Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Football Manager '06
board.issonline.pl > Inne > Gry
kostek
Z tego co się orientuje wielu z Was, gra w najnowszą odsłone najlepszego obecnie manager na rynku. Ale jakos nikt nie kwapi się do tego aby pochwalić się swoją wiedzą, odkrytymi talentami, czy doskonałym doborem taktyki. Postanowiłem nieco zmienić ten stan rzeczy i stworzyć coś na wzór poradnika. Drużyną na której testowałem wszystkie jak dotąd odkryte moje metody jest francuzki drugoligowiec Caen. Obecnie w wirtualnym świecie mam 2007 rok i walcze o awans do Ligue 1. Na początek przedstawie może moją drużynę która kompletowałem przez 2 lata i wydaje mi sie, że jest to zespół który z powodzeniem może powalczyc po awansie a europejskie puchary.

Kadra zespołu Caen po licznych wzmocnieniach:
IPB Image

Przy doborze taktyki zazwyczaj kieruję się tym, co mam. Dlatego od początku mojej kariery w Caen najczęsciej stosowaną taktyką jest ustawienie 4-(1-3)-2 które preztuje się tak:
IPB Image

Samo poustawienia piłkarzy na boisku jednak nie wystarczy. Trzeba też dobrze dostosować polcenia grupowe oraz indywidualne:
IPB Image

Przejdźmy teraz do tego, jak należy wzmacniać drużynę...Przed sezonem gdy mamy otwarte okineko transferowe sprawdzamy, jakim dysponujemy budżetem i składem.
U mnie skład był naprawdę względny a budzet z tego co pamiętam w granicach 2 milonów Euro. Z taki budżetem drużyny zbytnio nie uda się wzmocnić więc sprzedałem swojego najlepszego zawodnika Gouffran'a za 4 miliony Euro do Lille.
IPB Image
Mając już na transfery, można rozpocząć polowanie. Jeżeli brakuje nam w drużynie dobrego obrońcy wchodzimy w menu wyszukiwanie i ustwiamy wedle własnego uznania czynniki takie jak:
-max. wartosć piłkarza
-pozycja
W razie gdy jest to obrońca proponuje ustawić, że umiejętności takie jak krycie, odbiór, gra głową, szybkość i przyspieszenie powinny być nie mniejsze niż 15 (w razie lepszej lub gorszej drużyny wartość ta ulegnie zmianie). U pomocnika zwykle zwracam uwage na:
-drybling
-podania
-technikę
-strzały
-pracowitość
-wytrzymałość
U napastnika można wymienić znacznie więcej cech poprzez które staje sie on wartosiowym graczem. Ja jednak głównie biorę pod uwage:
-drybling
-grę głową-technikę-wykańczanie akcji(nie moze być mniejsze niz 15 chyba że mamy doczynienia z talentem który dopiero się rozwinie)
-opanowanie
-ustwianie się
-przyspieszenie
-szybkość

Oczywiście nie zawsze dobry zawodnik na daną pozycję musi mieć wszystkie w/w cechy bardzo wysokie.
Ja z myślą o grze w Ligue 1 zakupiłem w ciagu 2 lat następujących zwodników:
Bramkarze: Porato (znakomity bramkarz, ma juz około 30 lat ale wciąż jest w stanie bronić na najwyższym poziomie. Wydatek rzędu 1 miliona Euro.)
Obrońcy: Latka(Silny,dobry w odbiorze i dobrze kryjący obrońca. Nie jest również zbyt drogi. Można go wykypić już za ok 700tys Euro), Amborouet(Kupiony jako uzupełnienie kadry. Wydałem na niego ok 150tys Euro kupując go z Sedan. Do drużyn nieco słabszych niż Caen - bdb)
Pomocnicy: Bourillon (wyp) (wypożyczyłem go jako uzupełnienie kadry), Guarin (wielki talent, polecam do każdej drużyny[oprócz druzyn typu Chelsea,Real itp], Ziani (Świetny pomocnik, znakomicie sprawdza się jako ofensywny pomocnik. Bardzo wysoko rozinięte umiejętnosći: drybling, technika, błyskotliwość, pracowitość.Wydatek ok. 2,5 miliona Euro), Pode(Transfer średnio trafiony. Piłkarz conajwyżej średni, aczkolwiek przydatny ze względu na swoją wszechstronność. Wydatek ok. 400tys. Euro)
Napastnicy Romarić (Mój najlepszy obecnie zawodnik. Jego zakup był strzałem w dziesiątke. O tego piłarzu już pytają Lyon, Roma itp. Znakomita technika, wykończenie akcji bardzo wysokie. Polecam tego piłkarza każdemu Wydatek ok 2-3 milionów Euro), Bangoura (kolejne uzupełnienie kadry. Może grać jako OPŚ oraz jako Napastnik. Do średnich klubów akurat. Wydatek rzędu 150-250 tys Euro) Kisliy (Wielki talent, rozwija się dość szybko. Po 2 sezonach jest jednym z moich najlepszych piłkarzy. Wykańczanie akcji 17. Wydatek ok 400-500 tys. Euro. U mnie jego cena jest juz równa 4 milionom Euro.) Keseru (wyp) (bramkostrzelny napastnik, którego wypożyczam drugi sezon z rzędu.) Scorza (kolejny wielki talent, nie odkryty przezemnie, Na początku zapłaciłem za niego śmieszne 45tys Euro. Obecnie warty 4 miliony Euro)

Skriny z umiejętnościami kilku moich najlepszych graczy (kupionych do Caen)
IPB ImageIPB ImageIPB ImageIPB ImageIPB ImageIPB Image

Jeżeli chodzi o piłarzy których mam w klubie od początku to zdecydowanie najlepsi są:
Obrońca Ronald Zubar (Gracz który bez problemu załapał by się do składu w najlepszych franuzkich timach jak np Lyon. Jest młody, świetnie kryjący i znakomity w odbiorze. Piłkarz ogólnie bardzo uzdolniony.) Pomocnicy Oumar Bakari (Znakomity defensywny pomocnik. Zastaniawia mnie tylko jego wartość która jest równa ok 100 tys Euro. Wg. mnie miłkarz ten powinien być warty ok 1,5 milniona Euro. Polecam każdemu kto potrzebuje piłkarza na ta pozycje) Anthony Deroin (Ofensywny pomocnik, strzelający mase bramek) [u][i]Igor Matić[u][i] (bardzo ofensywnie nastawiony lewy pomocnik, który z powiedzniem może garc również jako OPŚ)

Skriny z umiejętnościami kilku graczy Caen

IPB ImageIPB ImageIPB ImageIPB Image

Taka mała rada: jeżeli chcesz znaleźć jakis wartościowych graczy warto użyc wyszukiwania skautów. Ja zawsze ustwiam jednego, żeby szukał najlpeszych piłkarzy z mojej ligi i nimi wzmacniam swój kulb (jednoczesnie osłabiając przeciwników) drugiego wysyłam do ameryki południowej, bo jak wiadomo brazylii i argentynie jest masa nieoszlifowanych talentów.

Tak wyglądała tabela po pierwszym sezonie...IPB Image

a tak wygląda teraz...po wzmocnieniach i zmianie taktyki na obecną: IPB Image

Jeżeli macie jakieś swoje pomysły, odkryte treningi albo poprostu chcecie się pochwalić swoimi sukcesami w FM'06 - piszcie tutaj.
Ja osobiście poszukuje jakiegos dobrego ternigu ogólnego oraz dla graczy na poszczególne pozycje. Bo jeżeli chodzi o treningi to jakoś słabo rozeznany jestem...

================================
W drugiej częsci taktyka na wyjazdy do dobrych klubów: 5-4-1 oraz kilka innych ciekawostek....
Crawler
Wiesz... wystarczy wpisac w googlach "poradnik do FM 2006" albo coś w ten deseń i znajdzie Ci z kilkanaście. Ja osobiście nie korzystam z teog typu poradników bo tak to wszystko masz na tacy. Samemu trzeba się wysilić.
Ale poradnik niczego sobie dla początkujących biggrin.gif biggrin.gif

Ps. Jakby co ja Celtą zdobyłem mistrzostwo ligi, puchar europy i drugie miejsce w lidze. Odpowiednio od przodu smile.gif
Lanek
No kostek muszę, przyznać że temat ciekawy tylko ja bym go troche zmienił, może w nim użytkownicy będą pokazywali swoj sklad osiągnięcia, rekordy itp.? Co ty na to. ?
Osobiście w FMa gram już 9 sezon Barçą. Później wrzucę kilka screenów ze składem osiągnięciami, taktyką.
Pozdr. wink.gif
kobuz
QUOTE(kostek @ Apr 27 2006, 13:39:53) [snapback]64723[/snapback]

Taka mała rada: jeżeli chcesz znaleźć jakis wartościowych graczy warto użyc wyszukiwania skautów. Ja zawsze ustwiam jednego, żeby szukał najlpeszych piłkarzy z mojej ligi i nimi wzmacniam swój kulb (jednoczesnie osłabiając przeciwników) drugiego wysyłam do ameryki południowej, bo jak wiadomo brazylii i argentynie jest masa nieoszlifowanych talentów.

Ja natomiast, jeżeli szukasz kogoś młodego, polecam inny sposób: przeglądanie kadr U-18 różnych krajów. W tych dobrych graja prawie sami z wysokim PA(czyli perspektywistyczni)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.