Temat jest dość prosty, ale naprawde mam z tym problemy.
Mianowicie chodzi mi o wkręcanie piłek z rzutów wolnych.
Bardzo często podczas gry z botem (Top Player) oni mają wolne z odległości 20 - 25 metrów. Najczęsciej gram z mancesterem, więc u nich robi to Ronaldo. Moja technika to pchniecie do boku, a nastepnie mocny strzal, i nawet się sprawdza. Chciałbym się jednak nauczyć ich sposobu, czyli wkręcania piłek. Oni zazwyczaj wkręcają ja do dołu co daje efekt takiego dość szybkiego lobu który przelauje ponad murkiem i spada pod poprzeczkę.
Wiele tutoriali to opisywało, jako po prostu wciśnięcie strzału i kierunku w którym chce sięwkręcić. To działa, ale w ten sposób kręcone piłki są mało wkręcane, i praktycznie nic to nie daje, i strzelenie a'la Carlos (z boku murka) ani a'la bot (nad murkiem) nie jest moim zdaniem możliwe. Potem doczytałem że działa teżprzycisk Podania, ziała on tak, że zawodnik przedwykonaniem zwalnia swój rozbieg. Też próbowałem róznych ewolucji i kombinacji jednak moim największym osiągnieciem bylo udeżenie poprzeczki, a od boku tojeszcze ani razu mi nie wyszło jakkolwiek.
Czy robię to żle? Jest jakas technika jeszcze większego wkręcania piłki? Jak długo należy trzymać D-Pada i podanie żeby to jakoś ladnie weszłO?
Za odpowiedzi dziekuje
z tego co wiem za podkręcanie odpowiada strzałka kierunku( lewo prawo), mocny strzał to jest kwadrat + strzałka przód ( i kręcisz lewo prawo , odrazu po kopnięciu , ja zazwyczaj trzymam strzałkę do końca wtedy podkręcenie jest chyba mocniejsze) a lekki strzał( techniczny) to to samo tylko że zamiast strzałki w góre strzałka w dół.. prościej się naprawdę nie da
Pixmanek
Nov 18 2008, 18:30
Ja robię tak:
16-17m (mniej więcej środek) - cała moc na A (kółko - wrzutka) i strzałka w dół. Celuje w piłkarzy którzy są najdalej od siebie oddaleni (da się to zauważyć jak się bujają).
18-25m - strzał + podanie + strzałka w stronę podkręcenia + strzałka w dół
25+ - Strzał + strzałka w stronę podkręcania + strzałka do góry + trójkąt
strzałka do góry i trójkąt to jest to samo przy wolnym , tak samo X i strzałka w dół
falcon87pl
Nov 18 2008, 21:07
CYTAT(Pixmanek @ Nov 18 2008, 18:34)

Ja robię tak:
16-17m (mniej więcej środek) - cała moc na A (kółko - wrzutka) i strzałka w dół. Celuje w piłkarzy którzy są najdalej od siebie oddaleni (da się to zauważyć jak się bujają).
18-25m - strzał + podanie + strzałka w stronę podkręcenia + strzałka w dół
25+ - Strzał + strzałka w stronę podkręcania + strzałka do góry + trójkąt
lepiej bym tego nie wytlumaczyl
Trochę popróbowałem

Wrażenia?
Sposób z strzelaniem pod murkiem prawie niezawodny

Dzięki za podpowiedz, jednak faktycznie z odległości wiekszej niz 19 / 20 metrów jest już nieskuteczny.
Niestety z kręceniem na większe odległości już tak dobrze nie jest. Ani razu ponownie nie udało mi się piłki wkręcić (no, raz ale chyba przez błąd bo GK nawet nie drgnął).
Znaczniej częsciej wchodzą mi z wystawienia do boku i strzał na maksa, pomimo że w bramkę leci co 6/7 strzał, to zwykle one sa nie do obronienia (gram liverpoolem więc u mnie bawi sie w to Gerrard - 96 w Shot Power). Próbowałem też wkręcaćF.Aurelio, co ma wkręcanie podchodzące pod 90, jednak i nim moje próby spaliły na panewce. próbowałem róznymi sposobami, z prawej strony murka, z lewej, nad, w dolna częśc bramki, w sam górny róg, nieważne co, z odległości 25 - 30 metrów nie ma opcji żeby piłka minęła murek i wleciała w bramkę, a powyżej 30 metrów nawet jak dorbze wyceluję, bramkarz spacerkiem sobie po nia przychodzi. swoją drogą faktycznie, widać różnicę przy wciskaniu 2kierunkowych strzałek, też dzięki za info.
Swoja drogą, da się kontrolować podkrecanie piłki w trybie normalnym? Mam na myśli w czasie gry, a nie w czasie wykonywania FK?
Pixmanek
Nov 18 2008, 21:21
Ujmę to tak. Strzał z R2 (naciskasz kwadrat widzisz, że rośnie słupek to wtedy naciskasz R2) są niby techniczne, ale nie zauważyłem żeby mocno podkręcał piłkę.
CYTAT(Pixmanek @ Nov 18 2008, 21:25)

Ujmę to tak. Strzał z R2 (naciskasz kwadrat widzisz, że rośnie słupek to wtedy naciskasz R2) są niby techniczne, ale nie zauważyłem żeby mocno podkręcał piłkę.
Uderzenie techniczne z R2 wykonuje się tylko "podczas gry"
Ze stałych fragmentów wygląda to tak:
jest 5 opcij "strzału" + "lob" po ziemi
1 "Strzał" + "strzałka od siebie" - najmocniejszy strzał
2 "Strzał" + "R2" - mocny strzał
3 Tylko "Strzał" - zwykły strzał
4 "Strzał" + "R1" - lekki strzał
5 "Strzał" + "strzałka do siebie"- najlżejszy strzał
odpowiednio od 1 do 5 parabola lotu się zwiększa
A co do podręcania to strzałka w bok w momencie oddania uderzenia ( ja osobiście trzymam aż piłka gdzieś wyląduje).
Pixmanek
Nov 18 2008, 22:26
CYTAT
Uderzenie techniczne z R2 wykonuje się tylko "podczas gry"
Umiesz czytać posty?
CYTAT
Swoja drogą, da się kontrolować podkrecanie piłki w trybie normalnym? Mam na myśli w czasie gry, a nie w czasie wykonywania FK?
I mój w odpowiedzi na to
CYTAT
Czytaj dwa razy zanim się wypowiesz.
Mój post to odpowiedz na pytania zadane przez otwierającego ten temat, a nawiązanie do twojej wypowiedzi było tylko wstępem do opisu którego nikt w pełni nieprzedstawił wcześniej z góry wyprzedzające pytanie czy z FK też są różne rodzaje uderzeń (techniczny i zwykły) i tyle.
CYTAT(ovne @ Nov 18 2008, 12:16)

Trochę popróbowałem

Wrażenia?
Sposób z strzelaniem pod murkiem prawie niezawodny

Dzięki za podpowiedz, jednak faktycznie z odległości wiekszej niz 19 / 20 metrów jest już nieskuteczny.
Niestety z kręceniem na większe odległości już tak dobrze nie jest. Ani razu ponownie nie udało mi się piłki wkręcić (no, raz ale chyba przez błąd bo GK nawet nie drgnął).
Znaczniej częsciej wchodzą mi z wystawienia do boku i strzał na maksa, pomimo że w bramkę leci co 6/7 strzał, to zwykle one sa nie do obronienia (gram liverpoolem więc u mnie bawi sie w to Gerrard - 96 w Shot Power). Próbowałem też wkręcaćF.Aurelio, co ma wkręcanie podchodzące pod 90, jednak i nim moje próby spaliły na panewce. próbowałem róznymi sposobami, z prawej strony murka, z lewej, nad, w dolna częśc bramki, w sam górny róg, nieważne co, z odległości 25 - 30 metrów nie ma opcji żeby piłka minęła murek i wleciała w bramkę, a powyżej 30 metrów nawet jak dorbze wyceluję, bramkarz spacerkiem sobie po nia przychodzi. swoją drogą faktycznie, widać różnicę przy wciskaniu 2kierunkowych strzałek, też dzięki za info.
a jak sie wystawia tak pile?
EDIT : juz wiem
nas_escobar
Nov 19 2008, 13:00
a da sie tak uderzyc wolnego jak np. Juninho, Pirlo czy Del Piero czasami uderzaja zeby pilka leciala jakos nieregularnie nawet w srodek bramki i zaskoczyla bramkarza?
Niestety nie bardzo o co ci chodzi...
nas_escobar
Nov 20 2008, 18:58
nie chodzi mi o zwykle podkrecenie pilki tylko np. pilka leci nawet prosto w bramkarza i nagle skreca w bok przez co bramkarz jest zaskoczony lub nagle przed bramkarzem zrobi koziol nie wiem jak inaczej to wytlumaczyc
da sie.. wszystkim kieruje sie strzalkami
PS: ja np dziś wygrałem z FCB 6:2 na TP i 2 gole z wolnego VdV i jeden z wolnego Wesley.. da się jednak strzelać jak widzicie
Pixmanek
Nov 20 2008, 20:10
Nadawać rotacji piłce? Gram od miesiąca (?) w PES'a i nigdy nie miałem takiego czegoś.
da się podkręcać w obie strony( strzelić z fałsza z wolnego się da też) , wybierać czy piłka będzie leciałą w górę czy spadała( ala juninho/Del Piero)
Chyba wiem o co chodzi escobarowi, ze pilkaleci chwilę prosto, potem gwałtownie skręca że bramkarz nie wie co ma zrobić.
Szczerze, nigdy mi nic takiego nie weszło, ale PES to magiczna gra więc nie chce powiedzieć że się nie da.
nas_escobar
Nov 21 2008, 10:49
CYTAT(JnR @ Nov 20 2008, 20:54)

da się podkręcać w obie strony( strzelić z fałsza z wolnego się da też) , wybierać czy piłka będzie leciałą w górę czy spadała( ala juninho/Del Piero)
a mozesz powiedziec jak to robisz ze pilka nagle spada
a tak w ogole to mozesz masz jakas powtorke z taka bramka i udostepnisz ja nam bo jestem bardzo tego ciekaw pozdrawiam
ale ta pilka nie spada nagle.... ono leci w gore i nagle opada( normalny strzał ) strzałka w przód lub tył pasek nie cały do połowy i kwadrat/D czy jak tam masz.. ja uderzam tak ze pilka mija mur i zazwyczaj leci odrazu w kierunku ziemi i jak wpada do bramki to na wysokosci pasa mniej więcej. Powtórek nie umiem zamieszczać.. pozatym nie zapisuje nigdy bramek.
wanted92
Nov 21 2008, 19:28
ja jak znajde czas to może zrobię jakiś porządny film/tutorial o wykonywaniu rzutów wolnych (podkręcanie itd.) narazie cienko to widzę bo dużo nauki :/ ale jak tylko będzie czas to wrzuce na tube.

pozdrawiam
mam takie pytanie, nei chce zakładać nowego tematu: Jak wysuwa się piłkę podczas biegu? Jak gram np z kompem na top player to on podczas biegu wysuwa sobie piłkę tak na 5 metrów i biegnie z nią dalej. Jak takie coś zrobić?
Pixmanek
Nov 23 2008, 12:06
Zamiast trzymania biegu (czyli klawiatura - W, pad - R1) naciskasz go szybko. Po prostu klikasz mocno w klawisz.
W ogóle... co to ma do tematu?
Jak wciskasz szybko R1, zawodnik biegnie trzymajac pilke trochę dalej od nogi, ale to nei wiele daje (minimalnie szybciej biegniesz). Myślę że możę mu też chodzić o takie jednorazowe dłuższe i szybsze wysunięcie, co się akurat często przydaje zwłaszcza na rajdach skrzydłami, żeby to zrobić w czasie biegu wciskasz R2 i strzałka w dół.
czemu w dól może być w zależności od kierunku biegu w obie strony mozna to robic w gore w dol nawet w prawo lewo... po prostu R2 i strzałka z kierunkiem
Moim zdaniem tylko w dół, inaczej on nie przyspiesza piłki, lecz ja zatrzymuje, i odwraca sięw kierunku wskazywanym przezemnie.
jak biegniesz w kierunku bramki przeciwnika to góra dól, jak biegniesz wzdłuż boiska to prawo lewo
masz dwa warianty, w jedną stronę nie było by sensu
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.