Witam wszystkich ligowców i nie tylko. Jak pewnie wielu z Was zauważyło na stronie ISS zaczyna dziać się to co dotknęło wiele innych stron o tematyce ligowej bądż tym podobnej.
O czym mówię ?
O atmosferze która była znakiem firmowym tej strony od lat, począwszy od ligi we2002.
Ze starej gwardii zostałem tylko ja i Mani3k, obaj pamiętamy wszystkie sezony po wznowieniu ligi na ISSOnline w roku 2009. W I, II, III a nawet IV sezonie atmosfera była tutaj całkowicie inna. Nie brakowało rywalizacji, ale każdy traktował rywala z jakimś mniejszym\bądż większym szacunkiem. Obecnie wielu z graczy odbębnia mecze i widać to na dłoni kto takim graczem jest, opis
" Wyrównane spotkanie. Wygrała skuteczniejsza ekipa. Dzięki"
To nie jest to co każdy chciałby tutaj ujrzeć. Ciągłe teksty niektórych że ktoś gra lamersko, schematycznie bądż "mam lagi" od momentu strzelenia przez rywala gola to jest to co powoli niszczy lige od środka.
Wracając do starych czasów pamiętam że mecze ligowe nie były tylko do odbębnienia, każdy przed meczem, w trakcie i po potrafił ekscytować się spotkaniem. Obecnie w większości przypadków odbywa się to tak:
1. Umówienie na gg, "gramy ? " "ok, italy, wbijaj"
2. W przerwie meczu Good Game, po meczu Good Game lub jakaś wymiana zdań typu lamerska gra, szczęście, lagi...
3. Wpis na forum (często w stylu który prezentują dzieci w przedszkolu)
4. Zapomnienie o meczu.
To jest tzw. Odbębnianie i inaczej się tego nie da nazwać, kiedyś nie było meczu który nie został skomentowany na gadu w tym pozytywnym lub rzadziej negatywnym...
Większość graczy jest dla rywali "Obca" , gdzie podział się ten kontakt który kiedyś był znakiem firmowym tej strony... ? Rodzinna atmosfera panowała tu do moim zdaniem IV bądż V sezonu, co jest w stanie chyba potwierdzić też i Mani3k i Czubinho który grają lub grali tu najdłużej...
Owszem są ludzie z którymi da się pogadać i potem zagrać w przyjaznej atmosferze meczyka, ale to już odchodzi w zapomnienie...
Atmosferę tworzą ligowcy (ja niestety sam tego nie mogę zrobić za pomocą czarodziejskiej różdżki) ale nawet gdy będzie się o to starało kilka osób, znajdzie się 2-3 takich którzy to po prostu rozpierdniczą jednym tekstem bądż docinką...
Niektórzy gracze kończą kariery w Pes6 ? Szczerze ?
To nie dziwie im się...
Grając tylko aby ciułać punkt do punktu nie ma sensu. Każdy z nas przyłożył się do obecniej sytuacji która jest naprawdę trudna do przełknięcia, jeden w mniejszym stopniu a inny w bardzo dużym...
Większośc z nas przestała traktować PESa jako zabawę, a to jest bardzo smutne...
Pamiętam ludzi z pierwszy sezonów : Bakel, miler, siwers99, Orange_91 czy lowrider89, z których o każdym mogę powiedzieć dużo więcej niż tylko to że znaliśmy się po nickach z ligowych boisk...
Z każdym gadało się jak z kimś z rodziny, czuło się te radośc gdy siadało się do spotkania z rywalem na wirtualnym boisku...
Obecnie z ligi takie osoby myślę że każdy z nas ligowców może wymienić na palcach jednej dłoni...
Ja powiem szczerze że większy kontakt utrzymuje tylko z 7 może 8 graczami z obu lig, a jest ich przecież 40 !!! To nie jest dobre i niestety przekłada się na atmosferę która się tworzy.
Przykład:
Wejdżmy w dział I liga i do ligowego off-topu :
Co widzimy ? Ledwo 15 postów w których 80% to kłótnie graczy...
A teraz wejdżmy w Archiwum Ligowe i popatrzym na to co działo się w tych tematach w I, II lub III sezonie:
Co widzimy ?
15-stronowe tematy a nie 15 postów !!!
TO JEST BŁACHY PRZYKŁAD ALE POKAZUJE SKALE TEGO CO SIE DZIEJE...
Czy naprawdę chcecie popsuć to wszystko na co pracowaliśmy przez tyle sezonów i to co nas wyróżniało od innych lig ? Myślę że naprawdę warto aby każdy choć na chwilę usiadł przy tym tekście i pomyślał o tym wszystkim...
Nikt nie każe nam się bawić w jakieś kółka różańcowe, po prostu bądżmy dla siebie ludżmi a nie zwykłymi rywalami z ligi, problemów każdemu nie brakuje w życiu codziennym po co dokładać jeszcze tracenie czasu na granie meczy z których nie wynika nic, oprócz dodania goli i punktów w tabeli...
Jeżeli wszyscy otworzymy oczy i spojrzymy na to obiektywnie dojdziemy do wniosku że to wszystko idzie w naprawdę złym kierunku...
Czy możemy coś z tym zrobić ?
Przetrzymaliśmy oraz przescigneliśmy wiele stron jeżeli chodzi o nasze rozgrywki. Wspólnie ustalalismy drużyny na następne sezony, dziękowaliśmy sobie za gre w tematach po sezonie oraz ustalalismy właśnie różne nowinki. A to mecze tygodnia, różne raporty a nawet schemat wyników, który napewno upięknił nam wstawianie meczów i gość który przychodzi jako "swieżak" do naszego grona ligowego napewno jest zachwycony herbami,czcionką czy nawet tym schematem na stronie jaką jest tabelka lub strzelcy.
Niestety nie przypomina wam to takiego PZPNu czy naszej kadry ? Mamy wszystko, jednak brak nam najwazniejszego..to że jest wiele nowości na stronie nie znaczy, ze jest ona coraz lepsza. Ja powiem więcej jest słabsza.
W tym wszystkim za bardzo zagalopowaliśmy się wszyscy.
W tym wszystkim za bardzo zagalopowaliśmy się wszyscy.
Pogubiliśmy coś przez co możemy my userzy ISS Online zabić tą ligę (bo forum już dawno upadło)...
Zgubiliśmy to na co pracowaliśmy przez te lata, bo jeżeli dalej ma to wyglądać w taki sposób jak wygląda obecnie to ja po prostu mówię dziękuje i do widzenia. Większośc graczy chyba się ze mną zgodzi i zrobi to samo, być może kończąc kariery wogóle...
Nie wymagamy od was wiele poprostu troche więcej komunikacjii między nami a wszelaka chora rywalizacja "Szczęscie,Fart,Lamerska gra" czy cokolwiek innego przejdzie na drugi plan. Checie dowodu, że tak można ? CI którzy pamiętaja poprzednie sezony (I, II oraz III a nawet i IV) mają najlepszy przykład, że jednak
MOŻNA.
Panowie którzy są tu najdłużej : Mani3k, Czubinho, JustMe, WKS- powiedzcie czy kiedyś nie było lepiej ?
Ja mówię że było i tego zdania pewnie prędko nie zmienię... Choć bardzo bym chciał
Jest szansa aby przywrócić naszej lidze to co powoli tracimy, ale każdy musi dać coś od siebie !!! Nie możemy być nastawienie do siebie wilkiem bo jeżeli tak to ma wyglądać to ten sezon będzie tym ostatnim na ISSOnline.
Brakuje również ludzi chętnych do pomocy przy ogranizacji na stronie, bo ja sam nie dam rady tego dalej ciągnąć, przydałoby się minimum dwóch-trzech ludzi do pomocy
Wracając do ogólnego tematu, jeżeli nastawienie nas wszystkich się nie zmieni i nie będziemy czerpać z tej gry radości to to wszystko nie ma sensu i lepiej skończyć działalnośc póki jeszcze się nie pozabijaliśmy bądż też nie skończyliśmy sezonu z większą liczbą walkowerów jak meczy...
Jest też opcja taka że robimy w połowie września zapisy do ligi, odchodzą Ci którzy nie chcą bądż nie czują tego feelu o którym pisałem, zostaje nas 20-30 i gramy tak jak kiedyś z pełną werwą i wspaniałym nastawieniem kolejny sezon ligowy, i bawimy się tym wszystkim a nie walczymy ze sobą...
Nie wiem czy da się to zrobić, mam co do tego obawy tak samo jak i współautor tego tekstu WKSRKS ale jednak nie można nie powiedzieć nic...
Napewno w kolejnym sezonie zrezygnowalibyśmy z licencji a możę i nagród bo być może to przysłania co niektórym oczy...
Jeżeli chcecie pomóc w stworzeniu czegoś naprawdę extra i uczestniczyć w tym to wpisujcie się tutaj bądż wyrażajcie swoje zdanie !
TERAZ PORA NA WAS, WSZYSTKO ZALEŻY OD WAS
Jeżeli te słowa przejdą obok Was to będzie oznaczać że naprawdę nie warto już nic robić, a można zrobić wiele bo pomysł który chodził mi po głowie od paru miesięcy można wcielić w życie już teraz ! Mówię o master league online, czyli nie tylko graniu meczy ale również całej strukturze zarządzania klubem ! Wszystko jest do zrobienia, tylko podejmujemy decyzje, bawimy się czy nie ? Każdy który będzie chciał grać w kolejnych sezonach ma obowiązek dodać coś od siebie, patrząc na bierność w Waszych wypowiedziach po sezonowych jak i w niektórych tematach może to powinno być kryterium do wydalania z ligi...
Dziękuję za uwage i czekamy na wieeele postów i wypowiedzi co i jak ma się toczyć...
Dziękuję za uwage i czekamy na wieeele postów i wypowiedzi co i jak ma się toczyć...