Zacznijmy od tego, że nic sie nie zmienia - na samym początku - dalej widzimy reklame odidasa i konami, a pòźniej filmik, ktòry wg mnie jest gorszy jak w poprzednich częściach. Ogòlnie cały PES 5 wygląda jakby był zrobiony nie od początku, a na podwalinach pes 4. Jednak naprawde sporo sie zmienia. Wreszcie nie zobaczymy juz "kwadratowych" piłkarzy - to mnie bardzo irytowalo, teraz wyglądają zupełnie jak prawdziwi (no prawie, wiadomo to gra, ale jest duzo lepiej). Bramkarz i jego ruchy uległy drastycznej poprawie. Jedyne jego "krzywe" akcje to momenty w ktòrych odprowadza piłke na aut - robi to tak troche lipnie. Teraz piłkarze zachwoują się jeszcze bardziej naturalnie, ròżne błędy zostały poprawione i jest już ich naprawde nie wiele, jeśli chodzi o samą rozgrywke.
Kilka zdań na temat faulòw - tutaj sprawa uległa znacznej zmianie - czy na lepsze? Wg mnie na dużo lepsze. Naprawde łatwo można przeciwnika wytrącić z ròwnowagi (popchnąć, podstawić noge, wejść ciałem) zdecydowana większość tych fauli jest odgwizdywana. Inteligencja sędziego stoi na wysokim poziomie. Za beszczelne wejscie w nogi od tylu przy polu karnym lub kiedy napastnik jest sam na sam z bramkarzem, a jakis obronca go fauluje spodziewaj sie czerwonej kartki. Żòłtej jeśli napastnik przedziera się przez obrone już mu sie prawie udaje a Ty mu podstawisz noge. Naprawde jest to zrobione znakomicie i za to wielkie brawa.
Kadra narodowa - chyba poraz pierwszy mamy wszystkich piłkarzy, ktòrzy naprawde w niej grają, za wyjątkiem... Franka i tylko jego nie wiedzieć czemu brakuje, mamy Rasiaka, mamy Mile, Boruca i wszystkich ktòrych brakowało poprzednio za wyjątkiem Franka.
Ligi, drużyny, piłakrze - tutaj z jednej strony sprawa uległa poprawie, ponieważ Celtic nazywa Celtic, A.S Roma - A.S Roma itp itd, ale niestety drużyn jest mniej jak w PES 4, a słyszałem, że ma być więcej. Mamy Bundeslige i kilka innych lig, jak ròwnież kilkanaście cobardziej słynnych drużyn. Dodatkowo nie ktòrzy piłakrze podobnie jak w PES 4 nie wyglądają jak w rzeczywistości - jeśli Boruc, albo Żurawski wyglądają tak jak naprawde to ja jestem święty.
Liga mistrzòw - Kolejna poprawa - możemy sobie stworzyć od początku do końca swoją drużyne ze swoimi piłkarzami, co bardzo cieszy. Wcześniej można było mieć swoje emblematy, stroje, flagi, ale wymienić można było do 3 piłkarzy - teraz całą drużyne.
Edycja - Tutaj nie wiele zmian. Nadal brakuje opcji (przynajmniej ja nie zauważyłem, bo mało w tym grzebałem) tworzenia nowych drużyn i lig. To by sie przydało - niestety brak, ale wiadomo coś 6 musi mieć nowego
Multiplayer - No i niby mamy poprawe, ale to jeszcze nie jest tak jak np w CS, ta gra głòwnie jest nastawiona na single player - NIESTETY. Ale Konami zapowiada że PES 6 będzie rewolucją pod tym względem. Na początku zakładamy sobie nowe konto (podobnie jak w Steam'ie) wybieramy kraj, lige (Polski nie ma). W przyszłości (grudzień) wystartują ròwnież rankingi monitowane przez Konami, ale dalej mam nie odparte wrażenie że KONAMI traktuje gre przez neta troszke z przymròżeniem oka, albo nie umie tego porządnie zrobić. Coprawda grałem nie długo w jednym lagi jak nie wiem co, a w drugim dało sie grać, ale to nie było to co SP. Jak tylko dowiem sie o czymś więcej dam znać.
Dźwięki i muzyka- I tu Was zaskocze najbardziej. Dźwięku BRAK! Tak oryginał przy Windows 2003 SP 1 (bez SP1 dźwięk działa!) poprostu nie przewiduje odtwarzania dźwięku podczas gry. Skandal!!! Ale to nie jest tak, że go wogòle nie słyszałem. Najpierw dwie godziny u kumpla na windzie XP, a pòźniej usunołem Serwice Pack 1 i cieszyłem się dźwiękiem, nie mniej jednak to jest żynujące, że musze wybierać pomiędzy dziurawą windą, a dźwiękiem w Pesie. Komentarze uległy poprawie, muzyka podobnie jak poprzednio dobra. WIELKI MINUCH!
Podsumowanie
+ Naturalność
+ Jeszcze lepszy klimat
+ I Grafika
- Gra przez neta
- Dźwięk!!!!
- Ligi, piłkarze, drużyny
Kupić naprawde warto, ale błędy jak w poprzedniej części są - chodź w odrżnieniu od niej głòwnie nie w rozgrywce.
Pes 5 Ocena 9-/10
Dla poròwnania oceniam Pes 4 na 8=/10 więc poprawa jest.