Instalacja, i już pierwsza nowości, maniowicie jezyk ojczysty. Cała gra zawiera ok. 1300 mb, wymagania bardzo male, mi na durniu 1200 gf2 i 128 ram na high detals, rodzialce 640x??x?? chodzi czysciutko.
Wlaczam gre do wyboru jezyk ( trzeba bedzie wybierac za kazdym razem gdy uruchomimy, gre, bardzo niewygodna sprawa, z czasem wybieram juz angola, jako że jest pierwszy
Pierwsze menu. Oprocz "Graj", "tryby gry" jest nowości...Stwòrz zawodnika. Gracz odrazu ma koszulke ulubionego zespołu pozatym wg. mnie troche ubogo, tzn. mozna zrobic sobie dokladna twarz, ale np. modeli wlosow jest chyba 5 albo 10, kolorow jeszcze mniej, a butow...5 modeli...zalosne co? Na dodatek nie ma przyblizenia przy robieniu...
Kariera. I tu znowu nowości, tym razem trwa 15 sezonòw, wybierasz sobie "swoje zdjecie" ( jest menedzer podobny do trenera Gòrskiego :!
Wchodze w opjce, a tam staroscie, tabele itp. ale jest jedna nowosci....sklepik, a wnim.....80 rzeczy do kupienia, to jest: koszulki, pilki, piosenki, i stadiony. Calkiem przyzwoicie, ale gdzieś już widziałem ten pomysł....
Mecz. Zaczynam mecz, podaje do kolegi w strone bramki opponenta, pilka leci chwile po wolnej przestrzeniu, a tu nagle, przeciwnik robi wslizg, i ladnie odbiera mi pilke. dosyc efektownie to wyglada, pozatym naciskaja Shift, pilkarz robi trick, nie przypadkowo napisałem to w liczbie pojedynczej, bo to jest chyba jedyny trick, i tyle....moze ci lepsi piłkarze pokaza coś wiecej, ale narazie II liga, ma po jedym tricku....
Reszta meczu....czyli stałe fragmenty gry...tu bez zmian nic nowego, jak w fife 2k4, siatki z tytanu brak sedziego i liniowych.
I to by bylo na tyle, obecna fifa 2005 troche zerżneła pomysli z pes3 ( sklep itp. ) Wg. mnie fifa 2005 moze konkurować z pes3 i moze pes wygra...Dla osoby ktora nigdy grala tylko w fife gra bedzie boska, ale gdy zagra w pesa zmieni zdanie.
Jednym słowem fifa 2k5 to zupełna nowośc w światku ea, ale zupełna kicha w światku wszytskich symulatoròw kopanych na platformy.