Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem Z Pesem 6 (podczas Gry Komputer Sie Restartuje)
board.issonline.pl > Pro Evolution Soccer: Forum Dyskusyjne > Pro Evolution Soccer 6
Raf007
Witam! to mój 1 postas.niestety dotyczy on poważnego problemu. Mianowicie kiedy gram sobie w PESa (zakupiłem oryginalną wersje) po pewnym czasie komputer restartuje się.Nie muszę chyba pisać jak bardzo jest to irytujące, zwłaszcza gdy się gra online:(.Jaka moze być tego przyczyna sciągnołem soobie programik SpeedFan do mierzenia temp procka.. jest na poziomie ok 40stopni tak więc raczej w normie.. posiadam Semrona 2500 geForca 6200.. Sciągnołem sobie wczoraj najnowsze sterowniki nVidi i grałem sobie w nocy bezproblemowo przez kilka godzinek, jednak pewnie to był przypadek, ponieważ dziś ponownie nie pograłem nawet 5 min.. a jak mi się zrestartował komputer to temp. procesora równiez była na poziomie 40 stopni.

proszę o rady ludzi dobrej woli:)
_DEVIL_
Czy to ci sie dzieje jak grasz online(jestes polaczony z netem)?..Moze masz jakiegos robala ?Przeskanuj kompa wink.gif
onix_the_chosen
moze to wina karty graficznej? sprawdz tempterature na karcie, moze ona sie grzeje..........albo poprostu jest uszkodzona smile.gif
who_me
wymien zasilacz bo to on w 90 procentach powoduje restart kompa przy grach.
Pelas
miałem podobny problem:P w moim przypadku winą był syf na wiatraczkach:p odkreć kompa i wyczyść ten syf:P
Raf007
ok dzięki Panowie za rady!! jutro dam odpowiedź czy poskutkowało czyszczenie wiatraczków.. zasilacz to raczej napewno nie jest ponieważ mam nowy za 80 zł. A czy to wina PESA? raczej nie, podejżewam że we wszystkich grach tak się będzie działo..
JTK
QUOTE(Raf007 @ Nov 21 2006, 19:52:29) [snapback]99315[/snapback]

ok dzięki Panowie za rady!! jutro dam odpowiedź czy poskutkowało czyszczenie wiatraczków.. zasilacz to raczej napewno nie jest ponieważ mam nowy za 80 zł. A czy to wina PESA? raczej nie, podejżewam że we wszystkich grach tak się będzie działo..

Dobre zaczynają się od 150 zł smile.gif
Raf007
Witam ponownie! wczoraj wieczorkiem odkręciłem wiatraczek na procku, odkurzyłem go oraz radiator i grałem sobie bez problemów 3 mecze, bez zadnego restartu. Niestey dziś rano jak grałem to na początk 2 połowy znowu to samo... obraz się zatrzymuje i komputer sie restartuje:( ma ktoś jeszcze jakiś pomysł??
NipponJapanBoy
QUOTE(Raf007 @ Nov 22 2006, 15:23:28) [snapback]99351[/snapback]
Witam ponownie! wczoraj wieczorkiem odkręciłem wiatraczek na procku, odkurzyłem go oraz radiator i grałem sobie bez problemów 3 mecze, bez zadnego restartu. Niestey dziś rano jak grałem to na początk 2 połowy znowu to samo... obraz się zatrzymuje i komputer sie restartuje:( ma ktoś jeszcze jakiś pomysł??

karta Ci sie gotuje kolego...kiedys probowalem grac w jakąs gre o kosmicznych wymaganiach i gralem po 15 minut bo resetowal sie komp...gotowal sie proc i grafa...na jakim sprzecie grasz ?
Raf007
QUOTE(Danioo7 @ Nov 22 2006, 17:53:46) [snapback]99437[/snapback]

karta Ci sie gotuje kolego...kiedys probowalem grac w jakąs gre o kosmicznych wymaganiach i gralem po 15 minut bo resetowal sie komp...gotowal sie proc i grafa...na jakim sprzecie grasz ?

ale PES 6 nie ma kosmicznych wymagań.. gram na geForce 6200, AMD Sempron 2500, 512 mbRam...
NipponJapanBoy
QUOTE(Raf007 @ Nov 22 2006, 21:04:49) [snapback]99460[/snapback]

ale PES 6 nie ma kosmicznych wymagań.. gram na geForce 6200, AMD Sempron 2500, 512 mbRam...

heh no w sumie sprzet masz w miare spoko...nie wiem...w takim razie pozostaje zasilacz...warto wydac 200-250pln niz pozniej pare tysi na kompa... smile.gif zaufaj mi...juz raz gasiłem kompa...
Raf007
QUOTE(Danioo7 @ Nov 22 2006, 19:18:06) [snapback]99473[/snapback]

heh no w sumie sprzet masz w miare spoko...nie wiem...w takim razie pozostaje zasilacz...warto wydac 200-250pln niz pozniej pare tysi na kompa... smile.gif zaufaj mi...juz raz gasiłem kompa...

ale zasilacz mam nowy firmy FEEL 350W za 75pln... wydaje mi się że to może być wna chłodzenia.. a istnieją jakieś programy chłodzące np karte graficzną (ew. procek)??
Raf007
To chyba jednak problem z chłodzeniem.. otworzyłem obudowe, przystawiłem zwykły wentylator i bezproblemu rozegrałem 5 meczy.. muszę zaaopatrzyć się w wiatraczek do karty graficznej
cozaq
Hehe firma Feel to raczej nie jest zbyt dobra jesli chodzi o zasilki. Ja ci polecam Chiefteca. Mialem sporo problemow z kopem ale 'szef' wszystko rozwiazal - 1 rok i 0 zawiechy przy ktorejkolwiek z giereczek.

-
Apropo twojego Gf6200 mozesz o nim napisac cos wiecej, jaka to wersja ? Odblokowales potoki ? I jakiej jest on firmy.
Raf007
QUOTE(cozaq @ Nov 23 2006, 21:47:14) [snapback]99734[/snapback]

Hehe firma Feel to raczej nie jest zbyt dobra jesli chodzi o zasilki. Ja ci polecam Chiefteca. Mialem sporo problemow z kopem ale 'szef' wszystko rozwiazal - 1 rok i 0 zawiechy przy ktorejkolwiek z giereczek.

-
Apropo twojego Gf6200 mozesz o nim napisac cos wiecej, jaka to wersja ? Odblokowales potoki ? I jakiej jest on firmy.

hmm geForce jest firmy pixelViev więc chyba akurat ta firma jest dobra:)potoków nieodblokowywałem bo nie mam poęcia co to jest... mógłbys cos więcej o tym napisac??
Dominoz
Ja mam ten sam problem...
Jak to sie juz stanie, to moj program od karty graficznej (Catalyst Control Center) pokazuje jakis blad...Wiec to moze cos z karta graficzna jednak? Pozdro!
cozaq
QUOTE(Raf007 @ Nov 24 2006, 14:54:41) [snapback]99827[/snapback]

hmm geForce jest firmy pixelViev więc chyba akurat ta firma jest dobra:)potoków nieodblokowywałem bo nie mam poęcia co to jest... mógłbys cos więcej o tym napisac??

Sa serie kart , w ktorych software'owo sa zablokowane potoki , od ktorych w glownej mierze zalezy wydajnosc gfx. W tym momencie masz najprawdopodbniej 4 potoki. Seria 6200 wlasnie slynie z tego, ze da sie w nich odblokowac dodatkowe 4 potoki co daje ci +100% wydajności. W PixelView raczej sie tego nie da dokonac, bo zapewne masz karte o szynie 64bit i 256mb pamięci ? Tzw. TurboCache. Czyż nie ?
Dominoz
Czyli to jest problem karty graficznej...?
Czy moze czegos innego...?? Jakim programem najlepiej sprawdzac temp. kompa?
Raf007
QUOTE(cozaq @ Nov 24 2006, 18:08:46) [snapback]99872[/snapback]

Sa serie kart , w ktorych software'owo sa zablokowane potoki , od ktorych w glownej mierze zalezy wydajnosc gfx. W tym momencie masz najprawdopodbniej 4 potoki. Seria 6200 wlasnie slynie z tego, ze da sie w nich odblokowac dodatkowe 4 potoki co daje ci +100% wydajności. W PixelView raczej sie tego nie da dokonac, bo zapewne masz karte o szynie 64bit i 256mb pamięci ? Tzw. TurboCache. Czyż nie ?

kartę mam 128 mb pamięci.. a ile bit to nie mam pojęcia.. nie mogę znaleść parametrów w instrukcji..:/
cozaq
tzn procesor karty to na bank jest 256-bitowy smile.gif) mi dokladnie chodzi o przepustowosc szyny pamięci .. przeczytaj na opakowaniu od karty powinno tam gdzies byc napisane. jesli masz 128bit to karte masz spoko i to nie przez nią są te resety. Problem - zasiłka, badz system/sterowniki, lub w ostatecznosci plyta glowna (najmniej prawdopodobne).

Kurde pronowowal bym ci zmiane biosa od karty na gf 6600 wtedy mialbyś odblokowany czujnik temperatury i bysmy dokladnie wiedzieli "co jest pięć". Tak pozostaje tylko przystawic termometr do rdzenia i przeczytanie jako tako temperetury. Granica dopuszczalna to min 50C max 90C ponad to karda przestaje byc wydajna. Np ja przy dobrym chlodzeniu nawet po przetaktowaniu karty nie przechodze granicy 70C i wszystko jest cacy.

-
jesli masz karte z pamiecia 128 mb to raczej nie masz wesji turbocache - czyli jest niezle smile.gif

Mimo wszystko karty 6200 nie sa az tak zle, wez na poczatek obniz detale i rozdzialke i zobacz czy dalej komp sie resetuje. Jesli nie to wina karty (a raczej jej przegrzewaniem) , jezeli jednak dalej resety to na 99% masz problem z zasilaczem ktory nie trzyma Ci napięć. Prosze zainstaluj Everesta i podaj mi wartosci napiec dla 3V , 5V i 12V.
Dominoz
U mnei tez to bylo...
Karta ci sie przegrzewa po prostu...

1. Wyczysc odkurzaczem syf z kompa.
2. Otworz jedna plyte boczna kompa i sprobuj zagrac.
Raf007
hmm wogóle zapomniałem dodać pewnego faktu.. po zainstalowaniu wiatrqaczka, oraz tez wczesciej (choc nie za każdym razem ) przy zawieszeniu sie pojawia się takie pole :
IPB Image

co to moze oznaczać?? może poprostu mam cos jednak z systemem??
a tak wogóle to gdzie w peesie sie detale obniza??
snake
Najlepiej udaj się z tą fotką na jakieś forum komputerowe, tam Ci pomogą na pewno.
kemocik
Jak dla mnie to zasilacz nie wyrabia biggrin.gif

http://support.microsoft.com/kb/329284/pl
Raf007
QUOTE(kemocik @ Nov 26 2006, 14:25:16) [snapback]100368[/snapback]

Jak dla mnie to zasilacz nie wyrabia biggrin.gif

http://support.microsoft.com/kb/329284/pl

Dzięki za fatygę.. no ale może jedna format wystarczy?? ja upieram sie że zasilacz jest ok.. no bo dlaczego czasem mogę grać nawet 3 godziny bez rzadnego problemu?? coś tu jest nie tak..
kemocik
Kręciłeś procka?
Jeśli tak, to od razu obniż ustawienia do standardowych, a jeśli nie, to spróbuj underclockingu...
Raf007
QUOTE(kemocik @ Nov 26 2006, 16:53:59) [snapback]100424[/snapback]

Kręciłeś procka?
Jeśli tak, to od razu obniż ustawienia do standardowych, a jeśli nie, to spróbuj underclockingu...

nie, niekręciłem, wógóle nic w sprzęcie nie masterkuje
Dominoz
A wyczysciles wentylatorek?
Sprobuj zagrac mecz na wyczyszczonym (odkurzacz) i przy otwartym kompie wink.gif
Raf007
QUOTE(Dominoz @ Nov 26 2006, 17:01:24) [snapback]100432[/snapback]

A wyczysciles wentylatorek?
Sprobuj zagrac mecz na wyczyszczonym (odkurzacz) i przy otwartym kompie wink.gif

tak wyczyściłem.. i dalej to samo!! prędkość wiatraczka przuy procesorze mierzona programem SpeedFun to ok 3100 obr/min
cozaq
przeinstaluj system mate wink.gif
snake
A temperatura na procku jaka?
Raf007
hmm no własnie chciałbym uniknąć formata.. a co do tem procka to jakies 40 stopni.. tak więc niewiele!!
snake
Nie musisz formatować dysku(dziwią mnie osoby które to robią), zainstaluj po prostu windows na ten sam dysk co masz teraz i dane zostaną na dysku.
saper
QUOTE(Raf007 @ Nov 26 2006, 16:47:20) [snapback]100357[/snapback]

hmm wogóle zapomniałem dodać pewnego faktu.. po zainstalowaniu wiatrqaczka, oraz tez wczesciej (choc nie za każdym razem ) przy zawieszeniu sie pojawia się takie pole :
IPB Image
co to moze oznaczać?? może poprostu mam cos jednak z systemem??
a tak wogóle to gdzie w peesie sie detale obniza??

Ja miałem podobny problem, ale u mnie chodziło o gre Flyff. Problemem okazał się...Firewall kerio :DDDDDDD

Odinstalowąłem go i wszystko chodziło dobrze (-;

Pozdrawiam,
saper
Raf007
QUOTE(saper @ Nov 27 2006, 00:57:10) [snapback]100542[/snapback]

Ja miałem podobny problem, ale u mnie chodziło o gre Flyff. Problemem okazał się...Firewall kerio :DDDDDDD

Odinstalowąłem go i wszystko chodziło dobrze (-;

Pozdrawiam,
saper

I miałeś identyczny ekran?? Faktycznie mam Kerio Firewall, ale rpzed grą w Peesa zawsze wyłączam Firewall ponieważ gram po sieci i niemogę go mieć włączonego.. ale może faktycznie jest w tym jakaś myśl...
saper
Wywal go i zobacz (-;

Bo ja się kapłem dopiero jak odinstlowalem windowsa biggrin.gif

Zainstalowałem Windows, Fyffa(flyff działa) Kerio, Flyff nie działa XDDDDDDDDDDDD

Zrób tak i powiedz czy dalej masz ten ekran smile.gif

Pozdrawiam,
saper
Raf007
QUOTE(saper @ Nov 28 2006, 20:56:08) [snapback]100871[/snapback]

Wywal go i zobacz (-;

Bo ja się kapłem dopiero jak odinstlowalem windowsa biggrin.gif

Zainstalowałem Windows, Fyffa(flyff działa) Kerio, Flyff nie działa XDDDDDDDDDDDD

Zrób tak i powiedz czy dalej masz ten ekran smile.gif

Pozdrawiam,
saper

Dzięki Saper! nie chciałem wcześniej pisać, bo chciałem dłużej przetestować tą metodę. Od 2 dni przy graniu w PES-a poprostu wyłączam Kerio (nie trzeba nawet odinstalowywać) i ekran się nie pojawia, ani gra niezawiesza!! Tu chyba był pies pogrzebany!! dzięki za radę! ogólnie wszystkim dziękuję za zainteresowanie i pomoc

jednocześnie pojawił się kolejny problem:((.. ale o nim napisałem już w osobnym temacie.. dotyczy on punktacji przy grze online (nienaliczaniu zwycięstw). Jeżeli ma ktoś chwilkę czasu to zapraszam
[wystarczy kliknąć tutaj]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.