Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pes 5 Recenzje
board.issonline.pl > Pro Evolution Soccer: Forum Dyskusyjne > Archiwum > Pro Evolution Soccer 5
Estwalk
Tworze taki temacik, bo chce napisać swoją recenzje PES 5, w ktòrego gram od piątku. Ale oczywiście każdy może dodać swoją smile.gif

Zacznijmy od tego, że nic sie nie zmienia - na samym początku - dalej widzimy reklame odidasa i konami, a pòźniej filmik, ktòry wg mnie jest gorszy jak w poprzednich częściach. Ogòlnie cały PES 5 wygląda jakby był zrobiony nie od początku, a na podwalinach pes 4. Jednak naprawde sporo sie zmienia. Wreszcie nie zobaczymy juz "kwadratowych" piłkarzy - to mnie bardzo irytowalo, teraz wyglądają zupełnie jak prawdziwi (no prawie, wiadomo to gra, ale jest duzo lepiej). Bramkarz i jego ruchy uległy drastycznej poprawie. Jedyne jego "krzywe" akcje to momenty w ktòrych odprowadza piłke na aut - robi to tak troche lipnie. Teraz piłkarze zachwoują się jeszcze bardziej naturalnie, ròżne błędy zostały poprawione i jest już ich naprawde nie wiele, jeśli chodzi o samą rozgrywke.

Kilka zdań na temat faulòw - tutaj sprawa uległa znacznej zmianie - czy na lepsze? Wg mnie na dużo lepsze. Naprawde łatwo można przeciwnika wytrącić z ròwnowagi (popchnąć, podstawić noge, wejść ciałem) zdecydowana większość tych fauli jest odgwizdywana. Inteligencja sędziego stoi na wysokim poziomie. Za beszczelne wejscie w nogi od tylu przy polu karnym lub kiedy napastnik jest sam na sam z bramkarzem, a jakis obronca go fauluje spodziewaj sie czerwonej kartki. Żòłtej jeśli napastnik przedziera się przez obrone już mu sie prawie udaje a Ty mu podstawisz noge. Naprawde jest to zrobione znakomicie i za to wielkie brawa.

Kadra narodowa - chyba poraz pierwszy mamy wszystkich piłkarzy, ktòrzy naprawde w niej grają, za wyjątkiem... Franka i tylko jego nie wiedzieć czemu brakuje, mamy Rasiaka, mamy Mile, Boruca i wszystkich ktòrych brakowało poprzednio za wyjątkiem Franka.

Ligi, drużyny, piłakrze - tutaj z jednej strony sprawa uległa poprawie, ponieważ Celtic nazywa Celtic, A.S Roma - A.S Roma itp itd, ale niestety drużyn jest mniej jak w PES 4, a słyszałem, że ma być więcej. Mamy Bundeslige i kilka innych lig, jak ròwnież kilkanaście cobardziej słynnych drużyn. Dodatkowo nie ktòrzy piłakrze podobnie jak w PES 4 nie wyglądają jak w rzeczywistości - jeśli Boruc, albo Żurawski wyglądają tak jak naprawde to ja jestem święty.

Liga mistrzòw - Kolejna poprawa - możemy sobie stworzyć od początku do końca swoją drużyne ze swoimi piłkarzami, co bardzo cieszy. Wcześniej można było mieć swoje emblematy, stroje, flagi, ale wymienić można było do 3 piłkarzy - teraz całą drużyne.

Edycja - Tutaj nie wiele zmian. Nadal brakuje opcji (przynajmniej ja nie zauważyłem, bo mało w tym grzebałem) tworzenia nowych drużyn i lig. To by sie przydało - niestety brak, ale wiadomo coś 6 musi mieć nowego smile.gif

Multiplayer - No i niby mamy poprawe, ale to jeszcze nie jest tak jak np w CS, ta gra głòwnie jest nastawiona na single player - NIESTETY. Ale Konami zapowiada że PES 6 będzie rewolucją pod tym względem. Na początku zakładamy sobie nowe konto (podobnie jak w Steam'ie) wybieramy kraj, lige (Polski nie ma). W przyszłości (grudzień) wystartują ròwnież rankingi monitowane przez Konami, ale dalej mam nie odparte wrażenie że KONAMI traktuje gre przez neta troszke z przymròżeniem oka, albo nie umie tego porządnie zrobić. Coprawda grałem nie długo w jednym lagi jak nie wiem co, a w drugim dało sie grać, ale to nie było to co SP. Jak tylko dowiem sie o czymś więcej dam znać.

Dźwięki i muzyka- I tu Was zaskocze najbardziej. Dźwięku BRAK! Tak oryginał przy Windows 2003 SP 1 (bez SP1 dźwięk działa!) poprostu nie przewiduje odtwarzania dźwięku podczas gry. Skandal!!! Ale to nie jest tak, że go wogòle nie słyszałem. Najpierw dwie godziny u kumpla na windzie XP, a pòźniej usunołem Serwice Pack 1 i cieszyłem się dźwiękiem, nie mniej jednak to jest żynujące, że musze wybierać pomiędzy dziurawą windą, a dźwiękiem w Pesie. Komentarze uległy poprawie, muzyka podobnie jak poprzednio dobra. WIELKI MINUCH!

Podsumowanie
+ Naturalność
+ Jeszcze lepszy klimat
+ I Grafika

- Gra przez neta
- Dźwięk!!!!
- Ligi, piłkarze, drużyny

Kupić naprawde warto, ale błędy jak w poprzedniej części są - chodź w odrżnieniu od niej głòwnie nie w rozgrywce.

Pes 5 Ocena 9-/10
Dla poròwnania oceniam Pes 4 na 8=/10 więc poprawa jest.
lukasz0
QUOTE(Estwalk @ Oct 31 2005, 15:31:58)
.Nie mamy Bundesligi, a jedynie kilka drużyn co bardziej słynnych.
[right][snapback]41370[/snapback][/right]

chlopie co Ty gadasz- przeciez Bundesliga JEST! wiec nie wiem o co CI chodzi <hmmm> ?
Estwalk
sory, nie wiem co mi strzeliło do łba blink.gif

Już wiem! czytałem inne recenzje:
http://gry.onet.pl/Pro_Evolution_Soccer_5,...17&GameOID=1317
Cytat z recenzji Onetu:
Nie ma niestety zapowiadanej wcześniej w materiałach prasowych przez polskiego wydawcę niemieckiej Bundesligi (nieładnie panie wydawco!).
Pazdzioch
Jest ??
No to spox bo juz sie nie moge doczekac kiede se zagram Borussia ze Smolarkeim w skladzie smile.gif A stanie sie to dzisiaj a dokladniej mowiac za 3 godziny !!
TeDi
QUOTE(Estwalk @ Oct 31 2005, 15:31:58)

Ligi, drużyny, piłakrze - tutaj z jednej strony sprawa uległa poprawie, ponieważ Celtic nazywa Celtic, A.S Roma - A.S Roma itp itd, ale niestety drużyn jest mniej jak w PES 4, a słyszałem, że ma być więcej. Mamy Bundeslige i kilka innych lig, jak ròwnież kilkanaście cobardziej słynnych drużyn. Dodatkowo nie ktòrzy piłakrze podobnie jak w PES 4 nie wyglądają jak w rzeczywistości - jeśli Boruc, albo Żurawski wyglądają tak jak naprawde to ja jestem święty.

Edycja - Tutaj nie wiele zmian. Nadal brakuje opcji (przynajmniej ja nie zauważyłem, bo mało w tym grzebałem) tworzenia nowych drużyn i lig. To by sie przydało - niestety brak, ale wiadomo coś 6 musi mieć nowego smile.gif
[right][snapback]41370[/snapback][/right]

Mi się zdaje, że drużyn jest tyle samo co w pes4, tylko, że doszły nowe licencje.

A opcja edit to kolosalne zmiany, można tam praktycznie zrobić wszystko np. loga, stroje lub edytować buty i stworzyć sobie nike. Jak mało siedziałeś w edicie to nie pisz, że zaszło tam mało zmian, moim zdanie zaszło tam bardzo dużo zmian i to na lepsze smile.gif
Estwalk
o butach to wiedziałem, ale to jest bardziej śmieszne jak innowacyjne. Duże zmiany to możliwość tworzenia nowych drużyn i lig. Tego nie ma, stroje i buty to tylko dodatki na otarcie łez. I podtrzymuje swoje zdanie - to są małe zmiany.

Ale na przykład bardzo przyjemną zmianą jest to że można wpisać wreszcie na klawiaturze nazwiska piłkarzy i innych rzeczy. Nie trzeba już sie męczyć żeby to szukać na tej "sztucznej klawci". Tylko szkoda że to sie tak marnuje, bo nie ma możliwości stworzenia sobie drużyny.
lookass
Nie czaje to można jakimś cudem tworzyć nowe drużyny czy nie ? rolleyes.gif
TeDi
QUOTE(Estwalk @ Oct 31 2005, 18:18:19)
o butach to wiedziałem, ale to jest bardziej śmieszne jak innowacyjne. Duże zmiany to możliwość tworzenia nowych drużyn i lig. Tego nie ma, stroje i buty to tylko dodatki na otarcie łez.
[right][snapback]41410[/snapback][/right]

No szkoda, że nie idzie dodawać drużyna, ale zawsze można zastąpić WE United i PES United czymś zrobionym przez siebie smile.gif
Estwalk
Nie czaje to można jakimś cudem tworzyć nowe drużyny czy nie ? 

lookass - normaknie Pes nie daje takiej możliwości. A jakimś cudem można skoro robią pacze z polską ligą itp itd. To znaczy trzeba mieć poprostu inny program żeby sie tym pobawić.

A łatwiej dla moderòw by było gdyby wszystko było dostępne w Pesie, ale niestety czekamy dalej smile.gif
lookass
No to co powiedzieliscie to wiedzialem. Myslalem ze pes5 daje mozliwosc dodania nowych druzyn a ja sie nie zorientowalem smile.gif. A co do robienia lig np polskiej to chyba wiadome ze musialy byc inne druzyny zastapione skoro w 4 nie bylo mozliwosc tworzenia nowych druzyn smile.gif
who_me
moze ktos napisze jka jest roznica pomiedzy gra cpu na 6 i na 5 *?? bo z tego co pamietam 6 * w pes4 to byl totalny niewypal;p
aNm
zagraj na tym i na na tym wg mnie te 6 gwiazdek troche poprawili i dużo rzeczy ciężko zrobić choć zdarzają się pomyłki obrońcòw ale nie z meczu na mecz może to zależy od formy danej drużyny ?? sam nie wiem tak gra poprostu jest z mecuz na mecz inna i nowa... cieżko to ocenić ja se dałem 6 gwiazdek żeby być pewien że gram na najtrudniejszym z możłiwych poziomòw... huh.gif
Osemek
Ludzie, jak dla mnie to ten nowy PES jakis jest taki troche mdly... dry.gif nie wiem jak to nazwac-nie ma tyle energii, co czworka. Powiecie zaraz o realizmie, ale czy realistyczne jest jak pilkarz przy obrocie slizga sie po murawie jak lyzwiarz?!!! Poza tym zauwazylem, ze komp naprawde rzadko atakuje, ale broni sie jakos skutecznie, nie zaciekle, po prostu idzie kilku do naszego z pilka i nijak znalezc sobie miejsca do strzalu, czy tez dobrze podac mad.gif Kiepsko tez z podaniami, na poczatku myslalem, ze tak ma byc, ale jesli ktorys raz z kolei chce podac do zawodnika ustawionego z 5 metrow ode mnie, a ten podaje jakby mial DOWNA i na dodatek do przeciwnika, to cos tu jest nie tak...To tylko MOJE spostrzezenia, po rozegraniu okolo 20 meczy, wiec moze jeszcze czegos nie wiem, nie odkrylem huh.gif Mimo to jak dla mnie na razie nowy PES to z lekka rozczarowanie...PoZdRo, NaRkuA biggrin.gif

P.S. Chetnie poznam Wasze zdanie na w/w aspekty PES5
PoBoReK
QUOTE(Osemek @ Nov 3 2005, 07:46:47)
Ludzie, jak dla mnie  to ten nowy PES jakis jest taki troche mdly... dry.gif  nie wiem jak to nazwac-nie ma tyle energii, co czworka. Powiecie zaraz o realizmie, ale czy realistyczne jest jak pilkarz przy obrocie slizga sie po murawie jak lyzwiarz?!!! Poza tym zauwazylem, ze komp naprawde rzadko atakuje, ale broni sie jakos skutecznie, nie zaciekle, po prostu idzie kilku do naszego z pilka i nijak znalezc sobie miejsca do strzalu, czy tez dobrze podac mad.gif Kiepsko tez z podaniami, na poczatku myslalem, ze tak ma byc, ale jesli ktorys raz z kolei chce podac do zawodnika ustawionego z 5 metrow ode mnie, a ten podaje jakby mial DOWNA i na dodatek do przeciwnika, to cos tu jest nie tak...To tylko MOJE spostrzezenia, po rozegraniu okolo 20 meczy, wiec moze jeszcze czegos nie wiem, nie odkrylem huh.gif Mimo to jak dla mnie na razie nowy PES to z lekka rozczarowanie...PoZdRo, NaRkuA biggrin.gif

P.S. Chetnie poznam Wasze zdanie na w/w aspekty PES5
[right][snapback]41768[/snapback][/right]

Lol blink.gif blink.gif Czwòrka była fajna , ale wg mnie nie miała tyle energii co piątka smile.gif Czy realistycznie było w 4 jak bramkarz każdy strzał broni "bez wypluwania" ? Jakoś nie bardzo smile.gif Ja nie wiem w jaką ty wersje grasz że komp Cię rzadko atakuje albo grasz na "2 dotyki". Ja się kiwam nonstop i trace tak około 40 % piłek.Jak podajesz to naciskasz strzałeczke jeszcze ? Nie naciskasz smile.gif Oto twòj problem smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.