dużo czytałem na forum w ostatnich dniach, ale nigdzie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.
zacznę od tego że mam net od chello: ich modem, dalej router i mój komputer. niedawno się przeprowadziłem, ale poprzednio miałem taki sam układ i dokładnie ten sam problem. gdy próbuję grać w PES 4 przez np. PES Launchera (tak samo jest bez żadnego programu) to do kogo bym się nie podłączył to w grze, po zaakceptowaniu mnie przez osobę, mam 'Unable to connect'. gdy natomiast połączę się z kimś przez hamachi i w grze wpiszę te ip (5.xxx.xxx.xxx) to ładnie działa. czego to wina? da się to jakoś ominąć? z tego co czytałem wnioskuję że żeby grać to obie osoby muszą mieć zewn ip. czy to prawda?
sprawa druga: czy tak samo jest w PES 6? planuję zakup, ale jeśli będzie się dało tylko przez hamachi to mi się nie opłaca.
i sprawa trzecia: czy online w PES 6 jest w ogóle aktywny? czytałem coś że konami ma wyłączyć serwery, ale nie pamiętam szczegółów. jeśli faktycznie np. po wakacjach nie dałoby się już grać to też mi się nie opłaca.
z góry dzięki za odpowiedź na wszystkie 3 pytania.