Witam mam następujący problem.

W grze PES 2009 w stettings jest coś takiego jak ustawienia dźwięku. Dużo opcji tam nie ma oprócz zaznaczenia stereo lub sorround i kilka takich klocków odpowiadających za głośniki lewy, prawy, środek itp. i jeszcze można wybrać właściwości dźwięku. Wtedy wyskakuje to od visty:

http://img444.imageshack.us/my.php?image=wienkrf4.jpg

Problem polega na tym że gdy testuje dźwięk w ustawieniach gry klikając na te poszczególne klocki odpowiadające za głośniki to skaczą mi te zielone kreski ale przy: Cyfrowym urządzeniu wyjściowym (HDMI) a nie przy przy: Głośnikach które jak widać są moim domyślnym urządzeniem wyjściowym jeśli chodzi o dźwięk. Wtedy klikając na te klocki i testując dźwięk gry nie słyszę nic, skaczą tylko te kreski przy HDMI. Nie ważne czy zaznaczone jest stereo czy sorround. Rzecz w tym że dźwięk w grze jest ale przez to że nie wychodzi przez urządzenie domyślne jest pusty, dziwny, niektórych rzeczy jak np. gwizdki sędziego nie słychać prawie w ogóle. Innych opcji w ustawieniach gry żeby wybrać domyśle urządzenie odtwarzające nie ma. Instalowałem tą grę na xp i dźwięk jest normalny jak klikam klocki to je słychać, wszystko przez vistę i te jej wyjścia. Dodam jeszcze na wszelki wypadek że sterowniki aktualne.

Macie jakiś pomysł aby zmienić to żeby dźwięk z tej gry wychodził przez głośniki a nie HDMI. Bo nawet jak wyłączę to HDMI to kreski zielone wtedy nigdzie nie skaczą ale w grze dźwięk nadal jest tak samo beznadziejny.

Mam nadzieję że za bardzo nie namieszałem i zrozumiecie o co mi chodzi.

Z góry dzięki za odpowiedź.