Właśnie doszedłem do ostatniego etapu życia produktu, oraz ostatniej chwili przebywania na forum. I tak, aby coś po sobie zostawić poniżej zaprezentowałem, krótki, ale mam nadzieje treściwy poradnik dzięki, któremu nowi gracze udoskonalaną swoją grę, a zaawansowani rozerwą na strzępy bramkę komputera, samemu nie tracąc gola.
Poniżej przedstawione zasady gry przede wszystkich sprawdzają się w dobrych drużynach (nie koniecznie z gwiazdą). Wynika to przede wszystkim z podejścia programistów, którzy z nieznanych zawodników uczynili piłkarskich analfabetów. Przez co pomimo dobrego ułożenia taktycznego drużyna nie strzela bramek, a traci je w komicznych sytuacjach. Prawda o tej grze jest brutalna. Wygrywa się umiejętnościami, a nie taktyką (ta jedynie pomaga).
Ustawienie optymalne, jedno na wszystkie formacje komputera.
1. Formacja.
W XXI wieku formacją, która ma gwarantować idealny balans między obroną, a atakiem to 4-4-2. Pomimo starań programistów, aby ich produkt w sposób rzetelny odzwierciedlał piłkarskie zmagania idealnym, zbilansowanym rozkładem jest formacja 3-5-2 (o czym sami się przekonacie). Linie obrony złożonej z 3 (LB, CB, RL) obrońców umieszczamy na polu karnym pomiędzy, linią wyznaczającą jego koniec, a linią określającą sterze bezpieczeństwa, nietykalności bramkarza. Linia pomocy, złożona z 5 graczy rozłożona jest w następujący sposób. 3 (DMF, CMF, AMF) umieszczamy (tak, aby powstał zygzak) na kole środka boiska, pierwszego bliżej obrony, drugiego na środku, a trzeciego bliżej linii ataku. 2 (LMF, RMF) rozmieszczamy, bardzo blisko boków końca boiska, przed linią ataku. Atakujących ustawiamy wg klasycznego ustawienia 3-5-2.

Strefa niebieska - LB/CB/RB,
Strefa zielona A - DMF/CMF/AMF
Strefa zielona B - LMF/RMF
Strefa ataku - C/C
2. Ustawienie linii obrony.
Nie ma co się rozwodzić nad tematem, istnieje tylko jedno rozsądne ustawienie B, B.
3. Strategie meczowe.
Można, ale nie trzeba ich stosować. Większość z użytkowników podczas gry wykorzystuje pressing oraz kontratak. Osobiście ich nie polecam, gdyż znakomicie je zastępuje opcja balansu ataku i obrony. Na siłę można grać atakiem lewej lub prawej strony, gdyż ruch obrony przeciwnika jest proporcjonalny do ruchu naszych atakujących. Przez co komputer udostępnia nam jedną stronę boiska. Aż prosi się o przerzut.
4. Strzałki obrony i ataku.
O ile te pierwsze powodują wyraźne zmiany w sposobie poruszania się zawodników, to te drugie stanowią totalną fikcję, co idealnie widać po napastnikach, którzy bez względu na kierunek strzałki ruszają się tak, jak im każe niezmienny kod gry. Reasumując. Nie ma żadnego sensu babranie się w ustawieniach strzałek ataku. Wracając do obrony. Linie obrony ustawiamy w sposób oczywisty (szybki powrót), tak samo DMF, zmienna następuje przy CMF (średnie), resztę zawodników nie obciążamy grą defensywną.

5. Balans ataku i obrony.
Bodajże najistotniejsza kwestia gry (o czym dalej). Oczywiście ustawiamy go w sposób manualny.

Kolor zielony oznacza standardowe ustawienie drużyny, manipulacja w górę lub w dół odpowiednio oznacza zmianę nastawienia drużyna na bardziej ofensywne lub defensywne. Szczególnie ważne jest, aby przed rzutem rożnym wykonywanym przez przeciwnika zmienić ustawienie na defensywne.
6. Indywidualne krycie.
Bardzo dobrze się sprawdza w przypadku, gdy w składzie przeciwników są 1-2 gwiazdy. Do agresywnego pokrycia wykorzystujemy pomocników DMF, CMF.
7. Skład.
Nie będę się tutaj rozpisywał na temat poszczególnych piłkarzy, wspomnę tylko o dwóch zasadach, dzięki którym gra, zwłaszcza obronna stanie się przyjemniejsza. Po pierwsze pozycje boczne określają nam, jaką nogą powinien grać zawodnik (lewa to LB, LMF, napastnik po lewej stronie). Jak widać po kilku składach zaprezentowanych na forum, nie dla każdego jest to oczywiste. Po drugie na pozycjach CB, DMF ustawiamy najwyższych, najskoczniejszych obrońców.
8. Gra obronna.
Jedna główna zasada gry obronnej może wam się wydać niedorzeczna, gdyż aby skutecznie bronić nie należy grać obrońcami, a pomocnikami. Tymi pierwszymi ruszamy tylko jeśli jesteśmy pewni, że odbierzemy piłkę, albo komputer przeniósł grę na skrzydła. Nasi obrońcy pozostawieni pod dowodzeniem komputera lepiej ze sobą współpracują, nie doprowadzają do tak zwanego wożenia, i praktycznie eliminują dryblingi napastników przez środek naszej obrony. W sytuacji gdy tracimy piłkę czym prędzej przełączamy się na defensywnego pomocnika, którego ustawiamy w pozycji między dwóch zawodników, do których komputer najprawdopodobniej poda. Następnie pulsacyjnie uderzamy w
9. Atak.
Formacja 3-5-2 pozwala nam na wykorzystanie wszystkich możliwych sposobów na zdobycie bramki. Trzeba tylko dobrze czytać grę, i w przypadku rozegrania ataku pozycyjnego nastawić drużynę na atak. Czyli balans, na czerwony,
10. Część ataku, zwody.
Tylko jeśli dysponujemy bardzo dobrymi graczami, na poziomie 80 punktów. Najskuteczniejsze są te najprostsze. A takim zdecydowanie jest
Drugi banalny, niezwykle skuteczny zwód polega na przerzucaniu piłki pomiędzy jedną a drugą nogą. Wychodzi genialnie w przypadku świetnych techników. Sposób na to jest taki. Trzymając strzałkę o kierunku linii ataku wciskami góra, bądź dół. Tylko raz. Tym prostym zagraniem można oszukać najlepszych obrońców przeciwnika. Ba, wykładają się na nim mistrzowie obrony. Opisując nieco bardziej szczegółowo. Gdy obrońca jest tuż za nami, zwalniając wykonujemy ruch strzałką w wewnętrzną stronę boiska. Komputer w 95% przypadkach wykonuje niecelny wślizg. My biegniemy dalej. Przy dryblingu należy pamiętać, że optymalna sytuacja do tej zabawy występuje, gdy obrońca jest tu, tuż za nami. Jeśli jest przed naszym zawodnikiem to zwalniamy i w odpowiednim momencie wybieramy
11. Rzutu rożne.
Element po którym strzeliłem z 30 bramek w ML. Odwracamy sytuację z gry obronnej. Zamiast
12. Rzuty wolne.
Podobnie jak powyżej. Chociaż wśród użytkowników powstał pogląd, że najlepiej skierować piłkę pomiędzy głowami 1-2 obrońcy, licząc od bliższej linii bocznej, pasek siły dać na 40-45%, a pod koniec wcisnąć
13. Rzut karny.
Znów rządki prostota. Strzelamy nisko po ziemi, w sam środek bramki. Bronimy wg nogi strzelającego, tj. odwrotnie. Lewa noga to prawy kierunek, czy w dół, czy w górę sami musicie zdecydować.
14. Koniec.
Chyba opisałem wszystkie elementy mojej taktyki. Trzymając się faktów w ML w jednym sezonie, w lidze strzeliłem 84 bramki (rzadko stosując grę na żyletę, oraz nie parłem jak szalony do przodku, blisko 240 podań na mecz, mówi za siebie o moim stylu gry), a straciłem 12 (4 w ostatnich 4 spotkaniach, opanowało mnie wspomniane znużenie). Na pewno wyksztusicie z tego lepszy bilans stracony do strzelnych niż ja (72).
Do zobaczenia w dniu premiery PES 7.