dodam swoje pare groszy ...
zaczne od historii żeby nie było ;] w 96 roku zagrałem pierwszy raz w Fife .. , potem 98 halówka i 99 - oryginał ;] nastepnie do roku 2003 zachwycałem się tą grą.. poprostu cud miód i orzeszki ... następnie dostałem w swoje łapki ISS3 - bardzo dobra grywalnosci , tempo gry i te sztuczki ... od razu pomyslałem,ze fifa ma kłopoty
wtedy pierwszy raz usłyszałem o Pesie .. podobno lepszym od ISS musiałem go mieć !
przyszedł ten sądny dzien i dostałem PESa3 .. kumpel sie z niego śmial , wszyscy znajomi mówili ,że to brzydkie takie no i nie ma licencji ... jednak mi sie grafika spodobała , a licencje szybko dostałem

nie ma to jak patche .. wtedy gra bardzo mi sie spodobała , nawet szwagrowi - na początku sceptyczny - dałem swoją kopię zapasową ;]

tak sobie grałem ponad rok w PESa 3 nie zaglądając wogóle do FIF ..
następnie przełom fifa 2004 - wogóle mi sie nie spodobała , tak samo jak fifa 2005 - jedynie MEga Patch PL zmusił mnie do gry w "piłke nożną " by EA . Później PES4 - online online online ... szkoda , że mam słabego neta i nie pograłem za dużo ..poprostu wypas..wtedy juz wiedziałem .że liczy sie tylko Konami ,
pozniej fifa 2006 i polski komentarz - spędziłem nad grą miesiąc - bardzo nudny miesiac , po to aby dostac w swoje łapki PESa5 - to juz wogóle - na początku - " za wolne to coś " ale pozniej zaczęło mi sie podobac , no i z kolegą robilismy sobie zawody - Emocji DUUŻoooo ... pozniej tylko OE patch i do teraz sobie pogrywam w PEsa

można uznać ,ze kiedys byłem całkowicie za EA teraz w 90 % za Konami .. dlaczego nie w 100 ? własnie przez Fife 07 ...
wg mnie gra jest dużo lepsza od fify 06 - komentarz jest dużo lepszy , czuć czasem atmosferę prawdziwego meczu no i nie przeszkadza on - zobaczymy jak bedzie z BOrkiem i Kołtoniem . Gra ma licencję jak zawsze i to jest jej duży plus , sama oprawa jest IMO slabsza od Pesa5 z patchem ale daje rade .
W czasie gry nie patrzy sie nie grafike tylko na zawodników i ich poczynania ..
zaczne od Gameplaya - gram na klawie -- sprawne paluszki ;d -- i gra sie nawet przyjemnie , czasem trzeba sie nagimnastykowac ale dla kogos kto pisze ten tekst nie oglądając klawiatury to nie problem :]
Muzyka - dużo kawałków licencjonowanych - i tu napewno EA wygrywa z Konami , ale za to sama oprawa meczu jest uboga , w PEsie czystym jest słabsza , ale już po patchach jest dużo lepsza ... czekam na krok ze strony sceny FIFY
Grafika - jak w Pesie 3 - 4 ... troche zbyt plastelinowa , twarze niskiej rozdzielczosci , za to niezle prezentują sie kibice .... nie jest źle ale mamy 2006 rok - moglo byc dużo lepiej ... no i na High mi zacina (nie wiem dlaczego na każdej rozdziałce od 800x600 do 1600x1200 chodzi dokładnie tak samo ... za to na medium już bardzo dobrze -- 2,4 Ghz , 768ram , Geforce 6600gt Zalman Edition -- wszystko póki co na high chodziło)
Licencja - jest liga polska , jest zabawa - nie ma log kilku klubów i to jest minus , za to składy są w miare aktualne , tak samo wszystkie koszulki i bajery
Tryby gry - tryb menadżerski , jakies puchary , ligi ... bardzo dobrze... lepiej niż w pesie napewno ..
Tryb menadżerski upodabnia się do Master League co jest krokiem naprzód
i teraz dochodze do tego co mnie będzie trzymać przy FIfie do czasu premiery Pesa6 ...Tryb Online !
fakt że tylko na sieci moge grac z wiadomych powodów , ale nie jest źle ... dzisiaj grałem 2 godziny z kuzynem i poprostu są emocje .. gra nabiera rozmachu i nie nudzi jak w Singlu ... lagów nie ma chociaz net o tej godzinie chodzi zle (przebudowa infrastruktury )
ogólnie dałbym grze ocenę 7 / 10 przy czym Pes 5 miał 9/10 ..... czekam na Pesa6 i na ocene 10 .. wszystko na to wskazuje .. oczywiscie jak net będzie dobry (a ma być ..) to kupuje gre przez ultime czy wirtusa i spotykamy się na wirtualnych arenach najlepszej piłki kopanej ...
PS . troche przydługie to no nie