Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problemy Techniczne Pes6 Faq-kksm Tutorial.
board.issonline.pl > Pro Evolution Soccer: Forum Dyskusyjne > Pro Evolution Soccer 6
kksm

Tutorial jest własnością strony www.issonline.pl. Zabrania się kopiowania go i rozpowszechniania na innych forach i stronach internetowych bez zgody autora (GG 2399732).

x2.gif SPIS TREŚCI: x2.gif
1.Rozdzielczość.
2.Jakość.
3.Odświeżanie.
4.Pad i klawiatura.

1.Rozdzielczość.

Wiele osób ma problemy z ustawieniem rozdzielczości typu np. 1680/1050 i innych obsługiwanych przez monitory LCD. Pod ten sam temat podchodzi problem zmiany proporcji wymiarów matrycy np. 16:10 lub 16:9 (zawodnicy w pesie 6 są zniekształceni, ekran źle rozciągnięty). Aby rozwiązać oby dwa problemy wystarczy nam tylko kitserver wydany przez naszego ukochanego programiste Juca. Można go pobrać pod tym linkiem (chyba że takowy kitserver już posiadamy).

POBIERZ

I wybieramy opcje do pobrania - Kitserver 6.5.3 noGDB.

*Sama instalacja kitservera jest banalnie prosta:

a.) Pobieramy nasz kitserver w dowolne miejsce na dysku.
b.) Wypakowujemy i cały folder który nam powstanie kopiujemy do miejca, gdzie zainstalowaliśmy naszego pesa 6 (folder kitserver powinien znajdować się obok pliku pes6.exe i katalogu dat.
c.) Po skopiowaniu otwieramy folder kitserver i odpalamy plik setup.exe. Wskazujemy w nim plik pes6.exe i klikamy install.
d.) Pojawi nam się okienko iż kitserver został poprawnie zainstalowany. Klikamy OK.
Intslacja kitservera ukończona!

*Ustawienie innej rozdzielczości niż tej którą mamy do wyboru w settings również jest banalne, ale ta opcja wydaje się być troche ukryta:

a.) Wchodzimy do naszego folderu z zainstalowanym kitserverem.
b.) Otwieramy w notatniku plik kload.cfg za pomocą prawego przycisku myszy/otwórz i wybieramy wybierz program z listy/notatnik(tu można odchaczyć opcje zawsze otwieraj ten typ pliku za pomocą tego programu, aby nie kojarzyć plików .cfg z notatnikiem).
c.) Interesują nas dwa wpisy:
#dx.fullscreen.width = xxxx (xxxx to przykładowa rozdzielczość)
#dx.fullscreen.height = xxxx (xxxx to przykładowa rozdzielczość)
Pierwsze co musimy zrobić to usunąć # w tych dwóch wpisach, aby uaktywnić opcje.
d.) w miejsce xxxx wpisujemy naszą rozdziałkę jaką chcemy osiągnąć ( width to szerokość height to wysokość).
e.) następnie zamykamy notatnik, a gdy spyta się czy chcemy zapisać zmiany wybieramy TAK.

Rozdzielczość zmieniona! Nie będzie ona widoczna w settings.exe, ale po odpaleniu gry zauważymy ją już odpowiednią.

*Na pewno wiele osób ma przy zmianie rozdzielczości problem ze złymi proporcjami piłkarzy i źle rozciągniętym ekranem. Jest na to prosty sposób:

a.) Wchodzimy do folderu zainstalowanego kitservera.
b.) Odpalamy plik lodcfg.exe i zaznaczamy ptaszkiem opcję Enable aspect radio correction.
c.) Klikamy na dole na Save, potem OK. i zamykamy plik.

Gotowe!

2.Jakość.

*Jeżeli macie jakiś problem z jakością gry typu czoło wystaje z włosów lub posiadacie bardzo kanciaste kształty sprawdźcie czy wszystko to co napisze na dole jest powłączane (UWAGA! Jeżeli macie słaby komputer możecie odczuć pogorszenie się płynności gry):

a.) Odpalcie plik settings.exe i zobaczcie czy Quality (detale) macie ustawione na high. Jeżeli tak zamknijcie plik, jeżeli nie zmieńcie. Po zmianach kliknijcie OK.

b.) Wejdźcie do folderu zainstalowanego kitservera i odpalcie plik lodcfg.exe tam pozmieniajcie wszystkie wartości z zakładki Level-Of-Detail for Player/Goalkeepers na #1 Very high-detail models... (Gdy mamy problem z wystającym/prześwitującym czołem, a nie posiadamy zbyt dobrego sprzętu zmieniamy tylko wartość nr2, czyli LOD #2 na #1 Very high..., a reszte pozostawiamy bez zmian).
c.) Kliknijcie Save ,potem OK. i zamknijcie program.

Gotowe! Jeżeli mieliście ustawione inaczej możecie zobaczyć lepszą jakość, ale tak jak wspomniałem na początku możecie również odczuć spadek płynności gry.

3.Odświeżanie.

*Dużo osób narzeka, iż podczas gry przez ich ekran przebiega przezroczysty pasek – jest to problem z odświeżaniem ekranu (W kolejnych częściach pesa ta opcja zwie się V-sync). Aby uaktywnić odświeżanie ekranu w 6 części naszej ukochanej gry trzeba uczynić następujące rzeczy:

a.) W zależności od tego jaką mamy karte graficzną (Nvidia lub ATI) wchodzimy w ustawienia naszej karty graficznej:
- Dla kart ATI wchodzimy w Catalyst Control Center.
- Dla kart Nvidii wchodzimy w Panel Sterowania Nvidia (Control Panel Nvidia).
b.) Szukamy opcji dotyczącej odświeżania pionowego:
- W ATI wybieramy 3D/Wszystkie ustawienia (All settings)/Czekaj na odświeżanie pionowe (Wait for Vertical refresh i bierzemy suwak na maxa w prawo (Always on/Zawsze włączone). Klikamy Apply lub Zastosuj i potem OK. i zamykamy.

-W Nvidii wchodzimy w Ustawienie 3D/Zarządzanie ustawieniami/Ustawienia globalne/Synchronizacja pionowa i wybieramy Wymuś włączenie. Zatwierzamy ustawienia i zamykamy.

No to po robocie!

4.Pad i klawiatura.

*Na forum również zauważalny jest problem z ustawieniami dla klawiatury i pada. Oto sposób jak grać jednocześnie z drugą osobą posiadając następującą kombinację:

OPCJA 1
KLAWIATURA + PAD

a.) Odpalcie plik settings.exe i wejdźcie w zakładke keyboard.
b.) Ustawcie odpowiednie dla was klawisze:
circle.gif - wrzutka
x2.gif - podanie
square.gif - strzał
triangle.gif - podanie na dobieg
l1.gif - zmiana zawodnika
l2.gif - kontrola
r1.gif - przyspieszenie
r2.gif - tricki i panowanie nad piłką
START - start
SELECT - select
c.) Przejdźcie do zakładki Player1 i kliknijcie na tą strzałeczkę przy device i wybierzcie --.
d.) Przejdźcie do zakładki Player2 i znów klikając na ta strzałkę wybierzcie nazwę waszego pada (Gdy waszego pada nie ma na tej krótkiej liście spróbujcie zainstalować do niego sterowniki).
e.) Wybierzcie odpowiednie klawisze dla waszego pada tak jak zrobiliście to z klawiaturą.
f.) Kliknijcie OK. i zamknijcie program settings.exe.

OPCJA 2
PAD + PAD

a.) Robimy to samo co w opcji 1 z tym, że pod zakładką Player1 wybieramy nazwę drugiego pada, a nie tak jak wcześniej to zrobiliśmy wybierając --.
b.) Klikamy OK. i zamykamy.

Gotowe!.

Mam nadzieję, że pomogłem wielu osobom w ich problemach technicznych z Pesem 6. Tutorial ten powstał z myślą, iż jeszcze nic nie zrobiłem dla www.issonline.pl. Dzisiaj jest mój pierwszy raz.
Kettger
Chętnie bym skorzystał, ale nie gram w 6... Mimo wszystko dzięki, może ludowi się przyda. tongue.gif
Orange_91
Dobra robota. Na pewno się przyda wielu użytkownikom tego forum, więc przypinam. smile.gif
Tomas
Jeśli chodzi o pes6 to przy windows xp na karcie nvidii pomogło wymuszenie synchronizacji pionowej, ale w przypadku windows vista 64 już nie. Może ktoś się z tym spotkał i zna rozwiązanie?

EDIT:
Właśnie przed chwilką znalazłem poradę na jakimś zagranicznym forum. Ściągamy program klik który po uruchomieniu odpala się w tray'u. Wymusza on pionowa synchronizację przy DX10 ale nie tylko, można dodawać profile innych gier do niego. Pozioma linia zniknęła i obraz jest nareszcie prawidłowy smile.gif hasło do archiwum: www.proevolutionsoccer.com.pt a post znaleziony tutaj: http://www.proevolutionsoccer.com.pt/postn...amp;topic=11840

Pozdrawiam
2pac
No bardzo pomogło biggrin.gif Jak dotąd męczyłem się na 1280x800, a teraz mogę przesiąść się na 1680x1050 smile.gif
kksm
Cieszę się, że mogłem pomóc. Wiele osób ma tu na forum takie problemy więc z tąd pomysł u mnie z tym tutorialem.
tomiik
Witam.Bardzo prosił bym o pomoc w następującej sprawie...Otóz ostatnio ściągłem z forum board.issonline.pl OPTION FILE na sezon 2009-2010.Niestety cos sie stało ponieważ numery na koszulkach są mniejsze niż powinny być.Gdy wklejam stary OF to numery mają prawidłowy rozmiar.Co mam zrobić...Baardzo prosze o pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.