamowicie cenne w pucharach o czym Juventus może się przekonać na własnej skórze.

Lazio wygrało 3 - 2 z beniaminkiem Bologna, tak jak Juventus muszą pamiętać o bramkach na wyjeździe, niewątpliwie taki wynik dla Bologny jest wielkim sukcesem.

Milan, wicelider Serie A bezproblemowo "obezwładnił" Catanie Calcio i spokojnie oczekuje na mecz rewanżowy.

FC Torion przegrało z Cagliari Calcio tylko 1 - 0, aczkolwiek u siebie, w tej parze jeszcze wszystko jest możliwe.

Oto zapowiedź następnej kolejki Serie A, w której między innymi Lider Serie A - Udinese zmierzy się z Regginą, a Milan zmierzy się z zawsze niebezpiecznym Lazio, a Juve zmierzy się z lokalnym rywalem Torino.

Przeprowadziliśmy dwa krótkie wywiady z kluczowymi postaciami pierwszych dni ligi czyli: trenerem Udinese Calcio - Kubbas'em oraz graczem wicelidera Serie A, dyrygentem zespołu z Milanu, mistrzem świata, reprezentantem Włoch - Andreą Pirlo, który ma już w tym sezonie na swoim koncie bramkę i asystę.

Redaktor : Witaj, zacznę z grubej rury - co sądzisz o Udinese Calcio, które obecnie jest liderem Serie A ?
Pirlo : Witam, oh muszę powiedzieć, że jestem bardzo zaskoczony, roznoszą w tym sezonie przeciwników, nie robią sobie nic z defensywy przeciwnika
Redaktor : Twój dobry kolega reprezentacyjny jest kapitanem tego zespołu - Di Natale, co sądzisz o jego grze?
Pirlo : Antonio wykonuję świetną robotę, co prawda widziałem ich tylko jeden mecz gdyż zazwyczaj gramy w podobnych porach dnia, biega po boisku, strzela, walczy o każdą piłkę, pokrzykuję, prawdziwy kapitan.
Redaktor : Czyli sądzisz, że jest on ich kluczowym graczem?
Pirlo : Tak, on wznosi tą drużynę o "poziom wyżej" niesamowity zawodnik.
Redaktor : Jak myślisz czy zdobędziecie w tym sezonie mistrza Włoch?
Pirlo : Tego nigdy nie wiadomo, musimy skupić się na każdym meczu z osobna, jak pokazuję przypadek Udinese czy Fiorentiny, która wyrwała remis Juve i wygrała z Interem, trzeba w tej lidze uważać na każdego.
Redaktor : Dziękuje za wywiad i życzę powodzenia w Pucharze Włoch (wywiad odbył się przed rozpoczęciem Tim Cup przyp. redaktor)
Pirlo : Również dziękuję

Andrea Pirlo - AC Milan

Redaktor : Dzień dobry
Kubbas : Witam szanownego redaktora
Redaktor : Muszę przyznać, że nikt, w tym ja nie wierzył w tak świetną postawę Udinese
Kubbas : Cóż mogę powiedzieć, chłopcy grają świetną ofensywną piłkę, wykonują to nad czym pracujemy na treningach, szczęście nam sprzyja, boisko też, wszystko jest ok
Redaktor : Zachwyca nas wszystkich postawa Sancheza, jego skuteczność jest niesamowita w tym sezonie, nikt nie myślał, że będzie tak dobrze grał, w tamtym sezonie trener na niego nawet nie stawiał, przyszedł on z wypożyczenia, na które wysłało go River a teraz jest kluczowym zawodnikiem
Kubbas : Tak, Sanchez na prawdę gra świetnie, może poprzedni trener nie widział w nim potencjału jaki w nim drzemie, będzie on niesamowitym zawodnikiem w przyszłości
Redaktor : Jaki pan przewiduję rozwój sytuacji w meczu z Reginną?
Kubbas : Myślę, że nie musimy się w tym sezonie nikogo bać, gramy swoje, znamy swoją wartość, nikt nie stanie nam na drodze, Inter, Milan, Juve - dawać ich tu !
Redaktor : Nie jest pan zbyt pewien zwycięstw?
Kubbas : Może i trochę tak, ale możemy porozmawiać o tym po 6tej kolejce?
Redaktor : Proponuje pan jakiś zakład?
Kubbas : Czemu nie, wygramy mecz z Interem bez problemu, wchodzi pan?
Redaktor : Oczywiście, zakład stoi, dziękuję za wywiad
Kubbas: Dziękuje i do zobaczenia po 6tej kolejce

FC Internazionale świętujące mistrzostwo Włoch

GooFy
Hehe Ty to masz pomysły. Świetna zapowiedź
Kubbas
Dziękuje za grad komentarzy ; )
Kubbas
Udinese Calcio - Reginna Calcio
3 Kolejka Serie A

To już 3cia kolejka Serie A dla drużyny trenera Kubbas'a, jak na razie wszyscy są zadowoleni: kibice, zarząd, gracze. Komentatorzy sportowi przewidują szybki upadek Udinese, Jacek Gmoch Polski komentator sportowy powiedział po ostatnim meczu Udinese takie słowa "Oni są jak kometa lecą z wielką prędkością, ale jak już spadną, nic po nich nie zostanie, co najwyżej jakieś odłamki grające coś w stylu futbolu". Reginna jak na razie gra ogony tabeli i jakby jeszcze nie odnalazła swojej tożsamości, aczkolwiek jest to zespól niebezpieczny z wielkim potencjałem.

Tabela przed spotkaniem, gospodarze dzisiejszego meczu nadal na "topie"

Pierwszy gwizdek sędziego i rozpoczynamy mecz, 2 minuta spotkania już pierwszy faul na graczu Udinese odgwizdany, długa wrzutka z rzutu wolnego, niestety nic z tego nie będzie.

6 minuta spotkania Di Natale stara się poszukać, któregoś z partnerów płaskim podaniem nie widząc nikogo wdaje się w drybling schodzi do skrzydła dośrodkowuje Sanchez wybija się w powietrze i TAK zdobywa swoją 6tą bramkę w tym sezonie !

14 minuta spotkania Udinese naciera strzał Inlera z prawego skrzydła sparował bramkarz po czym obrońca wybija piłkę na aut z lewej strony boiska.

15 minuta spotkania wyrzut z autu, lewa strona boiska piękna wrzutka do Di Natale i GOOOOOOOOOL, Di Natale biegnie w kierunku kolegów aby cieszyć się bramką, ale sędzia boczny podnosi chorągiewkę SPALONY !

27 minuta mecz się trochę ustatkował gdy naglę dośrodkowanie z prawej strony trafia na głowę Corradiego, ale ten posyła piłkę lekko nad prawym okienkiem bramki Udinese

30 minuta meczu Corradi wychodzi przez zamieszanie w linii defensyw jest sam na sam, Motta zbiega do niego ze skrzydła spóźniony brutalnie fauluje i czerwona kartka, sędzia nie miał wątpliwości, Corradi był faulowany na 16 metrze. Oburzenie Motty nic nie pomoże musi opuścić swoją drużynę i boisko. Udinese w osłabieniu i wolny dla rywali, którego na szczęście nie wykorzystują.

Jak okazuje się 2 minuty później Corradi doznał urazu podczas faulu Motty i musi opuścić boisko w jego miejsce wchodzi Stuani.

Sędzia gwiżdże koniec emocjonującej 1szej połowy, menadżer Udinese Kubbas w przerwie postanowił przejść z ustawienia 4 - 3 - 3 na ustawienie 3 - 3 - 3 z powodu braku Motty, który zszedł z boiska za czerwoną kartkę. Jak na razie pierwsza połowa była bardzo wyrównana z lekką przewagą Udine, głównie z powodu gry w 10tke. Zobaczymy czy Reginna wykorzysta tą przewagę w 2 połowie. W związku z czerwoną kartką Motty na boisko wejdzie Felipe zastąpi on Lukovica, i oto rozpoczynamy 2 połowę meczu.

49 minuta Rakic wychodzi sam na sam z Handanovic'em, cóż za piękna interwencja nie ma GOLA !

62 minuta strzela Stuani broni Handanovic po raz kolejny ! Niesamowite dwie interwencje bramkarza Udine !

71 minuta Tissone brutalnie faulowany ! Nie ma kartki, tylko rzut wolny, kibice są oburzeni cały stadiony buczy !

73 minuta zmiany po stronie Udinese, trener Kubbas wykorzystuje ostatnie roszady w składzie, aby uszczelnić defensywę. Tissone zmieni Zapate, a Quagliarella zmieni się z D'Agostino.

W 75 minucie Inler huknął niesamowicie z daleka, ale piłka poszybowała nad prawym okienkiem bramki Reginny.

78 minuta, Udinese broni się, trener przechodzi na ustawienie 3 - 5 - 1 - 1 z D'Agostino na szpicy, coraz bliżej końca byle utrzymać wynik, Reginna naciera Udine trzyma się przy piłce i kontruje.

KONIEC, tak Udinese wygrywa 3ci mecz z rzędu ! Mimo osłabienia i gry w 10tke Udine pozostaje niepokonane, w ciągu pierwszych 3ech kolejek Serie A nie straciło żadnej bramki i strzeliło aż 12 bramek ! Trener Kubbas może być dumny z postawy swoich graczy. Niestety po meczu okazuj się, że Tissone zdjęty w 73 minucie doznał lekkiego urazu i może pauzować nawet 3 - 5 spotkań, więcej informacji dostaniemy w najbliższych dniach.

Oto strzelcy bramek w dzisiejszym meczu

Zmiennicy

Graczem meczu został Felipe wprowadzony na boisko gracz w 45 minut zaliczył niesamowity występ, walczył, wygrywał pojedynki główkowe, rozgrywał piłkę, dyrygował osłabioną 3osobową defensywą i nie pozwolił na stratę bramki przez Udinese, dzięki niemu udało się im dowieźć tą 1no bramkową przewagę. Przechwycił on aż 7 piłek w tym meczu i zagrał 5/5 celnych podań, tylko w 45 minut ! Niesamowity występ !

Na innych boiskach rozgrywały się równie ciekawe mecze, derby Turynu zdecydowanie wygrał Juventus rozgramiając w pełnym tego słowa znaczeniu Torino 5 - 1, niespodziankę sprawiło Lazio, które wyrwało wiceliderowi Milanowi 1 punkt remisując 2 - 2.

A tak wygląda tabela Serie A po 3ech kolejkach ligowych, Udinese cały czas na najwyższym miejscu z kompletem wygranych

GooFy
Świetna relacyjka, jak zawsze. I wreszcie normalny wynik tongue.gif
Varies.
Ciekawe ile jeszcz pociągniesz bez straty gola...;p.Ciekawe tresci i fajnie się to czyta wink.gif.
Pozdrawiam
P.s.A Juve ma chyba inne logo nie tongue.gif?
Kubbas
Nie skończyliśmy jeszcze log do patcha dlatego takie jest biggrin.gif thx za komentarze ; )
lukasz44
Spoko ziomek to robisz , ale po świętach ja też wracam z karierą tongue.gif tongue.gif tongue.gif tongue.gif pozdro od konkurencji .
Kubbas
Zapowiedź Kolejki 4 Serie A oraz 11tka ligi po 3 kolejkach i "Fenomen Sancheza"

Serie A ruszyło już na dobre, jutro zobaczymy 4tą kolejkę ligi, której szlagierem będzie mecz Milanu z Interem, czyli Derby Mediolanu. Tak prezentują się wszystkie jutrzejsze spotkania

Wszystkie inne mecze schodzą na dalszy plan gdy w Mediolanie kibice zbierają się na wspólnym stadionie Milanu i Interu aby obejrzeć Derby Mediolanu. Jak wiadomo na boisku każda drużyna ma po 11 graczy, ale nie każdy potrafi wnieść tyle do ofensywy co dwójka przedstawiona przez nas dzisiaj, mianowicie Ibrahimovic i Kaka

To oni decydują w takich meczach jak ten o przebiegu spotkania, wyniku. Gwiazdy dzisiejszego futbolu, kompletny napastnik Ibrahimovic potrafiący uderzyć z każdej pozycji, głową, nogą oraz dograć idealnie piłkę do partnerów.

Kaka piłkarz roku 2006, szybki jak błyskawica ofensywny pomocnik, gwiazda Milanu przez wielu uważany za najlepszego piłkarza na świecie, niesamowita technika panowania nad piłką wyróżnia go spośród innych graczy światowej klasy, niesamowity gracz.

Ciekawymi spotkaniami na pewno będą pojedynki takich firm jak Lazio vs Fiorentina oraz pojedynek niekwestionowanego lidera Serie A Udinese z beniaminkiem Bologną.

Fenomen Sancheza

Sanchez, gracz z nikąd, gwiazda Udinese, wypożyczony z River Plate, a później wykupiony przez Udine przerodził się w tym sezonie w kompletnego skrzydłowego/napastnika, ten niezwykle skromny gracz nadaje drużynie Udinese niesamowitej siły ofensywnej. Strzelił już w tym sezonie 6 bramek i jak na razie jest królem strzelców Serie A

Przeprowadziliśmy krótkie wywiady z różnymi znawcami piłki nożnej gdzie zapytaliśmy ich o tego właśnie piłkarza, oto ich opinie

Znany komentator ESPN - "Kiedy widziałem, że Sanchez dostaje piłkę czułem, że padnie bramka, ten gracz jest niesamowity, potrafi dograć piłkę, strzelić z daleka, uderzyć głową, wygląda to tak jakby już przed akcją wiedział gdzie leci piłka i czekał tam na nią. Niesamowity "okaz"."

Trener jednego z największych zaskoczeń 1szych kolejek Ligue 1 Nancy Adrian K. - "Sądzę że to piłkarz z charakterem i wewnętrzną charyzmą. Ma w sobie sporo fantazji i nie boi się kontaktu z piłką. Doskonale odnajduje się na boisku i trzyma się ustalonych zadań. W polu karnym zachowuje zimną krew. To świetne cechy napastnika."

Antonio Di Natale, kolega klubowy - "Obserwowałem go już w tamtym sezonie na treningach, tak samo jak i trener, jest świetnie wyszkolony technicznie jedyna rzecz, której mu brak to ogranie, ale to przyjdzie z czasem. W tym sezonie na pewno będzie grał dużo minut."

Mati10, znany trener Legii Warszawa, który podobno zamieszany jest w aferę korupcyjną - "Jest to bardzo utalentowany zawodnik na dodatek młody więc świat piłkarski przed Nim , sądzę że każdy Trener chciałby Go mieć w swojej drużynie ponieważ to talent czystej wody."

Oto 11tka najlepszych graczy po pierwszych 3ech kolejkach Serie A

Di Natale Gilardino Sanchez

Figo Kaka

Vieira De Rossi

Panucci Maldini Pisano

Handanovic

Di Natale jak na razie zaliczył już 1 bramkę i 3 asysty, Gilardino strzelił 5 bramek, Sanchez strzelił 6 bramek

Figo ma na swoim koncie już 4 asysty, Kaka zaliczył ich 2

Vieira i De Rossi rozgrywają jak na razie same wyśmienite spotkania, ich wkładu w grę swoich drużyn nie widać na papierze

Panucci Maldini i Pisano jak na razie w tym sezonie tworzą istny mur w obronie

Handanovic jako jedyny uchronił swoją drużynę od strat bramek i przegranych w pierwszych 3ech kolejkach Serie A

Do zobaczenia po 4tej kolejce Serie A

GooFy
Mati10 zamieszany w aferę korupcyjną <hahaha> Świetna zapowiedź biggrin.gif
Windziak
Dżizas jeszcze o mnie coś napisz a jak przyrżnę... laugh.gif tongue.gif

Naprawdę super piszesz, stajesz się poważnym "konkurentem w walce o miano najlepszego karierowicza" tongue.gif Trzymam kciuki za to Twoje Udine wink.gif
Kubbas
Serie A
Kolejka 4

Dzisiaj na arenę lidera włoskiej Serie A przybył beniaminek Bologna, który od początku sezonu nie spisuję się zbyt dobrze. Udinese z wielu powodów wystąpi w nieco zmodyfikowanej formacji, Tissone kontuzjowany w meczu z Regginą będzie musiał pauzować 1 - 2 mecze z kontuzją kolana do kadry meczowej w jego miejsce dołączył Corvetto, a w pierwszej 11tce w jego miejsce wystąpi Zapata, Motta wykluczony przez czerwoną kartkę w meczu z Regginą Calcio zostanie zastąpiony przez Vujadinovic'a, który w poprzednich spotkaniach nie mieścił się w kadrze meczowej. Inler także znalazł się poza kadrą meczową, taka sama sytuacja wystąpiła z Quagliarellą, obydwu trener dał odpocząć z tym, że "Quag" usiądzie na ławce. Inlera zastąpił Isla, a Quagliarelle D'Agostino.

Oto układ tabeli przed spotkaniem

7 minuta strzał głową Marchinie'go broni Handanovic

Udinese po raz kolejny ruszyło ostro do przodu od początku meczu, w 13 minucie wrzuca Sanchez z prawego skrzydła, Obodo wyprzedza obrońce rzuca się szczupakiem TAK ! Mamy pierwszą bramkę dla Udine !

19 minuta wolny dla Udine faulowany Vujadinovic w prawym rogu pola karnego, wrzuca Di Natale, D'Agostino niestety pudłuję głową.

22 minuta strzał techniczny w prawy róg bramki Di Natale broni Antonioli

30 minuta rzut rożny dla Udine wykonuje Di Natale, obrońca wybija piłkę głową, która pada pod nogi, Isly, ale ten posyła piłkę nad poprzeczką.

38 minuta D'Agostion zabiera piłkę obrońcom wychodzi sam na sam i pudłuje, Quaglriallela by to wykorzystal !

40 minuta Adailton wychodzi sam na sam próbuje lobować bramkarza, piłka przechodzi obok prawego słupka ! ALEŻ szansa na wyrównanie !

41 minuta Sanchez ostro sfaulowany przez gracza Bologny zostaje zniesiony za boczną linie na noszach, co za pech, tak świetne spotkanie rozgrywał ten młody skrzydłowy.

44 minuta wolny dla Udinese uderza Di Natale broni bramkarz ! Cóż za uderzenie, niesamowita interwencja !

45 minuta rzut rożny dla Udine wrzuca Di Natale i D'Agostino pakuję piłkę do bramki ! Kolejna asysta Di Natale i pierwsza bramka D'Agostino w tym sezonie !

Koniec pierwszej połowy, wiele bramkowych sytuacji, ale tylko dwie bramki, jak na razie w tym spotkaniu wszystko jest otwarte. Sanchez w przerwie zmienia się z Pepe, który wchodzi na pozycje środkowego napastnika a na miejsce Sancheza przesuwa się D'Agostion, w przerwie zapytaliśmy jednego z asystentów trenera o stan Sancheza - "To nic poważnego, lekkie obtłuczenie kostki, mógłby grać dalej, ale nie chcemy ryzykować pogorszenia stanu kontuzji. Czy zagra z Genoą? Szczerze w to wątpię, na Inter na pewno będzie gotowy." Do przerwy na innych stadionach też jest bardzo ciekawie Fiorentina prowadzi z Lazio 1 - 0 a Inter przegrywa z Milanem 2-1.

50 minuta co za zamieszanie pod bramka Udine wrzutka z prawej strony podwójny rykoszet, dobitka, rykoszet broni bramkarz i za 3 razem Di Vaio posyła piłkę obok bramki ! Co za szansa dla Bologny !

59 minuta wolny dla Udine techniczny strzał Di Natale broni Antonioli !

66 minuta Isla wycofuje piłkę do Zapaty, ale ten pudłuje z 25 metrów

76 minuta Marchini po zamieszaniu przed polem karnym leży, gracze Udine wybijają piłkę na aut. W 77 minucie wraca z lekkim urazem .

81 minuta Di Natale otrzymuje żółtą kartkę po czym zmienia się z Floro Floresem, a za Lukovica na boisko wchodzi Felipe. Opaskę kapitana przekazał Handanovic'owi.

W 84 minucie piękne podanie od D'Agostino otrzymuje Pepe wychodzi sam na sam i spokojnie pokonuje bramkarza mamy 3 - 0 to już koniec meczu !

86 minuta brutalny faul na Pepe gracza Bologny ! Żółć !

90 minuta ! Tak to już koniec meczu 4 zwycięstwo stało się faktem ! Udinese od początku sezonu nie straciło ani jednej bramki !

Graczem meczu został Zapata, który grał dzisiaj zamiast kontuzjowanego Tissone i spisał się wyśmienicie. Zapata wykonał w tym meczu 22/22 celne podania oraz strzelił bramkę ! Niesamowity występ !

Oto dzisiejsi zmiennicy

Wyniki pozostałych spotkań gdzie Milan pokonał Inter 3 - 1 w derbach Mediolanu oraz Fiorentina zremisowała z Lazio !

Po meczu udało się nam zadać jedno pytanie graczowi meczu - Zapacie

Redaktor: Witam, zastąpiłeś w tym meczu kontuzjowanego Tissone i spisałeś się na medal, zostałeś graczem meczu jak się z tym czujesz?
Zapata: Jestem bardzo zadowolony z mojego występu dzisiaj, mam nadzieję, że pokazałem trenerowi jaki potencjał we mnie drzemie, sezon w Serie A to długi sezon, trzeba być gotowy na takie rzeczy, kontuzje się zdarzają, a w tedy musisz być przygotowany do zagrania 90 minut, cieszę się, że udało mi się wypełnić lukę po Tissone i zagrać dobry mecz.

A oto spotkania następnej kolejki, już 5tej Serie A

Znamy już wyniki sondy prowadzonej na głównej stronie Udinese Calcio, większość kibiców sądzi, że Udinese zdobędzie mistrza Włoch a trochę mniejsza ilość głosów padła na odpowiedź "Jeżeli "Trójkąt Ofensywny" ominą kontuzję to tak". Od dzisiaj na stronie głównej klubu dodano nową ankietę dotyczącą meczu 6tej kolejki Serie A Udinese - Inter

GooFy
Gitarra i skrzypki
MaTi10
Tylko 3-0 tongue.gif słabo grali coś ; D , a może Trener słaby xD
Sebinhoo
Co Ty Mati, trener klasy światowej ale paru podstawowych zawodników się wykruszyło i tylko 3-0 tongue.gif
Pomysł extra, wykonanie jeszcze lepsze, już nie moge się doczekać jakiegoś wiekszego meczu biggrin.gif
bartek-brt
Strasznie dużo opisujesz, mi by się tak nie chciało:-) Ogółem fajnie to wygląda że poszczególne foty są do poszczególnych akcji jednak wole swój styl:)
Kubbas
Serie A
Kolejka 5

Dziś na stadion drużyny Genoa FC przyjechał fenomen Serie A - Udinese, burzliwe wypowiedzi menadżera Genoy tuż przed samym spotkaniem tylko podgrzały atmosferę na boisku - "Myślę, że Udinese to typowy przypadek ligowy, drużyna z nikąd prowadzi w Serie A, to są pierwsze kolejki panowie proszę ochłonąć"

Oto formacje obydwu drużyn, w drużynie Udinese widać brak takich graczy jak Di Natale, któremu trener dał odpocząć przed ważnym meczem z Interem czy brak kontuzjowanego króla strzelców Sancheza (przyp. kontuzja kostki, powrót przypuszczany na mecz z Interem)

Oto tabela Serie A, Udinese nadal na szczycie

Od początku meczu Genoa ruszyła do ataków na połowę rywala, ale nie stworzyli żadnych dobrych okazji, głównie przez dobrą postawę defensorów Udine.

W 13 minucie niegroźny strzał Pepe sparował na rzut rożny bramkarz przeciwników.

Mecz przebiegał spokojnie aż w 22 minucie piłkę na lewym skrzydle dostał Inler wykonał przeplatankę po czym dynamicznie wbiegł w pole karne przeciwnika dośrodkował do Quagliarelli a ten głową umieścił piłkę w bramce !

W 30 minucie Tissone posyła piłkę wysoko ponad bramką, ładny strzał, ale niecelny.

W 40 minucie Sculli wychodzi po pięknym długim podaniu sam na sam z Handanovic'em, ale po raz kolejny bramkarz Udinese zachowuje czyste konto !

43 minuta - popularny Papa otrzymuję żółtą kartkę za brutalny wślizg

W 45 minucie piękny wyrzut z autu do Tissone kończy się jego strzałem z głowy, niestety ponad bramką

Pierwsza połowa przebiegała wyraźnie pod dyktando klubu Genoa FC, widać jak dobrze ten zespół został przygotowany do sezonu. Mimo wszystko to Udinese prowadzi w tym meczu i Genoa musi coś zrobić żeby to zmienić.

Od początku 2 połowy Udinese ruszyło do przodu, widać było efekty motywującej przerwy w szatni z trenerem Kubbasem. W 49 minucie groźny strzał na bramkę przeciwnika oddał Quaglriallela, ale minimalnie chybił.

50 minuta w środku pola Zapata fauluje Motte i otrzymuję żółtą kartkę jak się później okazuję Motta doznał groźnego urazu, prawdopodobnie zerwania wiązadła.

W 55 minucie po indywidualnej akcji Pepe Udinese dostaje rzut rożny do piłki podchodzi Zapata dośrodkowuje celnie do Floro Floresa a ten głową umieszcza futbolówkę w bramce.

W 70 minucie na bramkę uderza Flores, ale bramkarz Genoa FC interweniuję wyśmienicie !

W 89 minucie gracze Genoa FC, a konkretnie D. Milito mieli ostatnią szansę na nawiązanie kontaktu z Udinese, ale znowu świetnie wybronił tą sytuację Handanovic.

Koniec Meczu ! Udinese po raz kolejny wygrywa ! Może spotkanie nie przyniosło dużo emocji, ale na pewno każdy fan Udinese dzisiaj świętuje !

Oto wyniki pozostałych spotkań, Inter, z którym Udinese zmierzy się za tydzień pokazał swoją moc i ograł Atalantę Bergamo, Roma po raz kolejny urywa punkty wielkim firmą tym razem udało im się zremisować z Juve 2 - 2

A oto finalne wyniki dwumeczy w Pucharze Włoch, jak widać bez niespodzianek. Awansowali najlepsi. W 2 rundzie zagra także Udinese, które 1 rundę przeszło dzięki szczęśliwemu losowaniu, dobremu ustawieniu w tabeli.

GooFy
To co zwykle. Git majonez happy.gif
MaTi10
Świetnie! Kubuś że Ci się chce tyle skrinów robić ; D gratki smile.gif
Kubbas
Serie A
Kolejka 6

Oto mecz, na który oczekiwali wszyscy kibice Włoskiego futbolu, kandydat do mistrzostwa Włoch w tym sezonie Udinese, pierwszy zespół w tabeli Serie A zmierzy się z zesłorocznym zwycięzcom Internazionale. Mecz na szczycie, oczekiwania wielkie, plejada gwiazd czego więcej może chcieć kibic futbolu? Obydwie drużyny wychodzą na boisko w najsilniejszych składach, pora rozpocząć to widowisko.

Oto tabela przed 6 kolejką

Ustawienia Interu oraz Udinese

Od początku spotkania Inter zaczął ostro grać pressingiem umożliwiając rozgrywanie piłki graczom lidera Serie A. W 11 minucie spotkania sędzia pokazuję na rzut rożny dla Udinese, wrzutka Di Natale, ale ręką w polu karny zagrywa Quaglriallela.

Udinese powoli zaczęło przejmować inicjatywę, w 14 minucie Antonio Di Natale wyszedł sam na sam po pięknej piłce od Quaglrialleli ACH ! Nie ma gola, co za szansa dla Udine !

Inter wyraźnie zszokowany po sytuacji sam na sam, której nie wykorzystał Di Natale, zaczął grać bardziej nerwowo. W 22 minucie Di Natale obsługuje Inlera pięknym podaniem z lewego skrzydła ten uderza GOOOOOL CO ZA BRAMKA INTER NA KOLANACH ! CHYBA MIMO WSZYSTKO NIKT SIĘ TEGO NIE SPODZIEWAŁ 1 - 0 DLA UDINESE CALCIO !

Udinese nie przestało nacierać na bramkę Mediolańczyków, 26 minuta świetna piłka do Di Natale za linie obrony, faul Vieiry i wolny z 24 metra. Di Natale strzela nad bramką.

W 33 minucie Adriano przyjmuje piłkę na klatkę piersiową po wrzutce Quaresmy odgrywa do Ibry ten strzela, ale Handanovic broni na raty PIŁKA W GÓRZE IBRA DOCHODZI DO NIEJ I PAKUJE FUTBOLÓWKĘ DO SIATKI ! TO JESZCZE NIE KONIEC, MAMY 1 - 1 !

W 43 minucie Inter uderza po raz kolejny, ale strzał Ibry broni Handanovic, gracze Udine wydają się być przestraszeni. Rzut rożny wykona Ibrahimovic, wrzuca wprost na głowę Adriano jego strzał broni Handanovic, ale do dobitki dobiega Mancini i strzela PIŁKA W SIATCE ! INTER PODNIÓSŁ SIĘ Z KOLAN MAMY 2 - 1 !

Koniec pierwszej połowy Inter się nie poddał i prowadzi 2 - 1 ale na pewno także Udinese nie powiedziało ostatniego słowa. Inter po straconej bramce przejął całkowicie inicjatywę, 52 % posiadania piłki po stronie graczy z Mediolanu.

W 54 minucie Quagliarella strzela nad bramką.

Di Natale walczy o piłkę jak lew na prawym skrzydle, wywalczył ją odnajduje Inlera, TAK GOOOOOOL INLER PO RAZ DRUGI TRAFIA DO SIATKI CO ZA DZIEŃ DLA TEGO GRACZA !

W 61 minucie trener Kubbas zmienił słabo grającego Tissone na Zapatę w celu zwiększenia ilości celnych podań.

67 wrzutka Zapaty Inler obok bramki i zza linii bramkowej Quaglriallela nie zdążył dobić piłki.

W 68 minucie Inter dokonał zmiany - Quaresma za Ballotelliego

75 minuta Inler z Zapatą wymieniają podania z klepki Zapata dostaje piłkę na 20 metrze chce oddać strzał, ale jest faulowany brutalnie przez Cambiasso. Do piłki podchodzi Di Natale i Quaglriallela, Quag wysuwa piłkę do Di Natale ten uderza... GOOOOOOOOL CO ZA BRAMKA PIĘKNA BOMBA 3 - 2 DLA UDINESE !

Po bramce Isla zmienia się z Obodo, a niewidoczny dzisiaj Sanchez z D'Agostino.

W 84 minucie strzał Inlera broni Toldo, a potem po raz kolejny broni dobitkę Di Natale ! Co za interwencja !

89 minuta Quagriallela dobiega do piłki, która wydawała się być stracona walczy w prawym rogu pola karnego rywala i uzyskuje rzut rożny, sędzia dolicza 2 minuty.

TAK MAMY KOŃCOWY GWIZDEK ZWYCIĘSTWO UDINESE, TRENER KUBBAS MÓWIŁ O CELU - MISTRZOSTWO WŁOCH TO ZWYCIĘSTWO POTWIERDZA, ŻE JEST TO CEL REALNY !

Graczem meczu zostaje Inler z 2 bramkami, 5 przechwytami i wykonanymi 17 / 18 podaniami !

Strzelający dzisiaj

Oto zmiennicy w dzisiejszym spotkaniu

Oto główna tabela, na czele Udine a tuż za nimi Milan, który stara się nadrobić brakujące punkty czekając na potknięcia Udine

Pierwsze bramki stracone ; ) Mniej niż 10 komentów i nie prowadzę dalej bloga bo nie ma sensu. pzdr.
bartek-brt
Heh, wiedziałem że wygrasz! Dobra relacja, tak trzymaj!
MaTi10
Czułem że wygrasz ; ] ale myślałem że do zera ; D
GooFy
Git majonez. Już widzę ten grad komentarzy tongue.gif
Kamiloxx
Zajefajny blog. Świetne wyniki smile.gif Gratki ! wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.