Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wasze propozycje - VIII sezon ligi
board.issonline.pl > PES6 Online: Rozgrywka Sieciowa > Ligowe Archiwum > Sezon 8 (I sezon MLO)
lukasz44

Zapraszamy do przedsezonowego off-topu w którym można poruszyć wszystkie kwestie związane z ligą. Od wyjaśniania niejasności aż po swoje propozycje i uwagi dotyczące polepszenia jakośći rozgrywek.
Zachęcamy do dyskusju smile.gif

Oprócz tego że grać będziemy w innowacyjnej formule Master League Online zamierzamy wprowadzić wiele więcej innych udoskonaleń o których będziemy informować z biegiem czasu.
czubinho
Losowanie zespołów nastąpi po wydaniu patcha czy jeszcze przed?
lukasz44
CYTAT(czubinho @ Sep 17 2011, 11:38) *
Losowanie zespołów nastąpi po wydaniu patcha czy jeszcze przed?

Chyba już po. Ale wstępne listy ekip podamy z GooFym na dniach.
Witu
Mam trochę dziwną propozycje biggrin.gif, a mianowicie może by tak wprowadzić "kącik sędziowski", gdzie każdy gracz mógł by się wypowiedzieć(użalać) na temat pracy sędziego w danym meczu, bo jak wiemy w piłce nożnej dość często trenerzy mówią o pracy sędziego ( bardzo często jest to krytyka biggrin.gif ) to i my byśmy mogli spróbować. wink.gif
Tomek93
Taa i od razu konferencję pomeczowe
czubinho
co za dużo to nie zdrowo..
nie ma co przekombinowywać na sam początek
Mamy Master League i to już jest wielkie wyzwanie dla nas, więc kolejne "nowinki" jak narazie muszą odejść w odstawkę.
woodi
a kiedy ukaże sie podsumowanie minionego sezonu? Miało byc tydzień temu ale do tej pory nie ma :/
lukasz44
A więc kolejną informacją jest że mamy dwóch nowych opiekunów ligu - GooFy i Dabro96 będą w kolejnym sezonie pomagać przy organizacji, aktualkach, i wszystkich innych sprawach związanych z ligą. Z każdym problemem możecie się do nas zwrócić, nikt nie zostanie pozostawiony sam sobie z jakimkolwiek kłopotem. Jeżeli jeszcze ktoś chce nam pomagać i sprawić aby rozgrywki były jeszcze lepsze proszę o kontakt na GG a napewno rozpatrzymy tą kandydaturę smile.gif

W kwestiach organizacyjnych mamy od Was takie zapytanie:

Bawimy się w pauzowanie gdy ktoś dozna kontuzji bądż dostanie czerwoną kartkę ? Bo taki pomysł podsunął GooFy.
GooFy
Mam tu na myśli to, że każdy uczestnik miałby obowiązek zeskrinować historię meczu, następnie kartki i kontuzje byłby spisywane. Normalna kontuzja - jeden mecz przerwy. Czerwona kontuzja - 3 mecze. Wydaje się, że dużo z tym roboty, ale dodałoby to realizmu. Każdy gracz musiałby zabezpieczyć sobie wszystkie pozycje na wypadek kontuzji, czy kartek, oraz musiałby liczyć się z ryzykiem kupowania kontuzjogennych graczy.
WKS
Kontuzje - Kartki + Formy. Jak bedą przypadki ze połowa wykartkowana - połowa kontuzje i jeszcze niebieskie formy to mysle ze budzet trzeba o pare milionów bedzie powiekszyc ;>. I jakos nie dochodzi do mnie argument "No to mniej fauluj" skoro jak wszyscy wiemy nieraz i komputer chce wtrącać swoje trzy grosze. Nie jestem za tym pomysłem.
GooFy
Losowe formy to nie jest najlepszy pomysł wg mnie. Ale kartki wyeliminują celowe, chamskie faule. Kontuzje - bez nich, wystarczy mieć silną pierwszą 11, bo przeciez w razie kontuzji gracz będzie dostępny w następnym meczu.
zibii75
Jestem za pauzowaniem
Hyoga
Jestem za losową formą i pauzą w przypadku kartek i kontuzji.
GooFy
Jednak poleciałem, losowa forma się przyda biggrin.gif

CYTAT(WKSRKS @ Sep 19 2011, 18:47) *
Kontuzje - Kartki + Formy. Jak bedą przypadki ze połowa wykartkowana - połowa kontuzje i jeszcze niebieskie formy to mysle ze budzet trzeba o pare milionów bedzie powiekszyc ;>.

Płace przeciętnego zespołu z I ligi nie przekroczą 25 mln. Więc umiejętna polityka transferowa, rozwaga w kontraktowaniu nowych graczy i można stworzyć mocarstwo.
Witu
Jak dla mnie to dobry pomysł, ale po ilu kartkach było by zawieszenie ?
Hyoga
Ja bym dał tak, jak jest w Hiszpanii:
- 5 żółtych to jeden mecz zawieszenia;
- dwie żółte, które powodują czerwoną, to jeden mecz zawieszenia;
- bezpośrednia czerwona to decyzja LFP, ale raczej nie będziemy nagrywać brutalnych wejść, dlatego tutaj dawałbym dwa lub trzy mecze pauzy
GooFy
Myślę, że uzbieranie 2, max 3 żółtych kartek skutkować powinno meczem zawieszenia.
zibii75
4,8,12.... Po tych kartach żółtych meczpauzy

2 żółte zamiana na czerwo następny meczpauza

Czerwo brutal 3 mecze pauzy

Złe zachowanie trenera (gracza podczas meczu, złamanie regulaminu) odsunięcie na jeden mecz na trybuny, mecz rozgrywany z ustawieniem podczas wejścia do gry bez możliwości dokonania zmian przed meczem.
lukasz44
Ja myślę że system:

3-4 żółte - mecz zawieszenia
2 żółte w jednym meczu danego gracza to tylko 1 mecz zawieszenia
bezpośrednia czerwona kartka - 2 mecze zawieszenia

chamski faul od tyłu udokumentowany nagraniem - 4 mecze zawieszenia

Co myślicie ?smile.gif
GooFy
CYTAT(zibii75 @ Sep 20 2011, 18:46) *
Złe zachowanie trenera (gracza podczas meczu, złamanie regulaminu) odsunięcie na jeden mecz na trybuny, mecz rozgrywany z ustawieniem podczas wejścia do gry bez możliwości dokonania zmian przed meczem.[/font]

Złe zachowanie trenera, ciekawy pomysł, ale jak dopilnujesz aby nie zmienił ustawienia przed meczem ? rolleyes.gif

Łukaszu:

4 żółte to już za dużo, trzeba walczyć z chamskimi faulami. Co do reszty, podpisuję się w 100%.
lukasz44
CYTAT(GooFy @ Sep 20 2011, 19:17) *
Złe zachowanie trenera, ciekawy pomysł, ale jak dopilnujesz aby nie zmienił ustawienia przed meczem ? rolleyes.gif

Łukaszu:

4 żółte to już za dużo, trzeba walczyć z chamskimi faulami. Co do reszty, podpisuję się w 100%.

Dokładnie, może nie zmieniać formacji i graczy a jednak już w przerwie bądż nawet chwile po wznowieniu meczu biorąc pauze może dokonać wszystkiego czego zapragnie. Więc pomysł nie do zrealizowania niestety...

Ok 3 żółte kartki wystarczą w takim razie tongue.gif
zibii75
CYTAT(lukasz44 @ Sep 20 2011, 19:29) *
Dokładnie, może nie zmieniać formacji i graczy a jednak już w przerwie bądż nawet chwile po wznowieniu meczu biorąc pauze może dokonać wszystkiego czego zapragnie. Więc pomysł nie do zrealizowania niestety...

Ok 3 żółte kartki wystarczą w takim razie tongue.gif

Tak ale wtedy traci zmiany już do końca meczu więc jakaś kara jest i musi rozpocząć mecz bez zmian choćby nawet ze 5 graczy było na szaro.

A jak sie wchodzi w składy to widac u przeciwnika jaki ma więc kontrola jest i widzać czy zmienia czy nie, a taka informacja będzie na stronie iż trener ma kare i w taki przypadku przeciwnik tez o tym będzie wiedział.
lukasz44
Dzięki similo14 mamy fajny skrypcik do rozpisywania budżetów, pensji piłkarzy i ogólnych rachunków smile.gif
A więc nie będziemy musieli robić nic ręcznie, wszystko policzy za nas program excel, arkusz każdy ligowiec dostanie po starcie sezonu smile.gif Dlatego już zachęcam tych którzy nie mają EXCELA do pobierania go, obojętnie czy wersji starszej czy nowszej cool.gif

Brawo dla similo, który stworzył arkusz i będzie nam pomagał przy kolejnym sezonie wink.gif

GooFy
Ten arkusz to coś pięknego, a jest to dopiero jedna z pierwszych wersji. Zaoszczędzi nam to masę roboty. Dziękujemy similo!
gapa
a moze by wprowadzic glosowanie w polowie sezonu i na zakonczenie na najbardziej milego gracza i na gracza grajacego najbardziej efektowna pilka ? tongue.gif
czubinho
Similo , czapki z głów, ja w Excelu umiem dodawać i odejmować , ewentualnie coś pomnożyć ;P
lukasz44
CYTAT(gapa @ Sep 22 2011, 14:17) *
a moze by wprowadzic glosowanie w polowie sezonu i na zakonczenie na najbardziej milego gracza i na gracza grajacego najbardziej efektowna pilka ? tongue.gif

Coś w ten deseń planujemy smile.gif
Witu
Similo szacun odwaliłeś kawał dobrej roboty ;p Mam jeszcze takie pytanie będzie po sezonie coś takiego jak wybór najlepszego piłkarza sezonu, najlepsi piłkarze na każdą pozycje ( Bramkarz, obrońca, pomocnik, napastnik), najlepsza jedenastka sezonu, najlepszy transfer, najgorszy transfer, najlepsza drużyna fair play, najlepszy asystujący, król strzelców ? Wiem, że jak będzie to pewnie część z tego co napisałem, ale chciałbym czy wgl coś takiego będzie.
lukasz44
CYTAT(Witu @ Sep 22 2011, 15:42) *
Similo szacun odwaliłeś kawał dobrej roboty ;p Mam jeszcze takie pytanie będzie po sezonie coś takiego jak wybór najlepszego piłkarza sezonu, najlepsi piłkarze na każdą pozycje ( Bramkarz, obrońca, pomocnik, napastnik), najlepsza jedenastka sezonu, najlepszy transfer, najgorszy transfer, najlepsza drużyna fair play, najlepszy asystujący, król strzelców ? Wiem, że jak będzie to pewnie część z tego co napisałem, ale chciałbym czy wgl coś takiego będzie.

Większość będzie smile.gif Planujemy wiele ciekawych inicjatyw smile.gif
Wolrid
A może by zrobić coś takiego jak oczekiwania zarządu (dobrze znane miłośniką z serii Football Manager). Chodzi tutaj o to, że zarząd (domyślnie administracja), dopisują w każdym klubie (przed losowanie), oczekiwanie wobec trenera (oczywiście dopasowane wdg. potencjału drużyny). Karą za nie spełnienie oczekiwań, może być np. obniżenie budżetu transferowego itd. natomiast nagrodą podwyżka itd.
GooFy
Hmm ciekawe, ale o ile ma to sens w FM, bo tam drużyny są bardzo zróżnicowane, to u nas będą miały mniej więcej ten sam poziom a i budżet będzie taki sam.
similo14
Przy kartkach i kontuzjach możemy mieć wielki problem z pilnowaniem bo jak wszyscy wiemy nie zawsze mecze gra się po kolei. I tak np. wrzucając jak to do tej pory bylo 4 mecze tygodniowo ktos grajac pierwszy moze dostac 3 czerwone i 2 kontuzje ale wrzuci wynik dopiero po rozegraniu kolejnych spotkan omijając zwieszenie i nie wystawiając zawodnika dopiero w meczu w ktorym to komu pasuje. Jest możliwośc aby zawieszenia wchodzily w życie po rozegraniu całego tygodniowego cyklu spotkan ( 4 mecze) i obowiazywaly na mecze z koleinego tygodnia w/g terminarza. Mały problem może się pojawić przy meczach przedłużonych z różnych względów ponieważ piłkarz z ewentualną kartką/kontuzją w takim meczu rozgranym juz po wrzuceniu meczy na kolejny tydzien nie mogłby zostac wycofany ze skladu w juz rozegranym meczu. Ewentualnie karę pilkarz mógłby odbyc w kolejnym tygodniu, jednak takie rozwiazanie sprawia wiele problemow z prowadzeniem statystyk zawieszen, na dzien dzisiejszy nie wiem jak rozwiazac to w skrypcie. Myśle że rozwiazaniem byłoby wydłużenie terminu rozgrywania spotkan jednego cyklu (4mecze) do np. 10 dni bez możliwości przedłużenia terminu i rozgrywania spotkan z kolejnego cyklu przed zakonczeniem obecnego.
borozdw
Czytając Wasze wypowiedzi, widać, że zdania są podzielone na temat ML. Osobiście nie mam pojęcia jak to się sprawdza w innych krajach, ale ogólnie jestem jak najbardziej za pomysłem na nowy sezon. Będzie to dodatkowa nutka zabawy, która na pewno podniesie range naszej ligi, która sama w sobie była już jedną z najlepszych w Polsce.

Jedynie moje obawy to jak wszyscy podejdą profesjonalnie do rozgrywek...ale to juz czas pokaże.
GooFy
CYTAT(borozdw @ Sep 25 2011, 12:58) *
Czytając Wasze wypowiedzi, widać, że zdania są podzielone na temat ML. Osobiście nie mam pojęcia jak to się sprawdza w innych krajach, ale ogólnie jestem jak najbardziej za pomysłem na nowy sezon. Będzie to dodatkowa nutka zabawy, która na pewno podniesie range naszej ligi, która sama w sobie była już jedną z najlepszych w Polsce.

Jedynie moje obawy to jak wszyscy podejdą profesjonalnie do rozgrywek...ale to juz czas pokaże.

Najsłabszym elementem każdej, najbardziej przemyślanej układanki jest czynnik ludzki. Jak nie spróbujemy to się nie przekonamy. rolleyes.gif
Witu
Kiedy można się spodziewać listy drużyn ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.