CYTAT(Simek @ Dec 26 2008, 23:11)

A ja mam troche inne pytanie. Czy da sie wgrac twarz zawodnikowi z BAL? Jesli tak to jak to zrobic?
Witam wszystkich,
Z uwagi iż jest to mój pierwszy post na tym forum, kilka słów o mnie i o PES
Przygodę z PES zacząłem od części 2008, wcześniej grałem 10 lat w produkt firmy konkurencyjnej o ugruntowanej pozycji rynkowej;-),
edytowanie różnych części gry było dla mnie zawsze oderwaniem i uatrakcyjnieniem często niedopracowanego produktu.
Dobra wystarczy już, o co mi chodzi:
Zrobiłem sobie wyczesaną twarz z myślą o tym, ze wrzucę ją do BAL'a,
z uwagi na to, że jest to moja pierwsza twarz w PES, siedziałem nad nią kilka popołudni, głównie nad znalezieniem właściwej maski, bo z teksturą nie było problemu oraz nad dopracowaniem maski w Oedit (po raz pierwszy miałem okazję pracować w środowisku 3D;-). Nie wspominając o tym, że znalezienie właściwej (działającej) wersji Oedit i POC i wyeliminowanie błędów przy imporcie (subscript out of range (code 6 chyba)) doprowadzało mnie do "szewskiej pasji" (robiłem to nawet lepiej niż szewc).
Przy okazji Ci z Was którzy nie uporali się z błędem, u mnie błąd był powodowany przez zbyt dużą objętość pliku BIN, otóż te, które mają poniżej 200 kb (np twarz nr 1678) wczytują się bez problemu a te które mają powyżej (np twarz nr 2226) generują wyżej opisany błąd.
Kwestia kompatybilności BINów z PES 2008 i PES 2009 -- te pliki są niekompatybilne. Apropos czy ktoś wie co się stało z przezroczystym okiem które było widoczne w prawym górnym rogu w BINACH z PES 2008? W plikach z 2009 już go nie ma - a przynajmnie nie ma go w twarzach tzw specjalnych.
Brak oka - jak przypuszczam - powoduje pojawienie się w Oedit zamiast oka zwykłej tekstury w kolorze powieki, która przy wgraniu do PES tak jak to jest przedstawione na niektórych tutorialach powoduje pojawienie się oka w kolorze skóry w grze, był też ten problem poruszany na forum(nie pamiętam czy na tym) ale odpowiedzi nie było. Ja obeszłem to trochę przypadkowo. Import bina do PES zrobiłem tak:
Eksport POC 2009 zrobionej twarzy w Oedit do BIN a potem wczytanie tego BINa bezpośrednio na inny w pliku img z twarzami w katalogu gry. Nie mam żadnego kitserwera, bo przy patchu 1.3 nie działa, więc korzystam z Game Graphic Studio. Na tutorialu w GGS wczytują PNG na BIN i tego BINa wrzucają do podkatalogu kitserwera, gdzie jest wypakowana baza twarzy. Ja robię to tak, że wrzucam BIN bedący efektem eksportu maski i tekstury z Oedit bezpośrednio na plik twarzy w zbiorze CV06, użyłem ostatniego wolnego portretu - untitled_2226. Oko jest wtedy normalne, a w przypadku nakładania PNG na BIN było w kolorze powieki.
Mam nadzieję, ze może się to komuś przyda. Teraz mój problem, pewno dla większości już oczywisty;-)
Jak wgrać ta twarz do trybu BAL. Ja podlinkowałem plik 2226 pod mordę Arshavina, żeby zobaczyć efekt i poprostu byłem w szoku. Twarz wyszła jak ze zdjęcia, które sobie zrobiłem, najbardziej pracowałem nad nosem i polikami i wyszło wszystko super. A (nie chwaląc się) to moja pierwsza twarz dopiero. Tym mocniej mi zależy, zeby dołaczyć ją do mojego zawodnika w BAL, ale przeszukałem już chyba wszystkie zasoby i nic. Można zrobić skan, ale to nie to samo co kilkugodzinne modelowanie w Oedit. Wiem, ze po edycji twarzy (np zmiana fryzury) w edytorze PES (tego w grze) i zapisaniu zmian uaktualniają się 2 pliki w katalogu z saveami, ale otwarcie ich w GGS nic nie daje. Nie wiem, gdzie ta twarz jest przechowywana, nie ma je raczej w pliku cv06, bo nie został on zmodyfikowany, żadnego edytora który umożliwi mi relink twarzy mojego bohatera z BAL nie znalazłem. Dzisiaj pokombinuję inaczej, zrobię skan pliku BMP z moją mordą zapiszę zmiany i może wtedy utworzy się dodatkowy plik albo zeskanowana twarz w postaci BIN pojawi się w którymś pliku img albo w katalogu z saveami.
Jak nie to zrobię przynajmniej porządnego Błaszczykowskiego, Rogera i Krzynówka w reprezentacji.
Wszelkie pomysły mile widziane, bo w końcu jest tu sporo osób, które edycją PES zajmują się od części 06 albo i jeszcze wcześniej i wiedzą pewne rzeczy o których ja nie mam pojęcia.
To tyle mojego monologu, kończę go z nadzieją, że ktoś coś odpowie i napisze w temacie.
To tymczasem,
marian_82