Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tutorial : Jak nagrywać bramki strzelone podczas gry online?
board.issonline.pl > Śmieciareczka > /dev/null > Winning Eleven 2002 > Problemy z grą online
Bakel
Po strzeleniu gola naciśnij F1 w czasie trwania replay’a, najlepiej na poczatku. Teraz masz kopię replay'a [savestate]. Kiedy skończysz mecz/mecze,zamień memorkę ce0405-polEvo.mcr na inną [nazwij ją np. replays], zmień plugin od neta z 'CyberPad 1.3' na 'Disabled Netplay', zrestartuj ePSXe i odpal mecz. Kiedy pojawi sie biały ekran z logiem Konami, naciśnij F3. Kiedy replay sie odpali, zapisz go na karcie pamięci.
Do wykorzystania masz 5 slotòw w ePSXe. Zmieniasz je za pomocą klawisza F2.
Pamiętaj o ponownym włożeniu właściwej karty tzn. ce0405-polEvo.mcr przy graniu kolejnego meczu online.

Na początek ściągnijcie 2 programy niezbędne do stworzenia skompresowanych plikòw .avi : HyperCam i Virtual Dub.

Teraz pora na dokonanie zmiany w konfiguracji naszego emulatorka. W 'config->video->configure' ustaw rodzielczość taką, jaka podana jest na niżej zamieszczonym screenie ( 300x225 ):

W 'config->memcards' wybierz memorkę na ktòrej masz zapisane bramki. Uruchom epsxe i w menu głòwnym wejdź w 'game option->replay' i wybierz slot w ktòrym masz memorke z bramkami, wybierz odpowiedniego save'a i naciśnij 'start'.
Okno z odpalonym epsxe pozostaw otwarte.

Teraz skonfigurujemy odpowiednio HyperCama.

Zainstaluj program. Teraz w zakładce 'screen_area' naciśnij 'select_window' i nakieruj kursorem na uruchomione okno z epsxe, naciśnij lewy przycisk myszy. W zakładce HotKeys, ustaw klawisze tak jak jest podane na screenie poniżej:

W zakładce AVI File wybierz miejsce gdzie będą umieszczane twoje replaye (przycisk Browse). Pozostałe opcje zaznacz tak, jak na screenie:

- Select File->Save As AVI i wpisz nazwe dla skompresowanego pliku AVI. np. replay.avi
Jeżeli rozmiar pliku przekroczy 2MB, zmniejsz wartość bitrate w zakładce bitrate control np. do 256kbps.

Jeżeli chcesz posklejać kilka pojedynczych avikòw w jeden klip użyj Virtual Duba:
- File->Open video file ( wybierasz plik, ktòry ma być jako pierwszy w klipie)
-File->Append AVI segment ( dodajesz kolejne aviki do klipu)
-File->Save AVI as ( zapisujesz wyniki Twojej pracy)

Tak spreparowany plik, możesz już spokojnie wysyłać na maila [email protected]. Wszelkie zapytania związane z nagrywaniem plikòw, ròwnież proszę przesyłać pod ten adres. Gwarantujemy szybką odpowiedź.
ftomekk
Piszesz,ze pliki graficzne przed spreparowaniem virtual dubem powinny miec ok 20mb.Dlaczego u mnie ma 429 kb??
Czyzby kodek Xvid MPEG4 tak dobrze kompresowal??
Bakel
Sorx, jednego screena zgubiłem, już się znalazł ;-)
Wybieram nieskompresowane klatki, gdyż kompresowanie w biegu obciąża procka i framerate musi być wòwczas mniejszy.
ftomekk
No i wszystko jasne laugh.gif
Juz moge wstawiac swoje piekne brameczki-chociaz po moich ostatnich grach nalezy sadzic,ze zbyt duzo ich nie bedzie :? :?
Pio G
aha a bramki w czasie mecza normalnie zapisujesz na memorke tak ? nie powoduje to oos ? smile.gif
ftomekk
Wczoraj na probe nagrywalem bramki podczas gry z kompem-bylo OK.
Dzisiaj probowalem zapisac podczas gry online-PIO Twoje pytanie jest cholernie na miejscu-zapisanie gry podczas meczu w sieci ,u mnie powoduje OOS.Poradz cos Bakel smile.gifsmile.gifsmile.gifsmile.gifsmile.gif:
Bakel
ke?
chłopaki, na litość boską ;p gdzie Wy tu widzicie zapisywanie na memorkę ? :shock: <= to miałem napisać, ale zorientowałem się, że przeoczyłem bardzo ważny akapit tutoriala ;p wybaczcie ;)
teraz już ewryfing szud bi fajn :)
ftomekk
OK jezdiemy dalej zeby nie bylo za latwo.
Gram mecz online.Strzelam bramke.Leci replay,naciskam F1-ekran na sekundke mignie.
Koncze gre.wychodze z EPSX-na pozostalej czarnej planszy po epsx pojawia sie komunikat-not savestates pluggin.
Nic ,mysle sobie i lece dalej.Resetuje Epsx,zamieniam memorki,odpalem EPSX,przerywam demo,pojawia sie plansza konami-wiec wciskam F3-Nic sie nie dzieje.Wychodze ESC.Na pozostalej czarnej planszy po EPSX komunikat: loadstate doesnt implamented yet with netplay.
Whats up???Opisalem dokladnie to co robie-moze cos schrzanilem ??
Bakel
ftomekk, no jesteś zajebistym betatesterem, wyłapujesz bugi w tym moim tutorialu jak nikt inny, dzięki;)
Dobra,teraz już mam nadzieję, że żadnych problemòw nie będzie.

p.s. dodałem w pierwszym akapicie "zmień plugin od neta z 'CyberPad 1.3' na 'Disabled Netplay'," ;)
ftomekk
Teraz juz naprade wszystko dziala bezblednie.
Dzieki Bakel. biggrin.gif
YURY
Tak powolutku sobie rozkminiam i 1 pyt.:Czy z jednego meczu (nie przerywając go)można tylko jednego Repleya zapisać ?
ftomekk
Cytat
Do wykorzystania masz 5 slotòw w ePSXe. Zmieniasz je za pomocą klawisza F2.

Wiec mozesz tyle samo razy robic F1 ile masz slotow w memorce.
Chociaz po zastanowieniu dochodze do wniosku ze nie jest to prawda:)smile.gif
Mozesz przeciez miec nieskonczona ilosc wolnych memorek i zmieniac je ile tylko razy chcesz. Wiec przynajnmniej teoretycznie nie jestes niczym ograniczony.Takie jest moje zdanie-czy sluszne??
Prosimy o wypowiedz Prezesa Bakela laugh.gif laugh.gif laugh.gif
Bakel
Dobra ftomekk, a Ty będziesz Jarząbkiem biggrin.gif

Odpowiadając na Wasze pytania:
Podczas jednego meczu nie przerywając go możesz zapisać maksymalnie 5 bramek/akcji ponieważ tylko tyle jest saveslot'òw w ePSXe

Cytat
Wiec mozesz tyle samo razy robic F1 ile masz slotow w memorce.

Niestety nie, ponieważ jak naciśniemy F1 to bramka nie zapisuje się na memorce tylko siedzi w jednym z pięciu slotòw pamięci.
ftomekk
No i wszystko jasne:
Run-savestate i loadstate=fucktycznie 5 slotow.
Tylko tyle mozna zapisac,wiec zeby sloty sie nie marnowaly trzeba robic wyniki 5:0 biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
YURY
1 gol i F1 przy repleyu , 2 gol i F1 przy repleyu. .... Potem F3 i zapisuję na memorce repleya ale tylko tego ostatniego bo po pierwszym nie ma śladu . Co żle robię ? laugh.gif
Bakel
Cytat
1 gol i F1 przy repleyu , 2 gol i F1 przy repleyu. .... Potem F3 i zapisuję na memorce repleya ale tylko tego ostatniego bo po pierwszym nie ma śladu . Co żle robię ? laugh.gif

Mały bug w Twoim algorytmie ;p. Powinno być tak :
1 gol i F1 przy repleyu , F2-zmiana slota, 2 gol i F1 przy repleyu. .... Potem F3 i zapisuję na memorce repleya (pierwszego gola, potem analogicznie jak przy zapisywaniu wciskasz F2, potem F3 i zapisujesz na memorce drugiego gola)
YURY
Niestety , mnie trza jak dziecku tłumaczyć , od A do Z. Dzienkuwa.
kubek
Ja przy oglądaniu repley'a - F3 wciskam save i nic. Nie mogę nagrać powtòrki na memorke. Nawet nie mogę obracać kamerą. Po chwili mogę kontynuować stary mecz. Robie oczywiście wszystko tak jak jest opisane w tutorialu (przy grze online wciskam F1, po meczu zmieniam memorke i netplay'a).
Bakel
Kubek, to zależy od tego czy grasz jedynką czy dwòjką (gospodarz czy gość). Jeżeli nie możesz niczym sterować podczas replay'a to po prostu ustaw klawisze na drugim kontrolerze.
kubek
Cytat
Jeżeli nie możesz niczym sterować podczas replay'a to  ustaw klawisze na drugim kontrolerze.

I tak też jest. Zgadza się.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.