Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Policja Ma Nakazy
board.issonline.pl > Inne > W przerwie meczu ;-)
Rafalinsky
hmm,u mnie w miescie dzieja sie ostatnio dziwne rzeczy,mianowicie do kilku znajomych mi osob wpadla policja z nakazem rewizji kompa!! otoz telewizja kablowa prawdopodobnie udostepnila dane osob ktore nalogowo sciagaja stuff z netu.zeby tego bylo malo,podobno maja liste 500 osob w tym sa tez uzytkownicy neo.takze panowie czyscic dyski!! smile.gif moze u was niedlugo cos takiego bedzie mialo miejsce...
T-Mac
taka akcja jest stosowana juz od ponad roku smile.gif
ale zeby mieli nakaz to pierwsze slysze wink.gif
BuLi
u mnie było o tym głośno w zeszłym roku smile.gif panika wybuchła smile.gif a później okazało sie że to plota tongue.gif
Rafalinsky
u mnie to nie plota,sam bylem swiadkiem takiego "najscia",tylko patrzec jak niedlugo ktos mi zapuka do drzwi i bedzie wciskal oryginalnego łindołsa smile.gif
_kamil_
za przekazanie danych mozna ta kablowke podac do sadu
corduroy
a skad beda mieli nakaz?
bez nakazu moga pocalowac klamke...
chazzzz
jasne, jasne, nie wiem czy wiecie, ale nawet sami policjanci mówili, że akcja jest wymierzona w osoby, które nie tylko sciągają, ale także udostępniają/sprzedają innym. Mi osobiście to ojciec mojego dobrego kolegi powiedziałwink.gif który jest policjantem. A co do nakazu to śmieszne to, bo nakaz musi wydać prokurator, a to nie jest tak, ze tylko piecząteczka i następny:]
Rivaldinho
lipa......
też śmigam na necie z kabówki,ale policji do siebie to ja nie zapraszam
a tak poza tym to ilu może być policjantów którzy znają sie elegancko na komputerach?
xsas7
Mogą przyjśc z informatykiem (hackerem biggrin.gif wink.gif )

Pozatym jak kablówka "wie" że ściągasz np. filmy, gry itp. ? smile.gif

przecież by musieli np. z DC++ albo emule udostępnić coś żeby wiedzieli kto ściąga, a to że ściągasz dużo stuffu to nie znaczy że zaras piraty wink.gif
skoro sami udostępniają transfery do ok np. 1 GB na miesiąc to cza korzystać nie ? smile.gif

kablówka może sledzić tylko łącze (przesyłanie, odbieranie) ale nie sprawdzi co ściągasz bo nie mają do tego prawa smile.gif poniewaz w internecie powinieneś byc anonimowy biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif wink.gif
chazzzz
QUOTE(xsas7 @ Jan 5 2006, 19:44:31)
kablówka może sledzić tylko łącze (przesyłanie, odbieranie) ale nie sprawdzi co ściągasz bo nie mają do tego prawa smile.gif poniewaz w internecie powinieneś byc anonimowy biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif wink.gif
[right][snapback]47760[/snapback][/right]

Nie w dobie Kaczyńskiego i PIS'u:P
Rafalinsky
podobno jest lub byl jakis zasadzkowy hub na dc++ i od kazdego kto na nim sie znajdowal pobierano file liste,pewnie stad nakazy,u mnie skonfiskowano juz ok 30 kompow i ok 100 dyskow takze smierdzaca sprawa.
Rafalinsky
obejrzyjcie kronike z 05.01 tam wszystko mowia o tym,zalozycieli huba wsadzili...

http://ww6.tvp.pl/4499%2c20060103286467.strona

w archiwach jest film
StraY
co do sprawdzania przez kablowki co sciagamy - robia to :] dostalem juz pare maili do nich z nakazem zaprzestania kradziezy intelektualnej. a pani z kablowki nawet dokladnie mi wyjasnila kiedy sciagalem, co sciagalem i jakim programem wiec potrafia kontrolowac ;p a przez ostatnie 3 miesiace moj komputer wzbogacil sie o oryginalne win xp pro, office, i jeszcze pare programow od m$ wink.gif - warto byc studentem politechniki biggrin.gif
lucio

Abonament za ściąganie z Sieci
IAR 17:50

Być może już za kilka miesięcy za filmy, muzykę czy zdjęcia ściągane Internetu będziemy musieli zapłacić. Do tej pory internauci kopiujący na swój komputer nielegalne pliki w świetle prawa byli piratami. Teraz ma to się zmienić.

Prezes Stowarzyszenia Artystów Wykonawców Utworów Muzycznych i Słowno-Muzycznych Jacek Skubikowski proponuje, by każdy użytkownik Internetu płacił co miesiąc dobrowolną opłatę rekompensacyjną w wysokości czterech, pięciu złotych. Za tę kwotę użytkownik mógłby ściągać na swój komputer dowolną ilość plików mając świadomość, że nie popełnia przestępstwa.

Na razie nie wiadomo, w jaki sposob opłata mogłaby być pobierana. Autorzy projektu sugerują, że najlepiej byłoby, gdyby dostawca Internetu doliczył tę kwotę do comiesięcznego rachunku.

Jacek Skubikowski pomysł sieciowego abonamentu zapożyczył z Francji. To właśnie tam po raz pierwszy padł pomysł takiej regulacji. Jednak Francuzi będą płacić 4 euro miesięcznie i to tylko za ściąganie muzyki.

Jacek Skubikowski uważa, że taka zmiana w ustawie pozwoliłaby znacznie zmniejszyć zjawisko piractwa w Polsce.

Do wejścia tych przepisów w życie droga jeszcze daleka. Warto jednak już dziś zastanowić się, czy lepiej nie płacić i ryzykować konfiskatę koputera oraz wysoką grzywnę czy też zapłacić i surfować do woli.
Rafalinsky
najgorzej jest chyba z lokalnymi providerami internetu t.j kablowki,radiowki itp...

" Autentyczna historia sprzed kilkunastu dni. Brat mojego szwagra dostał zaiadomienie o wszęciu postępowania przeciwko niemu. Okazało się że jakaś tam organizacja ochrony praw autorskich namierzała ludzi ściągających film Hitch i między innymi namierzyli jego IP. Z tym IP i policją udali się do firmy Petrus w której to firmie ten koleś miał wykupiony dostęp do internetu. Firma Petrus po przyjściu policji zerwała z nim umowę oraz udostępniła wszystkie dane na jego temat. Policja nawet nie zjawiła się u niego w domu gdyż wszystko czego potrzebowali dostali od Petrusa i teraz gościu ma sprawę w sądzie. Historia jest autentyczna i wydarzyła się w Toruniu. "

P.S. natknalem sie na jednym z forum na takie cuś,gdzies juz o tym slyszalem :

"TW - widziałem ostatnio na hubie DC kolesia który w swoim share wsadził katalog o nazwie "READ ME FIRST!" a w nim kilka pustych plików .txt których nazwy układały się w zdanie, w którym koleś stwierdzał że jeżeli przeglądający należy do RIAA lub MPAA to on niewyraża zgody na przegladanie jego zawartości jego HDD"

ponoć amerykańce mają w swoim prawie jakieś tam przepis który uniemożliwia pozwanie kogoś do sądu na podstawie czegoś co widział w miejscu do którego zabrniono mu dostępu.
lookass
O rany moim zdaniem to kolejna ściema i ploty... ile razy to już mówiono że robią nagonki itp itd a się później okazywało że złapali kilku piratów którzy sprzedają nielegalne płyty według mnie nie ma się czego bać ale ostrożnym zawsze trza być smile.gif
halladin
slyszalem, że mają nie tylko nakazy ale rownież często uzywaja prawa do rewizji osobistych
lookass
slyszalem, że mają nie tylko nakazy ale rownież często uzywaja prawa do rewizji osobistych
Szczerze wątpie i raczej zgadzam się z poniższą wypowiedzią kolegi
jasne, jasne, nie wiem czy wiecie, ale nawet sami policjanci mówili, że akcja jest wymierzona w osoby, które nie tylko sciągają, ale także udostępniają/sprzedają innym. Mi osobiście to ojciec mojego dobrego kolegi powiedziałwink.gif który jest policjantem. A co do nakazu to śmieszne to, bo nakaz musi wydać prokurator, a to nie jest tak, ze tylko piecząteczka i następny:]
Rafalinsky
QUOTE(lookass @ Jan 6 2006, 15:17:32)
O rany moim zdaniem to kolejna ściema i ploty... ile razy to już mówiono że robią nagonki itp itd a się później okazywało że złapali kilku piratów którzy sprzedają nielegalne płyty według mnie nie ma się czego bać ale ostrożnym zawsze trza być smile.gif
[right][snapback]47844[/snapback][/right]

ale tu chodzi o ta konkretna sprawe,mianowicie 3 osoby zalozyly i administrowaly hubem na dc++ przez to naloty i zatrzymania,wyzej masz link do kroniki,sciagnij filmik i zobacz ze to nie plota, kronika z 05.01
WBman
Ja mam sąsiada policjanta który przychodzi co pare tygodni i pożycza z 10 najnowszych filmów z neta, wiec jak coś to sam jest piratem tongue.gif
snake
QUOTE(WBman @ Jan 6 2006, 15:50:19)
Ja mam sąsiada policjanta który przychodzi co pare tygodni i pożycza z 10 najnowszych filmów z neta, wiec jak coś to sam jest piratem tongue.gif
[right][snapback]47863[/snapback][/right]

Nic nowego, mojego kumpla stary też jest policjantem i co kupuje oryginały? biggrin.gif
verelad
QUOTE(Rafalinsky @ Jan 5 2006, 13:56:43)
podobno maja liste 500 osob w tym sa tez uzytkownicy neo.takze panowie czyscic dyski!! smile.gif
[right][snapback]47701[/snapback][/right]

Podobno to, podobno tamto... a świstak siedzi... jak wpadną do mnie z nakazem to sie tu wpisze i wam powiem co i jak wink.gif
lookass
ale tu chodzi o ta konkretna sprawe,mianowicie 3 osoby zalozyly i administrowaly hubem na dc++ przez to naloty i zatrzymania,wyzej masz link do kroniki,sciagnij filmik i zobacz ze to nie plota, kronika z 05.01

No faktycznie masz racje ale moze to taki straszak dla reszty spoleczenstwa... biggrin.gif

Nic nowego, mojego kumpla stary też jest policjantem i co kupuje oryginały? biggrin.gif

Proste 90% policjantow to piraci bo wbrew pozorom to też ludzie... ojciec mojego kumpla też jest policjantem i do pracy nosi różne płytki nawet "pożyczałem" od niego kiedyś CD Keya do XP a jego syn odemnie gry biggrin.gif tak wiec nie jestesmy sami smile.gif
Rafalinsky
teraz pytanie,straty (prawa autorskie) z zalozenia tego huba oszacowano na 20 mln,ciekawe jaki wyrok grozi zalozycielowi i administrujacym.chlopaki chcieli dobrze a tu masz... tak samo jak przejedziesz kogos autem,niby nie jestes bandyta a idziesz za kraty... tylko dlaczego,skoro jest to ogolnie dostepne i wszyscy o tym wiedza,nie ma mozliwosci sciagania ze tak powiem na uzytek wlasny,w tym wypadku chodzilo o rozpowszechnianie,dobre by bylo cos takiego o czym pisal lucio, 5 zeta na miesiac i jedziesz do woli...
lookass
No właśnie bo tu chodzi o rozpowszechnianie ... łapią największych piratów którzy sprzedają bądź tylko rozpowszechniają pirackie kopie ... jestem ciekaw jak to jest z seedowanie w torrencie smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.