Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Uporządkujmy Naszą Wiedzę!
board.issonline.pl > Pro Evolution Soccer: Forum Dyskusyjne > Archiwum > Pro Evolution Soccer 2008 > Edit Mode: Pro Evolution Soccer 2008 > Grafika
Berttone
Zwracam się z prośbą do wszystkich mających wiedzę na temat robienia dodatków do PES 2008 o uporządkowanie informacji. Na forum jest ogólny bałagan w tym temacie i często pojawiają się trochę chamskie odsyłania do Google, albo pomoc jest zdawkowa i nie kompletna. Stąd tak dużo pytań i błędów. A potrzebna jest przecież tylko odrobina dobrej woli. Obiecuję, że kiedy tę wiedzę posiądę w pełni przygotuję obszerny pradnik w PDF (albo w innym formacie wedle życzeń). Jedni piszą coś o Kit Serverze, inni o ASF, jeszcze inni o GGS. Jeszcze inni zadają pytania podstawowe - jak np. zrobić logo lub herb. Nic dziwnego, że zrobił się bałagan, a wśród dziesiątków postów nie ma jasnej odpowiedzi. Ja dotąd korzystałem z FIFY, ale PES przerósł FIFE i nie wyobrażam sobie piłki bez PES. W FIFIE wszelkie zmiany i dodatki miałem opanowane "perfekt" i przygotowałem poradnik dostępny dla wszystkich graczy. To samo chętnie zrobię tutaj, tylko proszę o wyjaśnienie kilku najważniejszych spraw. Aha... dodam, że jestem grafikiem, więc chętnie każdemu pomogę. Do rzeczy:
- w FIFIE do zrobienia stroju potrzebna była makieta tego stroju. Tutaj jest tak samo, bo już makietę stroju PES 2008 widziałem na tym forum. Załóżmy, że mamy właśnie taką makietę - biała koszulka, białe gacie, białe getry. Umieszczamy loga sponsora, herb, jakieś dodatkowe ozdóbki (np. paski Adidasa itp), zmieniamy kolory. Jeśli robimy strój oryginalny, oglądamy zdjęcia piłkarzy i staramy się to odwzorwać na owej makiecie. Tu wszystko jest jasne i w tej kwestii chętnie każdemu pomogę, bez żadnych oporów, podśmiewajek i złośliwości, bo zdaję sobie sprawę z tego, że nie każdy jest grafikiem i nie każdy ma takie pasje i talenty. Podobnie w sprawie herbów, posiadam wszystkie w postaci krzywych, a więc można je dowolnie edytować, a jeśli nie posiadam, to dorobię. I tu pojawiają się pytania zasadnicze:
- w jakim formacie zapisać taką makietę stroju?
- jaka ma być wielkość rysunku?
- jaka ma być waga pliku?
- jak wyedytować (jakim programem) rysunek stroju (plik), aby znalazł się on w strukturze gry i po prostu był podczas gry widoczny. Mówiąc prościej - jak nasz rysunek stroju lub herbu przenieść do gry, aby nasi piłkarze mieli nowe gacie?
- jak przeprowadzić instalację stroju w wybranym programie (sugeruję GGS lub AFS, bo Kit Server dla wielu użytkowników może być zbyt skomplikowany),
- czy jest różnica między edycją strojów i herbów dla drużyn stworzonych przez autorów gry i tych zrobionych przez nas w oryginalnym edytorze PES?
Tu problem stworzyli sami twórcy gry, bo przecież budując zawodników i drużyny można zmieniać bardzo wiele szczegółów (nazwiska, fryzury, twarze, parametry itd), a nie można zmienić herbu i całego stroju. Można tylko zrobić rysunek z przodu koszulki i to wyłącznie w stroju domowym. Reszta jest z szablonu, a te szablony są bardzo cieniutkie.
Kiedy uda się to przeskoczyć, zajmiemy się resztą, tylko jeszcze raz proszę - uprządkujmy tę wiedzę. Na forum jest oczywiście wiele wyczerpujących wskazówek dotyczących instalacji gotowych patchy, ale nikt nie opisał drogi od stworzenia pliku graficznego do umieszczenia go w grze. Taka wiedza na pewno przydałaby się tym, którzy chcą założyć własne drużyny, albo są kibicami zespołów mniej znanych. Nikt przecież nie może zabronić nam umieszczanie w grze drużyn z niższych lig. Wyjaśnijmy sobie tylko jak to zrobić. Jeszcze raz przypominam - zobowiązuję się pomóć każdemu w kwestiach graficznych oraz w przygotowaniu poradnika, Obiecuję również, że w odróżnieniu od niektórych pojawiających się na forum nie będę nikogo traktował "z góry" szczycąc się swoją mądrością. Zróbmy coś dla siebie, chyba nie macie nic przeciwko temu...?
qwerte
CYTAT(Berttone @ May 3 2008, 19:35:35) *
I tu pojawiają się pytania zasadnicze:
- w jakim formacie zapisać taką makietę stroju?
- jaka ma być wielkość rysunku?
- jaka ma być waga pliku?
- jak wyedytować (jakim programem) rysunek stroju (plik), aby znalazł się on w strukturze gry i po prostu był podczas gry widoczny. Mówiąc prościej - jak nasz rysunek stroju lub herbu przenieść do gry, aby nasi piłkarze mieli nowe gacie?
- jak przeprowadzić instalację stroju w wybranym programie (sugeruję GGS lub AFS, bo Kit Server dla wielu użytkowników może być zbyt skomplikowany),
- czy jest różnica między edycją strojów i herbów dla drużyn stworzonych przez autorów gry i tych zrobionych przez nas w oryginalnym edytorze PES?

Tekstura stroju musi byc zapisana w formacie png
wielkosc 512x512 px
kitserver'em , Game graphic studio , AFS i DKZ Studio
nie gram w PES2008 więc za dobrze nie wiem
nie
herubq3
ja chętnie pomogę jak robić niektóre dodatki
Tombo2
Witam. Nigdy dotąd nie patchowałem PES-ów, ale pomyślałem, że może spróbuję.

Ściągłem DKZ Studio, AFS Exploer, Kitserver 7,4.0 i...nie mam pojęcia co i jak. Gdyby ktoś mógłby mi rozpisać krok po kroku z najmniejszymi szczegółami co zrobić aby do gry dało się wepchnąć piłki, buty, stroje, loga...generalnie wszystko tongue.gif

Pozdrawiam i z góry dziękuję.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.