Dobiegł końca sezon, po którym kibice Spartaka mogą mieć mieszane uczucia. Z jednej strony, wykreował się trzon drużyny, wykreował się styl. Jest to ciągle proces który ma przynieść sukcesy, jednak kibice chcieliby zobaczyć dobre wyniki już teraz. Udało nam się porozmawiać z niewątpliwie najlepszym zawodnikiem Spartaka dwóch ostatnich sezonów - Luuk de Jong. Przyszedł do Spartaka z Twente i wyróżnił się w słabym sezonie. Ubiegły sezon to już rozkwit formy. Strzelał ważne gole w ważnych meczach i był kluczowym elementem ofensywy Spartaka.

R: Witaj, za wami ciężki sezon. Kibice dzielą się na dwa obozy, na takich którzy są zadowoleni z tego, że drużyna robi progres i nie idzie do celu dzięki ogromnym pieniądzom. I na takich którzy narzekają na przeciętne, jeśli nie słabe wyniki. Jakie są twoje odczucia?
L: Na pewno na ten sezon narzekać nie mogę, dostawałem wiele szans na grę i w moim odczuciu je wykorzystałem.
R: Strzelałeś bramki w ważnych spotkaniach i momentami wyróżniałeś się na tle kolegów. Czy nie masz wrażenia, że powinieneś grać w lepszym klubie? Nawet po pierwszym sezonie mogłeś przebierać w ofertach. Zostałeś. Dlaczego?
L: Nawet po słabym sezonie transfer nie wchodził w grę. Mam dług wobec Spartaka. Byłem w piłkarskim dołku, niechciany w Twente, bez ofert mogłem skończyć w trzecioligowym klubie. Sztab Spartaka jednak zaufał mi, dał mi szansę i sukcesywnie zwiększał moją rolę w drużynie. Spartaka już zawsze będę miał w sercu, Moskwa to piękne miasto a w drużynie mamy wspaniałych ludzi. Szanuję jednak Twente za to, że postawili sprawę jasno i nie robili przeszkód w przejściu do nowego klubu.
R: Mam więc rozumieć, że transfer w tym okienku nie wchodzi w grę?
L: Nie. Ani w tym, ani w żadnym innym. Chyba, że sztab tak zdecyduje. Dopóki jestem potrzebny drużynie, nie odstawię nogi.
R: Wspomniałeś o wspaniałych ludziach w klubie, możesz powiedzieć o nich coś więcej?
L: Oczywiście, w sztabie mamy świetnych ludzi, nawet po fatalnym sezonie nie mieli do nikogo pretensji. Po prostu zacisnęli zęby i wdrożyli nowy system, który zaczyna działać. Udało im się zebrać grupę ludzi którzy chcą być w tym klubie i którzy chcą zdobywać z nim sukcesy. Świetnie dogadujemy się na boisku i poza nim.
R: W Twoich wypowiedziach, wszystko jest kolorowe. Jednak miejsce w tabeli mówi co innego.
L: Oczywiście, nie jest to dobre miejsce, ale pamiętać należy jak młodą jesteśmy drużyną. Mamy pełne zaufanie do trenerów i systemu który opracowali, wkrótce musi on przynieść sukcesy.
R: Trzymam za słowo i życzę jeszcze wielu bramek dla Spartaka.
L: Dziękuję i życzyłbym sobie żeby następnym razem przeprowadzał Pan wywiad z trenerem, po zdobytym mistrzostwie.