Grupa A
W meczu otwarcia zmierzyli się gospodarz turnieju reprezentacja Szwajcarii oraz jeden z faworytów do zwycięstwa Portugalia.
Wydawało się, że Portugalia odniesie łatwe zwycięstwo jednak jak się okazało Szwajcaria szczególnie w 1 połowie zagroziła poważnie bramce Ricardo.
Ale co klasa to klasa i Portugalia wygrała mecz zasłużenie 1:0 bramką po świetnym podaniu C.Ronaldo który był najlepszym graczem na boisku uraczył nas zmiennik Almeida.
O to wywiad z bohaterem meczu jaki Canal Plus przeprowadził dla was po meczu.
Dziennikarz: How are you Cristiano Ronaldo?
Cristiano Ronaldo: I'm fine thenks
Dziennikarz: Cristiano this match was very hard for you team why?
Cristiano Ronaldo: Hmm why? you thinks so that this match was hard? Maybe first 30 minutes in match we no plays good match because Switzerland is host Europen Cup and they play ahead own public. But in next 45 minutes we play very good Almeida shot's nice gol form my cross.
Dziennikarz: You to be man of the match today do you like be man of the match every match?
Cristiano Ronaldo: No I play for my country i love Portugal i love my team Portugal and I try every match for me and my country plays very good for my friends form team no for me.
Dziennikarz I have last question to you. Portugal is favourite this Europen Cup how self feel will be favourite Europen Cup?
Cristiano Ronaldo: No no no we aren't favourite Europen Cup. I think so that favourite will be, Holland, France, Italy and Germany.
Dziennikarz Ok. Thenk's very much for interview I wish you team all best.
Cristiano Ronaldo: Thenk's bay.
Wywiad przetłumaczony na język Polski:
Jak się masz Cristiano Ronaldo?
W prządku dziękuję
Hmm dlaczego? ty myślisz że ten mecz był ciężki?
Ten mecz był bardzo ciężki dla was dlaczego? Może w pierwszych 30 minutach meczu my nie graliśmy za dobrze ponieważ Szwajcaria jest gospodarzem Mistrzostw Europy oraz grała przed własną publicznością. Ale w następnych 45 minutach zagraliśmy bardzo dobrze Almeida strzelił ładnego gola po moim podaniu.
Zostałeś dzisiaj graczem meczu, lubisz zostawać graczem meczu w każdym spotkaniu?
Nie ja gram dla mojego państwa kocham Portugalię kocham mój zespół Portugalii i próbuję w każdym meczu grać dla państwa oraz kolegów a nie dla siebie.
Mam do ciebie ostatnie pytanie. Portugalia jest faworytem tych Mistrzostrzostw Europy jak się z tym czujecie jako faworyt?
Nie nie nie my nie jesteśmy favorytem Mistrzostw Europy. Myślę że nimi będą, Holandia, Francia, Włochy oraz Niemcy.
Ok. Dziękuje bardzo za wywiad i życzę waszemu zespołowi wszystkiego najlepszego.
Dzięki do zobaczenia.
Skrót tego meczu możecie państwo zobaczyć na youtube.com o to adres: http://pl.youtube.com/watch?v=tFybKKVBi8Q
a o to parę fotek z meczu:

Szwajcaria - Portugalia 0:1(0:0)
Almeida 76 m
Szwajcaria
Zuberbuhler, Muller, Senderos, Degen, Magnin, Dzemaili, David Degen, Barnetta, H.Yakin, Frei, Streller(60 m Vonlanten)
Portugalia
Ricardo, R. Carvalho. Andrade, Miguel, Nuno Valente, Petit, Thiago(70 m Maniche) Deco(50 m Red Card), C.Ronaldo, Quaresma(80 m Nani) Simao(70 m Almeida)
Następnym meczem jaki przedstawimy będzie Spotkanie Turcja - Czechy tam było bardzo ciekawe widowisko.