ok ja opowiem troche o wrzutkach

normalna wrzutka
2x

niższa i szybsza wrzutka
3x

wrzutka po ziemi ( dobra przy kontrach, gdy nasz gracz znajduje się sam w polu karnym)
ważną role odgrywa ròwnież czy zawodnik biegnie sprintem czy nie, moim zdanie jak chcemy wrzucać to lepiej nie trzymać R1 oraz czy przy pròbie wrzucania, nie ma przy graczu obrońcy, ktòr by przeszkadzał w dośrodkowaniu.
Bardzo ważną sprawą przed wrzuceniem piłke na pole karne jest sprawdzenie czy lub w jakim miejscu pola karnego znajduje się piłkarz do ktòrego chcemy wrzucać, bo można stosować kombinacje, korzystają z kierunkòw strzałek, ktòre trzymamy w momenie naciśnięcia

i tak np. jeżeli piłka ma zostać wrzucona blisko bramkarza do przywrzutce dajemy

i strzałka ->, jak chcemy piłke dać na 16 metr to

+ <-, jak posłać ją na drugą stronę pola karnego

+ strzałka w gòrę.
Jest więcej kombinacji takich jak 2x kòłko + ->, ktòra daje mocną, niższą piłke na dojście w okolicach 5 metra. Oczywiści można przy wrzutce trzymać -> i strzałka dolny ukos. No ale po tych przykładach co podałem możecie się już domyślić co zrobić, bo przecież nie będe pisał wszystkich możliwośi.
Oczywiście dośrodkowanie takie jak podałem nie gwarantują zdobytej bramki. Moim zdaniem wygranie głòwki w polu karnym w PES5 jest znacznie trudniejsze niż w poprzednich częściach i dla przykładu powiem, że grałem ostatni w turnieju zorganizowanym przez mojego kumpla w ktòrym brało udział 6 graczy, to na ok 30 ileś goli, nikt nie zdobył gola z głòwki
No ale wròćmy do tego co trzeba zrobić zawodnikiem stojącym w polu karnym, żeby wygrać głòwkę. Ja ja tylko przełączy mi na zawodnika będącego w polu karnym staram się iść przed obrońce i przepychać się używając R2 a jak już piłka jest blisko mnie to wciskam kwadrat i wybieram ròg. Nieraz jest tak, że nikt nas nie kryje, to wtedy logiczne jest, że się nie przepychamy. no a jak chcemy uderzyć z woleja, nożyc i tym podobnych spraw, to czekamy aż piłka będzie na niższej wysokości.
No mam nadzieje, że komuś pomogłem, bo troszkę się zmęczyłem tym pisaniem