Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Taktyka...
board.issonline.pl > Pro Evolution Soccer: Forum Dyskusyjne > Archiwum > Pro Evolution Soccer 2011
Bartolek91
Mam problem z taktyka 4-4-2:
1.prawy i lewy obronca zbiega do srodka, a srodkowi na boki
2.srodkowy pomocnik nie wystawia sie do srodka na oddawanie strzalow z dystansu
3.jak ustawic skrzydlowych
4.gdy mam rzut rozny zostaje tylko 2 obroncow

Wiecie moze jak to naprawic?
glonglox
To wszystko zalezy od tego jak chcesz grac.Jesli grasz ofensywnie warto uzyc taktyki Possesion game (OFF) + Swap wings (gra skrzydłami) + Quick counter.
Natomiast jesli chodzi o twoje zastrzezenia bywa roznie z tym naszym PESem.Radził bym ci tak:
1. W zakladce "Team style" wybrac "Support range" i wartosc ustawic pomiedzy 7 a 13 wtedy rozstawienie zawodnikow nie bedzie ani za szerokie ani za wąskie, tzw. medium
2.Tutaj jest podobnie jak w 1 punkcie, chodzi o tak jakby wychodzenie zawodnikow do gry no i wlasnie zeby sr.pomocnik uderzal z dystansu tą zakladke "Support range" ustaw na 12
3. Tutaj skrzydlowi muszą grac szeroko wiec daj lepiej taktyke "Swap wings" i "Attacking style" musisz tak ustawic zeby grajki uzywaly duzo skrzydel
4. Iutaj musisz w zakladce "Player support" ustawic wartosc najwyzej na 10-12.Wredy twoj zespol zachowa rozwage jesli chodzi i "zapedzanie"" sie po bramke rywala.Mozesz takze zmienic w stalych fragmentach gry ilu obroncow ma biec na stale fragmenty gry, 2 a moze 1 lub wcale.Osobiscie polecam doch sr.obroncow bo wtedy naprawde duzo goli wpada po rz.roznych.
Tari
jedno "ale" mam do wypowiedzi glongloxa.

może źle znam angielski, ale swap wings na mój rozum - dosłownie wymiana skrzydeł - w PES'ie: skrzydłowi zmieniają się stronami, nie ma to nic do częstszej gry skrzydłami...
Blasi
niestety pes to masa gry przypadków.....mam serdecznie dosc wszystkich gier piłkarskich...po masie czasu spedząnego online. Zupełnie nie rozumiem zachowań piłkarzy bez względu na to jak sie ich ustawi. Biegają jak bezmózgie mrówki po łące.

punkt 1 przez ciebie opisany Bartolek to przykłąd konkretnego debilizmu - nie ma pojęcia jak można to ustawić zmianami taktycznymi i w ogołe skąd się wziął taki babol. Wszystko ustaw na medium i tyle...bo jak sie zaczyna kombinować to robi sie taka właśnie sieka.

też zawsze sądzilem ze swap wings to zamiana skrzydeł...ale nie ze skrzydlowi sie zamieniają tylko ze podaje sie na drugie skrzydło....chociaz to bez sensu rownież bo ja jestem kierujacym gre i se zamienie skrzydlo keidy chce....a jesli to chodzi o zamiane skrzydłami piłkarzy to na prawde nie wiem co to za kolejny debilizm...widział ktoś by błąszczykowski z prawej nagle zamienił sie miejscami z mierzejewskim po lewej?? BO PO CO??? nie mam pojecia jak to działa w praktyce. moze to tylko ma sens przy coach mode...ale pilkarze sterowani przez komputer w walce z drugim komputerem to juz w ogole kolejna kpina i taktyka tam to jakas syzyfowa komedia.
Bartolek91
CYTAT(Blasi @ Dec 27 2010, 00:21) *
punkt 1 przez ciebie opisany Bartolek to przykłąd konkretnego debilizmu - nie ma pojęcia jak można to ustawić zmianami taktycznymi i w ogołe skąd się wziął taki babol. Wszystko ustaw na medium i tyle...bo jak sie zaczyna kombinować to robi sie taka właśnie sieka.

Nic nie kombinowałem i nie wiem czemu mnie obrażasz, może trochę kultury?
Tari
Bartolek91, chyba źle zrozumiałeś kolegę tongue.gif ja ten "debilizm" zrozumiałem jako określenie idiotycznego zachowania piłkarzy w PES'ie, przy okazji Blasi "zjadł" literkę ("nie ma pojęcia" zamiast "nie mam pojęcia").

Absolutnie zgadzam się z Blasim. O ile w PES'ie 2010 ustawieniami taktyki bawiłem się bardzo często, bo miało to znaczny wpływ na grę, o tyle w 2011 nie zmieniam KOMPLETNIE NIC. Tak jak drużyna jest ustawiona na samym początku kariery, tak nią gram. Można kombinować, przestawiać, a trafi się komuś sytuacja jak mi: końcówka meczu, chcę obronić skromne prowadzenie, drużyna cofnięta maksymalnie do tyłu, defensive line ustawione na 1 czy 2, player support tak samo, mam piłkę na połowie przeciwnika, tracę ją...i co? Okazuje się, że na własnej połowie został JEDEN OBROŃCA, reszta sobie poszła do przodu...

Poruszanie się zawodników po boisku jest całkowicie skopane, ja już się nauczyłem tego i staram się nie denerwować, bo szkoda zdrowia. Moja rada? Graj, graj i jeszcze raz graj, nie baw się ustawieniami, tylko nabierz doświadczenia jeszcze i ogarnij schematy jakie zachodzą w grze obronnej, a bawienie się ustawieniami taktycznymi wcale nie będzie potrzebne smile.gif
glonglox
Tari sorki zle to opisalem, wprowadzilem kolege w bład.W taktyce Swap wings chodzi dokladnie o to co mowiles, zamiana skrzydel ja troche szybko to pisalem i cos mi umknelo.Oczywiscie oddaje ci honor ;p Tak czy inaczej jesli chcemy grac skrzydlami tą taktyke warto jest miec zaznaczona.Wymiennosc skrzydel jest potrzebna bo wtedy obroncy przeciwnika mogą sie pogubic z kryciem, latwiej wtedy bedzie nam biegac po skrzydle.
Blasi
bartolek - sie nie obrazaj bo ja obrazam PES w tym wypadku.
Jak to glonglox dziala z tymi skrzydłąmi - ciagle skrzydłowi biegają w te i we wte???
moze ktos tam sie wtedy mylic ale tylko wtedy jesli gracz przypisał konkretnego kolesia do tego by kryl konkretnego kolesia.
Bartolek91
CYTAT(Blasi @ Dec 27 2010, 21:15) *
bartolek - sie nie obrazaj bo ja obrazam PES w tym wypadku.
Jak to glonglox dziala z tymi skrzydłąmi - ciagle skrzydłowi biegają w te i we wte???
moze ktos tam sie wtedy mylic ale tylko wtedy jesli gracz przypisał konkretnego kolesia do tego by kryl konkretnego kolesia.

Nie obrażam się, spoko, mój błąd, chyba już przez tą godzinę o której to czytałem tongue.gif
Dzięki wszystkim smile.gif
Tari
wracając jeszcze do taktyki "swap wings", moim zdaniem lepiej ustawić wyższą wartość "changing positions" (czy coś w ten deseń, nie chce mi się włączać PES'a, żeby sprawdzić) w opcjach taktyki, wtedy miejscami będą się zamieniać wszyscy zawodnicy z odpowiadającymi sobie pozycjami (RB z LB, RMF z LMF itd itd).

Uprzedzając działania modka, może by tak podpiąć ten temat oraz "Talenty w PES 2011" do góry, tak żeby nie straciły się na forum? Nasze wskazówki mogą komuś pomóc, ktoś może mieć jakieś pytania, byłoby łatwiej wink.gif
Bartolek91
Niestety każdą podaną przez Was opcję sprawdziłem i dalej jest to samo o czym pisałem w pierwszym poście.
r.a.j.a.n
A może wpływ na tą taktykę mają PLAYER INDEX CARDS (np. mając wyższy priorytet)
Bartolek91
Mógłby ktoś zajrzeć do swojego EDIT MODE i zrobić screena z taktyką Juve oraz wszystkimi ustawieniami? Najlepiej tymi domyślnymi, dzięki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.