popek_52
Jan 5 2008, 15:07
elo

panowie zakładam ten temat aby sie dowiedziec czy nie jestem odosobniony w tej kwesti a mianowicie wrociłem do PES 6!! głownym powodem tego jest nieudolnie stworzona nowa czesc seri Pes 2008!! gra jest dla mnie obrazem nedzy i rozpaczy!! jest to najbardziej nieudana cześć od 1998 roku!! wpływa na to mnostwo rzeczy głownie gra bramkarza!! masakra!! gra z komuterem jeszcze nigdy nie sprawiała takiej łatwosci!! przed oficjalnym wejsciem na rynek wszycy rozpisywali sie o sztucznej inteligencji lecz w grze znalazłem mnostwo sztucznych rzeczy ale inteligencji nawet szczypte!! przeraziła mnie jeszcze informacja o tym ze moze sie nie ukazac kitserver do 2008!! i to dopełniło wrociłem do PES 6 w tamtym tygodniu !! i obudziły sie wspomnienia oraz wzgledy estetyczne podskoczyły w gore!! gdyz w PES 2008 moj komputer nie pozwalał na pełne wykorzystanie grafiki zaś w PES 6 wszystko idealne grafika rewelacja!! Kitserver sprawia ze rozgrywka staje sie bardziej autentyczna!! na wejsciu dostałem 2 mecze i zrobiło mi sie cieplej na sercu!! doszedłem do wniosku ze PES 2008 zabja umiejetnosc gry w PES 6!! jakie jest wasze zdanie na ten temat??
hmm mysle ze nie jestes jako jedyny. ja tez zrezygnowalem z pes2008
zainwestuj w ps2 i zacznij grac w "tego dobrego" pesa2008
PES 2008 to krok do przodu w kierunku realizmu rozgrywki, taktyki. Jak patrzę na powtórki i technikę uderzeń to po prostu nie mogę wyjść z zachwytu. Nie zgodzę się z założycielem tematu. Nowy PES to po prostu cudo !!! Najlepsza, najbardziej realistyczna, dopieszczona graficznie, taktycznie, technicznie piłka nożna w historii. Kto choć trochę więcej gra w piłke na pełnowymiarowym boisku, kto ogląda dużo meczy w tv dostrzeże te "smaczki" które sprawiają, że PES 2008 przenosi rozgrywwkę do przodu względem PES 6. Na początku większość narzeka, a potem i tak wszyscy grają. Dla mnie PES 2008 jest genialny !!
zgadzam sie z heja. co prawda kilka rzeczy konami skopalo ale i tak nie wroce juz do 6. 2008 jest spoko chociaz spodziewalem sie czegos wiecej
A ja popieram założyciela tematu, PES 2k8 to wg mnie porażka i ja tam nie widze nic nadzwyczajnego.
Równiez wrocilem do PESa 6 i poprostu stwierdzilem że to dla mnie najlepsza czesc tej gry.
Być może na PS2 w PESa gra się lepiej, sam nie wiem bo PS nie posiadam.
To tyle, pozdro.
Orange_91
Jan 5 2008, 18:11
Ja również gram w PES 6 ale głównie z powodu tego że gra mi chodzi na najniższych detalach a jak wiadomo nie tylko graficznie gra wygląda inaczej ale również w niewytłumaczalny sposób gameplay jest inny. Pewnie gdyby gra chodziła mi przynajmniej na medium to nie wróciłbym do PES 6. Jocker PES 2008 na PS 2 to taki trochę ulepszony PES 6 i z PES 2008 z konsol nowej generacji i PC nie ma wiele wspólnego więc wiele nie tracisz grając w PES 6.
rowniez zostaje przy 6-ce a uzasadnienie takie same jak kolega orange. za slaby pecet
A ja mimo dobrego PC'ta i mozliwości gry na High zostałem przy PES 6. Miałem wielkie nadzieje wobem nowego PES'a, niestety od razu mnie zdegustował i rozczarował przez co od momentu premiery w niego nie gram i nie mam zamiaru nawet spróbować pograć z tymi wszystkimi "ekstra" patch'ami.
Ja tez wrocilem do szostki. Ale patche cos nie wychodza za czesto juz...
a ja poszedłem jeszcze dalej i wróciłem do piątki
naprawde spora róznica w poziomie komputera do 2008
na korzysc piątki off course
2008 zawiódł i nie ma co trzeba czekac do następnej edycji
pozdr0
Cytat(zyga @ Jan 5 2008, 19:03:26)

Ja tez wrocilem do szostki. Ale patche cos nie wychodza za czesto juz...
taka kolej rzeczy z paczami. wychodzi ich bardzo duzo za kadenjic aktualnej na rynku wersji a pozniej gdy wladze przejmuje nowa wersaj to juz paczmejkerzy robia swoje dziela pod nowa produkcje. niestety.
PES6 4ever!!
szołpas
Jan 5 2008, 22:27
Cytat(coley @ Jan 5 2008, 21:28:30)

a ja poszedłem jeszcze dalej i wróciłem do piątki
naprawde spora róznica w poziomie komputera do 2008
na korzysc piątki off course
2008 zawiódł i nie ma co trzeba czekac do następnej edycji
pozdr0
Pes 2k8 poprostu zawiódł

i gram dalej w jego poprzedniczke

ps. zainstalowałem sobie pesa5 i wyskakuje mi błąd "nie wysyłaj" pewnie wiecie co ;p jakby ktoś wiedział o co chodzi to niech pisze na pw nie będziemy robić syfu w temacie ;-)
pozdro;)
Arek.PL
Jan 5 2008, 22:30
Cytat(R4NE @ Jan 5 2008, 18:59:35)

A ja mimo dobrego PC'ta i mozliwości gry na High zostałem przy PES 6. Miałem wielkie nadzieje wobem nowego PES'a, niestety od razu mnie zdegustował i rozczarował przez co od momentu premiery w niego nie gram i nie mam zamiaru nawet spróbować pograć z tymi wszystkimi "ekstra" patch'ami.
Napisałbym to samo co R4NE... wiec temat jak najbardziej odpowiedni. Tylko PES 6.
Pzdr
popek_52
Jan 5 2008, 22:57
o wiec widze ze nie jestem odosobniony!! u mnie czaru goryczy dopełniła sytuacja kiedy w jednym meczu kiedy grałem na kolezke strzelił mi 4 wolne Adriano!! nie było by w tym nic dziwnego ale wszystkie 4 wolne leciały prosto na bramkarza a on 4 razy w ten sam sposob zbijał ja do bramki!! wrrrrrrrr
Może w pes 2008 są lepsze ruchy (nowe) bramkarzy i zawodników z pola ale dla mnie to padaka. Ciągle gram w pes5 (przez Polską Lige) i PES6. W pes 08' podoba mi się tylko... stadion Fiorentiny. Nie polecam patrząc z perspektywy ps2, pes 08' jest nastawiony na nową generacje, XBOX i PS3.
Ja zostałem przy PES 6 i uważam, że PES 2008 to jedna z najgorszych gier z tej serii. Komp szarpał mi Pesa 2008 na full ale co grafika może nadrobić, jeżeli Gameplay jest tak okropny, że na starcie odechciewa się grać. Według mnie najlepszy Pes jaki wyszedł na kompa to PES4. W tym roku wolę pograć jednak w PESa 6 i FMa 2008. FM jak dla mnie o wiele lepiej odwzorowywuje Karierę, do której byłem tak przywiązany w pesie. Ode mnie tyle ;]
MakssPl
Jan 6 2008, 12:12
Jeżeli chodzi o online to ja zostaje przy 6
A jeżeli chodzi o grę z bratem albo qmplami na padzie to zdecydowanie 2oo8
dj_adriano
Jan 6 2008, 12:26
ja też wróciłem do 6 na początku podobał mi się nowy PES ale on już minie tak nie wciąga w szusteczke mogłem grać mecz za meczem i ogólnie jest mniej problemów z nim
cypress.amaru
Jan 7 2008, 16:07
dziwna sprawa ale na max detalach jest inny gameplay, znikają błędy
ja miałem wracać do pes6 ale jak kupiłem kompa odpalilem 2008
pograłem kilka meczy i cieszyłem sie ze nie poddalem sie tak szybko
Gra ma dużo błędów... to fakt... ale według mnie jest to po prostu taka forma przejściowa
krok do przodu
Marcin28J
Jan 7 2008, 16:31
heh no ja to bym powiedzał że pes 2008 jest lepszy ja tego doświadczyłem że bramkarz ma lepsze i gorsze momenty ja naciskam

i niewiem może mi się wydaje ale bramkarz wtedy lepiej broni loby dla napastników się nie udają a więc tak jest ja myśle że pes 2008 jest lepszy
PS Nie powiem że pes 6 jest gorszy ale tez jest wada w pes2008 jak są karne to jest zły widok jak się proni
pzdr
cypress.amaru
Jan 7 2008, 16:56
najwięksszą wadą pes2008 jest brak izometrycznej kamery!!
to cholernie kurza!!
chociaz pomału się przyzwyczajam z nadzieją że ktoś to poprawi(ale wiem ze to prawie niemozliwe)
marcin_p
Jan 7 2008, 17:34
Mnie sie podoba PES 2008 i narazie nie bede wracal do "szostki". Mialem taki moment,ze chcialem znowu zaczas gral w pesa 6, ale teraz gdy wyszedl nowy kitserver z folderem GDB, mam nadzieje, ze bedzie coraz wiecej nowych stadionow bo tego mi najbardziej brakuje w nowej serii pesa
Ja bym powiedział, że widok w PESie 2008 (ten widok, że mniej widać niż w PES 6) został zrobiony celowo. Żeby gracz tak jak i prawdziwy piłkarz na boisku miał ograniczone pole widzenia, reakcji, żeby czasem próbował nawet grać na pamięć. Mnie strasznie się podoba zachowanie w ogóle piłkarzy na boisku: bramkarzy którzy czasem są zmuszeni do kiepskiej interwencji parująć piłkę wprost pod nogi przeciwnika czy na bok ale na dobitkę, czy też sytuacja kiedy przypadkowo nasz zawodnik wpadnie na sędziego tracąc pozycję i piłkę - słowem jest mnóstwo szczególików które powodują że gra jest niesamowicie realistyczna i dużo trudniejsza niż PES 6 (gram ML Wisłą Kraków na najtrudniejszym poziomie gry i ML). Na początku się często dostaje w tyłek ale po pierwszym okienku transferowym dokupiłem m.in. Obinnę, Atoubę i już gra się pewniej

Słowem: realizm powala, taktyka, animacje. Myślę, że siła przyzwyczajeń zniechęca dużo ludzi do nowego PESa. Tak samo było na początku z PES 6.
Natomiast nie jest najważniejsze pytanie czy podoba nam się gra ze względu na siłę przyzwyczajeń (w stosunku do poprzedniej części) ale najważżniejsze jest pytanie: CZY NOWY PES PRZENOSI PIŁKE NOŻNĄ DALEJ W KIERUNKU WIĘKSZEGO REALIZMU ??
Wg. mnie odpowiedź jest jedyna: TAK. To jest dla mnie najważniejsze.
Cytat(heja @ Jan 7 2008, 17:45:13)

Ja bym powiedział, że widok w PESie 2008 (ten widok, że mniej widać niż w PES 6) został zrobiony celowo. Żeby gracz tak jak i prawdziwy piłkarz na boisku miał ograniczone pole widzenia, reakcji, żeby czasem próbował nawet grać na pamięć. Mnie strasznie się podoba zachowanie w ogóle piłkarzy na boisku: bramkarzy którzy czasem są zmuszeni do kiepskiej interwencji parująć piłkę wprost pod nogi przeciwnika czy na bok ale na dobitkę, czy też sytuacja kiedy przypadkowo nasz zawodnik wpadnie na sędziego tracąc pozycję i piłkę - słowem jest mnóstwo szczególików które powodują że gra jest niesamowicie realistyczna i dużo trudniejsza niż PES 6 (gram ML Wisłą Kraków na najtrudniejszym poziomie gry i ML). Na początku się często dostaje w tyłek ale po pierwszym okienku transferowym dokupiłem m.in. Obinnę, Atoubę i już gra się pewniej

Słowem: realizm powala, taktyka, animacje. Myślę, że siła przyzwyczajeń zniechęca dużo ludzi do nowego PESa. Tak samo było na początku z PES 6.
Natomiast nie jest najważniejsze pytanie czy podoba nam się gra ze względu na siłę przyzwyczajeń (w stosunku do poprzedniej części) ale najważżniejsze jest pytanie: CZY NOWY PES PRZENOSI PIŁKE NOŻNĄ DALEJ W KIERUNKU WIĘKSZEGO REALIZMU ??
Świetny post.
Pozdrawiam
Cytat(heja @ Jan 7 2008, 17:45:13)

Mądre słowa , ale mimo wszystko gra czasami zniechęca ale to wymaga troche czasu aby się dostosować
Mnie się bardziej podobał PES 6, grałem w niego baaardzo długo, teraz niestety nie mój komp nie udźwignie grafiki na full w 2008, a bez fulla mi się nie chce grać. Pod koniec miesiąca kupię nowe części do kompa, to może wtedy na dłużej się zatrzymam przy numerku 2008. Ale narazie zdecydowanie wolę 6:D
Maarcin80
Jan 17 2008, 19:45
Cytat(snok3r @ Jan 5 2008, 16:38:09)

zainwestuj w ps2 i zacznij grac w "tego dobrego" pesa2008

własnie porównałem teraz wersje pc z wersja ps2 i o niebo lepsza jest na ps2 na pc to jest jakas porazka
Jacmen
Jan 17 2008, 20:36
Ja gram znowu w pes6 na początku 2008 wydawał się super ale czym dłużej w niego grałem tym bardziej mi się nie podobał i wynajdywałem coraz więcej wad. Pes 6 RZĄDZI
Hehehe, PES 6 stał się wyznacznikiem serii. Nie wiem czy się śmiać, czy płakać... -.-''
andree-e
Feb 19 2008, 01:11
najlepszyto byl PES 2.PES 2008 ma za duzo bugow zeby go uznac za najlepszy (jest tak samo skopany jak pes 4).Grafa jest moze super ale ten gamepaly to az boli-w pes 6 tego ne bylo az tak duzo-dalo sie grac i w obronie dobrze i w ataku a w 8 to jest wg mnie duzo gorzej
jacekz40
Feb 21 2008, 00:44

Po raz kolejny wychodzi gra niedopracowana, to fakt ale krew mnie zalewa jak widzę niby najlepszą piłkę na PC (i nie tylko), która po raz kolejny nabierze pełnej mocy jak cały sztab ludzi wykona 150 patchy i dodatków do gry. TO śmieszne, żeby wydawać kolejny raz z rzędu grę, w której stadiony wołają o pomstę do nieba (są tragiczne!!!), czy producent gry tego nie widzi? Nie słyszy uwag? Nie rozumie po japońsku?

Tak się zastanawiam kto właściwie jest producentem gry - Konami czy dziesiątki ludzi tworzących "udoskonalenia PES-a? Pomijając te nieszczęsne stadiony, odgłosy publiki też mogłyby być o wiele lepsze no i dochodą kolejne poważne mankamenty, uważam, że gra jest zdecydowanie za szybka a zawodnicy biegają jak na drewnianych nogach (bardzo wielu z was to podkreśla i słusznie). W szumnych zapowiedziach przed ukazaniem się gry podkreślano jak pięknie będą oddane realia, jakie piękne ruchy zawodników, ha, ha, śmiech na sali. Bujdy na resorach. Pograłem troszkę na gołej, oryginalnej grze, po kilku meczach szybko wgrałem nowe murawy no i piłki, oczywiście kolejna tragedia (w jakiej lidze gra się piłkami w kolorze niebieskim?) bo to podstawowa piłka w grze, nie wspomnę o jeszcze kilku śmiesznych piłkach. Na 10 czy 11 piłek - 3-4 przypominają "normalne" piłki z boisk piłkarskich. No i po narazie lekkim retuszu gry już wyglada to duzo lepiej ale, żeby wszystko wyglądało w tej grze normalnie trzeba jeszcze jakieś 148...kolejnych dodatków.
andree-e
Feb 21 2008, 05:16
pominmy to ale sam gameplay tak dziala mi na nerwy ze pada roztrzaskam zaraz o sciane.Tez mi sie czasem wydaje ze producent nie slucha uwag graczy bo ciagle sa te same bledy w grze...i co tu zrobic
Pesa poznaje sie na turniejach, grajac z zywymi przeciwnikami. Totez rozegralismy w naszym gronie(pesmaniacy.p2a.pl) kilka takich wiekszych czy mniejszych rozgrywek. Jednak emocje jakie towarzyszyly nam przy wczesniejszych wersjach zostaly zastapione glownie przez zazenowanie . Wiele bledow,
komiczne niekiedy zachowania zawodnikow a takze hokejowe wyniki (srednia bramek w turnieju wahala sie miedzy 7 a 9) spowodowaly ze wszyscy zgodnie powrocilismy do szostej czesci.
Witam. Mam małe pytanie - chyba nieco zwiazane z tematem. Orientujecie sie moze jak długo beda i czy dzialaja jeszcze znosnie serwery do gry online w pes6.
Wole 6 - jednak nie wiem czy nie lepiej zainwestowac w 2008, jezeli maja mi odebrac online po 3 miesiacach
andree-e
Feb 21 2008, 18:56
psiks masz racje-ja powiem ze z kompem mi sie juz lepiej gra niz na dwoch bo na dwoch to te bugi sa nie do wytrzymania-masakra w obronie to sie normalnie grac nie da
jacekz40
Feb 22 2008, 13:04

tylko niestety zawsze jest problem z tym "cofaniem" się do poprzedniej wersji gry, mam pełną świadomość niedoskonałości ostatniej wersji PES-a, ale...no właśnie tamta mimo wielu plusów już "pachnie" starością", nie takie menu, nie ta grafika.... trudny wybór.
Ja zostaję narazie przy 6. Jeśli wydadzą sensownego patcha i bedzie już możliwe dobre modowanie i gra bez lagów on-line. Jak najbardziej będę grał. Lecz narazie 6.
andree-e
Feb 23 2008, 03:40
Ja już nie wytrzymalem i odinstalowalem pes 2008 - normalnie juz bylem tak sfrustrowany ze masakra-po feriach skoluje sobie pes 6 po raz kolejny

-eh tylko sie przyzwyczaj spowrotem..Mam nadzieje ze pes 09 nie bedzie juz tak tragiczny...
MakssPl
Feb 23 2008, 11:50
A ja sobie kupiłem FIFke 07 dla beki... za 29zl na wirtus.pl i sobie przez neta gram... i "niestety" mi się dosyć podoba, ale tylko online!
jacekz40
Feb 25 2008, 00:17

Wróciłem jednak do PES-a 6, po rozegraniu kilku kolejnych meczy utwierdzam się w przekonaniu, ze jest zdecydowanie lepsza od najnowszej edycji tej gry. Mam prośbę macie jakieś linki do patchy z ligami typu chorwacja, brazylia itp. Tu na stronie ISSonline jest link do brazylijskiej ale chyba padniety, podrzucie kilka, dzięki
Szczerze to też powróciłem do PES 6

PES 2008 nie jest zły, może ma lepszą grafike i więcej trików itd. lecz nie ma tyle frajdy z grania niz w PES 6
Kamillo
Mar 12 2008, 17:55
Cóż trochę mam mieszane uczucia co do nowej części. Z jednej strony technika zawodników, fizyka gry i tego typu rzeczy poprawiły się znacznie. Z drugiej jednak strony ci piłkarze zachowują się czasami jak bezmózgie kretyny - np przy podaniach, po prostu nie myślą i tyle.
Osobiście powiem, że przystopowałem na chwilę z PES'em - pora odpocząć jednak nie długo wracam do gry
mi chodzi na max wszystko w pes 2008 ale i tak znudził mi sie szybko... już od grudnia chyba nie gram w ogole w pesa 08... a w poprzednie czesci wszysktie gralem do tej pory caly rok az wychodzily nastepne. i tak w kolo... a teraz w żadnego pesa nie gram :<
mariolazi
Mar 12 2008, 20:06
Ja też postanowiłem wrócić do poczciwego PES 6.
Grałem sporo czasu w 2008 i przyznam że mimo błędów i wielu niedoróbek całkiem nieźle się wciągnąłem w nową odsłonę kopanki konami, bo miała mimo wszystko swoje plusy.
Niestety na dłuższą metę PES 2008 mnie zaczął nudzić i irytować:
- rajdy jednym zawodnikiem przez całe boisko,
- mnóstwo samobójczych bramek (momentami absurdalnie głupich),
- ciągłe wypuszczanie piłki z rąk przez bramkarzy przy mocniejszych strzałach lub inne dziwne interwencje,
- ograniczenia w edytowaniu itd.
Głównie te czynniki zniechęciły mnie do dalszej gry.
W PESie 6 jak się ma zainstalowane konkretne dodatki to mozna poczuć smak każdej ligi z osobna,a po dłuższej rozłące zacząć odkrywać uroki tej części na nowo
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.