Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kilka Pytań Dotyczących Pes 2008
board.issonline.pl > Pro Evolution Soccer: Forum Dyskusyjne > Archiwum > Pro Evolution Soccer 2008
Kamillo
Witam!
Minęło sporo czasu od mojego ostatniego posty na iss wink.gif Ostatnio zakupiłem sobie najnowszą część PES'a lecz niestety bez instrukcji i nie bardzo się orientuje we wszystkim (szczególnie, że mam pada z X360 a nie PS2 w grze). Tak więc oto kilka pytań, które dość często mnie męczą podczas gry:
1. Czemu gra nie zapisuje mi ustawień systemowych - poziom trudności, długość meczu, pasek zmęczenia itd ? Coś nie tak z grą czy ze mną ?
2. Jak zrobić taki numer jak strzał w lewy/prawy róg bramki (nie tylko stojąc twarzą w twarz z bramkarzem). Często właśnie tak mam, że kopie mi prosto (huh?) a nie w róg mimo iż niby naciskam klawisz kierunkowy - czy coś jeszcze trzeba nacisnąć ?
3. Dośrodkowania często są nawet przerzutami na drugą stronę pola karnego, a nie do środka - jest jakaś bo ja wiem sztuczka czy coś ? Pamiętam, że w PES6 trzeba było nacisnąć dwa razy dośrodkowanie ("D" zazwyczaj), a jak jest w 2008 ?
4. Pytanie podobne do 2. Czy tylko siła strzału decyduje o paraboli lotu piłki (wysokość chociażby) ? Często tak mam, że strzela płasko po ziemi i bramkarz z łatwością łapie piłkę... dry.gif
5. Czy jest taka opcja jak przyjęcie piłki na klatę/ nogę ( to z nogę chodzi mi o to jak to zrobił Łobo w meczu z Czechami - zawodnik przy wysokim podaniu na dojście wystawia nogę i przyjmuje piłkę tak, że nie odskakuje) ?
To narazie wszystko co mi przychodzi do głowy i co chciałbym wiedzieć. Dzięki za briefing i pozdrawiam wink.gif
Aha no i jeszcze te cholerne przyciski z Xboxa wacko.gif Które tyle odpowiadają którym z PS2 ? Który to np R2 do cholery ?
barman_2000
1. tak już jest zainstaluj patrze oficjalne, powinno pomóc
2. nie wiem
3. ja jak wcisne dwa razy zawsze jest dobrze tylko trzeba być blisko lini końcowej a nie na początku pola karnego
4. nie tylko siła, jeszcze ustawienie, którą noga kopie zawodnik słabsza czy silniejsza, czy masz obstawe na plecach
5. nie wiem
Kamillo
Cytat
1. tak już jest zainstaluj patrze oficjalne, powinno pomóc

Masz na myśli patcha do gry tak ? Mógłbyś mnie trochę nakierować ? W downloadzie jest nie aktualny link - piszę, że w pliku .txt, że patch nie aktualny. Na stronie KONAMI też nic nie ma bo szukałem
Cytat
4. nie tylko siła, jeszcze ustawienie, którą noga kopie zawodnik słabsza czy silniejsza, czy masz obstawe na plecach

No tak to oczywiście, a co jak jest sam na sam (bez obstawy). Jak strzelić w okienko załóżmy ?
mdk66
Najnowszy patch 1.20 znajdziesz chociażby tutaj: http://www.gram.pl/pliki_szczegoly.asp?id=1669
A patch polonizujący tutaj: http://www.gram.pl/pliki_szczegoly.asp?id=1686

Pozdro.
Kamillo
Polonizację już mam - tylko tego patcha nie mogłem znaleźć, dzięki wielkie, zobaczę czy to pomoże wink.gif
Oczywiście wciąż czekam na odpowiedzi dotyczące sposobu gry i niektórych jej fragmentów wink.gif
Artek
Mam ten sam problem co Kamillo, czasem mam zaje***** sytuacje sam na sam z bramkarzem a np. C. Ronaldo czy inni klasowi piłkarze strzelaja prosto w bramkarza -.-

A co do przycisków to ściągnij sobie jakis fajny ptach. Np. Remake 0.7, albo YNWA patch 1.0, ja osobiście polecam ten pierwszy. Wtedy te przciski zmieniają się na te z PS3. Te wszystkie patche znajdziesz w downloadzie na ISS
Kamillo
Ok przyglądnę się temu - czy ten Remake 0.7 zmienia tylko te przyciski czy coś jeszcze ?
Aha bo nie wiem czy wy też tak macie z patchem. Mi wyświetla się komunikat rak pliku .msi czy coś w tym stylu
Artek
Nie tylko, to caly zajedwabisty patch! Sa tam pilki, menusuy, stroje, OF. Duzo by tu wymienic, sciagnij i sie przekonasz.
Kamillo
No faktycznie, poczytałem i sporo to zmienia smile.gif Mam jednak dwa pytania - czy zostanie Wisła Kraków w drużynach ? No i jak zainstalować tego patcha bo nie bardzo mi się przypomina...
MakssPl
1Wisła zostanie!
2.Poczytaj na forum... mnóstwo razy pisane było...
Artek
Wisła zostanie.
- Wypakuj wszystko
2 - Uruchom AFS Explorer > Import AFS file ... 3 - Znajdź Import cv_0.img w folderze z grą (podgląd wszystkich pilków) i wybierz go
4 - Wciskasz NIE, a potem TAK
5 - Wybiersz ACTION > Import folder ...
6 - Wybierasz katalog cv_0.img (z łaty)
7 - Wybieramy TAK > zaznaczamy All files (*.*) > nazywamy cv_0_new.img > save
8 - Klikamy OK (pole z listą plików) i dajemy NIE
9 - Dla cv_1.img i rv_e.img patrz ^
10 - Kopiujemy do KONAMI\Pro Evolution Soccer 2008\save\ (w Moich Dokumentach) pliki z katalogu OF łaty
- Opis instalacji, jakbys czegos nie wiedzial pisz na pv.
Kamillo
Cytat
Wisła zostanie.

O to bardzo dobrze smile.gif
Cytat
- Opis instalacji, jakbys czegos nie wiedzial pisz na pv.

Ok, dzięki. W sumie to myślałem, że to się jakoś inaczej robi, a nie AFS'em wink.gif Jakby coś to napiszę, muszę tylko znaleźć trochę więcej czasu i pobawić się z tym wink.gif
Aha no i porady jak znacie jakieś to walcie śmiało (osnośnie np przyjmowania piłki itd itp)
Kamillo
Cóż, odświeżam trochę temat bo mam nadzieję, że jeszcze się czegoś dowiem smile.gif
Mam też parę kolejnych pytań:
1. Jak zrobić tak aby zawodnik przepuścił piłkę (załóżmy dośrodkowanie po ziemi, i co trzeba zrobić aby pierwszy zawodnik przepuścił piłkę do następnego).
2. Jak strzelać sam na sam ? To banalne pytanie, a PES 2008 nie mogę sobie z tym poradzić bo zazwyczaj jest tak:
piłka leci prosto w bramkarza lub piłka o centymetry mija słupek bramki i to mnie wkurza...
3. I wciąż sławetne pytanie o dośrodkowania - jak zrobić żeby zawodnicy wchodzili mi w środek pola karnego, a nie zbiegali do boku (domyślam się, że chodzi o taktykę, ale gdzie to ustawić ?). Aha i co do tych niby to dośrodkowań - jak to jest, chcę aby dośrodkował tak w środek, a ten przerzuca mi na drugą stronę (wkurzające...). Albo podaje do tego co ma gorszą pozycję. Jak to opanować ?
P.S Czasami mam wrażanie, że szlag trafia tą sztuczną inteligencje bo piłkarze zachowują się jak bezmózgi... sad.gif
senderbell
1. Wcisnąć sprint
2. Strzelać z R2
3. Ustawić dośrodkowania na TYPE4 i podawać piłkę "ręcznie" z taką siłą i w takim kierunku jak chcesz.
Kamillo
1. Sprint czyli R1 - ok to sobie przypominam z PES'a 6 wink.gif
2. R2 czyli na XBoxowe ustawienia który to ? To przez to mam takie problemy z zagraniami - brak instrukcji + klawisze z XB... :/
3. Dobra, powiedz jeszcze gdzie to się ustawia bo nie mogę znaleźć (wszystko jest bardziej skomplikowane niż w PES 6)...
senderbell
system settings -> controller settings -> controller1 -> button configuration -> 2x RB na Details -> Long pass mode = TYPE4

Herbatkę też zaparzyć ? ;>
Kubus91
Wiecie jak włączyć "rozmowe" w trybie online?. Na dole pokazane jest jakies rs ze to rozmowa mellow.gif
Kamillo
Cytat
Herbatkę też zaparzyć ? ;>

A wiesz, poproszę jak masz biggrin.gif Tylko cytrynową i 3 łyżeczki cukru biggrin.gif
A teraz kolejne pytanie: czemu za każdym razem muszę ładować swoje ustawienia (system settings i edit settings) żeby były ? W ogóle mi ich nie zapisuje... PES 2008 wersja 1.20 i patch polonizacyjny więc co jest nie tak ?
P.S Może przykleimy ten temat tutaj będzie można pisać wszystkie pytanie/problemy dotyczące rozgrywki w PES'a ? Unikniemy trochę bałaganu może...
Kamil
ja mam PESa 2008 na PS3 i szukam odp blink.gif a więc... chciałbym stworzyć twarz w edytorze do tego potrzebuje fotki z której ją zrobie, ale niewiem właśnie gdzie zapisać na konsoli fotki z których będe tworzył w edytorze PESa twarze piłkarzy dry.gif jak ktos wie to prosze o odp z góry dzięki rolleyes.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.