Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: no to spoko
board.issonline.pl > Inne > W przerwie meczu ;-)
Draki
A dokładniej z parku Yellowstone. Znajdujący się pod nim zbiornik magmy wielkości Morza Egejskiego pęka już w szwach. Eksplozja może zmieść gatunek ludzki z powierzchni Ziemi

Na rządowych biurkach w Londynie leży najświeższy kilkusetstronicowy raport naukowcòw z Natural Hazard Working Group. To owoc kilkuletnich badań najtęższych umysłòw brytyjskiej nauki. Jego wniosek jest alarmujący: ludzkości grozi śmiertelne niebezpieczeństwo.

Do tej pory spodziewano się, że największym zagrożeniem dla Ziemi może być wojna nuklearna lub uderzenie dużego meteoru. Tymczasem dziesięć razy bardziej prawdopodobne jest, że zabije nas sama Matka Ziemia - mòwi Steve Sparks z University of Bristol, szef grupy naukowcòw, ktòra stworzyła raport.

Badacze ostrzegają przed wybuchem superwulkanu, ktòrym jest amerykański park narodowy Yellowstone. Pod tamtejszymi lasami i jeziorami jest ogromny zbiornik magmy, ktòry stale się napełnia. Pomiary geologiczne wskazują, że ziemia w Yellowstone podnosi się coraz szybciej i jest teraz 74 cm wyżej niż w 1923 r. Gdyby wulkan wybuchł, spowodowałby niewyobrażalne zniszczenia, a miliardy ton wyplutego w powietrze pyłu na kilka tysięcy lat ograniczyłyby na całym globie ilość docierającego do Ziemi światła słonecznego. Skutki byłyby poròwnywalne z eksplozją wulkanu Toba w Indonezji, ktòry 74 tys. lat temu przyspieszył nadejście epoki lodowcowej. Gatunek homo sapiens znalazł się wtedy na granicy wymarcia - populacja skurczyła się do kilku tysięcy.

Badacze obliczyli, że wybuchy superwulkanòw nawiedzają Ziemię co ok. 50 tys. lat. Erupcje Yellowstone następowały regularnie co 600 tys. lat, a od ostatniego wybuchu minęło już ich 640 tys! - Rządy państw i ONZ już powinny zbierać zapasy żywności i tworzyć procedury ewakuacji ludności na wypadek wybuchu. Superwulkany wybuchają bez ostrzeżenia - alarmuje Steve Sparks.

Ostrzeżenia Brytyjczykòw potwierdzają polscy naukowcy. - Możliwość superwybuchu istnieje, ale nikt nie zna dnia ani godziny - mòwi nam prof. Andrzej Radwański z Instytutu Geologii Uniwersytetu Warszawskiego.

no to super sie zapowiada ;/
cpr
a skad to info ? ;P
kucharz
no to mnie zatkalo :shock: Jestem caly blady :?
user posted imageuser posted image
Draki
atrykuł pochodzi z serwisu Metro
Seiru
Obysmy tylko doczekali Patcha z Ligą Polską :shock:
Dr@gon
Ja już lece do mojego tajnego schronu 8) .
Raffels
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Draki
ale nieciekawie by bylo jakby tak wybuchlo ;/
Bushmen
ja wam powiem jedno ... ja bede dalej w pesa grac ....
Coolgun

Seiru naprawde to jest najwazniejsze ludzie pospieszcie sie laugh.gif :wink:

A jezeli chodzi o ten wybuch to nie wierze ze to sie stanie tak niedlugo jezeli to wogole jest prawda moze za pare tysiecy lat...
michau000
a o przebiegunowaniu i globalnym ocieplenu słyszałeś? ;D
Dr@gon
Ja już kończe pakowanie swoich manatek. Uff... laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif
Draki
ja tez slyszalem ze w 2012 ma cos na sloncu wyjeba* i nas tu na ziemi wyjebi* biggrin.gif
Dr@gon

Seiru naprawde to jest najwazniejsze ludzie pospieszcie sie laugh.gif :wink:

A jezeli chodzi o ten wybuch to nie wierze ze to sie stanie tak niedlugo jezeli to wogole jest prawda moze za pare tysiecy lat...

Ja już kończe pakowanie swoich manatek. Uff... laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif
culles
Prima Aprilis dopiero w piątek, ale tak na poważnie....gdybym wiedział o czym piszecie w tym temacie to by mnie tu nie było, jak tu żyć z taką świadomością...ehhh. Druga sprawa, że i tak ok. 2020r. w Ziemię dupnie jakiś potężny meteor(gdzieś to czytałem)...
j.osti
Eeee nie martwcie się! Według mnie taki koniec świata w najblizszych latach (za naszego życia) jest tak samo prawdopodobny jak szòstka w TOTOLOTKA! Chyba mamy powazniejsze zmartwienia. Niech kombinują naukowcy, ludzie na stołkach...
kemot
Nie wiem czy wiecei ze co jakis czas zmieniaja sie bieguny magnetyczne(sahara jako dzungla itd)na naszej planecie, ktorym towarzysza kataklizmu, wyniszczajace zywe istoty itd co jakis tam czas, no i jestesmy jakies 200 000 tys w plecy wiec niedlugo nas nie bedzie

PS: Sensacji nie bedzie wink.gif
onix_the_chosen
Widze ze PES 4 juz wam sie znudzil i szukacie sensacji na miare XXI wieku ;D
Bulion
no to pech smile.gif w niebie sie spotkamy kompy zakupimy pesy poinstalujemy i online zagramy ;P
Cj90
Draki mozesz podac adres tego serwisu ? To wazne bo nie wiem czy warto se kupywac korki biggrin.gif
lazy_bum
I tak jak się urodzisz to twoim przeznaczeniem jest umrzeć, ja bym wolał jakoś spektakularnie razem z wulkanem, a nie jak zwykły urzędas na zawał od za dużej ilości McDonal'da podczas stosunku z przygrubą już żoną.

PS. Nie spodziewałem się na tym forum takiego tematu. o_O
michau000
prawda jest taka, ze tego typu katastrofy przewidywal juz niejeden przed nami. jak na razie za naszych czasow jeszcze nic w Ziemie nie dupnelo, wiec pozyjemy zobaczymy. co ma byc to bedzie
Cj90
najbardziej przeraza mnie to ze te erupcja nastepowaly co 600 tys lat a ostatnia bylo 640 tys lat temu :wink: tej magmie chyba sie nudzi w tym jebanym zbiorniku :|
kucharz
prawda jest taka, ze tego typu katastrofy przewidywal juz niejeden przed nami. jak na razie za naszych czasow jeszcze nic w Ziemie nie dupnelo, wiec pozyjemy zobaczymy. co ma byc to bedzie

Dokladnie tak wiele sie mowilo (koniec swiata kurna 2000 :?pamietam ta schize jak kompy mialy wygasnac po dwunastej do dzisiaj mam koszmary :wink: i dupa)teraz znow koniec swiata 2012 :?
user posted imageuser posted image
Cj90
no to czas se ponawijac o koncu swiata :twisted:

ale to nie chodzi o cos w stylu: mega pierd i nie ma nas tongue.gif
Rock
Ja nie chce umierac :? :wink: Draki po co to pisales teraz nie bede mogl spać
lazy_bum
Ja nie chce umierac  :?  :wink:  Draki po co to pisales teraz nie bede mogl spać

Dłużej pożyjesz przed wielkim *DUP* przynajmniej. (-;
Co do tych 600 tyś. lat i itp. to jak wiadomo statystyka jest jednym z największych kłamstw. A skoro już czekało te 40k lat więcej, to może i poczeka te 20 jeszcze. <-:
cpr
http://exodus2006.com/supervol.html

wg kodu Biblii koniec ma byc w 2010
WBman
no to pech smile.gif w niebie sie spotkamy kompy zakupimy pesy poinstalujemy i online zagramy ;P

No tam pewnie lagòw nie będzie smile.gif
michau000
przypomnialo mi sie, ze jako dziecku obila mi sie o uszy data konca swiata 2012. to nie jest raczej cos wymyslonego na poczekaniu z nudow dla wzbudzenia sensacji, tym bardziej ze wynika z kalendarza Majow. ale kto ich tam wie;)
Draki
e tam ja w sumie w takie bzdety niewieze bo juz bylo kilka dat biggrin.gif
Dino
Ta ja tak samo jak draki nie wierze bo juz tyle razy przezylem koniec swiata ze przezyje i nastepne pamietam koniec swiata 1999-2000 teraz byla data 2002 i znow 2010 i 2012 ile mozna?O_o
dzenda_dzenda
mòwiono też że Koniec nastąpi po tym jak polski papież odejdzie i nowym będzie czarnoskòry...a z Naszym papieżem nie za dobrze się teraz ostatnio dzieje sad.gif :? ...
michau000
wszystko co ma poczatek ma tez swoj koniec
Polduś
Co rok słyszymy o końcu świata a tak naprawde to to wszystko jest guwno prawda :?
Vadim
z tego co słyszałem koniec swiata miało byc w 2000 roku smile.gif
kosa
z tego co słyszałem koniec swiata miało byc w 2000 roku  :)

i w 2012, kiedy to ziemia ma sie zatrzymac i zacząc krecic w druga strone. W ten sposob ma sie zrobic wielka fala na 2 km i zalac cala ziemie :-/
Vadim
z tego co słyszałem koniec swiata miało byc w 2000 roku  :)

i w 2012, kiedy to ziemia ma sie zatrzymac i zacząc krecic w druga strone. W ten sposob ma sie zrobic wielka fala na 2 km i zalac cala ziemie :-/

Ano , ale mysle ze tak sie nie stanie :wink: Kulka ziemska jest zbyt cięzka aby sie przewròcić w dròga strone ohmy.gif
kosa
jakies pole słoneczne czy cos ma spowodować, aby ziemia zatrzymala sie... Podobno tylko najwyzsze szczyty w Afryce dadzą schronienie...

I tak na to trzeba przymrozyc oko, bo polowa "końcòw świata" byla tylko wytworem wyobraźni
Vadim
jakies pole słoneczne czy cos ma spowodować, aby ziemia zatrzymala sie... Podobno tylko najwyzsze szczyty w Afryce dadzą schronienie...

I tak na to trzeba przymrozyc oko, bo polowa \"końcòw świata\" byla tylko wytworem wyobraźni

Ja dziś nie myśle o konću świata , nie myślę o zatrzymaniu się ziemi ..Myslę tylko o naszym rodaku... :cry:
kosa

I tak na to trzeba przymrozyc oko, bo polowa \"końcòw świata\" byla tylko wytworem wyobraźni

Ja dziś nie myśle o konću świata , nie myślę o zatrzymaniu się ziemi ..Myslę tylko o naszym rodaku... :cry:

tak jak wszyscy :cry:
RuDi
czego wy sie przejmujecie, jak ktos juz mowil polowa tych koncow swiata byla wymyslem. A znacie ten tekst: "Nie znamy dnia ani godziny" ?

P.S. a co do tego kalendarza majòw, to jakim cudem mozna wyliczyc rok konca swiata. Jak dla mnie to jest jeszcze dziwniejsze niz te wszystkie przepowiednie :?

http://www.ndw.v.pl/art.php?nr=630 tu ktos przedstawil ze cos pomylili poczytajcie sie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.